Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018
Write on Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ

Γράφει η Μαρία Γιαμπουλάκη
©ΑΡΧΕΙΟΝ Κ. Ε. MAMAΛΑΚΗ

Μία μυθιστορηματική σύμπτωση, ένα τυχαίο γεγονός, μία σκηνή βγαλμένη από το πιο ευφάνταστο μυαλό δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό που συνέβη τα Χριστούγεννα του 1940 στο Αλβανικό Μέτωπο με κεντρικό ήρωα της καθ’ όλα πραγματικής ιστορίας τον Εμμανουήλ Ασημιανάκη και την αδερφή του Σοφία.

Τις μέρες του πολέμου διάφορες οργανώσεις όπως «Η φανέλα του Στρατιώτου» και η κυβερνητική Εθνική Οργάνωση Νέων (ΕΟΝ) έστελναν δέματα στους στρατιώτες. Τα δέματα περιείχαν ρούχα (φανέλες, πουλόβερ, γάντια, κασκόλ κτλ), τσιγάρα κάποιες φορές, χαρτζιλίκι κάποιες άλλες και σίγουρα μία επιστολή. Στο σημείο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι υπήρχε συγκεκριμένη φόρμα το τι θα γράφει η επιστολή προκειμένου να τονώσουν το ηθικό των στρατιωτών που πολεμούσαν με αυταπάρνηση στο Αλβανικό Μέτωπο για την σωτηρία της πατρίδος. Τα δέματα συγκεντρώνονταν σε κομβικά σημεία και από εκεί στέλνονταν στο μέτωπο. Τα δέματα δεν είχαν συγκεκριμένο παραλήπτη. Όταν έφταναν στο μέτωπο, κάθε στρατιώτης έπαιρνε τυχαία ένα οποιοδήποτε δέμα.

1 asimianakis

Ο δεκανέας Εμμανουήλ Ασημιανάκης πήρε - όπως και οι υπόλοιποι - ένα δέμα τυχαία και απομακρύνθηκε προκειμένου να το ανοίξει. Όταν άνοιξε το δέμα και πήρε στα χέρια του την επιστολή έμεινε εμβρόντητος. Η συγκεκριμένη επιστολή είχε συνταχθεί από την αδερφή του Σοφία και από τους χιλιάδες στρατιώτες στο Μέτωπο κατέληξε στα δικά του χέρια..

001

002

Γράφει η Σοφία Ασημιανάκη
«Εν Κουνάβοι, 14/12/1940
Αγαπητέ στρατιώτη, φτάνουν Χριστούγεννα. Όλοι οι άνθρωποι μένουν στα σπιτικά τους για να εορτάσουν τα Χριστούγεννα [...] Εσείς οι Ήρωες μας θα τα εορτάσετε εις τα βουνά της Ηπείρου... Πρέπει να έχετε θάρρος και υπομονή για να τον εξοντώσετε (τον εχθρό) [... ] Θα νικήσετε όμως και έτσι θα γυρίσετε εις τα σπίτια σας.
Με αγάπη, Σοφία Ασημιανάκη, Κουνάβοι Πεδιάδος Ηρακλείου Κρήτης.
Θα περιμένω απάντηση.
Ζήτω η αγαπημένη μας πατρίδα Ελλάς!»

Ήταν τόσο εξωπραγματικό, τόσο περίεργη αυτή η σύμπτωση που ακόμα και ο Γεώργιος Κάββος (Σημ.1) σημείωσε χαρακτηριστικά στο ημερολόγιό του: « Τετάρτη 15 Ιανουαρίου: Σήμερον διένειμα δώρα της ΕΟΝ Λασιθίου και άλλων μερών της Κρήτης. Εις έκαστον δέμα και επιστολή της αποστολέως. Η αδελφή του δεκανέως Ασημιανάκη εκ Κουνάβων απέστειλεν δέμα και από τας τόσας χιλιάδας έπεσεν εις τον αδελφόν της»

Την ίδια μέρα που παρέλαβε το δέμα και δίχως να χάσει καθόλου καιρό ο δεκανέας Εμμ. Αποστολάκης συντάσσει επιστολή και την στέλνει στην αδελφή του. Ο δεκανέας συντάσσει την επιστολή του με ιδιαίτερο τρόπο και μόνο λίγο πριν το τέλος αυτής αποκαλύπτει ότι ο ίδιος είναι αυτός που παρέλαβε το δέμα.

001

002

003

«15/01/1941
Αγαπημένη πατριώτισσα,
[... ] Εις εμέ λοιπόν κατά τη διανομή επεφύλαξε η τύχη να κληρωθεί το δικό σας δέμα [...]
Να είσαι βεβαία ηρωική πατριώτισσα ότι ο Έλλην στρατιώτης θα εκτελέσει το καθήκον του παντού και πάντοτε. Πολύ δε περισσότερο, όταν σκέπτεται ότι πίσω από αυτόν ευρίσκεται η σεμνή Ελληνοπούλα που περιμένει από αυτόν την ελευθερία και την σωτηρίων της τιμής της.
Αγαπημένη μου πατριώτισσα, θα έχεις διαβάσει μυθιστορήματα; Ασφαλώς ναι – και ασφαλώς πολλές φορές δεν πιστεύεις τις συμπτώσεις των μυθιστορημάτων. Ούτε εγώ λοιπόν δεν πίστευα εις αυταίς μέχρι τη στιγμή που έλαβα το δέμα σας. Για αυτό θα φυλάξω τα δυο τσιγάρα όπου μου έστειλες και όταν με το καλό γυρίσω νικητής θα τα φουμάρουμε μαζί.
Γιατί γλυκιά μου αδελφή Σοφία, ο στρατιώτης που έλαβε το δέμα και την επιστολή σας είμαι εγώ, ο αδελφός σου Ασημιανάκης Εμμ [....]
Τα σέβη μου εις την μητέρα και τα φιλιά μου εις τη σύζυγό μου Καλλιόπη και αδελφή μας Μαρίκα, θείο Μιχάλη και εις όλους τους συγγενείς [...]
Σε φιλώ και μένω υπόχρεος
Ο αδελφός σου
Εμμ. Ασημιανάκης
43ο Σύνταγμα Πεζικού».

Επιστρέφοντας ο δεκανέας Εμμ. Ασημιανάκης στη γερμανοκρατούμενη πλέον Κρήτη, κουρελιασμένος και ρακένδυτος, στάθηκε έξω από το σπίτι του και εξαιτίας της ταλαιπωρημένης εμφάνισής τους δεν τον αναγνώρισε ούτε η ίδια του η μητέρα. Εκεί, έξω από το σπίτι, άναψε τελικά και κάπνισε το ένα από τα δύο τσιγάρα που όπως σημείωσε στην επιστολή του θα τα κρατούσε για να τα καπνίσει μαζί με την αδερφή του.

Μετά τη λήξη του πολέμου ο Εμμανουήλ Ασημιανάκης ασχολήθηκε με το εμπόριο και τα αγροτικά, απέκτησε με τη σύζυγό του Καλλιόπη 3 παιδιά και έφυγε σε ηλικία 72 ετών το 1986.

Σημ.1: Γεώργιος Ιωάννου Κάββος, Ημερολόγια Πολέμου (2013). Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Επιμ.: Αλέξης Καλοκαιρινός, Κωστής Μαμαλάκης.

Write on Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σημαντικές αλλαγές στην στρατιωτική θητεία θα τεθούν σε εφαρμογή τον Μάρτιο, έπειτα από εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας και έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τα Κέντρα Εκπαίδευσης στα οποία παρουσιάζονταν οι νεοσύλλεκτοι καταργούνται. Πλέον, οι νέοι Έλληνες δεν θα παρουσιάζονται στο Κέντρο όπου παρέμεναν επί περίπου ένα μήνα για να λάβουν εξοπλισμό, ιματισμό, να κάνουν τα βασικά εμβόλια και τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και κυρίως να λάβουν την βασική στρατιωτική εκπαίδευση.

Από τον Μάρτιο και την 2018 Β' ΕΣΣΟ, οι νέοι Έλληνες που είναι υπόχρεοι στρατιωτικής θητείας θα παρουσιάζονται σε μονάδες οι οποίες θα ονομαστούν Σημεία Υποδοχής (ΣΥΠΟ). Για παράδειγμα, όσοι οπλίτες έχει καθοριστεί να τοποθετηθούν σε μονάδες του Έβρου θα παρουσιάζονται απ' ευθείας σε τάγμα υποδοχής στον Έβρο, όσοι πρόκειται να υπηρετήσουν σε μονάδα της Κρήτης θα κατατάσσονται απ' ευθείας στην Κρήτη και όχι σε κάποιο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Πελοπόννησο ή στην Μακεδονία και όσοι πρόκειται να πάρουν πρώτη μετάθεση για τάγμα της Λέσβου θα παρουσιάζονται κατ' ευθείαν στο Σημείο Υποδοχής της Λέσβου.
Οι αλλαγές στη διαδικασία κατάταξης των νεοσυλλέκτων έχουν καθαρά επιχειρησιακή λογική, σημειώνουν στρατιωτικές πηγές.

Από τον Μάρτιο, οι νεοσύλλεκτοι θα κατατάσσονται αμέσως στις μονάδες πρώτης γραμμής στον Έβρο, τα νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα δημιουργηθούν 23 ή 24 Σημεία Υποδοχής σε όλη την ελληνική επικράτεια τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης. Οι στρατευμένοι νέοι θα μένουν μόνο ένα με δύο 24ωρα στα Σημεία Υποδοχής και αμέσως θα τοποθετούνται στις μονάδες όπου θα παραμείνουν για το μεγαλύτερο μέρος της θητείας τους.

Με βάση τις πληροφορίες από τη Β ΕΣΣΟ του 2008 καταργούνται τα Κέντρα Εκπαίδευσης:

Πυροβολικού – Θήβα

Μηχανικού – Ναύπλιο

9ο Σύνταγμα Πεζικού – Καλαμάτα

547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού – Ρέθυμνο

2/39 Σύνταγμα Ευζώνων – Μεσολόγγι

1ο Σύνταγμα Πεζικού. ΔΙΚΕ – Τρίπολη

Υγειονομικού – Άρτα

Εφοδιασμού- Μεταφορών – Σπάρτη

586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού – Γρεβενά

Υλικού Πολέμου – Λαμία

Διακλαδικό Κέντρο – Τρίπολη

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα, στις 19 Ιανουαρίου 1943, το ελληνικό αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα, με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γεώργιο Μπλέσσα, βυθίζει στα ανατολικά των ακτών της Τύνιδας την εξοπλισμένη ιταλική κορβέτα Στρόμπολι.

Το αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα (D-15) ήταν ένα από τα ενδοξότερα πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού και ακόμη το πιο επιτυχημένο ελληνικό πολεμικό πλοίο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι και την απώλειά του το 1943. Κατασκευάσθηκε στα αγγλικά ναυπηγεία Yarrow & Co Ltd της Γλασκώβης μεταξύ 1936-38, αλλά εξοπλίστηκε με γερμανικά πυροβόλα. Το όνομά του προέρχεται από τη Βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας. Μαζί με το ιδίου τύπου πλοίο Βασιλεύς Γεώργιος ήταν τα πλέον σύγχρονα και αξιόμαχα πολεμικά πλοία της Ελλάδας κατά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου τον Οκτώβριο του 1940 μέχρι και την Γερμανική εισβολή τον Απρίλιο του 1941 το Βασίλισσα Όλγα, με κυβερνήτη τον Πλοίαρχο Αλφρέδο Λεοντόπουλο, έλαβε μέρος σε συνοδείες νηοπομπών, καθώς και στην πρώτη και τρίτη (14-15 Νοεμβρίου 1940, 4-5 Ιανουαρίου 1941) επιδρομή στο Στενό του Οτράντο. Μετά την κατάληψη της Ελλάδας διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου ανέλαβε καθήκοντα συνοδείας βρετανικών νηοπομπών. Με νέο κυβερνήτη τον Πλοίαρχο Ιωάννη Βλαχόπουλο, μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 1941 μεταστάθμευσε στην Καλκούτα, όπου πραγματοποίησε μετασκευή, ενισχύοντας τον οπλισμό του. Επανήλθε στη Μεσόγειο τον Φεβρουάριο του 1942, πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Τομπρούκ, ενταγμένο σε βρετανική μοίρα, όπου είχε ιδιαίτερα αξιόλογη δράση.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους ανέλαβε κυβερνήτης του ο Πλωτάρχης Γεώργιος Μπλέσσας. Στις 15 Δεκεμβρίου 1942 νότια της Μάλτας, σε συνεργασία με βρετανικό αντιτορπιλικό, ανάγκασε το ιταλικό υποβρύχιο Uarsciek να παραδοθεί. Την νύχτα της 18ης/19ης Ιανουαρίου 1943 με δύο ομοβροντίες έπληξε καίρια το εξοπλισμένο πετρελαιοφόρο του Ιταλικού Στόλου Stromboli, που βυθίστηκε φλεγόμενο. Μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου μετέβη, μαζί με άλλα δύο πλοία, στο Άντεν όπου παρέλαβε μια μεγάλη νηοπομπή με προορισμό τη Νέα Γουινέα. Επέστρεψε στην Μεσόγειο και συμμετείχε σε νέες νηοπομπές. Σε συνεργασία με το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Jervis επιτέθηκε σε ιταλική νηοπομπή, βυθίζοντας το τορπιλοβόλο Castore. Τον Ιούνιο και Αύγουστο του 1943 έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις κατάληψης της Παντελλερία και της απόβασης στη Σικελία.

Μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας επέστρεψε στο Αιγαίο, όπου στις 18 Σεπτεμβρίου 1943 και σε περιπολία με δύο βρετανικά αντιτορπιλικά, επιτέθηκε σε γερμανική νηοπομπή, κοντά στην Αστυπάλαια, με αποτέλεσμα την βύθιση των φορτηγών πλοίων Paula και Ρluto. Στην τελευταία του περιπολία κατέπλευσε το πρωί της 26 Σεπτεμβρίου στον όρμο Λακκίτης Λέρου. Λίγη ώρα μετά δέχτηκε γερμανική αεροπορική επιδρομή και βυθίστηκε, με θύματα τον κυβερνήτη και 72 μέλη του πληρώματος. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter