Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 09:06

Ελληνικός Στρατός 2025: Η μεταμόρφωση για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις

Ανάλυση των απαραίτητων βημάτων που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει ο ΕΣ να αντιμετωπίσει της ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει η Ελληνική Δημοκρατία. Ανάλυση των απαραίτητων βημάτων που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει ο ΕΣ να αντιμετωπίσει της ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει η Ελληνική Δημοκρατία.

Γραφει ο Εφ. Λοχίας (ΤΘ) Γεώργιος Απόστολου - Ειδικός Σύμβουλος Ασφάλειας

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια προσπάθεια ανάλυσης των απαραίτητων βημάτων που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει ο ΕΣ να αντιμετωπίσει της ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει η Ελληνική Δημοκρατία.

Η ανάλυση μου χωρίζετε στης παρακάτω ενότητες :
1 ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
2 ΘΗΤΕΙΑ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΙΕΡΑΡΧΙΑ
3 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
4 ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
5 ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πριν ξεκινήσει η παράθεση των διορθωτικών μέτρων πρέπει πρώτα να επισημανθούν τα λάθη και οι παθογένειες του ΕΣ. Ο ΕΣ σήμερα παρουσιάζει χαμηλή επάνδρωση και διαθεσιμότητα μέσων και μονάδων, διαθέτει παλαιό εξοπλισμό με υψηλό κόστος συντηρήσεως , παρουσιάζει διασπορά των μονάδων του με παλαιό η ελλιπή στρατηγικό σχεδιασμό και κύριο γνώμονα μικροπολιτικά οφέλη ,έχει απολέσει κατά μεγάλο ποσοστό το μαχητικό του πνεύμα, έχει υιοθέτηση μια νοοτροπία κακού δημοσίου τομέα με κυρία χαρακτηριστικά την έλλειψη πρωτοβουλίας και την ευθυνοφοβία και τέλος διαθέτει δυσανάλογα υψηλό αριθμό ανώτατων αξιωματικών και επιτελών (ενδεικτικά ο USARMY με δεκαπλάσιο μέγεθος διαθέτει περί τους 600 αν/αξ ενώ ο ΕΣ περί τους 300).

1 558

1. ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Πριν ξεκινήσει η ανάλυση της νέας δομής πρέπει να αναφερθούν τα οπλικά συστήματα που θα αποσυρθούν κατά όπλο διότι διευκολύνει την παραπέρα κατανόηση της. ΤΘ αποσύρονται τα άρματα μάχης Μ48Α5MOLF M60A3/A1 και LEO1A3/GR στην ουσία παραμένουν εν υπηρεσία 3 τύποι αρμάτων τα LEO1A5 LEO2A4 και LEO2HEL. ΠΒ αποσύρονται τα Αυτοκινούμενα Πυροβόλα M110A2 M107 και M109A1B, οι συστοιχίες HAWK περνούν στην Ελληνική Αεροπορία και τα Αντιαεροπορικά Πυροβόλα Zu-23-2 και Mk20 Rh202 αφού μετατραπούν σε Α/Κ είτε σε σκάφος Μ113 είτε σε οχήματα τύπου καναδέζας/ σταγιέρ περνούν στο ΠΖ. ΠΖ αποσύρονται τα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ BMP1 καθώς και τα ΠΑΟ 90/105. ΑΣ αποσύρονται τα Ελικόπτερα Τακτικών Μεταφορών Bell-205A/A1 (UH-1H Huey). Η αξιοποίηση των αποσυρθέντων οπλικών συστημάτων έχει ως εξής : Πρώτα από όλα ότι μπορεί να πουληθεί στην διεθνή αγορά όπλων πωλείτε, εδώ παρουσιάζετε το πρόβλημα με τα οπλικά συστήματα που αποτελούν δωρεά πλεονάζοντος πολεμικού υλικού, δεύτερον ότι μπορεί να παραχωρηθεί σαν στρατιωτική βοήθεια παραχωρείτε στης εξής χώρες με την παρακάτω σειρά προτεραιότητας Κύπρος, Αίγυπτος , Κουρδιστάν, Αρμενία, Σερβία ,τρίτον γίνεται παραχώρηση υλικού σε συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ ΝΑΤΟ π.χ. Ιράκ και η συμμαχικά υποστηριζόμενες κυβερνήσεις Μαλί Λιβύης και τέταρτον ότι απομείνει κανιβαλίζετε και τοποθετείτε σε συνθήκες μακράς αποθήκευσης για μελλοντική χρήση σε περίπτωση γενικής επιστράτευσης εκτεταμένης σύρραξης.

Η νέα βασική οργανωτική μονάδα του ΕΣ είναι η Ταξιαρχία, καταργούνται οι Μεραρχίες, Στρατιές και τα Σώματα Στρατού παραμένουν ως ισοδύναμα επιχειρησιακά στρατηγεία μεγέθους τάγματος τα ΔΣΣ, ΓΣΣ, ΑΣΔΕΝ και η 13η ΔΕΕ. Οι Ταξιαρχίες του ΕΣ χωρίζονται σε ΤΘ, Μ/Κ ΠΖ ,Μηχανοποιημένου ΠΖ, ΑΣ, Ελαφριές (Αλεξιπτωτιστών – Πεζοναυτών), και Υποστηρίξεως. Το μέγεθος του ΕΣ διαμορφώνετε ως εξής: 21 Ταξιαρχίες: 5 ΤΘ, 10 Μ/Κ ΠΖ, 1 ΑΣ, 1 Μ/Π ΠΖ, 1 Υποστηρίξεως, 1 Αλεξιπτωτιστών, 1 Πεζοναυτών, και μια ΓΕΣ που περιλαμβάνει κέντρα εκπαιδεύσεως σχόλες και λοιπές υπηρεσίες.

Η οργάνωση των Ταξιαρχιών έχει ως εξής:
ΤΘ: 2 ΕΜΑ, 1 Μ/Κ ΤΠΖ, 1 ΜΠΒ, 1 ΤΥΠ, 1 ΛΧΜΧ, 1 ΛΧΔΒ και 1 ΛΧΚΔ .
M/K ΠΖ: 2 Μ/Κ ΤΠΖ, 1 ΕΜΑ, 1 ΜΠΒ, 1 ΤΥΠ, 1 ΛΧΜΧ, 1 ΛΧΔΒ και 1 ΛΧΚΔ
Μ/Π ΠΖ: 3 Μ/Π ΤΠΖ, 1 ΜΠΒ, 1 ΤΥΠ, 1 ΛΧΜΧ, 1 ΛΧΔΒ και 1 ΛΧΚΔ

ΑΣ: παραμένει ως έχει με την κατάργηση των ΤΜΕ/Π Bell-205A/A1 (UH-1H Huey) και την δημιουργία Διμοιρίας Ειδικών Επιχειρήσεων με τα 4 ανάλογα διαμορφωμένα NH90
Αλεξιπτωτιστών: (προκύπτει από την συγχώνευση των ΜΑΛ με την 71 Α/Μ παραπάνω ανάλυση στην ενότητα ΕΔ) 3 Ελαφρά ΤΠΖ, 1 ΜΠΒ, 1ΤΥΠ, 1ΛΧΜΧ, 1 ΛΧΔΒ, 1 ΛΧ Ανιχνευτών
Πεζοναυτών: 3 Μ/Κ ΤΠΖ που μπορούν να δρουν ως ελαφρά, 1 ΙΜΑ, 1 ΜΠΒ, 1 ΤΥΠ, 1 ΛΧΜΧ, 1 ΛΧΔΒ και 1 ΛΧ Αναγνωρίσεως
Υποστηρίξεως: Περιλαμβάνει όλες της απολύτως απαραίτητες μονάδες της καταργηθέντος ΑΣΔΥΣ

ΓΕΣ: Περιλαμβάνει όλες της υπηρεσίες του ΕΣ πλην της Στρατονομίας και Στρατιωτικής Δικαιοσύνης που αντικαθίστανται από της Διακλαδικές απευθείας υπαγόμενες στο ΓΕΕΘΑ Υπηρεσίες Αστυνομίας Ενόπλων Δυνάμεων και Δικαιοσύνης Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και όλες της σχόλες και τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Όπλων και Σωμάτων (περισσότερα στην ενότητα Εκπαίδευση)

Η επιμέρους μονάδες των ΤΞ διαμορφώνονται ως εξής :
ΕΜΑ: παραμένουν ως έχουν
ΤΠΖ: τα τάγματα ΠΖ είτε Μ/Κ είτε Μ/Π είτε Ελαφρά ενισχύονται από έναν ΛΧ Εθνοφυλακής, (περισσότερα στην ενότητα εφεδρεία) έναν ΛΑΤ των 24 Α/Τ στοιχείων και πλέον διαθέτουν 6 όλμους των 107, 12 όλμους των 81, καθώς και 12 Α/Κ Α/Α πυροβόλα (Zu-23-2 και Mk20 Rh202)
ΜΠΒ: Οι Μοίρες πυροβολικού πλέον διαθέτουν είτε 24 Α/Κ πυροβόλα, είτε 18 Ρ/Κ, είτε 18 εκτοξευτές, 1-2 Ραντάρ ΠΒ καθώς και 1 Α/Α πυροβολαρχία είτε των 7 (TOR M1) είτε των 6 (GECKO) είτε των 9 (ASRAD) εκτοξευτών
Λοιπά μέσα όπως κλωβοί Η/Π UAV κ.α. ενσωματώνονται στους αντίστοιχους ΛΧ των αντιστοιχών όπλων

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΣ
ΕΛΔΥΚ: 1 Μ/Κ TΞ ΠΖ Λευκωσία
Γ΄ ΣΣ: 15η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού «ΠΥΞΟΣ» Καστόρια,
24 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία «1ο ΣΙ ΦΛΩΡΙΝΑ» που πλέον μετασταθμεύει στο Πολύκαστρο.
Το ΓΣΣ διατηρεί την ιδιότητα του ως NDC GR και έχει πλέον και την παραπλήσια Αποστόλη της δημιουργίας οργάνωσης και εξοπλισμού των καθαρά επιστρατευμένων σχηματισμών του ΕΣ.
ΑΣΔΕΝ: 79 ΑΔΤΕ 1 Μ/Κ TΞ ΠΖ Σάμος
80 ΑΔΤΕ 1 Μ/Κ TΞ ΠΖ Κως
88 ΣΔΙ 1 Μ/Κ TΞ ΠΖ Λήμνος
95 ΑΔΤΕ 1 Μ/Κ TΞ ΠΖ ενισχυμένη με 1 ΜΠΒ (χωρίς Ραντάρ και Α/Α) 1 Μ/Κ ΤΠΖ και 1 ΛΑΤ (24 στοιχειά) Ρόδος
96 ΑΔΤΕ 1 Μ/Κ TΞ ΠΖ ενισχυμένη με 1 ΜΠΒ (χωρίς Ραντάρ και Α/Α) 1 Μ/Κ ΤΠΖ και 1 ΛΑΤ (24 στοιχειά) Χίος
98 ΑΔΤΕ 1 Μ/Κ TΞ ΠΖ ενισχυμένη με 1 ΜΠΒ (χωρίς Ραντάρ και Α/Α) 1 Μ/Κ ΤΠΖ και 1 ΛΑΤ (24 στοιχειά) Λέσβος
32 ΤAΞ ΠΖΝ - 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών Mοράβας
Το στρατηγείο της ΑΣΔΕΝ μαζί με την 32 ΤΑΞ ΠΝ εάν είναι δυνατό να ναύσταθμουν εκεί όλα τα απαραίτητα ναυτικά μέσα παραμένουν στον Βόλο αλλιώς μετακινούνται στον Πειραιά
Δ΄ ΣΣ: 50ή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «ΑΨΟΣ» ενισχυμένη με 1 Μ/Κ ΤΠΖ και 2 ΛΑΤ (24 στοιχείων) Σουφλί
31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «ΚΑΜΙΑ» ενισχυμένη με 1 Μ/Κ ΤΠΖ και 2 ΛΑΤ (24 στοιχείων) Φέρες
30η Μ/Κ ΤΞΠΖ ΤΟΜΟΡΙΤΣΑ ενισχυμένη με 1 Μ/Κ ΤΠΖ και 2 ΛΑΤ (24 στοιχείων) Λαγός
3η ΤΘ πλέον Ταξιαρχία «ΡΙΜΙΝΙ» ενισχυμένη με 1 ΜΠΒ (χωρίς Ραντάρ και Α/Α) Καβύλη
21 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία Ιππικού «ΠΙΝΔΟΣ» ενισχυμένη με 1 ΜΠΒ (χωρίς Ραντάρ και Α/Α) Κομοτηνή
23η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία "3ο Σύνταγμα Ιππικού Δορύλαιον" ενισχυμένη με 1 ΜΠΒ (χωρίς Ραντάρ και Α/Α) Αλεξανδρούπολη
25η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία "2ο Σύνταγμα Ιππικού Έφεσος" ενισχυμένη με 1 ΜΠΒ (χωρίς Ραντάρ και Α/Α) Ξάνθη
1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβίκειο
71η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών Στεφανοβίκειο (συγχώνευση 71 με ΜΑΛ μεταστάθμευση πλησίον πτητικών της μέσων περισσότερα στην ενότητα ΕΔ)
4η ΤΑΞΥΠ
13ΔΕΕ
ΓΕΣ

dsoma4

2. ΘΗΤΕΙΑ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Ο ΕΣ δυστυχώς δεν μπορεί και δεν θα γίνει ποτέ πλήρως επαγγελματικός. Τα οικονομικά μεγέθη, η διαρκές εξ ανατολών απειλή και το αριθμητικό πλεονέκτημα του αντίπαλου εμποδίζουν την υιοθέτηση ενός μοντέλου μικρού και ευέλικτου στρατεύματος που χρησιμοποιούν διαφορές ευρωπαϊκές χώρες η οποίες όμως δεν αποτελούν σύνορο του δυτικού κόσμου, εδώ πρέπει να αναφερθεί η διαφαινόμενη τάση επιστροφής ακόμα και των παραπάνω χώρων σε συστήματα εφεδρείας η διόγκωσης των στρατευμάτων τους, πολύ απλά η δεκαετίες 1990-2000 έχουν περάσει ανεπίστρεπτη και πλέον υπάρχουν ισχυρές αντίπαλες στρατιωτικές δυνάμεις στων ευρωπαϊκό χώρο. Το Ελληνικό Σύνταγμα λοιπόν ορθώς προβλέπει πως όλοι οι Έλληνες που μπορούν να φέρουν όπλα συμβάλουν στην άμυνα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο ΕΣ ορθώς βασίζετε και θα συνεχίσει να το κάνει στο σύστημα εφεδρείας υποχρεωτικής στράτευσης. Το πρόβλημα που παρουσιάζετε σήμερα μετά της αλλεπάλληλες μειώσεις της θητείας, που έγιναν χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς ποτέ να ρωτηθεί η στρατιωτική ηγεσία και εξυπηρετώντας πολιτικά και μόνο κριτήρια, είναι ότι δεν υπάρχει πολύ απλά αρκετός χρόνος για να εκπαιδευτεί ο Έλληνας στρατιώτης, και ακόμα χειρότερα λόγο της γενικής λειψανδρίας ο πολύτιμος αυτός χρόνος σπαταλείται σε αλλά καθήκοντα από το βασικό, που είναι της εκπαιδεύσεως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περά από την έλειπη πολεμική προετοιμασία και το να αντιμετωπίζετε και όλη η θητεία σαν μια αγγαρεία που δεν προσφέρει τίποτα (περισσότερα επί του θέματος στην ενότητα εκπαίδευση). Επίσης ο ΕΣ έχει σταματήσει να εκπαιδεύει την εφεδρεία αυτό αν αναλογιστούμε ότι σχεδόν πάνω από το 50% της πολεμικής επάνδρωσης των μονάδων αποτελείτε από εφέδρους θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα σε περίοδο πολεμικής σύρραξης.

Τα διορθωτικά μετρά λοιπόν είναι τα εξής:
ΘΗΤΕΙΑ:
Υποχρεωτική στράτευση όλων των ανδρών και εθελοντική όλων των γυναικών από την συμπλήρωση του 17ου χρόνου της ηλικίας τους (εθελοντικά) έως πριν την συμπλήρωση του 19ου χρόνου (υποχρεωτικά).
Επαναφορά της θητείας σε 24 μήνες για τον απλό στρατιώτη 30 μήνες για τον έφεδρο υπαξιωματικό και 36 για τον έφεδρο αξιωματικό.
Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση πλέον για εντάξει σε οποιοδήποτε σώμα ασφαλείας για άνδρες αλλά και για γυναίκες (Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική) θα είναι η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας καθώς και ότι θα δίνετε το δικαίωμα στον καθένα να δίνει πανελλήνιες εξετάσεις πριν, μετά, ακόμα και κατά τη διάρκεια της θητείας του. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθούν τα οφέλη που θα αποκομίζει ο στρατιώτης και η οικογένεια του από την θητεία του για να καταπολεμηθεί η αντίληψη του χαμένου χρόνου. Ο στρατιώτης λοιπόν θα ασφαλίζετε σαν να εργαζόταν από την πρώτη στιγμή της κατάταξης του, θα λαμβάνει χρηματική αποζημιώσει της τάξεως των 100 ευρώ μηνιαίως για τον απλό στρατιώτη, 300 ευρώ μηνιαίως για τον έφεδρο υπαξιωματικό, και 600 ευρώ μηνιαίως για τον έφεδρο αξιωματικό. Το ποσό αυτό θα μπορεί να δοθεί και σαν φοροαπαλλαγή στον ίδιο η στην οικογένεια του. Ο στρατιώτης θα μετακινείτε δωρεάν σε όλα τα επίγεια ΜΜΜ και θα του παρέχονται 4 εντελώς δωρεάν ακτοπλοϊκά η αεροπορικά εισιτήρια κατά την διάρκεια της θητείας του.

Η ειδικότητα που θα λαμβάνει θα αναγνωρίζετε επαγγελματικά αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι θα του δίνετε η δυνατότητα να δώσει εξετάσεις πιστοποίησης σα να είχε φοιτήσει σε αντίστοιχο ΙΕΚ (π.χ. ειδικότητα οδηγός δικαίωμα για εξετάσεις επαγγελματικού διπλώματος, τεχνίτης τηλεπικοινωνιών δικαίωμα για εξετάσεις πιστοποίησης τεχνικού δικτύων και όσον αφορά μάχιμες ειδικότητες δικαίωμα για εξετάσεις σαν ιδιωτικό προσωπικό ασφάλειας ).Οι εναλλακτικές επιλογές για αυτούς που για ιδεολογικούς λογούς δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν θα είναι 2, η πλήρη χρηματική εξαγορά της θητείας τους (χρηματική αποζημίωση που θα λάμβαναν συν της ασφαλιστικές εισφορές ) με ταυτόχρονη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων η η δυνατότητα κοινωνικής εργασίας δηλαδή η ένταξη τους σε ομάδες εργασίας στον τόπο κατοικίας τους στης οποίες θα εργάζονται δωρεάν για ένα οκτάωρο κάθε μέρα σε έργα κοινής ωφέλειας, πολίτικης προστασίας υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ και των ΟΤΑ, χωρίς στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

ΕΦΕΔΡΕΙΑ:
H εφεδρεία του ΕΣ, όλοι οι άνδρες που ολοκληρώνουν την στρατιωτική τους θητεία, χωρίζονται σε 3 ηλικιακές κατηγορίες:
Α κατηγορία όλοι οι άνδρες μέχρι την συμπλήρωση του 30ου χρόνου της ηλικίας τους.
Β κατηγορία όλοι οι άνδρες από 30 έως 40 χρονών
Γ κατηγορία όλοι οι άνδρες από 40 έως 50 χρονών

Η Α κατηγορία έχει το καθήκον να επάνδρωση απευθείας της μονάδες του ΕΣ σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης και θα αφιερώνει ένα 4ωρο κάθε μηνά (ΣΚ) στην περιφέρεια που κατοικούν καθώς και 4 εβδομάδες κάθε χρόνο όπου θα επιστρατεύονται στης μονάδες τους για εκπαίδευση (περισσότερα στην ενότητα εκπαίδευση). Για τον χρόνο αυτό θα αποζημιώνονται με ποσό ισό με τον βασικό μισθό συν της ασφαλιστικές τους εισφορές, ποσό το όποιο θα πρέπει να καταβάλουν αυτοί στο ΓΕΕΘΑ σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας από την εκπαίδευση, επίσης η επιχειρήσεις στης οποίες εργάζονται δεν θα χρειάζεται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές για διάστημα όσο με τον χρόνο της επιστρατεύσεως (τους χαρίζετε 1 μηνάς εισφορών περά από το μηνά που δεν θα καταβάλουν για την απουσία του εργαζομένου). Η απουσία από την εκπαίδευση θα δικαιολογείτε για λογούς υγείας και ανωτέρας βίας π.χ. εργασία η διαμονή στο εξωτερικό.

Η Β κατηγορία θα έχει το καθήκον να επανδρώσει της καθαρά επιστρατευμένες μονάδες του ΕΣ υπό την αιγίδα του ΓΣΣ και θα αφιερώνει 2 ΣΚ κάθε χρόνο για εκπαίδευση με ότι ισχύει για την Α κατηγορία

Η Γ κατηγορία θα έχει ως καθήκον την δημιουργία μονάδων εσωτερικής ασφάλειας και πολίτικης προστασίας, επίσης διαβαθμισμένα μελή της θα είναι υπεύθυνα για την δημιουργία και συντήρηση δικτύου αντίστασης στης παραμεθόριες περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάληψης σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και την ΕΥΠ και θα συμμετέχουν εθελοντικά σε ετήσια άσκηση πολίτικης προστασίας. Όποιος έφεδρος το επιθυμεί θα μπορεί να παραμείνει στην Α κατηγορία περά από τα όρια ηλικίας.

ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ
Τα ΤΕ θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από Λόχους Εθνοφυλακής που πλέον είναι οργανικό τμήμα των Ταγμάτων Πεζικού για να αποφευχθεί η σπάταλη Αξ/κων και υλικού. θα διατηρηθούν σε συγκεκριμένα σημεία της Ελληνικής επικράτειας όπου απουσιάζουν σχηματισμοί του ΕΣ (Κρήτη, Σαμοθράκη, Αγ. Ευστράτιος, Καστελόριζο κλπ.), όπως θα δημιουργηθούν και 2 Αερομεταφερόμενα Ελαφρά Τάγματα Εθνοφυλακής 1 στην πρωτεύουσα και ένα στην συμπρωτεύουσα για να εκμεταλλευτούν οι έφεδροπολεμικοί σύλλογοι, οι όποιοι όμως θα αυτοδιαλύονται για όσο καιρό δρουν ως Εθνοφυλακές και θα μοιράζονται συμφώνα με της ανάγκες του στρατεύματος. Οι Εθνοφυλακές θα παραμένουν εν υπηρεσία ως το 50ο έτος της ηλικίας τους, θα ισχύει για αυτούς ότι ισχύει για τους εφέδρους Α κατηγορίας συν το ότι θα αφιερώσουν ακόμα δυο 4ωρα κάθε μήνα για εκπαίδευση (άλλη μια βολή ένα ΣΚ και μια νυχτερινή εκπαίδευση).

ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζονται διορθωτικά μετρά επιλογής και χρησιμότητας των Υπαξ/κων και Αξ/κων του ΕΣ. Η εισαγωγή των Υπαξ/κων και Αξ/κων στο στράτευμα θα γίνετε πλέον σε αναλόγια 60% από τους ΔΕΑ και ΛΥΒ, οι όποιοι πλέον θα επιλέγονται με θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις στο τέλος της βασικής τους εκπαίδευσης (περισσότερα στην ενότητα εκπαίδευση) και στους οποίους θα προτείνετε να συνεχίσουν την στρατιωτική τους καριέρα μετά το τέλος της θητείας τους με απαραίτητη προϋπόθεση την επιτυχή αποφοίτηση από αντίστοιχο σχολειό, και 40% από της Στρατιωτικές Σχόλες, εδώ αναφέρουμε πως η ΣΜΥ θα έχει πλέον τριετή διάρκεια και το πτυχίο της θα είναι σε αντιστοιχία με τα Ελληνικά ΤΕΙ. Οι Αξ/κοι και Υπαξ/κοι του ΕΣ, από τον Αρχηγό ΓΕΣ έως τον τελευταίο Λοχία, θα υπηρετούν για τουλάχιστον μια τετραετία στην ιδία θέση για να μπορούν ανεμπόδιστοι να παρουσιάσουν έργο πριν την μετάθεση τους. Η αξιολόγηση που δέχονται από τους προϊσταμένους τους οι Αξ/κοι και Υπαξ/κοι του ΕΣ, αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα και θα οδηγεί σε γρηγορότερη προαγωγή για ένα 10% (οι καλύτεροι) από αυτούς αλλά και σε αντίστοιχη στέρηση προαγωγής για ένα άλλο 10% (οι χειρότεροι) για το όποιο αν συνεχιστεί θα οδηγεί σε απόταξη από το στράτευμα. Τέλος για να αποφευχθεί το φαινόμενο απαξίωσης συγκεκριμένων υπαξ/κων καταργούνται η διακρίσεις ανάμεσα σε εφέδρους, εθελοντές και μόνιμους υπαξ/κους, ο βαθμός είναι ένας και σαφέστατα η αρχαιότητα συνεχίζει να μετρά ανάμεσα στους ομοιόβαθμους υπαξ/κους.

4 ges ekpaideusi

3. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εκπαίδευση και το επίπεδο της πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τον ΕΣ, καθώς αποτελεί πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος και τα οφέλη από ένα υψηλό επίπεδο εκπαιδεύσεως είναι τουλάχιστον ισάξια σε σχέση με το συγκριτικά χαμηλότερο κόστος της από το κόστος αγοράς νέων οπλικών συστημάτων. Επίσης πραγματικά μπορεί να αντιμετώπιση την υπεροπλία της εξ ανατολών απειλής και να δώσει άλλη σημασία στην έκφραση ποιότητα εναντίον ποσότητας. Δυστυχώς μια από της λανθασμένες νοοτροπίες που ταλανίζουν τον ΕΣ είναι αυτή που θεώρει την εκπαίδευση αγγαρεία ενώ πρέπει να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στρατός που δεν πολεμά έχει μια αποστολή να εκπαιδεύετε και όλες οι υπόλοιπες εργασίες πρέπει να είναι δευτερεύων μπροστά την εκπαίδευση. Το δόγμα εκπαιδεύσεως που πρέπει να ακολουθήσει ο ΕΣ είναι αυτό του σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών δηλαδή όλο το προσωπικό του ΕΣ πρέπει να είναι πρώτα από όλα τουφεκιοφόρος ( every marine is a rifleman first ), το δόγμα αυτό και η σκληρή εκπαίδευση έχει ως αποτέλεσμα οι αμερικανοί πεζοναύτες να αντιμετωπίζονται σαν Ειδικές Δυνάμεις ενώ στην ουσία είναι ακόμα ένας κλάδος των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμενων. Στην ενότητα αυτή θα αναλυθεί η βασική εκπαίδευση του Έλληνα στρατιώτη, θα παρουσιαστεί το ετήσιο ενδεικτικό πρόγραμμα εκπαιδεύσεως ενός ΜΚΤΠΖ και οι βελτίωση των δομών εκπαιδεύσεως του ΕΣ.

ΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ
Τα διάσπαρτα ΚΕΝ ανά την Ελληνική επικράτεια καταργούνται και αντικαθιστάτε με 3 κέντρα εκπαιδεύσεως όπλων δηλαδή το ΚΕΤΘ για τα ΤΘ και το ΜΧ, το ΚΕΠΖ για το ΠΖ και την ΑΣ, και το ΚΕΠΒ για το ΠΒ και της ΔΒ. Η βασική εκπαίδευση των σωμάτων θα γίνετε στο ΚΕΠΖ. Οι σχόλες ΔΕΑ και ΛΥΒ θα λαμβάνουν χωρά στο αντίστοιχο κέντρο εκπαιδεύσεως του όπλου.
Τα πεδία βολής Ξανθής και Κρήτης θα αναβαθμιστούν, θα συγκεντρωθούν εκεί εξομοιωτές για το σύνολο των οπλικών συστημάτων του ΕΣ και πλέον θα αποστέλλονται εκεί σε εξαμηνία βάση για εκπαίδευση διάρκειας μιας εβδομάδας το σύνολο των χειρίστων βαρέων οπλικών συστημάτων (από ΑΤ έως ΠΕΠ) του ΔΣΣ και της ΑΣΔΕΝ αντίστοιχα.
Σε κάποιο από τα εγκαταλείυθεντα στρατόπεδα, που θα προκύψουν από την νέα δομή δυνάμεων, στους χώρους ευθηνής του ΔΣΣ και της ΑΣΔΕΝ θα δημιουργηθούν δυο Κέντρα Εκπαιδεύσεως Μάχης Αστικού Περιβάλλοντος για τα όποια θα αγοραστούν συλλογές ΜILES και Simunition σε αριθμό ικανό να εξοπλίσει δυο τακτικά συγκροτήματα Λόχου Πεζικού η Ίλης Αρμάτων . Τα ΚΕΜΑΠ θα στελεχωθούν από ένα τακτικό συγκρότημα Λόχου ΠΖ το όποιο θα μιλά, θα είναι ενδεδυμένο και εξοπλισμένο όπως ένα αντίστοιχο της εξ ανατολών απειλής. Σε αυτά τα κέντρα κάθε σχηματισμός μεγέθους ΤΞ σε τετραμηνία βάση θα αποστέλλει ένα τακτικό συγκρότημα Ίλης η Λόχου αναλόγως αν είναι ΤΘ η ΠΖ για ένα τετραήμερο εκπαιδεύσεως για το όποιο θα βαθμολογούνται και στο τέλος του εκπαιδευτικού έτους θα επιβραβεύονται οι καλύτεροι.

Η ετήσια ΤΑΜΣ Παρμενίωνας θα περιλαμβάνει πλέον το σύνολο των μονάδων του ΔΣΣ και της ΑΣΔΕΝ, θα λαμβάνει χωρά σε δυο ημερομηνίες , Ιανουάριο για την ΑΣΔΕΝ και Ιούνιο για το ΔΣΣ, θα έχει διάρκεια δυο εβδομάδων κατά της οποίες οι μονάδες που παίρνουν μέρος θα αφήνουν τα στρατόπεδα τους και θα εγκαθίστανται σε χώρους διασποράς (εδώ αξίζει να αναφερθεί πως από τον καιρό ειρήνης το ΜΧ θα έχει διαμορφώσει τουλάχιστον τρεις χώρους διασποράς για κάθε μονάδα του ΕΣ στους οποίους θα υπάρχει και σχέδιο τοποθέτησης πλαστικών και ξύλινων ομοιωμάτων υπό την ευθύνη της Πολίτικης Προστασίας και των ομάδων Γ κατηγορίας έφεδρων σε καιρό πολέμου) για όλη την διάρκεια της άσκησης. Οι έφεδροι Α κατηγορίας θα επιστρατεύονται δυο εβδομάδες πριν την ΤΑΜΣ θα εκπαιδεύονται και θα συμμετέχουν σε αυτήν.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΜΚΤΠΖ
1 φορά / έτος ΤΑΜΣ Παρμενίων διάρκειας 2 εβδομάδων
2 φορές / έτος αποστολή του συνόλου των Πυροβολητών και Χειρίστων Βαρέων Όπλων στο Πεδίο Βολής Ξανθής η Κρήτης διάρκειας 1 εβδομάδας για εκπαίδευση βόλων
4 φορές / έτος αποστολή Τακτικού Συγκροτήματος ΛΧ ανά ΤΞ για εκπαίδευση διάρκειας 4 ημερών στα ΚΕΜΑΠ
6 φορές / έτος ΤΑΜΣ διάρκειας 2 ημερών μεγέθους διμοιρίας (Επιθετικός Αγώνας, Αμυντικός Αγώνας, Αναγνωρίσεις, Χειμερινή Διαβίωση, Εξάλειψη προγεφυρώματος , Διέλευση Υδατίνων Κωλυμάτων)
Κάθε εβδομάδα θα εκτελείτε βολή Ατομικού Οπλισμού την Πέμπτη καθώς και Νυχτερινή Εκπαίδευση την Τρίτη
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί πως όλες η ΤΑΜΣ του ΕΣ θα είναι διπλής ενεργείας με Αξ/κους Διαιτητές από το 3 γραφείο και τους Λόχους που δεν ασκούνται οι οποίοι θα αξιολογούν και θα δίνουν έκτακτα περιστατικά εκτός σεναρίου σε κάθε άσκηση, επίσης θα διατηρείτε ετήσια βαθμολογία προϊόν των ασκήσεων και οι καλύτεροι οπλίτες ανά μάχιμη ειδικότητα, κάθε τάγματος θα επιβραβεύονται (τιμητική άδεια).

2 ep ek 2015

ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναλυθεί η διάρκεια της θητείας του Έλληνα στρατιώτη. Η θητεία λοιπόν διαμορφώνετε ως εξής για τον στρατιώτη, 6 μήνες βασική εκπαίδευση, 12 μήνες υπηρεσία σε μονάδα της ΑΣΔΕΝ και του ΔΣΣ, και 6 μήνες υπηρεσία σε μονάδα του ΓΣΣ, της ΤΑΞΥΠ και του ΓΕΣ, για τον έφεδρο υπαξ/κο προβλέπετε 3 μήνες ΛΥΒ και άλλοι 3 μήνες υπηρεσία σε μονάδα της ΑΣΔΕΝ και του ΔΣΣ και για τον έφεδρο αξ/κο 6 μήνες ΣΕΑ και άλλοι 6 μήνες υπηρεσία σε μονάδα της ΑΣΔΕΝ και του ΔΣΣ.

Η βασική εκπαίδευση λοιπόν χωρίζετε στην περίοδο ορκωμοσίας διάρκειας 4 εβδομάδων κατά την όποια ο στρατιώτης μαθαίνει στρατιωτικούς κανονισμούς, πειθαρχία, ιεραρχία και ασκήσεις παρελάσεως – πυκνής τάξης. Ακόλουθη η περίοδος βασικής εκπαιδεύσεως διάρκειας 12 εβδομάδων κατά την οποία ο στρατιώτης ξεχνά το περπάτημα, όλες οι μετακινήσεις του γίνονται τροχάδην εκτός από την κίνηση του ως διμοιρία για την φρουρά και από και προς το φαγητό, στην περίοδο αυτή ξεκινούν οι υπηρεσίες και ο μαχητής εκπαιδεύετε πάνω σε σωματική εκγύμναση – μάχη σώμα με σώμα, οπλοτεχνική, πρώτες βοήθειες μάχης, τοπογραφία και διαβιβάσεις.

Για την σωματική εκγύμναση – μάχη σώμα με σώμα θα δημιουργηθεί μια πενταμελής επιτροπή από υπαξ/κους και αξ/κους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ η και δάσκαλους πολεμικών τεχνών οι όποιοι αφού αποφοιτήσουν από το σχολειό αυτοάμυνας της ΣΧΑΛ θα σταλούν στο Ισραήλ όπου θα αποφοιτήσουν από το σχολειό εκπαιδευτών KRAV MAGA της IDF, στη συνεχεία θα μεταβούν στην Αμερική όπου θα αποφοιτήσουν από τα σχολεία εκπαιδευτών των COMBATIVES του USARMY και MCMAP του USMC επιστρέφοντας από αυτά η επιτροπή θα δημιουργήσει το πρόγραμμα εκγύμνασης του ΕΣ με βάση, την μάχη σώμα με σώμα, την καλισθενικη γυμναστική και την προπόνηση λειτουργικής δύναμης (functional strength training) πάνω στο όποιο θα εκπαιδεύονται για 1,5 ώρα 3 φορές την εβδομάδα οι νεοσύλλεκτοι στην περίοδο βασικής εκπαίδευσης αλλά και το σύνολο του ΕΣ κάθε πρωί (πλην ΣΚ) για 1 ώρα.

Στο σημείο αυτό καλό θα ήταν να αναφερθεί πως θα γίνει εισαγωγή στο στράτευμα της δοκιμασίας φυσικής ικανότητας στην όποια θα εξετάζονται όλα τα στελέχη του ΕΣ από τον βαθμό του Λοχαγού και κάτω 2 φορές τον χρόνο ( με την δυνατότητα να αποτύχουν στην πρώτη αλλά όχι στην δεύτερη) και η όποια θα αντικαταστήσει της αθλητικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στης στρατιωτικές σχόλες. Η δοκιμασία αυτή θα αποτελείτε από κάμψεις συνεχόμενες ελάχιστος αριθμός 20 μέγιστος 40, κοιλιακούς συνεχόμενους ελάχιστος αριθμός 30 μέγιστος 60, τρέξιμο απόστασης 3 χιλιόμετρων με μέγιστο χρόνο 18 λεπτά και ελάχιστο 9 λεπτά και προαιρετικά έλξεις συνεχόμενες ελάχιστες 5 μέγιστες 10. Για της ΕΔ και την εισαγωγή στης στρατιωτικές σχόλες θα ισχύουν τα εξής κάμψεις 30, κοιλιακοί 40, τρέξιμο 15 λεπτά και υποχρεωτικά 5 έλξεις. Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως πλέον τα μόρια για την εισαγωγή των υποψήφιων στης στρατιωτικές σχόλες πλέον θα υπολογίζονται ως εξής 50% από την βαθμολογία των πανελληνίων εξετάσεων, 25% από το αν ο υποψήφιος υπηρέτησε σαν έφεδρος αξ/κος η υπαξ/κος και 25% από τα αποτελέσματα της δοκιμασίας φυσικής ικανότητας.

Όσον αφορά την οπλοτεχνική ( gun fighting), ο στρατιώτης κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου θα εκτελεί 3 βολές την εβδομάδα, 6 από της οποίες θα πραγματοποιηθούν με το σύνολο των ατομικών όπλων του ΕΣ (Minimi, HK11, M79, LAW, Carl Gustav, χειροβομβίδα), 10 με πιστόλι και 20 με τυφέκιο. Σε κάθε βολή ο στρατιώτης θα βάλει τουλάχιστον μια γεμιστήρα του κάθε όπλου. Οι στρατιώτες θα εκπαιδεύονται στης 3 βασικές θέσεις βάλλοντος ( όρθιος, γονυπετής, πρηνηδόν), με έμφαση στης αποστάσεις κάτω τον 200 μέτρων και προχωρώντας στης βολές μάχης ταχείας αντιδράσεως σταθεροί και εν κινήσει σε αποστάσεις κάτω τον 100 μέτρων. Παράλληλα οι μαχητές θα εκπαιδεύονται στα μετρά ασφάλειας, στης αλλαγές γεμιστήρα, στην θεραπεία εμπλοκών και στην λύση αρμολόγηση - συντήρηση των όπλων. Τέλος την τελευταία εβδομάδα εκπαίδευσης ατομικού οπλισμού ο στρατιώτης θα περνά μια δοκιμασία επιτυχής χρήσης πιστολιού και τυφεκίου αντίστοιχη με το Weapon Qualification Course του USARMY και θα λαμβάνει την αντίστοιχη διάκριση η όχι καθώς και το δικαίωμα να την φέρει στην στολή του (όπως και τα μόνιμα στελέχη του ΕΣ αν περάσουν επιτυχώς την δοκιμασία κάθε 2 έτη).

Η εκπαίδευση στης πρώτες βοήθειες μάχης θα διεξάγετε με βάση το πρωτόκολλο Basic TCCC και στην ουσία θα μαθαίνει τον στρατιώτη την επιτυχή χρήση του ατομικού του φαρμακείου (περισσότερα στην ενότητα εξοπλιστικό πρόγραμμα). Για την εκπαίδευση στην τοπογραφία ο μαχητής θα μαθαίνει την ανάγνωση χάρτη, την χρήση πυξίδας και προτρακτορά καθώς και την βασική κλήση πύρων Π/Β. Όσον αφορά την εκπαίδευση των διαβιβάσεων ο στρατιώτης θα μαθαίνει της βασικές αρχές ομιλίας στον ασύρματο, τα φωνητικά αλφαβήτα και την λειτουργία του πιο εύκολου ασύρματου (Racal). Με το πέρας αυτής της περιόδου 12 εβδομάδων ο στρατιώτης θα αξιολογείτε πάνω στα αντικείμενα που εκπαιδεύτηκε με θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις. Η βαθμολογία του στης εξετάσεις αυτές καθώς και η πρόταση των εκπαιδευτών του στρατιώτη, με βάση το αν διαθέτει αρχηγικές τάσεις και ικανότητες, θα οδηγούν στην ένδειξη ΥΕΑ και ΛΥΒ. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί πως η διαρκείας 3 μηνών εκπαίδευση ΛΥΒ και η διάρκειας 6 μηνών εκπαίδευση ΥΕΑ θα αποτελούν στην ουσία ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα σπουδών μικρογραφία των αντιστοιχών της ΣΜΥ και της ΣΣΕ και πως με το πέρας της εκπαιδεύσεως αυτής πρακτικές και θεωρητικές εξετάσεις θα κρίνουν το αν ο εκπαιδευόμενος θα προήχθη τελικός σε έφεδρο δεκανέα η ΔΕΑ. Επιστρέφοντας στο πρόγραμμα βασικής εκπαιδεύσεως ο στρατιώτης η ο έφεδρος υπαξ/κος και αξ/κος πλέον, θα περνά στην περίοδο εκπαίδευσης ειδικότητας διάρκειας 8 εβδομάδων όπου θα εκπαιδεύετε πάνω στην συγκεκριμένη ειδικότητα που θα του αποδοθεί πριν την οριστική αποφοίτηση από το κέντρο εκπαιδεύσεως και την μετάθεση του σε μονάδα του Δ΄ΣΣ η της ΑΣΔΕΝ.

1 OH 58D

4. ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δυστυχώς η οικονομική συγκύρια που διανύει η Eλληνική Δημοκρατία αυτή την στιγμή επιτάσσει το ποιο εξοπλιστικό πρόγραμμα να είναι ιδιαίτερα φειδωλό. Έτσι θα πρέπει να θεωρηθεί αδύνατη η προμήθεια καινούργιων οπλικών συστημάτων αλλά πρέπει να αποφθεχθεί η απαξίωση των υπαρχόντων. Σε όλα τα προηγούμενα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ ο μεγαλύτερος αδικημένος ήταν ο ΕΣ και ειδικότερα το όπλο του πεζικού αυτό το γεγονός έχει δημιουργήσει μια κατάσταση όπου πλέον είναι απαραίτητη η διάθεση πόρων για εξοπλισμούς του.

Συμφώνα με τα παραπάνω ακόλουθη ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα για τον ΕΣ κατά σειρά προτεραιότητας
1.Δαπανη 1000 ευρώ / όπλο για αναβάθμιση του ατομικού οπλισμού του ΕΣ (500 ευρώ ε αναβάθμιση του ΗΚG3 άξονα μείωση βάρους μήκους ευκολία λειτουργίας κι 500 ευρώ για προμήθεια παρελκόμενων σκοπευτικό ερυθρής κουκίδας φακό λευκού φωτός υπέρυθρου laser και κάθετη λαβή δίποδο) Δαπάνη 1000 ευρώ/ μαχητή για προμήθεια ατομικών υλικών (κράνη φορείς πλακών εξαρτύσεις ατομικά φαρμακεία νέου τύπου στολές και αρβύλα)
2.Πακετο αναβάθμισης των ΤΟΜΠ που διαθέτει ο ΕΣ το ποιο θα είναι UNIVERSAL MODULAR ADD ON δλδ θα μπορεί να προσθαφαιρεθεί στο σύνολο των διατιθέμενων μέσων (Μ113 Λεωνίδας VBL και HUMMER) και θα αποτελείτε από ασπιδιο πολυβόλου για τους εστορες των Μ2 και GMG, εξωτερική θωρακισή τύπου SLAT και εσωτερική με ειδικά διαμορφωμένα πάνελ/κουβέρτες κεβλαρ.
3.Αμεση παραλαβή των ΝΗ90 ειδικών απόστολων καθώς και προμήθεια άλλον 5 CH47 από τα αμερικανικά αποθέματα
4.Παραλαβη ικανού αριθμού KIOWA από τα αμερικανικά αποθέματα έστω και χωρίς οπλισμό επικοινωνίες (μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός από αποσυρθέντα αεροπλάνα και ελικόπτερα των ΕΔ) αλλά με τα άκρως απαραίτητα συστήματα σκόπευσης αυτοπροστασίας
5.Προμηθεια όλων των απαραιτήτων ανταλλακτικών για την συνέχιση καλής λειτουργίας των APACHE
6. Προμήθεια και εγχωρία κατασκευή πυρομαχικών HEAPI 0,50 in
7.Προμηθεια ATACMS
8.Προμηθεια νέας τεχνολογίας βλημάτων πυροβολικού 155 και ρουκετών 122
9.Προμηθεια και εγχώρια κατασκευή βλημάτων αρμάτων 120μμ
10.Δαπανη 1000 ευρώ/όχημα για την προμήθεια ανταλλακτικών για την σειρά οχημάτων stayer και GMD40

5 ep ek 2015

5. ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Η 13ΔΕΕ αναβαθμίζετε και αποκτά την ιδία βαρύτητα με το ΔΣΣ, ΓΣΣ και την ΑΣΔΕΝ. Η μονάδες που θα την αποτελούν χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Α κατηγορία αποτελείτε από το ΕΤΑ και την ΖΜΑΚ μονάδες μεγέθους τάγματος πλέον οι οποίες θα στελεχώνονται από επαγγελματίες στρατιωτικούς μόνο προερχόμενους εθελοντικά από οποιοιδήποτε όπλο η σώμα του ΕΣ αφού περάσουν επιτυχώς την δοκιμασία εισαγωγής διάρκειας 3 εβδομάδων + 1 εβδομάδα σχολειό αιχμαλωσίας διαφυγής στα πρότυπα του πρώτου σκέλους του UKSF selection από εκεί και περά τα στελέχη των θα πρέπει να αποφοιτήσουν με επιτυχία από το σχολειό καταδρομών στην συνεχεία θα ακόλουθη ειδικό σχολειό αλεξιπτωτιστών διάρκειας 4 μηνών για το ΕΤΑ και σχολειό αυτοδυτών μάχης για την ΖΜΑΚ. Με την ολοκλήρωση των προηγούμενων τα στελέχη θα εντάσσατε στης επιχειρησιακές ομάδες και θα συνεχίζουν την εκπαίδευση τους. Στόχος θα είναι τα στελέχη αυτά να ολοκληρώσουν όλα τα σχολεία που προσφέρουν τα κέντρα εκπαιδεύσεως των Ειδικών Δυνάμεων καθώς κι το αντίστοιχο σχολειό ειδικότητας τους στο ISFTC της Γερμανίας.

Β κατηγορία αποτελείτε από τους πλήρως επανδρωμένους πλέον Λόχους Καταδρομών που θα διαθέτει κάθε σχηματισμός Ταξιαρχίας του ΕΣ οι ποιοί θα έχουν διπλή πατρότητα καθώς θα ανήκουν επιχειρησιακά και υποστηρικτικά και στην 13 ΔΕΕ αλλά και στην Ταξιαρχία όπου ανήκουν οργανικά με προτεραιότητα πάντα στην 13 ΔΕΕ. Για να υπηρέτηση κάποιας σε αυτούς θα πρέπει υποχρεωτικά να αποφοιτήσει από το σχολειό προχωρημένης εκπαίδευσης νεοσυλλέκτου καταδρομών διάρκειας 8 εβδομάδων αντίστοιχο με το RASP των αμερικανών. Για τους αξ/κους και υπαξ/κους αντί για ΛΥΒ και ΣΕΑ θα πρέπει να αποφοιτήσουν από το σχολειό καταδρομών με τους ΥΕΑ μετά την αποφοίτηση τους από αυτό να εντάσσονται στο Β τρίμηνο εκπαιδεύσεως ΥΕΑ στην ΣΕΑΠ. Οι ετέρες μονάδες που θα εντάσσετε στην Β κατηγορία θα είναι οι Λόχοι Ανιχνευτών και Αναγνώρισης της 71 ΤΑΞΑΛ και 32 ΤΑΞΠΖ αντίστοιχα. Οι προϋποθέσεις για να υπηρετήσει κάποιος εκεί θα πρέπει αν είναι απόφοιτος του σχολειού καταδρομών καθώς και απόφοιτος των σχολείων ελεύθερων πτώσεων και ανιχνευτών της ΣΧΑΛ η του σχολειού αυτοδυτών μάχης.

Γ κατηγορία θα αποτελείτε από έναν Τάγμα Πεζοναυτών και ένα Τάγμα Αλεξιπτωτιστών η οποί ανά τετραμηνία βάση θα εναλασοντε και για την περίοδο αυτή θα υποστηρίζουν επιχειρούν και εκπαιδεύονται με της υπόλοιπες μονάδες της 13ΔΕΕ. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί πως η 71 ΤΑΞΑΛ θα έχει ως πρότυπο λειτουργιάς και εκπαιδεύσεις την 16 Air Assault Brigade καθώς και πως η 32 ΤΑΞΠΖΝ θα ηχεί ως πρότυπο την 3 Commando Brigade και πως όλα τα μελή των ανεξαρτήτως βαθμού και ειδικότητας θα περνούν την ιδία δοκιμασία εισαγωγής εκπαιδεύσεως καθώς και πως και για αυτές το σχολειό καταδρομών θα αντικαταστεί τα ΛΥΒ και το πρώτο σκέλος της ΣΕΑ.

Τέλος οι λοιπές μονάδες που θα απαρτίων την 13ΔΕΕ θα είναι τα ΚΕΕΔ ΚΕΑΠ και ΚΕΟΑΧ με την ΣΧΑΛ να περνά πλέον στην 71 με κάποιους εκπαιδευτές δανεικούς από την ΔΕΕ, καθώς και την Διμοιρία Ειδικών Απόστολων της 1 ΤΑΣ εξοπλισμένοι μετά ΝΗ90ΕΑ και στελεχωμένοι με πιλότους ειδικά εκπαιδευμένους σε νυχτερινές αποστολές και αποστολές κάτω από εχθρικό πυρ.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter