Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017
Write on Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, υπέγραψε διαταγή για άνοιγμα των αρχείων που βρίσκονται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και αφορούν στοιχεία από τα ημερολόγια μονάδων της Εθνικής Φρουράς, της περιόδου πριν και κατά την εισβολή, για πρόσωπα που αγνοούνται.

Τα στοιχεία αυτά, όπως είπε μετά από σύσκεψη στο υπουργείο 'Αμυνας της Κύπρου με τον Κύπριο ομόλογο του, Χριστόφορο Φωκαΐδη, θα δώσουν πληροφορίες που ενδεχομένως να αποβούν πολύτιμες για τον εντοπισμό αγνοούμενων. Επίσης κατά την σύσκεψη στο υπουργείο 'Αμυνας, ανακοινώθηκε ότι γίνονται προκαταρκτικές μελέτες για την ανέγερση μνημείου για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας, κοντά στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Μετά την σύσκεψη, ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε την 35η Μοίρα Καταδρομών στο Σταυροβούνι.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

24 ώρες μετά την παρέλαση στη Λευκωσία, αρκεί μια «βόλτα» στα ΜΜΕ αλλά και γενικότερα στα social media, για να αντιληφθεί εύκολα κανείς πως το κλίμα είναι διαφορετικό και το ηθικό στα ύψη.

Μπορεί να υπήρχαν από μέρες οι πληροφορίες για τα νέα οπλικά συστήματα (φορητός οπλισμός) που θα εμφανιζόταν στην παρέλαση αλλά και η μεγάλη αποκάλυψη της ύπαρξης των ρωσικών πυραύλων BUK M1-2 στο οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς, ωστόσο το σημείο αναφοράς ήρθε από τον ουρανό. Τα μαχητικά της ΠΑ, ήταν ο κρυφός «άσσος» της παρέλασης, με απόφαση Λευκωσίας και Αθήνας, η οποία αποκαλύφθηκε μόνο όταν ο ήχος των ελληνικών αεροσκαφών έκανε τους πάντες να σηκώσουν το βλέμμα τους στον ουρανό...

Ποια ήταν όμως τα πραγματικά κίνητρα, πίσω από αυτή την απόφαση;
-Ήταν η διαπίστωση πως το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα είναι η μόνη λύση απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό; Ελπίζουμε πως ναι.

-Ήταν πολιτικά τα κίνητρα, με φόντο και τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία; Ελπίζουμε πως όχι.

Ποιος είναι τελικά ο Νίκος Αναστασιάδης;
-Είναι ο πρόεδρος που επί των ημερών του είδαμε την Πολεμική Αεροπορία πάνω από την Κύπρο, ή είναι ο Πρόεδρος που τον Δεκέμβριο του 2016 είπε επί λέξει: «Θα ήθελα να παρακαλέσω τους επισκέπτες εξ Ελλάδος να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, η δικη τους κωμόπολη, η δική τους πόλη που είναι υπό κατοχή. Ας μην μας πουλούν λοιπόν πατριωτισμό από καθ' έδρας»;

-Είναι ο Πρόεδρος που κατάλαβε ότι η ελευθερία της Κύπρου εξαρτάται άμεσα από την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς σε συνδυασμό με την παρουσία των δυνάμεων από την Μητροπολιτική Ελλάδα, ή είναι ο Πρόεδρος που με τις αποφάσεις των τελευταίων ετών (μείωση θητείας, μηδενικό εξοπλιστικό πρόγραμμα), οδήγησε την Εθνική Φρουρά σε επικίνδυνες ατραπούς;

-Είναι ο Πρόεδρος της αποφασιστικότητας και της πυγμής, έτοιμος να υπερασπιστεί με τις αποφάσεις του την Κυπριακή Δημοκρατία, ή είναι ο Πρόεδρος που καταδέχεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι ως ομότιμος μάλιστα (!) με τον εντεταλμένο ψευτο-ηγέτη ενός ψευδοκράτους που καθοδηγείται από τον μεγαλύτερο ισλαμοφασίστα και σύγχρονο δουλέμπορο της γειτονιάς μας, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Αν στα παραπάνω ερωτήματα, οι απαντήσεις (θα) είναι αυτές που (θα) υπηρετούν το εθνικό συμφέρον, τότε έχουμε κάθε δικαίωμα να αισιοδοξούμε, αν όχι τότε θα μείνουμε με τα 60 λεπτά εθνικής - προεκλογικής ...ενέσεως, όσο δηλαδή κράτησε η παρέλαση...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Υπό τη ...σκέπη της Πολεμικής Αεροπορίας, η χθεσινή παρέλαση για την 57η επέτειο από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν αναμφίβολα μια από τις εντυπωσιακότερες των τελευταίων ετών.

Η διέλευση των δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της ΠΑ πάνω τη Λευκωσία και τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, σκόρπισε ρίγη ενθουσιασμού στους Κυπρίους αδελφούς μας, ενώ έστειλε πολλαπλά μηνύματα και προς Ανατολάς. Στο πεδίο των εντυπώσεων, η παρέλαση ήταν απόλυτα επιτυχημένη: Νέα οπλικά συστήματα, φορητός οπλισμός, άψογοι σχηματισμοί στο έδαφος και στον αέρα.

DLEBXwQWAAAgl94

Κρήτη – Κύπρος
Η αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας είχε ως ορμητήριο την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας. Τα F-16C/D Block 52+ που επιχειρούν από την Κρήτη ανέλαβαν να πετάξουν πάνω από την Κύπρο, 16 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία εμφάνισή τους πάνω από το μαρτυρικό νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 340 Μοίρα είχε την τιμή να πετάξει πάνω από την Κύπρο και την παρέλαση στη Λευκωσία, με 2 μαχητικά F-16 τα οποία έφεραν 3 απορριπτόμενες δεξαμενές, αλλά και τις σύμμορφες στην ράχη του αεροσκάφους, έχοντας το μέγιστο δυνατό καύσιμο για την μετάβαση, την διέλευση και την επιστροφή στην Κρήτη.

Όπως είναι φυσικό για την ΠΑ ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμαστούν τα επιχειρησιακά σχέδια, από την στιγμή που δόθηκε το «πράσινο φως» από τις πολιτικές ηγεσίες Ελλάδος – Κύπρου για την εκτέλεση της συγκεκριμένης αποστολής.

10b jpg

ΑΟΖ και επιχειρήσεις
Αναμφίβολα, οι εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα και την ΑΟΖ της Κύπρου, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, έχουν θέσει νέα δεδομένα στο «τραπέζι» των επιχειρήσεων. Ο - ιστορικά - νευραλγικός χώρος του νοτιοανατολικού Αιγαίου είναι μια περιοχή υψηλών επιχειρησιακών απαιτήσεων, όπου το «Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας – Κύπρου» καθίσταται περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ...

Αν πριν από 20 χρόνια, η εξαγγελία και η (εν μέρει) εφαρμογή του, έδωσε σε Αθήνα και Λευκωσία την δυνατότητα να σχεδιάζουν και αν υλοποιούν από κοινού επιχειρησιακά σχέδια με εφαρμογή επί του πεδίου (κοινές ασκήσεις κλπ), το παραπάνω Δόγμα εν έτη 2017 είναι απλά μονόδρομος.

Την δύσκολη εξίσωση που προκύπτει από την οικονομική κατάσταση και την κάλυψη των επιχειρησιακών μπορούν να τη λύσουν οι στρατιωτικοί, οι οποίοι γνωρίζουν με ακρίβεια τι χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους. Η διάθεση, το ηθικό αλλά η τεχνογνωσία υπάρχει, από την πλευρά του στρατιωτικού προσωπικού. Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η πολιτική διάθεση.

Γιατί οι στρατιωτικοί - αν τους ρωτήσεις - θα σου πουν πως η Κύπρος δεν κείται μακράν...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter