Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης
Ουσιαστικές αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στον θεσμό της Εφεδρείας, ως βασικού πυλώνα της Εθνικής Άμυνας, προσδοκούν οι ενεργοί Έφεδροι ανά την Ελλάδα, εν αναμονή του νομοσχεδίου του αρμόδιου Υπουργείου.
Ένα νομοσχέδιο που συζητείται τα τελευταία 2 χρόνια και το οποίο – σύμφωνα με τις εξαγγελίες – θα φέρει ριζικές αλλαγές σε Εφεδρεία και Εθνοφυλακή, με αλλαγή του υφιστάμενου αναχρονιστικού πλαισίου, το οποίο θα (πρέπει να) έχει ως στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης ώστε οι Έφεδροι και οι Εθνοφύλακες να είναι σε θέση να ανταποκριθούν επιχειρησιακά, όποτε η Πατρίδα τους χρειαστεί.
Η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ), έχει εδώ και χρόνια υποβάλει με τον πλέον επίσημο τρόπο προτάσεις και ρεαλιστικά μέτρα για αναβάθμιση της Εφεδρείας, οι οποίες αποτελούν το απαύγασμα της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί επί του πεδίου, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, με τους συνειδητοποιημένους Εφέδρους να μην παραμένουν απαθείς, να μοχθούν πραγματικά και να διαθέτουν χρόνο και χρήμα από το υστέρημά τους, προκειμένου να «αναπληρώσουν» αυτά που η Πολιτεία οφείλει να παράσχει στους πολίτες για να είναι έτοιμοι όταν τους (ξανα)ντύσει οπλίτες...
Ο μεγαλύτερος εφεδροπολεμικός σύλλογος της χώρας, με τη συσσωρευμένη εμπειρία, τις καινοτόμες ιδέες από πλήθος ασκήσεων εντός επικράτειας και κορωνίδα όλων το «Μακεδονομάχο», τα πολύτιμα διδάγματα από τις συνεχείς και επιτυχημένες παρουσίες στην δυσκολότερη άσκηση του εξωτερικού, το Cambrian Patrol) έχει τοποθετηθεί επί του θέματος έγκαιρα και υπεύθυνα.
Με αφορμή την αναθέρμανση του θέματος για το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων σε νέο της μήνυμα αναφέρει τα εξής:
«Σε αναμονή του Νομοσχεδίου για αλλαγές σε Εφεδρεία και Εθνοφυλακή το οποίο βέβαια αναμένουμε από τον Νοέμβριο του 2018... δηλώνουμε παρόντες όχι μόνο με λόγια αλλά με έργα, κόπο και χρόνο.
Χρόνος ... Ναι περνάει γρήγορα και είναι αμείλικτος, όσον αφορά όμως εμάς ήμαστε και θα είμαστε εδώ έτοιμοι για όλα από πριν.
Ελπίζουμε οι αλλαγές να είναι ουσιαστικές, καινοτόμες, θαρραλέες με στόχο την πραγματική ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας, θα κριθείτε κύριοι και θα είμαστε δίκαιοι και πολύ σοβαροί στις κρίσεις και τοποθετήσεις μας».
Το βιβλίο του Χρήστου Γκόλιαρη «Κύπρος 1945-1974.Κρυφές Πικρές Αλήθειες», από τις εκδόσεις ΕΛΚΥΣΤΗΣ, απευθύνεται σε όλους τους, απανταχού, Έλληνες, που επιθυμούν να γνωρίσουν λεπτομέρειες για όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου από το 1945 έως το 1974.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα:
Στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε πολλά για την Κύπρο, αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία γνωρίζουμε λίγα και αποσπασματικά. Στην Κύπρο σχεδόν όλοι οι παλιοί έχουν ασχοληθεί συστηματικά για την ιστορική τους ενημέρωση, τη στιγμή που και οι ίδιοι βίωσαν τα τραγικά γεγονότα. Υπάρχουν όμως καταστάσεις, γεγονότα, μαρτυρίες πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών κ.λπ. που αποσιωπώνται, για να καλύψουν τραγικές αποφάσεις και αποτελέσματα για την Κύπρο. Αυτή η αποσιώπηση όμως δυσκολεύει την κατανόηση των συμβάντων.
Με το βιβλίο μας αυτό προσπαθούμε να πλησιάσουμε στο τι συνέβη στο προσκήνιο και στα παρασκήνια στην παραπάνω αναφερόμενη κρίσιμη περίοδο, μέσα από τα επιπρόσθετα στοιχεία που ήλθαν στο φως τα τελευταία είκοσι χρόνια με τις μαρτυρίες και τις συνεντεύξεις τω πρωταγωνιστών, από κρατικά αρχεία, έρευνες κ.λπ. ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού. Κι όλα αυτά απλά και κατανοητά για όλους τους πολίτες.
Στο βιβλίο αυτό μέσα από διαλογική μορφή, όπου διάφορες παρέες, κατά εποχές, συζητούν για τα συμβαίνοντα στην Κύπρο, παρουσιάζονται γεγονότα, απόψεις, αναλύσεις, ξεκινώντας από την διασκεπτική του 1948 και συνεχίζοντας με το δημοψήφισμα του 1950, τη συζήτηση στον ΟΗΕ το 1954, την ΕΟΚΑ, τις συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου, την τουρκανταρσία (1963-64), την άφιξη της ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο, τα γεγονότα του Αγίου Ιλαρίωνα και της Τηλλυρίας, το σχέδιο Άτσεσον, τον Ασπίδα, την 21η Απριλίου και τη συνάντηση στον Έβρο, την επιχείρηση Κοφίνου, τον Παναγούλη, την απόπειρα εναντίον του Μακαρίου το 1970, τη δολοφονία Γιωρκάτζη, το Εθνικό Μέτωπο, την ΕΟΚΑ Β΄ και καταλήγοντας με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Ενδιάμεσα αναφέρονται σημαντικές διπλωματικές λεπτομέρειες, συνωμοτικές κινήσεις, παραστρατιωτικές ενέργειες, κατασκοπίες, δολοπλοκίες, πολεμικές συρράξεις, διάφορα κυκλοφορούντα σενάρια κ.λπ.
Στόχος μας είναι σε έναν τόμο να παρουσιαστούν όλα αυτά τα γεγονότα και οι κρυφές, πικρές αλήθειες που τα συνοδεύουν, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να πληροφορηθεί τα γεγονότα πολύπλευρα και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Χρήστος Γκόλιαρης, γεννήθηκε στις Σέρρες το 1947 και από το 1981 ζει με την οικογένειά του στο Κιλκίς. Είναι συνταξιούχος δάσκαλος και διετέλεσε για πολλά χρόνια Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς και Υποδιευθυντής στο 2ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης. Έχει συγγράψει βιβλία παιδαγωγικού - ερευνητικού περιεχομένου και ένα σημαντικό αριθμό αντίστοιχων άρθρων σε παιδαγωγικά, φιλολογικά και λογοτεχνικά περιοδικά.
Από το 1978 ασχολήθηκε και με το συνδικαλισμό, συνέγραψε δε έναν αριθμό άρθρων και μελετών συνδικαλιστικού περιεχομένου και θεμάτων οργάνωσης της Παιδείας, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε αντίστοιχα έντυπα.
Τελευταία ασχολείται με δοκίμια, μελέτες και έρευνες κοινωνιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, που κυκλοφορούν ως βιβλία σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, ως άρθρα εφημερίδων, περιοδικών κ.λπ. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πωλείται σε όλα τα βιβλιοπωλεία (και on line) στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το βιβλίο εκδόθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο ΕΛΚΥΣΤΗΣ, Αρριανού 15, 54635 Θεσσαλονίκη,
τηλ +30 2314 037484 και +30 6977853368. Email, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
(Στην Κύπρο ο εκδοτικός οίκος ΕΛΚΥΣΤΗΣ εκπροσωπείται από το βιβλιοπωλείο D.Ε.S. Bookwοrld, Παραλίμνι, τηλ. 00357 99326813)
Ώρα 13:30 το μεσημέρι της 19ης Νοεμβρίου του 1958. Ο Κυριάκος Μάτσης, Κύπριος γεωπόνος και αγωνιστής της ΕΟΚΑ, περνά στο πάνθεον των ηρώων θυσιάζοντας τον εαυτό του για την ελευθερία της πατρίδας.
Γεννήθηκε στο χωριό Παλαιχώρι, της επαρχίας Λευκωσίας στις 23 Ιανουαρίου του 1926 και ήταν το ένα από τα τρία τέκνα της οικογένειας του Χριστοφή και της Κυριακού Μάτση. Το 1946 εισήχθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου και σπούδασε Γεωπονία. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη Θεσσαλονίκη οργάνωνε διαλέξεις εθνικής διαφωτίσεως, ενώ όταν γύρισε στην Κύπρο εργαζόταν ως γεωπόνος στην Αμμόχωστο.
Εντάχθηκε από πολύ νωρίς στην Παναγροτική Ένωση Κύπρου για τα δίκαια του αγρότη. Διατέλεσε τομεάρχης της ΕΟΚΑ στις επαρχίες Αμμοχώστου από το 1955 και τομεάρχης Κερύνειας έως το θάνατό του.
Συνελήφθη στις 9 Ιανουαρίου 1956. Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων τον επισκέφθηκε ο ίδιος ο κυβερνήτης Χάρντινγκ και του πρόσφερε το υπερβολικά μεγάλο για την εποχή ποσό των 500.000 λιρών αν αποκάλυπτε πού κρυβόταν ο Διγενής. Οργισμένος ο Μάτσης κτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι και του απάντησε “Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής. Λυπούμαι εξοχότατε, αλλά με προσβάλλετε”. Ο Κυβερνήτης αποχώρησε αμέσως. Εκτιμώντας το ήθος του Κυριάκου έδωσε εντολή να σταματήσουν τα βασανιστήρια που του έκαμναν.
Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς. Εκεί συνέχισε τη δράση του διατηρώντας επαφή με το Διγενή και συνεχίζοντας, κατόπιν εντολής του, τις συνομιλίες Μακαρίου – Χάρντιγκ για λύση του Κυπριακού μετά την εξορία του Αρχιεπισκόπου. Οργάνωσε τους συγκρατούμενούς του, έθεσε σε λειτουργία σχολείο για τους κρατούμενους μαθητές, δημιούργησε βιβλιοθήκη, έκαμνε ομιλίες και γενικά δημιούργησε συνθήκες που τόνωναν το αγωνιστικό φρόνημα μέσα στα κρατητήρια. Οργάνωσε με τόση επιτυχία τη διαφώτιση των Άγγλων στρατιωτών που φρουρούσαν τους κρατουμένους, ώστε αυτοί έκαψαν το στρατόπεδο τους και οι αρχές υποχρεώθηκαν να τους αντικαταστήσουν. Έθεσε σε λειτουργία δίκτυο οργάνωσης δραπετεύσεων, το οποίο συνέχισε τη λειτουργία του και μετά τη δραπέτευση του ιδίου, στις 13 Σεπτεμβρίου 1956. Ο Μάτσης επικηρύχτηκε με το ποσό των 5.000 λιρών.
19 Νοεμβρίου 1958
Περικυκλωμένος στο ασφυκτικό κρησφύγετό του, δεν είχε άλλη εκλογή παρά να πεθάνει. Ο ίδιος δεν είχε αφήσει στην ψυχή του κανένα ηθικό περιθώριο για εκλογή. Ήταν έτοιμος για το θάνατο. Τον είχε προβλέψει στα γράμματά του, τον είχε αναλύσει στους φιλοσοφικούς στοχασμούς του, τον είχε με σιγουριά καταγράψει στο ημερολόγιό του, τον είχε τραγουδήσει. Είχε υπογραμμίσει στο βιβλίο Η σιδηρά διαθήκη του Πολύβιου Δημητρακοπούλου: «Έκλεξε όσον ημπορής τον τρόπο του θανάτου σου, ένας ωραίος θάνατος είναι συνήθως η ευγενεστέρα πράξις της ζωής!».
Ο τελευταίος διάλογος του ήρωα με τον μεταφραστή των Άγγλων
Ο λοχίας του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (αρ. 442) Σαλίμ Γιαβούζ άκουσε όλο το διάλογο μεταξύ του Κυριάκου Μάτση και του μεταφραστή, και κατέθεσε αργότερα: «Άκουσα τον μεταφραστή να λέει στα ελληνικά: "Μάτση, Μάτση, πιάστηκες στο κρησφύγετο. Δεν υπάρχει πιθανότητα να δραπετεύσεις. Παραδώσου". Στη συνέχεια άκουσα μια βαριά φωνή που φαινόταν ότι ερχόταν κάτω από το δάπεδο, να απαντά στα ελληνικά: “Δεν παραδίδομαι”.
»Ο μεταφραστής στη συνέχεια ρώτησε: “Πόσοι είστε εκεί κάτω;”. Και η φωνή απάντησε: “Τρεις”. Ο μεταφραστής ακολούθως ρώτησε: “πόσα όπλα έχετε μαζί σας;”. Και η φωνή απάντησε: “Δύο”. Ο μεταφραστής ρώτησε: “έχετε βόμβες;”. Και η φωνή απάντησε: “Έχουμε βόμβες”. Ο μεταφραστής είπε στη συνέχεια: "Ελάτε ένας - ένας, άοπλοι, και παραδοθείτε". Η φωνή απάντησε: "Δύο πρόσωπα έρχονται άοπλα μην τους πυροβολήσετε".
Ο μεταφραστής ρώτησε: "Εσύ τι θα κάμεις;". Η φωνή απάντησε: "Θα δω τι θα κάνω με τον εαυτό μου. Εάν δεν θέλετε να πολεμήσετε, είναι καλύτερα να φύγετε από το δωμάτιο". Τον καλούν ξανά να παραδοθεί... "Όχι. Δεν παραδίδομαι. Αν θα βγω, θα βγω πυροβολώντας"».
Η επιστολή προς τους γονείς του
Έντεκα μήνες πριν από το πέρασμά του στην αθανασία, σε επιστολή προς τους γονείς του ο Μάτσης φανερώνει το πώς θα αντιμετώπιζε το τελευταίο προσκλητήριο της πατρίδας: «Πιστεύομεν ότι κάθε θυσία μας δεν πηγαίνει άδικα και εσείς να είστε περήφανοι για μας. Αν ο καλός Θεός μάς επιφυλάσσει την λαμπράν τύχη να δώσουμεν την ζωήν μας για την πατρίδα, τότε η χαρά σας πρέπει να είναι απέραντη. Δεν ξέρω αν μπορεί να ονειρευτεί ένας άνθρωπος καλύτερη τύχη από αυτή. Και δεν μπορώ να σκεφθώ γονείς που να είναι πιο περήφανοι παρά για τα παιδιά τους που έπεσαν για την πατρίδα».
Ο λόγος του Μάτση είναι λόγος διαχρονικός γιατί πηγάζει από αξίες οικουμενικές, οι οποίες έχουν ως κέντρο αναφοράς τους τον άνθρωπο. Ο Κυριάκος Μάτσης αντιτάχθηκε και με τη γραφίδα του, αλλά και με το όπλο του, σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού και καταπίεσης. Η πίστη του στην ελευθερία και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια στάθηκαν οι παντοτινοί σύντροφοί του.
Ο Κυριάκος Μάτσης αναπαύεται πλάι στους μεγάλους Ήρωες της ΕΟΚΑ, στα Φυλακισμένα Μνήματα...
Πηγές: cyprustimes.com, http://www.eoka.org.cy - Φωτογραφίες: https://lekythos.library.ucy.ac.cy
Πολλές περιοχές του Ηρακλείου εξακολουθούν να δοκιμάζονται, μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία.
Σπίτια πλημμύρισαν, περιουσίες χάθηκαν, υποδομές καταστράφηκαν, με τους πολίτες να προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, να περισώσουν ότι μπορούν και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου Χερσονήσου προς τους εθελοντές για βοήθεια, οι έφεδροι του Παραρτήματος Ηρακλείου της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) βρέθηκαν στις περιοχές των Γουβών και των Γουρνών, συμμετέχοντας στην προσπάθεια για την ανακούφιση των πολιτών.
Οι εικόνες από τα πλημμυρισμένα σπίτια, οι τόνοι λάσπης που έχουν κατακλύσει τα πάντα, αλλά και η αγωνία των κατοίκων για την επόμενη μέρα, έχουν προκαλέσει ένα κύμα συμπαράστασης, από εθελοντικές ομάδες, φορείς και συλλόγους, καθώς θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια για να επανέλθει η κανονικότητα...
Τα μέλη της ΛΕΦΕΔ Ηρακλείου επιχείρησαν μαζί με εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με τις οδηγίες των στελεχών του Δήμου Χερσονήσου που προσπαθούν να συντονίσουν την μεγάλη προσπάθεια για αποκατάσταση των καταστροφών.