Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015
Write on Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015 Κατηγορία ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

Τον ηρωικά πεσόντα του 1974 Πέτρο Βελούση κήδεψαν σήμερα, 41 χρόνια μετά, η οικογένειά του, φίλοι, συμπολεμιστές και πολιτεία. Ο Πέτρος Βελούσης ήταν μόλις 18 ετών όταν το 1974 η πατρίδα τον κάλεσε να πιάσει τα όπλα και να υπερασπιστεί την τιμή και την ελευθερία της.

Με αυτά ακριβώς τα ιδανικά έπεσε μαχόμενος στην μάχη της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού, στις 23 Ιουλίου, στην διάβαση του Πέλαπαϊς.
Σκοτώθηκε ανήμερα της έναρξης της εκεχειρίας, την οποία δεν σεβάστηκαν οι τουρκικές δυνάμεις.
Όταν δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους τούρκους κατακτητές, ο Πέτρος και οι άλλοι εθνοφρουροί της 181 Μοίρας Πυροβολικού αμύνθηκαν με όλες τους τις δυνάμεις. Ή μάχη διήρκησε τρεις ολόκληρες ώρες σύμφωνα με την μαρτυρία του Γιώργου Ποταμού.

Συγγενείς, φίλοι, λαός και πολιτεία τον αποχαιρέτησαν σήμερα, 41 χρόνια μετά, από τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, στην Μακεδονίτισσα.
Εκ μέρους της οικογένειας τον Πέτρο αποχαιρέτησε ο αδελφός του, Χάρης Βελούσης.

Τα οστά του Πέτρου Βελούση βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ! - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων βρέθηκαν τα τελευταία 24ωρα μέλη της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, από διάφορες περιοχές της χώρας! Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε τριήμερη εκπαιδευτική άσκηση το τριήμερο 16, 17 και 18 Ιανουαρίου 2015 της ΛΕΦΕΔ μαζί με παραρτήματα από περιοχές όπως της Φλώρινας, Ημαθίας, Μαγνησίας, Πέλλης και πολλών άλλων παραρτημάτων.

Στις εγκαταστάσεις του ΚΕΟΑΧ υπήρξε θερμή υποδοχή φιλοξενία από τον διοικητή και το προσωπικό του Κέντρου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας των μελών της ΛΕΦΕΔ στις εγκαταστάσεις του ΚΕΟΑΧ το πρόγραμμα περιελάμβανε νυχτερινή πορεία, περίπολα αναγνωρίσεως, καταστολή εχθρικού τμήματος κ.α.

4 lefed olympos

Το ΚΕΟΑΧ βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση Νίκη σε υψόμετρο 1.820 μ. Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΟΑΧ, συνολικής εκτάσεως 100 στρεμμάτων ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Η έκταση αγοράσθηκε από το Ταμείο το 1973 από τον Οργανισμό Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΔΕΠ). Η όλη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός.

2 lefed olympos

Το ΚΕΟΑΧ λειτουργούσε από το χειμώνα του 1950 - 1951 στο Σέλι του Βερμίου μέχρι και το 1960 με τον τίτλο Κέντρο Εκπαίδευσης Χιονοδρόμων (ΚΕΧ). Το 1960 εγκαταστάθηκε στο σημερινό στρατόπεδο το οποίο ονομάστηκε Στρδο «Τχη(ΠΒ) Παπαρόδου Ιωάννη». Η ονομασία αυτή αποτελεί ελάχιστη ένδειξη τιμής προς τον ανδρείο ιδρυτή του 1ου Τάγματος Χιονοδρόμων, ο οποίος κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του (1940 - 1941), έπεσε ηρωικά μαχόμενος την 15 Απριλίου 1941, ως Δκτης Μοίρας Πυροβολικού στα υψώματα Δισπηλιού, νότια της λίμνης Καστοριάς, κατά τον επιβραδυντικό αγώνα στη Γερμανική προέλαση και χωρίς να υποχωρήσει παρά τη σχετική διαταγή.

3 lefed olympos

Εκπαίδευση

Στο ΚΕΟΑΧ γίνεται η εκπαίδευση στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και των λοιπών Όπλων του Στρατού Ξηράς και των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Διεξάγονται επίσης συνεκπαιδεύσεις με στελέχη ξένων κρατών.

Τα σχολεία τα οποία διεξάγονται στο ΚΕΟΑΧ είναι :

(1) Σχολείο Επιβιώσεως σε Ορεινές – Χιονοσκεπείς Περιοχές(ΣΕΟΧΠ).

(2) Εκπαίδευση Στρατιωτικών Σχολών (ΣΣΕ –ΣΜΥ).

(3) Εκπαίδευση Μονάδων.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ
Γράφει η Σταυρούλα Αγγελλακοπούλου

Καιρό τώρα, έχουν μεθοδευμένα στρέψει την κοινωνία εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Ένα μεγάλο θέμα που απασχόλησε τη κοινή γνώμη για τα στελέχη των Ε.Δ. ήταν το γεγονός της επιστροφής ενός μικρού μέρους των αποδοχών τους από το ΣτΕ. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσιάζουν τεχνηέντως τα ΜΜΕ. Ένας αχταρμάς από ψέματα κρυμμένα σε ανακρίβειες, χωνεμένα και ανακατεμένα με μισές αλήθειες για να ξεγελάσουν άραγε τους στρατιωτικούς (!) τη κοινωνία ή τους ίδιους;

Οι στρατιωτικοί υπέστησαν μειώσεις μισθών που ξεπερνούν το 60% του μισθού τους. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι κόπηκαν τα δώρα οι συνολικές απολαβές ενός στρατιωτικού μέσα σε ένα χρόνο έχουν συρρικνωθεί τόσο, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για εξαθλίωση. Πολλοί εκφέρουν άποψη για τους στρατιωτικούς χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για το επάγγελμά τους.

Να υπενθυμίσουμε κάπου εδώ ότι οι στρατιωτικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν έχουν τίποτα κοινό με τους δημόσιους υπαλλήλους. Η πιο σημαντική διαφορά τους είναι ότι έχουν δεσμευτεί με όρκο να προσφέρουν και τη ζωή τους για την εκτέλεση της αποστολής τους, κάτι που θα έπρεπε να τιμάται από την πολιτεία και την κοινωνία. Αυτό καλλιεργήθηκε βέβαια, συστηματικά, και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις διότι έχουν δείξει φοβία στην επιλογή των στρατιωτικών με προσωπικότητα. Δεν αντέχουν τις πρωτοβουλίες και τις διαφωνίες. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούν τον όρο «ΕΝΣΤΟΛΟΣ» για να περιγράψει από τον απλό οπλίτη μέχρι τον αρχηγό του στρατού.

Η πολιτεία έχει συνεργήσει στην απαξίωση των στρατιωτικών, όταν εξισώνει μισθολογικά τον Πρωτοδίκη με τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου. Επίσης κατά καιρούς έχουμε ακούσει για απίστευτα προνόμια που απολαμβάνουν οι στρατιωτικοί, που όχι μόνο δεν υφίστανται, αλλά και όσα από αυτά τα λίγα ισχύουν, αφορούν ελάχιστους και συνήθως πολύ υψηλά ιστάμενους.

Παρόλο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το ηθικό των στελεχών των Ε.Δ. διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, συνεχίζοντας την συνεχή επαγρύπνηση για την ασφάλεια του τόπου μας, τη διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας και την κοινωνική προσφορά σε κρατικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Εν κατακλείδι η ιστορική πραγματικότητα έχει αποδείξει το καταλυτικό ρόλο των Ε.Δ. μίας χώρας στο γίγνεσθαι της εξωτερικής πολιτικής της. Το ερώτημα που γεννάται και θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την κοινωνία μας και τους πολίτες της που καθημερινά δέχεται τεχνηέντως εφαρμοσμένη πλύση εγκεφάλου, είναι τι θέλει: Ένοπλες Δυνάμεις η Άοπλες Αδυναμίες; - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter