Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Αύγουστος 2020
Write on Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση της Σούδας βρίσκονται από το απόγευμα της Πέμπτης εννέα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η αποστολή του προσωπικού και των αεροσκαφών στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Σούδας, έγινε στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης τους με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

IMG 4643

«Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, η εν λόγω συνεκπαίδευση είναι προϊόν της άριστης σχέσης και συνεργασίας των δύο κρατών αλλά και της προσωπικής επαφής των δύο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Για την υλοποίηση της συνεκπαίδευσης εργάστηκαν από κοινού αρμόδιοι φορείς του ΓΕΕΘΑ και του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι επαφές σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο Χωρών.

IMG 4654

Συνολικά στην Αεροπορική Βάση της Σούδας αφίχθησαν εννέα (9) αεροσκάφη, εκ των όποιων τέσσερα F-16 Blk 60, ένα C-130, τρία C-17 και ένα Α332. Η συνεκπαίδευση θα περιλάβει αντικείμενα συνεργασίας αεροπορικών μέσων με μέσα και μονάδες και των τριών Κλάδων των ΕΔ και θα συμβάλει περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων σε διακρατικό επίπεδο».

IMG 4641

Write on Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρύτατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών πραγματοποιείται από τις απογευματινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε απογευματινές ώρες σήμερα, για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το ΕΚΣΕΔ και στην περιοχή, προς εντοπισμό των ανωτέρω, έσπευσαν τέσσερα (4) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε (5) παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι ενενήντα δύο (92) αλλοδαποί. Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, oι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επικρατούν άνεμοι εντάσεως 4-5 BF.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

Write on Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Τα ελληνικά μαχητικά F-16C Blk 52 Adv  της 336 Μοίρας βρίσκονται από νωρίς το απόγευμα στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο της Κύπρου!

Η Πολεμική Αεροπορία σκέπασε με τα φτερά της το μαρτυρικό νησί της Κύπρου, σε μια περίοδο όπου η τουρκική προκλητικότητα χτυπά "κόκκινο", με την Άγκυρα να στρέφεται κάτα των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνισμού, σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία, θα πραγματοποιήσουν αεροναυτική άσκηση ανοικτά της Κύπρου.

Ο πρώην Α/ΓΕΕΦ Ηλίας Λεοντάρης, με ένα συγκινητικό μήνυμά του στο twitter, δημοσίευσε βίντεο από τα ελληνικά μαχητικά που μόλις είχαν προσγειωθεί στην Κύπρο. Έγραψε χαρακτηριστικά: "..Ήρθε η ώρα....εύχομαι να μην ήταν η ανάγκη. Ελληνικά F-16 ( μετά τα RAFALE), στην ΑΒΑΠ. Το όραμα, το όνειρο, η υπομονή, η επιμονή και η προσήλωση στο σκοπό ....θα φέρουν και τα «χαμόγελα». Αγαπητοί συνάδελφοι της ΕΦ.....απολαύστε το.... δε μπορεί θα έρθουν και καλύτερες μέρες..."

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

 

Write on Κυριακή, 23 Αυγούστου 2020 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) κοινοποίησε το παρακάτω κείμενο, το οποίο αποτελεί την ουσία της ορθής και ρεαλιστικής εκπαίδευσης των εθελοντών εφέδρων, των συνειδητοποιημένων Ελλήνων πολιτών που εξακολουθούν να εκπαιδεύονται, να μοχθούν για να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι, όταν η Πατρίδα τους καλέσει. Η παρουσία της Ομάδας Αναγνωρίσεως στον Παγκόσμιο Στρατιωτικό Αγώνα CAMBRIAN PATROL και οι διαρκείς διακρίσεις, πέρα από την ηθική ικανοποίηση στα μέλη της και στην ΛΕΦΕΔ συνολικά, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι εθελοντές έφεδροι έχουν τεράστιες δυνατότητες, όταν η εκπαιδευσή τους βασίζεται πάνω σε στέρεες βάσεις, όταν η φιλοπατρία και ο κοινός σκοπός υπερβαίνει εγωισμούς, παθογένειες και στρεβλώσεις. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ηγεσία και να αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον θεσμό της Εφεδρείας.

Γράφει λοιπόν η ΛΕΦΕΔ:

Τι κοινό μπορεί να έχει μια ομάδα 8 ελλήνων εφέδρων ηλικίας 30-52 ετών από τη Θεσσαλονίκη, αποτελούμενη από:
-Έναν δημόσιο υπάλληλο
-Ένα μπάρμαν
-Ένα μηχανικό αυτοκινήτων
-Έναν επιχειρηματία και διδάσκοντα σε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
-Έναν ιατρό χειρουργό
-Έναν υδραυλικό
-Έναν υποδηματοποιό και
-Έναν φαρμακοποιό

με μία ομάδα 8 επαγγελματιών στρατιωτών της Λεγεώνας των Ξένων (σαφώς νεαρότερης ηλικίας σε σχέση με τους ;Eλληνες) και με μία αντίστοιχη ομάδα της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ;

Απάντηση: Και οι τρεις αυτές ομάδες έλαβαν ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ στον Παγκόσμιο Στρατιωτικό Αγώνα CAMBRIAN PATROL 2019, ο οποίος διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1959 από τον Βρετανικό Στρατό στα βουνά της Ουαλίας (εκεί όπου εκπαιδεύονται και οι ειδικές βρετανικές δυνάμεις SAS).

118227650 3269120729815643 3970240724793357070 o

Η επιτυχία αυτή της ελληνικής ομάδας είναι ιδιαίτερα σημαντική, εάν ληφθεί υπόψιν ότι:
Πρόκειται για έφεδρους και όχι για επαγγελματίες.
Ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας υπερβαίνει τα 40 έτη.
Ο νεαρότερος σε ηλικία είναι 30 ετών και ο μεγαλύτερος 52.
Η εκπαίδευση για τον αγώνα έγινε από την Λέσχη Εφέδρων (ΛΕΦΕΔ) στην οποία ανήκουν και όχι από τον Ελληνικό Στρατό.
Ο εξοπλισμός που απαιτήθηκε (κόστους περίπου 2,500 ευρώ ανά άτομο) καλύφθηκε από τους ίδιους, ενώ κάποια είδη τους προσφέρθηκαν από χορηγίες ιδιωτών.
Για την προετοιμασία συμμετοχής οι έφεδροι διένυσαν 850 χλμ σε 9 μήνες στις ορεινές περιοχές πέριξ της Θεσσαλονίκης κι της Πιερίας, ενώ αφιέρωσαν αμέτρητες ώρες για θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στα αντικείμενα που θα αξιολογούνταν, από το υστέρημα του προσωπικού τους χρόνου φυσικά.

118207623 3269120019815714 5805316420968799051 o

Όσον αφορά τον διαγωνισμό:
Δίνεται μία αποστολή στην κάθε ομάδα (μετάβαση σε απόσταση 30χλμ για να εντοπίσουν και να παρατηρήσουν εχθρικό στόχο και κατόπιν να επιστρέψουν να αναφέρουν) και στην διάρκεια της αποστολής προκύπτουν διάφορες καταστάσεις, τις οποίες η ομάδα πρέπει να αντιμετωπίσει και αναλόγως αξιολογείται. Τα αντικείμενα αυτά είναι:

-Απειλή ΡαδιοΒιολογικοΧημικού Πολέμου.
-Διέλευση λίμνης (απόσταση περίπου 100 μέτρων) με πλήρη εξοπλισμό, συνήθως τη νύχτα.
-Εντοπισμός και Διέλευση από ναρκοπέδιο.Πρώτες βοήθειες μάχης (με τρεις τουλάχιστον τραυματίες).
-Αναγνώριση εχθρικού οπλισμού (οχήματα, άρματα, ελικόπτερα κλπ).
-Κλήση πυρών πυροβολικού (παρατήρηση εχθρικού στόχου και οδηγίες στο πυροβολικό μέσω ασυρμάτου για καταστροφή του στόχου).
-Συναρμολόγηση ασυρμάτου.
-Επίθεση της ομάδας κατά σημείου στο οποίο βρίσκεται εχθρική δύναμη.
-Σύλληψη και διαχείριση αιχμαλώτων.

Πρέπει να διανυθεί απόσταση 60-70χλμ, ενώ μεγάλο μέρος της διαδρομής είναι ανηφορικό.
Καιρικές συνθήκες κυρίως βροχή, με θερμοκρασίες 2-10C.
Φόρτος ανά άτομο περίπου 40 κιλά.
Διάρκεια επιχείρησης 48 ώρες.

Στον αγώνα λαμβάνουν μέρος περίπου 140 ομάδες (η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι επαγγελματίες στρατιωτικοί), εκ των οποίων 100 βρετανικές και 40 διεθνείς.

Να σημειωθεί ότι σε κάθε αγώνα ένα ποσοστό 20-25% ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ λόγω των αντίξοων συνθηκών.

Μπορείτε να πάρετε μία μικρή γεύση από τον αγώνα Cambrian Patrol στο 5λεπτο βίντεο του Βρετανικού Στρατού:

Τέλος, με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, ο πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ, Έφεδρος Ταγματάρχης (ΠΖ) Ιωάννης Σιδηρόπουλος σχολιάζει χαρακτηριστικά: "Θα προσθέσω εδώ για να καταλάβετε άπαντες το πόσο προετοιμασμένοι και οργανωμένοι είμαστε πως οι έξι από τους οκτώ έχουν ΛΕΥΚΑ ΕΦΠ που σημαίνει πως ο Ελληνικός Στρατός δεν τους έχει στα άμεσα Επιστρατευτικά του, που σημαίνει πως σε περίπτωσης πολεμικής εμπλοκής δεν θα κληθούν να υπερασπίσουν την Πατρίδα τους αν και πολλάκις έχουμε ζητήσει από την υπηρεσία να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Το ίδιο συμβαίνει και με μερικές εκατοντάδες ακόμη Ενεργούς Εφέδρους και κάποιες χιλιάδες συναδέλφους που παρόλο που δεν ασχολούνται με την εκπαίδευση τους θέλουν όμως να είναι εντός των Επιστρατευτικών σχεδίων.
Και τι ζητάμε;
Πρώτοι να κληθούμε!!!
Πρώτοι να διακινδυνεύσουμε την σωματική μας ακεραιότητα και την ζωή μας!!!
Το πρόβλημα είναι χρόνιο ,ο παραλογισμός πρέπει να λάβει ένα τέλος....".

Write on Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης

Λίγες ώρες μετά την δήλωση στήριξης της Ελλάδας από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την βούληση του Παρισιού να ενισχύσει τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα γαλλικά υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, έκαναν την εμφάνισή τους και στον ελλαδικό χώρο, μετά την άφιξή τους και στην Κυπριακή Δημοκρατία!

Σύμφωνα με πληροφορίες του defenceline.gr, ένα ζεύγος γαλλικών μαχητικών έχει μετασταθμεύσει στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά. Τα αεροσκάφη έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες και θα παραμείνουν στην αεροπορική βάση της Σούδας συμμετέχοντας μάλιστα και σε κοινές ασκήσεις με τα μαχητικά F-16C/D Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης από την Γαλλία προς την Ελλάδα και την Κύπρο, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που το Oruc Reis επέστρεψε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο πλαίσιο της παράνομης Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

117609064 4147921508583385 7389883807261515975 o

Θυμίζουμε πως χθες, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία. «Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.