Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015
Write on Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Στην κλοπή των γερμανικών πιστολιών που βρισκόταν σε δύο προθήκες και μαζί με άλλα αντικείμενα από τη Μάχη της Κρήτης και την Αντίσταση βρίσκονταν στοιβαγμένα εδώ και χρόνια στη Στοά Μακάσι στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου προχώρησαν άγνωστοι δράστες, την ώρα που η τοπική κοινωνία παρακολουθούσε με οργή και αγανάκτηση τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για την "τύχη" των ιστορικών κειμηλίων!

Το περιστατικό έγινε γνωστό σήμερα και έχει ήδη κινητοποιήσει τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές αλλά και τον δήμο Ηρακλείου, ο οποίος μέσω της αντιδημάρχου Πολιτισμού Αριστέας Πλεύρη έχει δηλώσει πως θα αποκαταστήσει τις εικόνες ντροπής και θα λειτουργήσει το Μουσείο Μνήμης για την Μάχη της Κρήτης και της Αντίστασης 1941 – 1945, παρά τα ... εμπόδια που φαίνεται πως κάποιοι επιθυμούν να βάλουν στο όλο εγχείρημα. Μάλιστα για την 20 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα εορταστεί η επέτειος από την Μάχη της Κρήτης, οι δήμοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου προγραμματίζουν έκθεση φωτογραφίας στον ίδιο χώρο σε μια πρώτη προσπάθεια να τιμηθεί η μνήμη των πεσόντων και των αγωνιστών.

4 makasi ir

5 makasi ir

Το πιστόλι  Luger στην πρώτη φωτογραφία και το πιστόλι Walter P38 στην δεύτερη τα οποία φωτογραφήσαμε μόλις την περασμένη Παρασκευή, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια των δραστών της "περίεργης" κλοπής στη Στοά Μακάσι...

Η κλοπή μόνο των πιστολιών (όπως λένε οι πρώτες εκτιμήσεις) και όχι των άλλων αντικειμένων που υπήρχαν σε κιβώτια και σακούλες στη Στοά Μακάσι, δημιουργεί αυτόματα συνειρμούς για τα πραγματικά κίνητρα των δραστών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να ήθελαν να καλύψουν με αυτόν το τρόπο άλλες ... αμαρτίες του παρελθόντος.

Να ήταν δηλαδή ανάμεσα σε αυτούς, ή να ενεργούσαν για λογαριασμό όσων κατά το παρελθόν εκμεταλλεύτηκαν την αδιαφορία, την αδυναμία, την κωλυσιεργία των αρμοδίων παραγόντων και φρόντισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια να "απαλλοτριώσουν" τη συλλογή του πρώην Μουσείου της Μάχης της Κρήτης από τα πολύτιμα αντικείμενά του και κυρίως τον οπλισμό (γερμανικό και συμμαχικό) που έχει και την μεγαλύτερη αξία και ο οποίος είχε διατεθεί από τους συγγενείς των πεσόντων και αγωνιστών!

Η κλοπή - λένε οι πληροφορίες - "βολεύει" όσους θέλουν να παραμείνει το τοπίο θολό σε σχέση με τον ακριβή αριθμό των αντικειμένων που υπήρχαν στο μουσείο και σχέση με τα κειμήλια που έχουν διασωθεί και τα οποία με το πέρασμα των χρόνων και την παραμέλησή τους έχουν μειωθεί και αυτό γιατί κάποιος ή κάποιοι θεώρησαν πως μπορούσαν να αποκομίσουν κέρδη από την αρπαγή τους...

"Το μουσείο θα λειτουργήσει σε πείσμα των καιρών" είπε με νόημα η αρμόδια αντιδήμαρχος, η οποία μάλιστα συνέδεσε το γεγονός της κλοπής με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά την επίσκεψη δημοτικών παραγόντων και δημοσιογράφων την περασμένη Παρασκευή στη Στοά Μακάσι, όπου αποκαλύφθηκε η τραγική κατάσταση των κειμηλίων τα οποία στην κυριολεξία σαπίζουν! (Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ).

Όπως είναι γνωστό, τις προηγούμενες ημέρες συγκροτήθηκε μια διαπαραταξιακή επιτροπή στο δήμο Ηρακλείου η οποία θα επιχειρούσε να καταγράψει τα αντικείμενα και να τα ταυτοποιήσει με τα πρόχειρα μητρώα που έχουν διασωθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί - αν αυτό ήταν εφικτό - τυχόν "απαλλοτριώσεις" ή άλλες απώλειες γεγονός που θα δρομολογούσε άλλες εξελίξεις. Με την σημερινή εξέλιξη όμως, πολλοί φοβούνται πως θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο του δήμου, καθώς κάθε παρατυπία και απώλεια που θα διαπιστώνεται θα αποδίδεται στους δράστες της κλοπής και όχι στους πραγματικούς "αετονύχιδες" από το παρελθόν...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 Μία τουλάχιστον κυνική, αν όχι προκλητική, ομολογία έκανε ο Κώστας Σημίτης κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας για την κούρσα των εξοπλισμών και τις μίζες που ήρθαν ως επακόλουθο αναφέρθηκε και στη μοιραία νύχτα των Ιμίων, που κόστισε στην Ελλάδα τη ζωή τριών αξιωματικών και ταπείνωση της εθνικής υπερηφάνιας.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά:

"Δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά γιατί πετούσε παραπάνω από ότι έπρεπε. Οταν ρώτησα λοιπόν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ιμια, μου είπε όχι γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μας. Η τότε ηγεσία Ενόπλων Δυνάμεων μου είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επιπέδο της αναχαίτισης και ότι πρέπει να έχουμε τέτοια δύναμη ώστε σε περίπτωση εμπλοκής να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι".

Η ομολογία που σοκάρει αφορά την πτώση του ελικοπτέρου αφού αποδίδεται στο γεγονός ότι πετούσε πολλές ώρες αγνοώντας τη θυσία του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Χριστόδουλο Καραθανάση και του Έκτορα Γιαλοψού.

Ακόμα μεγαλύτερη απορία προκαλεί το γεγονός ότι κανένας από τους παριστάμενους δεν αντέδρασε σε όσα είπε ο Κώστας Σημίτης για εκείνη τη μαύρη νύχτα... - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 Κατηγορία ΔΙΑΦΟΡΑ

Γράφει ο Δημήτρης Σταθόπουλος

«Μια εικόνα χίλιες λέξεις» λένε οι κινέζοι.
Η αγάπη μου για την στρατιωτική ιστορία, τα γεγονότα του Β' ΠΠ και τη σύγχρονη αεροναυτική-άμυνα με ώθησε στην δημιουργία του MILIPRINT. Με αφορμή τα χόμπυ μου (μοντελισμό, ζωγραφική) αποφάσισα το βήμα παραπάνω θέλωντας να τη μοιραστώ με όλους τους λάτρεις του χώρου μέσα από την εικαστική ματιά. Θέλωντας να αποδείξω - πρώτα στον εαυτό μου - πως οι έλληνες εικονογράφοι είναι το ίδιο ισάξιοι με τους καλλιτέχνες του εξωτερικού, ξεκίνησα να πειραματίζομαι με θέματα του Β΄ Π.Π.

9 miliprint

Η αλήθεια είναι πως έπεσα στα «βαθιά» καθώς απευθύνθηκα για αρχή σε ανθρώπους που ασχολούνται με την αναβίωση και δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια και την ιστορική ορθότητα της απεικόνησης. Τα πρώτα θετικά σχόλια ήρθαν, δίνοντάς μου αισιοδοξία και ικανοποίηση με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να δέχομαι κριτική και βοήθεια από όλο το κόσμο μέσο του διαδικτύου με ώφελος το καλύτερο αποτέλεσμα της δουλειάς μου. Φωτογραφικό υλικό, συμβουλές και παρατηρήσεις που με βοηθούν για το καλύτερο εικαστικό αποτέλεσμα αλλά και για την σωστή ιστορική απεικόνιση στις όποιες αστοχίες υπάρχουν. Και αν έμαθα κάτι μέσα από το χόμπυ μου, είναι να αποδέχομαι τη κριτική καθώς βελτιώνει τη προσπαθειά μου.

6 miliprint

Για να δώσω «ζωή» στις εικονογραφήσεις μου, χρειάζεται υπομονή, μελέτη, έρευνα και αρκετές ώρες δημιουργικής δουλειάς. Ξεκινάω, αναζητώντας το επόμενο θέμα μου. Το μυαλό μου «ψάχνεται» καθώς θέλω να είναι διαφορετικό και πρωτότυπο. Οσο πιο ξεχωριστό είναι, τόσο μεγαλύτερη η αποδοχή του κόσμου και ακόμα πιο μεγάλη η ηθική ικανοποίηση. Αφου αποφασίσω, παίρνω χαρτί, μολύβι και αρχίζω να σκιτσάρω με τον παραδοσιακό τρόπο ώστε να βρώ τη φόρμα της εικονογράφησής μου ενώ κρατώ σημειώσεις. Κάνω την ερευνά μου αναζητώντας φωτογραφίες καλής ανάλυσης που να ταιριάζουν στη προοπτική της σύνθεσής μου. Μπορεί να είναι 2, 4 ή και παραπάνω για να μπορέσω να δω τα τεχνικά χαρακτηριστικά στη φόρμα που θα αποδώσω.

Στη συνέχεια περνάω φωτό και σκίτσα στο Illoustrator (πρόγραμμα σχεδιασμού) και σχεδιάζω τις βασικές γραμμώσεις και λεπτομέρειες. Μπαίνουν τα βασικά χρώματα και οι βασικές σκιές σε φόρμες. Με τον τρόπο αυτό, έχω στην ουσία ένα clipart. Αφού με ικανοποιεί το αποτέλεσμα, μεταφέρω το σχέδιο στο Photoshop ωπου γίνεται η τελική επεξεργασία. Σκιάσεις, λάμψεις, φθορές και η εικονογράφηση... παίρνει ζωή. Χρονοβόρα διαδικασία. Ανάλογα το θέμα και οι αντίστοιχες ώρες δουλειάς που μπορεί να κρατήσει ημέρες με foul εργασία και τα βράδυα. Χρονοβόρα διαδικασία και ο σχεδιασμός των καθέτων των επετειακών όπως ο τίγρης του Α7, ο Ολυμπος στο 104αρι, οι κεραυνοί του ΖΕUS Demo Team. Eυτυχώς πολλοί φίλοι της σελίδας, μου αποστέλουν φωτογραφίες από προσωπικές τους συλλογές, βοηθώντας με αφάνταστα και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα.

2 miliprint

3 miliprint

Τα σχέδια δουλεύονται σε υψηλές αναλύσεις και μεγάλες διαστάσεις, όλα μεγαλύτερα του μέτρου. Χαρακτηριστικά, η σύνθεση του F4 Phantom με το επετειακό της 338 Μοίρας που μπορει να τυπωθει σε διάσταση άνω των 2 μέτρων.

15 miliprint

16 miliprint

Δεν χρησιμοποιώ κάποιο πρόγραμμα 3D όπως με ρωτάνε πολλοί. Οσο περίεργο και να ακουστεί, χρησιμοποώντας αυτά τα 2 προγράμματα είναι σαν να ζωγραφίζω παραδοσιακά. Το Illoustrator είναι το μολύβι και το Photoshop το πινέλο. Εξάλλου στις δουλειές μου χρησιμοποιώ μικτές τεχνικές. Πολλές φορές πινέλο και τέμπερα αλλά και φωτό-μοντάζ. Στο τζιπ των βρετανών αλεξιπτωτιστών έχω φωτογραφίσει τα σακίδια από προσωπική συλλογή.

14 miliprint

8 miliprint

 12 miliprint

Στο 104άρι Ολυμπος και στο F16 Demo με τα flares, κάποιες γραμμώσεις, φθορές και σκιάσεις είναι με τέμπερα που εν συνεχεία τις σκάναρα και τις ένθεσα στο σχέδιο. Ο τρόπος αυτός με βοηθά ώστε να «ξεκολάω» από το Mac μου και να ξεκουράζομαι κατά κάποιο τρόπο. Το ευρύ κοινό έχει την εντύπωση πως σχεδιάζοντας σε έναν Η/Υ γίνονται όλα μόνα τους. Απλά μπορείς να διορθώσεις εύκολα τα λάθη σου, απαντώ.

5 miliprint

4 miliprint

Στόχος μου είναι η πρωτοτυπία με μοναδικά σχέδια υψηλής αισθητικής, ιδιαίτερης θεματολογίας και η «μεταφορά τους» σε επιφάνειες ώστε να μένει «ζωντανό» κομμάτι της ιστορίας στα χέρια μας. Το F86E της «EΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ», το ΗΕΝΡΥ FARMAN «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» του Καμπέρου (σχέδια με εξαιρετική λεπτομέρεια) και το SPITFIRE «ΜΥΣΤΡΑΣ» είναι παραδείγματα αυτής της προσπάθειας ενώ συνάμα αισθάνομαι πως τιμώ την ιστορία μας.

7 miliprint

13 miliprint

Η δουλειά μου δεν διαφέρει από αλλων εικονογράφων του χώρου. Αισθάνομαι όμως ικανοποίηση καθώς πιστέυω πως είναι αξιοπρεπής και έχω πρωτοτυπήσει σε κάποια θεματολογία όπως τα τζίπ των αλεξιπτωτιστών, το 104άρι «ΟΛΥΜΠΟΣ», τα F16 zeus, το σκάφος ανορθοδόξου πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και τις φρεγάτες.

11 miliprint

Στη σελίδα μου https://www.facebook.com/miliprint μπορείτε να δείτε περισσότερα δείγματα, να προτείνετε θέματα προς εικονογράφηση και να πείτε τη γνώμη σας. Η κριτική σας βοηθάει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ για την υποστήριξή σας.

10 miliprint

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter