Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014
Write on Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014 Κατηγορία ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Ολόκληρο το βράδυ θα συνεχιστεί η προσπάθεια των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τα δύο μέτωπα που παραμένουν ενεργά σε Αρεόπολη και Γύθειο. Και οι δύο φωτιές καίνε αγροτοδασική έκταση χωρίς να απειλούν κατοικημένες περιοχές. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και στα δύο σημεία.

Η φωτιά στην Αρεόπολη εκδηλώθηκε στην περιοχή Φραγκούλια και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Στο Γύθειο η φωτιά στη θέση Αιγές ξεκίνησε στις 6:20 το απόγευμα της Κυριακής και με τις φλόγες δίνουν μάχη 44 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Αντίθετα καλά είναι τα νέα από τη φωτιά στον Βόλο στη θέση Κωφοί η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το βράδυ της Κυριακής.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Το NATO «θα αντιδράσει με στρατιωτικά μέσα» εάν υπάρξει εισβολή δυνάμεων όπως αυτή που έγινε στην Κριμαία σε ένα κράτος-μέλος του, δήλωσε ο κορυφαίος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Αν η Ρωσία αποπειραθεί να στείλει στρατεύματα σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος του NATO, ακόμη και εάν δεν πρόκειται για δυνάμεις που θα φορούν στολές με διακριτικά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως έπραξε όταν προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία, το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα αντιδράσει με στρατιωτικά μέσα, είπε ο Μπρίντλαβ.

Ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη, είπε πως παρότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δεν σχεδιάζει να επέμβει στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του, τα κράτη - μέλη του NATO στην ανατολική Ευρώπη πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη απειλή από τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια», όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους στρατιώτες που φορούν στολές χωρίς εθνικά διακριτικά.
«Το πιο σημαντικό έργο είναι να προετοιμάσουμε κάθε έθνος για το πρόβλημα που δημιουργούν τα μικρά πράσινα ανθρωπάκια, ή το πρόβλημα της οργάνωσης του (ρωσόφωνου) πληθυσμού, και αυτό πρέπει να γίνει πρώτα. Γίνεται τώρα», επισήμανε.
«Πώς λοιπόν εκπαιδεύουμε, οργανώνουμε, εξοπλίζουμε τις αστυνομικές δυνάμεις και τις ένοπλες δυνάμεις των (συμμαχικών) χωρών ώστε να είναι ικανές να το χειριστούν αυτό;», συνέχισε ο πτέραρχος, σύμφωνα με το κείμενο των δηλώσεών του που διένειμε στα αγγλικά το NATO.
«Εάν δούμε τέτοιες ενέργειες να λαμβάνουν χώρα σε ένα κράτος μέλος του NATO και μπορούμε να τις προσάψουμε σε ένα επιτιθέμενο κράτος, αυτό σημαίνει (ότι ενεργοποιείται) το Άρθρο 5. Τότε, θα υπάρξει στρατιωτική αντίδραση», πρόσθεσε ο Μπρίντλαβ.

Το Άρθρο 5 της καταστατικής συνθήκης του NATO για την κοινή άμυνα προβλέπει ότι εάν ένα κράτος - μέλος του Συμφώνου δεχθεί επίθεση, αυτή θα θεωρηθεί αυτόματα εχθρική ενέργεια εναντίον της συμμαχίας στο σύνολό της.
Η κρίση στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση σε ιστορικό ναδίρ την περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και πυροδότησε μια σειρά κυρώσεων και αντιποίνων που πλήττουν τις οικονομίες της Ρωσίας και της Ευρώπης, οι οποίες ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσχέρειες.

Το NATO έχει λάβει μια σειρά μέτρων για να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Ευρώπη αφότου άρχισε η κρίση. Μέτρα πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα αναμένεται να συμφωνηθούν στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Ουαλία τον Σεπτέμβριο. - Πηγη: Πρώτο Θέμα

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Η 62η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Αεροδιαστημικής στο Farnborough καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 1500 εκθέτες συμμετέχουν φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό εκθετών των προηγούμενων διοργανώσεων. Κυριάρχησαν οι εμπορικοί αντιπρόσωποι, ενώ ο τομέας της άμυνας είναι αρκετά υποτονικός.

«Η έκθεση φέτος ήταν λίγο υποτονική στο μέτωπο της άμυνας, σε σχέση με τα προηγούμενα 12 χρόνια, γιατί οι πόλεμοι μειώνονται. Δεν υπάρχουν σημαντικά πολεμικά νέα» επισημαίνει ο Κόλιν Κλαρκ, δημοσιογράφος εξειδικευμένος σε θέματα Άμυνας.

«Αλλά στον εμπορικό τομέα, οι δουλειές ανθίζουν. Την πρώτη μέρα, οι παραγγελίες και οι δεσμευτικές συμφωνίες άγγιξαν τα 41 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι τρεις φορές το ποσό που σημειώθηκε την πρώτη μέρα, στην προηγούμενη διοργάνωση» τόνισε ο απεσταλμένος του Euronews στο Farnborough, Πωλ ΜακΝτάουελ.

Μία από τις εταιρίες που επέστρεψαν στη φετινή διοργάνωση, μετά από απουσία από τις προηγούμενες δύο διοργανώσεις, είναι η Gulfstream, η οποία έχει εφοδιάσει με προεδρικά αεροσκάφη πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρία διαβλέπει ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια στην Ευρώπη. Είμαστε και πάλι εδώ. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά είναι δυνατή. Σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των Ηνωμένων Πολιτειών, όλα ήταν ανοδικά πριν από μερικά χρόνια. Τώρα βλέπουμε καλά σημάδια βελτίωσης τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Ευρώπη. Είμαστε γεμάτοι αισιοδοξία και χαρά. Έχουμε μπει δυναμικά στην αγορά και έχουμε πολλές δουλειές» υπογράμμισε ο Σκοτ Νιλ, αντιπρόεδρος Παγκόσμιων Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της Gulfstream.

Copyright © 2014 euronews

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ

Δύο μήνες μετά την απόβαση στη Νορμανδία, ξεκίνησε ακόμη μια μεγάλη επιχείρηση στις ακτές της νοτιο-ανατολικής Γαλλίας. Στόχος ήταν η απελευθέρωση του Γαλλικού Νότου καθώς και η απόκτηση πρόσβασης των συμμαχικών δυνάμεων σε λιμάνια με βαθιά νερά.

Η επιχείρηση «Δράκος» (Dragoon) ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου του 1944. Οι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στην Προβηγκία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Μπόρμ και Αγίου Ραφαήλ.
Πέντε χιλιάδες αλεξιπτωτιστές απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί βόρεια στην κοιλάδα του Ροδανού, για να απομονώσουν τις γερμανικές δυνάμεις. Στη συνέχεια, κατέλαβαν την Μασσαλία και την Τουλόν, ενώ αμέσως μετά κινήθηκαν βόρεια για να ενωθούν με τις δυνάμεις που συμμετείχαν στην Επιχείρηση «Overlord» στη Νορμανδία.

Η μεγάλη επιχείρηση ξεκίνησε με την αεροπορική επίθεση με το όνομα «Rugby», ακολούθησε ναυτικός βομβαρδισμός και τελευταίοι έπεσαν στη μάχη οι αλεξιπτωτιστές. Τον συμμαχικό στρατό μετέφερε βρετανικόαμερικανική ναυτική δύναμη 220 πλοίων από τη βόρεια Αφρική, την Κορσική και τη Νότια Ιταλία.

Η επιχείρηση «Δράκος» (Dragoon) ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου του 1944. Οι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στην Προβηγκία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Μπόρμ και Αγίου Ραφαήλ.

Ο γερμανικός στρατός γρήγορα ανασυντάχθηκε. 250.000 άντρες ανέλαβαν την υπεράσπιση των Γαλλικών ακτών. Όμως, η γερμανική άμυνα δεν κράτησε για πολύ. Λίγο πριν νυχτώσει, 100.000 στρατιώτες είχαν βγει στις ακτές της Μεσογείου. Οι Γερμανοί αντεπιτέθηκαν στις πόλεις Ντραγκινιόν και Αρλ, όμως οι σύμμαχοι απέκρουσαν επιτυχώς τις επιθέσεις. Μέχρι τις 21 Αυγούστου, οι σύμμαχοι είχαν καταλάβει τις πόλεις Σαλόν, Αρλ, και Αβινιόν.

Τελικά, ο Χίτλερ διέταξε την παράδοση των στρατιωτών του, όμως στη Μασσαλία και την Τουλόν σημειώθηκαν σκληρές μάχες και το τίμημα ήταν υψηλό. 250.000 άνδρες που βρισκόταν υπό την διοίκηση του στρατηγού ντε Λατρ ντε Τασινί, έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Σε μόλις δύο εβδομάδες, η νότια Γαλλία είχε απελευθερωθεί. Στις δύο πόλεις, λαός και αντιστασιακοί βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τη μεγάλη τους νίκη.

Copyright © 2014 euronews

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της 74ης επετείου από τη βύθιση του καταδρομικού ΕΛΛΗ στη νήσο Τήνο, κατέπλευσαν η Φρεγάτα ΕΛΛΗ, η Πυραυλάκατος ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ και το Αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ, στο οποίο επιβαίνει η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) εκτελώντας το Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου (ΘΕΠ).

1-NIK 5474

Τιμές απέδωσαν αγήματα της ΣΜΥΝ και τις εκδηλώσεις συνόδεψε η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Στις εκδηλώσεις παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο κενοτάφιο των πεσόντων, ενώ πραγματοποίησε και ρίψη στεφάνου στον υγρό τάφο του καταδρομικού ΕΛΛΗ από την Πυραυλάκατο ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ. Τιμές απέδωσαν αγήματα της ΣΜΥΝ και τις εκδηλώσεις συνόδεψε η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter