Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019
Write on Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 Κατηγορία ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου η πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «Νέμεσις», τον γενικό συντονισμό της οποίας είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου.

Η άσκηση διεξήχθη εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με απεικόνιση πλατφόρμας εξόρυξης και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξένων χωρών και ιδιωτικών εταιρειών. 

nemesis 2

Η άσκηση, την οποία για πρώτη φορά παρακολούθησαν και αντιπρόσωποι εταιρειών εξόρυξης υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτελέστηκε σε τέσσερις φάσεις.

nemesis 4

Η πρώτη φάση αφορούσε αντιμετώπιση τρομοκρατικής ενέργειας στην πλατφόρμα με τη συμμετοχή ανδρών της Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, της Λιμενικής Αστυνομίας και δύο ελικοπτέρων της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Η δεύτερη φάση αφορούσε απεγκλωβισμό τραυματιών από την πλατφόρμα με τη συμμετοχή μελών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ η τρίτη περιλάμβανε εγκατάλειψη της πλατφόρμας κι επιχείρηση μαζικής διάσωσης, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Ισραήλ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

nemesis 3

nemesis 1

Η τελευταία φάση της άσκησης αφορούσε αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης. Σε δηλώσεις της, η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου ανέφερε ότι τέτοιες ασκήσεις δίνουν την ευκαιρία στην Κυπριακή Δημοκρατία να δοκιμάσει και να επαυξήσει τις δυνατότητές της ως προς την αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών κινδύνου μη στρατιωτικής φύσης, στα πλαίσια του γεωτρητικού και γενικά του ενεργειακού της προγράμματος.

Write on Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 Κατηγορία ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Με «απόρθητο φρούριο» θα μοιάζει η Αθήνα κατά τη διάρκεια του τριημέρου από 15 έως και 17 Νοεμβρίου, όπου θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 5.000 αστυνομικοί όλων των ειδικοτήτων θα βρίσκονται επί ποδός ώστε να αποφευχθούν επεισόδια τόσο έξω από τους χώρους του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και στα Εξάρχεια, όσο και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας.

Σε κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται τα Εξάρχεια, ενώ άντρες με πολιτικά θα πραγματοποιούν προληπτικές προσαγωγές. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού της ΕΛΑΣ βρίσκεται και η πρώην ΑΣΟΕΕ, μετά και τα χθεσινά επεισόδια, ενώ η αστυνομία θα βρίσκεται σε συναγερμό όχι μόνο την 17 Νοεμβρίου αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, καθώς το κλίμα χαρακτηρίζεται «ηλεκτρισμένο» μετά και τις εκκενώσεις καταλήψεων, αλλά και τις αλλαγές στο πανεπιστημιακό άσυλο.

Drones και ελικόπτερο

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματικών, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ θα περιλαμβάνει την διακριτική φύλαξη κρατικών κτηρίων και αστυνομικών τμημάτων στο κέντρο της Αθήνας που μπορεί να αποτελέσουν στόχο καταδρομικών επιθέσεων.

Την Κυριακή όπου θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες πορείες, θα πετούν συνεχώς drones καθώς και ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο θα πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις ώστε να μεταδίδει live εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων στην Γ.Α.Δ.Α. αλλά και για να ελέγχει τις ταράτσες κτηρίων ώστε να αποφευχθεί αυτές να αποτελέσουν «ορμητήριο» επιθέσεων διαδηλωτών, όπως είχε γίνει πρόσφατα ως απάντηση στην εκκένωση κατάληψης.

Η ομάδα Δράση

Στους δρόμους θα βγει και η Ομάδα Δράση (πρώην Δέλτα), μαζί με τις ομάδες "Ζ" και ΔΙΑΣ, αλλά και τους άντρες της Κρατικής Ασφάλειας που θα «οργώσουν» κυριολεκτικά το κέντρο της πρωτεύουσας. Η Ομάδα Δράση, που αποτελείται από 51 αστυνομικούς με μηχανάκια μικρού κυβισμού και έκανε «ντεμπούτο» την Δευτέρα (11/10) στα επεισόδια έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην οδό Πατησίων, θα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως περιμετρικά των Εξαρχείων.

Απομόνωση «κουκουλοφόρων» και εισβολή στα Πανεπιστήμια

Το σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπει «απομόνωση» των κουκουλοφόρων (εάν αυτοί εμφανιστούν) κατά τη διάρκεια της πορείας για να μην τους δοθεί «χώρος» να δράσουν. Για πρώτη φορά φέτος οι αστυνομικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρήσουν εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε περίπτωση επεισοδίων,χωρίς μεσολάβηση των πρυτανικών Αρχών και του Εισαγγελέα.

Write on Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο κ. Πάνος Τ. Ξενοκώστας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX Group πραγματοποίησε στο συνέδριο 21st Annual Marine Money Greek Ship Finance Forum την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, σημαντική ομιλία και παρουσίαση με θέμα “The Rebirth of Ship Repairing and Ship Building in Greece” (Η Αναγέννηση της Ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα).

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν σημαντικά στελέχη και decision makers από το χώρο της Ελληνικής και της παγκόσμιας ναυτιλίας καθώς και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων χρηματοδοτικών οργανισμών του χώρου.

Write on Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παναγιώτης Σαββίδης - Πρώτο Θέμα

Η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη το καλοκαίρι του 2016, να επιστρέψει στην Τουρκία τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν μ’ ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, αποκαλύπτουν εμπιστευτικά έγγραφα που έφερε στην επιφάνεια το δίκτυο Nordic Monitor και ο συντάκτης του Abdullah Bozkurt. Τελικά το σχέδιο απέτυχε, μια και οι ελληνικές δικαστικές Αρχές έκριναν πως με τη πιθανή επιστροφή των «8» στην Τουρκία, κινδύνευε η ζωή τους και έτσι παρέμειναν στην Ελλάδα αιτούμενοι άσυλο.

Το Nordic Monitor αποτελεί πύλη ενημέρωσης και αναλύσεων, ανήκει στο δίκτυο Nordic Research and Monitoring που εδρεύει στη Στοκχόλμη, και καλύπτει θρησκευτικά, ιδεολογικά και εθνοτικά ινήματα και ριζοσπαστικές ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Τουρκία.

Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Nordic Monitor, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διαβίβασε εντολές στις Διοικήσεις των Χερσαίων Δυνάμεων και στις αεροπορικές μονάδες στις 16 Ιουλίου 2016 στις 16:15, δίνοντάς τους εντολή να εκτελέσουν ένα σχέδιο για να φέρουν το ελικόπτερο και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς πίσω, από Ελλάδα. Ο στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία στην Αθήνα ενημερώθηκε επίσης για τη διαταγή.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων ήρθε σε επαφή με την ελληνική πλευρά μετά την χρήση ενός ελικοπτέρου Sikorsky από τους Τούρκους στρατιωτικούς για να εγκαταλείψουν την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφυγαν για να αποφύγουν τα βασανιστήρια, την κακή μεταχείριση και τον πιθανό θάνατο στα χέρια του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας.

111

Την εντολή επιβεβαιώνει ένα μήνυμα που μοιράστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu στο Twitter στις 17:15 στις 16 Ιουλίου, στο οποίο είπε ότι είχε μιλήσει με τον τότε Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο τηλέφωνο και ισχυρίστηκε ότι ο Κοτζιάς τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τους οκτώ στρατιώτες το συντομότερο δυνατό.

ΤΟΥ

Η τουρκική πλευρά ειδοποιήθηκε για τους Τούρκους αξιωματικούς που κρατήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, όταν το τμήμα Interpol της ελληνικής αστυνομίας κατέθεσε έκθεση στην την Ιντερπόλ δηλώνοντας ότι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί τέθηκαν υπό κράτηση όταν προσγειώθηκαν με ελικόπτερο Sikorsky S70 Black Hawk και αριθμό ουράς 11308 στις 16 Ιουλίου στις 11:50. Η έκθεση ανέφερε τα ονόματα όλων των επιβατών και σημείωνε ότι είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Το σημείωμα υψηλής προτεραιότητας της Ιντερπόλ διαβιβάστηκε στην μονάδα της Ιντερπόλ της Τουρκίας και προωθήθηκε στον τουρκικό στρατό.

333

Παρόλο που φάνηκε ότι υπήρξε κάποια πολιτική διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους τις πρώτες ώρες μετά το περιστατικό, το σχέδιο για την παράδοση των Τούρκων αξιωματικών ματαιώθηκε όταν οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν τις αιτήσεις ασύλου στο σημείωμα προς την Ιντερπόλ και η ελληνική δικαιοσύνη προχώρησε στην αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι έθεσαν το αξιόπιστο φάσμα των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης εάν επέστρεφαν στην Τουρκία.

Πολλοί αξιωματικοί στις τουρκικές εγκαταστάσεις κράτησης, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων στρατηγών, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Οι ευρέως διαδεδομένοι ισχυρισμοί επαληθεύτηκαν τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Human Rights Watch και το Κέντρο για την Ελευθερία της Στοκχόλμης, οι οποίες κάλυπταν τις κρατήσεις τους μήνες που ακολούθησαν της απόπειρας πραξικοπήματος.

Οι μυστικές διαταγές του τουρκικού Γενικού Επιτελείου να επιστρέψουν, τόσο το Sikorsky όσο και οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί στην Τουρκία, μεταβιβάστηκαν στη μονάδα αεροπορίας της Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων με τον κώδικα «Harekat Yıldırım» (Operation Lightning- Επιχείρηση Αστραπή), ο οποίος με τουρκικούς στρατιωτικούς όρους σημαίνει ότι η επιχείρηση έπρεπε να τεθεί σε κίνηση εντός 10 λεπτών από την παραλαβή της διαταγής.

444

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι Χερσαίες Δυνάμεις διέταξαν ένα ελικόπτερο με 10μελές πλήρωμα να μεταβεί στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης. Το 2ο Τάγμα Ειδικής Προστασίας, που σταθμεύει στην Κωνσταντινούπολη και υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση στην Άγκυρα, διατάχθηκε επίσης να διαθέσει αρκετά στρατεύματα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των οκτώ φυγάδων Τούρκων στρατιωτών από την Ελλάδα.

Η επιχείρηση συντονίστηκε από το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων Ένοπλων Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου (SKKHM) και το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων. Η εντολή γράφτηκε από τον L.t. Caner Acar, αξιωματικό πληροφοριών και εγκρίθηκε από τον Col. Armagan Ustael, τον επικεφαλής της τότε υπηρεσιακής βαρδιας της SKKHM.

Το σχέδιο φαίνεται απέτυχε όταν οι δικαστικές αρχές και οι αρχές επιβολής του νόμου εξέφρασαν ανησυχίες για τις νομικές επιπτώσεις, εάν οι Τούρκοι στρατιώτες παραδίδονταν χωρίς δίκαιες διαδικασίες, ή δίκαιη δίκη.
tourkia_arthroooΣτην πραγματικότητα, μετά από ακροάσεις και προσφυγές και στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς χορηγήθηκε άσυλο στην Ελλάδα, παρά τις αντιρρήσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Η ομάδα που στάλθηκε στην Ελλάδα πήρε άδεια μόνο να πάρει το Sikorsky το απόγευμα της 16ης Ιουλίου 2016.

Το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο απέρριψε την ιδέα της αποστολής των αξιωματικών, λέγοντας ότι δεν θα λάβουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, όπου συνεχίζεται η εκκαθάριση της στρατιωτικής και της δημόσιας διοίκησης.

Έξι πιλότοι και δύο τεχνικοί – οι Gencay Büyük, Ahmet Güzel, Abdullah Yetik, Feridun Çoban, Süleyman Özkaynakçı, Uğur Uçan, Bilal Kurugül και Mesut Fırat – όλοι αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα.

Η Τουρκία προσφέρει 4 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 700.000 δολάρια) για τη σύλληψη και των οκτώ στρατιωτικών, σύμφωνα με μια λίστα καταζητούμενων από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

5555

Σε ένα άλλο μυστικό σημείωμα της 17ης Ιουλίου 2016, η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων διέταξε τις δευτερεύουσες μονάδες στις οποίες αρχικά είχαν οριστεί οι αξιωματικοί να κινήσουν τις νομικές διαδικασίες εναντίον και των οκτώ αξιωματικών. Το υπόμνημα γράφτηκε από τον υπολοχαγό Umit Bektas και εκκαθαρίστηκε από τον Ercan Erol, αξιωματικό πληροφοριών.

Πηγή: www.nordicmonitor.com (Turkey planned to force the return of 8 officers who fled to Greece, secret documents reveal)