Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016
Write on Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Από το στρατιωτικό κίνημα των νεαρών αξιωματικών, στο «πραξικόπημα του μνημονίου», το 1971, ακολούθως στη σύγκρουση δεξιών και αριστερών το 1980 και τέλος στο «συγκεκαλυμένο πραξικόπημα» του 1993 με την εμπλοκή του PKK

Για πέμπτη φορά από το 1960 η Τουρκία βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώ το τελευταίο καταγράφηκε το 1993.

Πιο συγκεκριμένα, το 1960, νεαροί αξιωματικοί που βρίσκονταν εκτός της διοίκησης του στρατού, ξεσηκώθηκαν εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου κόμματος των Δημοκρατών.

Το 1971, στρατιωτικό κίνημα που έμεινε στην ιστορία ως το «στρατιωτικό πραξικόπημα του μνημονίου», έβγαλε τα τανκς στους δρόμους, προκειμένου να ρίξει την κυβέρνηση και να αναλάβει την εξουσία.

Το 1980, εκδηλώθηκε στρατιωτικό κίνημα, το οποίο εξελίχθηκε σε εμφύλια σύγκρουση μεταξύ των δεξιών και αριστερών ομάδων

Το 1993, εκδηλώθηκε το λεγόμενο «συγκεκαλυμένο πραξικόπημα», το οποίο είχε στόχο την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης με το Κουρκικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε την ανάθεση της διοίκησης του στρατού στον διοικητή της 1ης στρατιάς, Ουμίτ Ντουντάρ, ενιχύοντας τα σενάρια που θέλουν τον πρώην αρχηγό να έχει χάσει τη ζωή του, μετά το καθεστώς ομηρίας που περιήλθε από τους πραξικοπηματίες.

Η τύχη του Χουλουσί Ακάρ αγνοείται, ενώ δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για το αν ο μέχρι πρότινος αρχηγός παραμένει ζωντανός ή όχι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, είπε πως υπάρχουν πληροφορίες για διάφορες ενέργειες, σε διάφορα σημεία, τα οποία παρακολουθούν οι αρχές, ενώ η κατάσταση εξελίσσεται.

7 tourkia praxikopima

Τουρκικά F-16 χτυπούν τουρκικά άρματα μάχης!
Στο στόχαστρο των τουρκικών F - 16 έχουν βρεθεί εδώ και λίγη ώρα τα άρματα μάχης που έχουν περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Τα μαχητικά βομβαρδίζουν συνέχεια τους πραξικοπηματίες και σύμφωνα με πληροφορίες πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς.

Την ίδια ώρα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάρριψη στρατιωτικού ελικοπτέρου από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το CNN Turk το ελικόπτερο είχε ανοίξει πυρ κατά των γραφείων της Turksat στην Άγκυρα.

6 tourkia praxikopima

Η παράδοση των στρατιωτών στην γέφυρα του Βοσπόρου
Συγκλονιστική είναι η εικόνα που βγήκε πριν από λίγη ώρα που απεικονίζει στρατιώτες πραξικοπηματίες να παραδίδονται στις κυβερνητικές δυνάμεις με τα χέρια ψηλά στην γέφυρα του Βοσπόρου.

Οι περίπου 50 στρατιώτες, οι οποίοι είχαν κλείσει τις γέφυρες λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Παρασκευής, με την ανακοίνωση του πραξικοπήματος, κρατούσαν μέχρι τώρα τις θέσεις τους, παρά την καταστολή του κινήματος από τους υποστηρικτές του Ερντογάν.

Η παρουσία των τανκς στο σημείο και το κλείσιμο των γεφυρών ήταν ουσιαστικά η έναρξη του πραξικοπήματος και όπως φαίνεται είναι και το κύκνειο άσμα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δοθεί στους στρατιώτες διορία 2 ωρών για να παραδοθούν, κάτι που έπραξαν γύρω στις 6:30 το πρωί του Σαββάτου. - Πηγή: Πρώτο Θέμα

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με την συγκλονιστική περιγραφή της επικής μάχης της ΕΛΔΥΚ το τριήμερο 14-16 Αυγούστου 1974 στα αιματοβαμμένα χώματα του στρατοπέδου της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, του Ταξιάρχου ε.α. Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου, "σφραγίστηκε" η εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Φυλής, η Δημοτική Ενότητα Ζεφυρίου και η Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων για να τιμήσουν την μνήμη των πεσόντων και των αγνοουμένων δημοτών Ζεφυρίου, κατά την διάρκεια των τραγικών γεγονότων στη μαρτυρική μεγαλόνησο το καλοκαίρι του 1974.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, στις 19:30 στην Πλατεία Ελλήνων Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας. Κατά την διάρκειά της, τιμήθηκαν οι πολεμιστές της ΕΛΔΥΚ, στο πρόσωπο του -τότε- Αντισυνταγματάρχη και τελευταίου Στρατοπεδάρχη Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου Ταξιάρχου ε.α.

Δείτε το βίντεο:

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε - μεταξύ άλλων - η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων κα Μαρία Καλμπουρτζή:

Επίσης, η αδελφή του πεσόντα στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ το 1974 Ν. Κρητικού, κα Χαρά Τοπαλίδη:

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Φυλής κ. Χρήστου Παππού:

Ο χαιρετισμός του Αντιδημάρχου Φυλής κ. Γιάννη Μαυροειδάκου:

Ολόκληρη η μαρτυρία του Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου υπάρχει στο βιβλίο του με τίτλο: Το Χρονικό της Μάχης της ΕΛΔΥΚ 14-16/8/1974, το οποίο έχει επιμεληθεί ο ιστορικός ερευνητής Κωνσταντίνος Αλεξ. Δημητριάδης και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ του Ιωάννη Χ. Γιαννάκενα.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης επέστρεψε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου το αεροσκάφος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού προηγουμένως ο Τούρκος πρόεδρος φερόταν να «ταξίδεψε» από την Γερμανία μέχρι την Τεχεράνη -με ενδιάμεση στάση στη Ρώμη- ζητώντας άσυλο, την ώρα που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το πραξικόπημα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, στο διάγγελμά του, επανέλαβε ότι οι πραξικοπηματίες θα πάρουν αυτό που τους αξίζει και ότι καμία δύναμη δεν είναι πάνω από τη θέληση του λαού. Έχοντας στο πλευρό τους τον γιο και τον γαμπρό του και υπό το άγρυπνο βλέμμα των ανδρών της προσωπικής του φρουράς έκανε δηλώσεις:

«Το μεσημέρι μάθαμε ότι υπήρξε κινητικότητα στις ένοπλες δυνάμεις. Ακολούθησε προσπάθεια παρέμβασης στην ενότητα του κράτους μας. Η ομάδα του παράλληλου κράτους προσπάθησε να επέμβει στα εσωτερικά της χώρας. Ήταν κρυμμένοι για σαράντα χρόνια. Προδοσία και θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Έχουμε τη ψήφο του λαού. Η κίνηση ήταν χάρη του Θεού γιατί θα γίνει αιτία να ξεκαθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλυψε ότι οι πραξικοπηματίες βομβάρδισαν το σημείο όπου βρισκόταν νωρίτερα στη Μαρμαρίδα. Επιβεβαίωσε πως οι στασιαστές χτύπησαν τη Βουλή, το γραφείο του πρωθυπουργού και τις μυστικές υπηρεσίες. Παραδέχθηκε ότι έχουν στα χέρια τους τον γενικό του γραμματέα και δήλωσε άγνοια για την τύχη του αρχηγού των ενόπλεων δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι οι πραξικοπηματίες λαμβάνουν εντολές από τον Γκιουλέν και έκανε έκκληση στους στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα τους. Αλλιώς όλοι θα αντιμετωπιστούν όπως οι τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η ανατροπή

Η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν. Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Ισμαήλ Καχραμάν δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα, έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Ο Κοσέ είχε αποπεμφθεί από τη θέση του πριν από λίγο καιρό.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν ακόμη ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

3 tourkia praxikopima

Οι κινήσεις Ερντογάν

Σε διάγγελμά του μέσω... Facetime, ο κ. Ερντογάν «έδειξε» τον Φετουλάχ Γκιουλέν ως τον άνθρωπο πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία, την ώρα που ο ίδιος φερόταν να είναι εξαφανισμένος ή να βρίσκεται σε διακοπές στην Αλικαρνασσό.

Σύμφωνα με το Russia Today, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε φυγαδευτεί από τους φρουρούς του στην Αλικαρνασσό και από εκεί ετοίμασε την «άμυνά» του.

Μιλώντας μέσω Facetime, o Ερντογάν απηύθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό, λέγοντας: «Θα το ξεπεράσουμε αυτό. Το έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για να αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εξέγερσης, θα πληρώσουν υψηλό τίμημα οι υπεύθυνοι», ενώ κατηγόρησε το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Καλώ τον τουρκικό να λαό να συγκεντρωθεί στις δημόσιες πλατείες και τα αεροδρόμια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τη δύναμη του λαού» πρόσθεσε ο Ερντογάν, ανακοινώνοντας πως θα επιστρέψει στην τουρκική πρωτεύουσα. «Η αλυσίδα της διοίκησης έχει παραβιαστεί» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι πραγματοποιείται από μειοψηφία του στρατού.

Κατά πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε άσυλο στη Γερμανία. Ωστόσο, το Reuters εν συνεχεία μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα επέστρεφε στην Άγκυρα. Διεθνή πρακτορεία έφεραν τον Ερντογάν να φτάνει μέχρι την Τεχεράνη, ενώ το Rainews έλεγε ότι κατευθυνόταν στη Ρώμη.

2 tourkia praxikopima

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε στη συνέχεια και νέες δηλώσεις του Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίζεται πότε τις πραγματοποίησε, αλλά και πού βρισκόταν όταν τις έκανε. Σε αυτές ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Η αλυσίδα διοίκησης (στρατού) σίγουρα δεν λειτουργεί. Έχει ανασταλεί εντελώς. Έχει παραβιαστεί. Δυστυχώς, μπορούμε να μιλήσουμε για βήματα (απόπειρα) από υφιστάμενους ενάντια στους ανωτέρους».

Η νύχτα όμως έμελλε να φέρει και νέες εξελίξεις, με τους αρχηγούς του στρατιωτικού πραξικοπήματος να παραδίδονται στις δυνάμεις της αστυνομίας, που έμειναν πιστές στον Τούρκο πρόεδρο, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή του στην Τουρκία.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter