Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017
Write on Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

H ΤΑΜΣ "ΑΧΙΛΛΕΑΣ" αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ασκήσεις για την ΛΕΦΕΔ καθώς δίνει την ευκαιρία στα μελή μας να ασκηθούν σε πραγματικές συνθήκες, εννοώντας φυσικά τις κλιματολογικές και περιβαλλοντολογικές όπου εκεί μπορούν να δοκιμαστούν οι αντοχές του σώματος και των υλικών.

p1bsipjd9h1h6s1h3d1jvv1j4obte5

Δεν είναι τυχαίο ότι πάντα μετά από τέτοιες ασκήσεις άπαντες αναπροσαρμόζουν τον φόρτο τους και σχεδιάζουν τις επόμενες αγορές τους σε κρίσιμα υλικά όπως: Αρβύλες, υπνόσακους, υποθέματα, σακίδια μακράς διημέρευσης,ισοθερμικά, goretex....

p1bsipjd9v10b41aps1lvq4u5jiu6

Αυτή την φορά η καινοτομία στην διπλής αντιδράσεως άσκηση ήταν η εφαρμογή ιχνηλασίας (combat tracking) για την ανίχνευση του εχθρού κάτι που δεν θα μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε αν δεν είχαν μέλη μας περάσει σχετικό σχολείο (DSD, David ScottDonelan Combat Tracking School). Για το σενάριο το ένα τμήμα προσομοίωνε διμοιρία που διεξήγαγε ανορθόδοξο πόλεμο στα μετόπισθεν και το άλλο την δύναμη ανίχνευσης-καταστροφής (ομάδες ιχνηλασίας υποστηριζόμενες από ταχυκίνητες δυνάμεις ανάλογοι συνθέσεως).

p1bsipjd9vcbv8gfig216im16ab8

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Την περασμένη Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Στροβόλου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Πειραιώτη Ιστορικού Ερευνητή, Συγγραφέα και Αρθρογράφου της «ΜΑΧΗΣ» κ. Κωνσταντίνου Δημητριάδη με τίτλο «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ – ΚΥΠΡΟΣ 1974» που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ του Ιωάννη Γιαννάκενα στην Αθήνα.

Η πρωτοβουλία και η ευθύνη της εκδήλωσης ανήκε στον Δήμαρχο Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο οποίος όταν διάβασε το βιβλίο, σκέφθηκε να προχωρήσει σε αυτήν την Εκδήλωση Τιμής προς τους Ελλαδίτες Αξιωματικών, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες, που έδωσαν την ζωή τους για την Ελευθερία της Κύπρου το 1974, ορισμένοι εκ των οποίων αναφέρονται μέσα στο εν λόγω βιβλίο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, πέραν του Δημάρχου που ήταν και ο οικοδεσπότης, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Σχης ΠΖ κ. Π.Μαυραγάνης, ο Διοικητής του 1ου ΜΤΠ της ΕΛΔΥΚ Ανχης ΠΖ κ. Ζ.Μαρκόπουλος, ο τ.ΥΠΑΜ Αντγος ε.α. κ.Φ. Κλόκκαρης. Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντγος κ.Ηλ. Λεοντάρης λόγω έκτακτης υποχρέωσής του, δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί, αν και αρχικά είχε επιβεβαιώσει την παρουσία του στον Συγγραφέα.

Από τον ευρύ χώρο της Κυπριακής πολιτικής ζωής παρέστη μόνο το Ε.ΛΑ.Μ. και μάλιστα διά του προέδρου του κ.Χ.Χρίστου. Τα υπόλοιπα κόμματα, έλαμψαν δια της απουσίας του. Ενδεχόμενα αν η παρουσίαση αφορούσε κάποιο «κουλτουριάρικο βιβλίο» όπου παραδείγματος χάριν ο πατέρας έκανε δεσμό με την κόρη, ίσως να βλέπαμε κι άλλες παρουσίες από την πολιτική ζωή του τόπου!

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση, η συνιδιοκτήτρια της εφημερίδας «ΜΑΧΗ» (σήμερα «Free Press-MAXH») κα Μίνα Σαμψών, ο γνωστός Βαρωσιώτης ρεπόρτερ των «επικίνδυνων αποστολών», γνωστός για τα μοναδικά βίντεό του κ. Τάσος Δημητριάδης και το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Πολιτικής Προστασίας Λευκωσίας» κ. Ιωαν.Αυλωνίτης.

Το υπόλοιπο κοινό αποτελούσαν άνθρωποι «της διπλανής πόρτας» που ενδιαφέρονται – σε αντίθεση με την πλειοψηφία του ενεργού (!!!) πληθυσμού – για το «τι έγινε το 1974»! Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το 1974, είναι μια περίοδος που «δεν πουλάει» (;;;) στον ευρύ πληθυσμό, που δείχνει να θέλει να ξεχάσει (οι παλαιότεροι) ή να μην μάθει (οι νεώτεροι).

Πάντως όλοι όσοι παρευρέθηκαν πέρασαν ένα αξέχαστο απόγευμα, διότι όλα είχαν συγκινησιακή φόρτιση, από τα διακοσμητικά πάνελς με τις φωτογραφίες από το 1974 και τους τιμώμενους ήρωες, μέχρι τους ομιλητές που όλοι ήταν ένας και ένας.

Την όλη εκδήλωση προλόγισε, συντόνισε, σχολίασε και έκλεισε η αγαπητή στην Ε.Φ και έμπειρη Δημοσιογράφος του ΡΙΚ κα Λίτσα Μαυρίδου, που η παρουσία της ήταν καταλυτική στην επιτυχία της όλης παρουσίασης.

Την εκδήλωση άνοιξε η κα Μαυρίδου καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους και το κοινό που προσήλθε και ακολούθως απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος τόνισε ότι ο Δήμος Στροβόλου θα είναι πάντα αρωγός στην προώθηση της γνώσης και την διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης.

Αμέσως μετά άνοιξε ο κύκλος των ομιλιών. Πρώτος μίλησε ο εφ. Ανθλγός του 70ου ΤΜΧ της ΕΦ το 1974 κ. Κώστας Σανταμάς, που μίλησε για λογαριασμό του Μηχανικού. Τον ακολούθησε στο πόντιουμ, ο εφ. Ανθλγός του 281 ΤΠ της ΕΦ το 1974 κ. Γεώργιος Γεωργίου, που αναφέρθηκε στους πεσόντες και αγνοούμενους ΗΡΩΩΝ εκ Μητρ. Ελλάδος των Ταγμάτων Πεζικού της ΕΦ.

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Δημητριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην 33χρονη έρευνα του πάνω στην Προδοσία του 1974 στην Κύπρο καθώς και τις δυσκολίες που βρήκε από το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο στην Ελλαδική και Κυπριακή κοινωνία, στην πορεία του προκειμένου να φτάσει στα οριστικά συμπεράσματά του για το τι έγινε τότε. Αναφέρθηκε στα άλλα δύο βιβλία που φέρουν την υπογραφή του, το «Κύπρος 1974 Η μεγάλη Προδοσία» (εκδ.Πελασγός) και το «Χρονικό της Μάχης του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ 14-16/8/74» (εκδ.Πελασγός) και πως έφτασε στην απόφαση να γράψει αυτό το βιβλίο-λεύκωμα τιμής για τους εκ μητροπολιτικής Ελλάδος πεσόντες και αγνοούμενους Στρατιωτικούς του 1974.

Την σκυτάλη έλαβε ο εφ.Ανθλγός των Δυνάμεων Καταδρομών της ΕΦ και συγκεκριμένα της 31 ΜΚ το 1974, κ. Ανδρ. Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης, διμοιρίτης του Λόχου Κρούσης του Υπλγού τότε Ηλία Γλεντζέ, υπήρξε και ο επικεφαλής διμοιρίτης των δυνάμεων που υπερασπίσθηκαν το χωριό Πυρόϊ, που ήταν και η τελευταία μάχη του πολέμου και διεξήχθη μετά την κατάπαυση του πυρός της 16ης Αυγούστου 1974. Ο κ.Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε όλους τους τιμώμενους αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων της Κύπρου όπως του Τχη Γ. Κατσάνη, Λγού Ν. Κατούντα, κλπ μεγάλων μορφών του αγώνα κατά των τουρκικών δυνάμεων εισβολής (ο πρώτος πολέμησε και έπεσε στον Αγ. Ιλαρίωνα και ο άλλος αγνοείται στην Κερύνεια, όπου μαχόταν ως ο τελευταίος υπερασπιστής της).

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο οδηγός Μarmon Herrington της 21 ΕΑΝ της ΕΦ το 1974, κ. Ανδρέας Οικονομίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά των Τεθωρακισμένων κατά τις επιχειρήσει των Αττίλα Ι και ΙΙ και βέβαια στην θυσία του Αλχία ΤΘ Αθ. Φωτόπουλου. Ο κύκλος των ομιλιών για την ΕΦ έκλεισε με τον εφ. πυροβολητή το 1974 της 189 ΜΠΠ κ.Γ. Ζίζιρο, ο οποίος αναφέρθηκε στην εν γένει προσφορά του Πυροβολικού της ΕΦ το 1974 και επικεντρώθηκε στην θυσία των Αντισυνταγματαρχών Καλμπουρτζή και Χατζηδάκη της 181 ΜΠΠ και 173 ΜΑ/ΤΠ που έπεσαν στο Συγχαρί και στον Καράολο, αντίστοιχα.

Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο για να κλείσει ο κύκλος των ομιλιών της εκδήλωσης ο βετεράνος της ΕΛΔΥΚ του 1974, πολεμιστής της επίθεσης στο Κιόνελι στον «Αττίλα Ι», εφ. Λοχίας ΠΖ Θ.Αναστασόπουλος, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο των Ελδυκάριων που πολέμησαν σαν λιοντάρια και χάθηκαν στην φωτιά του πολέμου. Ο κ. Αναστασόπουλος αν και δεν πολέμησε στον «Αττίλα ΙΙ» αναφέρθηκε από ακούσματα που είχε τότε από πολεμιστές συναδέλφους του στον «Αττίλα ΙΙ», στην προσφορά «του πατέρα των Ελδυκαρίων» αείμνηστου Ταξχου ε.α. Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου που απεβίωσε πρόσφατα και εξήρε την προσφορά του στην σωτηρία του μεγαλύτερου μέρους των προδομένων από την τότε πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία, ανδρών της δύναμης που υπερασπίσθηκε το παλαιό Στρατόπεδο της Δύναμης στον χώρο μεταξύ Αγ. Δομετίου και Γερόλακκου.

Η έγκριτη Δημοσιογράφος που συντόνιζε την εκδήλωση, κα Λ. Μαυρίδου, κάνοντας τον επίλογο της εκδήλωσης, δήλωσε ότι όλοι πρέπει να λάβουν γνώση για τους ΗΡΩΕΣ μας του 1974 και την Ιστορία της Προδοσίας που έλαβε χώρα τότε, γνώση που το βιβλίο που παρουσιάστηκε προάγει.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης ανέλαβε ο νυν Διοικητής της ΕΛ.ΔΥ.Κ. που ήταν παρών. Ξεκάθαρος όπως πάντα ο Διοικητής της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Σχης ΠΖ Προκόπιος Μαυραγάνης, ένας αξιωματικός «με άκαμπτη σπονδυλική στήλη». Ο κ. Διοικητής ξεκαθάρισε πως βλέπει την παρουσία του Ελληνικού Συντάγματος σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Συγκεκριμένα είπε: «Θέλω να διαβεβαιώσω και εσάς αλλά και γενικά τον Κυπριακό Λαό, ότι για εμάς τους άνδρες της ΕΛΔΥΚ, η Κύπρος αντιπροσωπεύει ακριβώς το ίδιο με την Κρήτη, την Ρόδο, την Μυτιλήνη, την Κέρκυρα, είναι δηλαδή Ελλάδα. Και αν ποτέ κληθούμε να την υπερασπισθούμε, θα το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως το έκαναν οι Ελδυκάριοι του 1974. Για εμάς η ΕΛΔΥΚ του 1974 είναι ο φάρος που μας οδηγεί. Και να θυμάστε καλά Κυρίες και Κύριοι. Για την ΕΛ.ΔΥ.Κ. η Κύπρος δεν κείται μακράν! Ευχαριστώ.»

ΛΟΓΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΩΤΑΤΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ, ΠΟΥ ΧΤΥΠΟΥΝ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗ ΤΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΠΡΟΔΩΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ.

ΕΠΑΝΕΙΛΛΗΜΜΕΝΑ Ο κ. ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΕΧΕΙ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ, ΔΕΙΓΜΑ ΟΤΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ.

ΑΞΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ. ΩΡΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝ. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ...

Αμέσως μετά όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο, τον κοινό Εθνικό Ύμνο της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

21 b 2 orig

ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ... - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Με εγκύκλιο διαταγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλούνται να καταταγούν στο Στρατό Ξηράς οι στρατεύσιμοι με την 2017 ΣΤ/ΕΣΣΟ, από 13 έως και 16 Νοεμβρίου 2017 (ενώ την 6, 7 και 8 Νοεμβρίου 2017 θα παρουσιασθούν όσοι κατά το παρελθόν έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας), όπως παρακάτω:

Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων 1994 έως και 2019 (έτη γέννησης 1973 έως και 1998), από όλους τους Νομούς που υπέχουν υποχρέωση στράτευσης και είναι κατηγοριών πρώτης έως τετάρτης (Ι/1 έως και Ι/4), πλήρους ή μειωμένης θητείας, ανεξάρτητα αν έχουν τελειώσει ή όχι τη βασική ή ειδική εκπαίδευση και οι λόγοι της υποχρέωσής τους για κατάταξη δημιουργήθηκαν στο διάστημα από 24 Ιουνίου 2017 έως 4 Αυγούστου 2017.

Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων της παραγράφου 1α της παρούσας που έτυχαν αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας, εφόσον η ημερομηνία λήξης της περιλαμβάνεται στο διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου 2017 έως 31 Οκτωβρίου 2017.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Κέντρα Κατάταξης, τις ακριβείς ημερομηνίες και τις υποχρεώσεις αυτών που καλούνται για κατάταξη, παρέχονται από τις κατά τόπους Στρατολογικές Υπηρεσίες, καθώς και στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού www.army.gr, στην ενότητα «Υπηρεσίες Στρατευσίμων».

Οι καλούμενοι κατά την κατάταξή τους να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας, το Σημείωμα Κατάταξης, το Ατομικό Βιβλιάριο Νοσηλείας τους, αποδεικτικό του Αριθμού Φορολογικού τους Μητρώου (ΑΦΜ) καθώς και ακτινογραφία θώρακος, που θα συνοδεύεται από γνωμάτευση ακτινολόγου ή πνευμονολόγου ιατρού, από οποιοδήποτε στρατιωτικό ή κρατικό νοσοκομείο.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter