Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020
Write on Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ

ΦΥΛ. ΑΒΕΡΩΦ
4/2/43 Κ.ΠΕΡΡΙΚΟΣ
ώρα 5:20
Εγκαταλείπω τον κόσμο χωρίς μίση και κακίες. Αγωνίσθηκα για την πατρίδα μου. Για την δικιά τους πατρίδα αγωνίζονται κι εκείνοι οι οποίοι με καταδίκασαν. Θα ήθελα το αίμα μου να μην μας χωρίσει αλλά να μας ενώσει στο μέλλον με τους σημερινούς αντιπάλους.

Ο Κώστας Περρίκος εκτελέσθηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 4.2.1943, ώρα 7:30 π.μ.

Σύμφωνα με την αναφορά του ιερομόναχου Νικόδημου Γραικού εξωμολογήθη ειλικρινώς και μετέλαβε των αχράντων μυστηρίων με κατάνυξη. «Ο υποσμηναγός Κων/νος Περρίκος, ετών 37 προ της εκτελέσεώς του είπε τα εξής προς τους παριστάμενους Γερμανούς:

''Δεν αισθάνομαι τίποτα εναντίον σας. Εσείς κάνατε το καθήκον σας. Ομοίως έκανα κι εγώ το δικό μου. Είμαι Ελληνας αξιωματικός της Αεροπορίας- Υποσμηναγός. Σας ευχαριστώ πολύ''. Οι παριστάμενοι Γερμανοί αξιωματικοί εχαιρέτισαν άπαντες στρατιωτικώς. Ολίγον προ της εκτελέσεώς του ανεφώνησε «Ζήτω η Ελλάς!». Όταν ο Γενικός Επιθεωρητής του Γερμανικού Στρατοδικείου ήλθε μαζί με άλλους αξιωματικούς να τον παραλάβουν από το κελί του στις 5:20 το πρωί για να τον οδηγήσουν στο θάνατο και την αθανασία, η νυχτερινή σιωπή των φυλακών Αβέρωφ εσχίσθη από την κραυγή του ήρωα προς τους συγκρατουμένους του: «Παιδιά με παίρνουν για εκτέλεση. Κουράγιο! Γρήγορα έρχεται η Νίκη και η Λευτεριά! Ζήτω η Ελλάς!». Όταν λίγες ώρες αργότερα ο συνήγορος του Περρίκου επεσκέφθη τον Επιθεωρητή Λάγκε, ηλικιωμένο εξ επαγγέλματος υπάλληλο των Γερμανικών Στρατοδικείων, για να τον ρωτήσει σχετικώς με την τύχη του θανατοποινίτη, ο Γερμανός αυτός δεν μπορούσε να κρύψει την συγκίνησή του για το θέαμα, στο οποίο είχε παραστεί. «Er Starb den heldemtot» («απέθανεν ως ήρωας» ), είπε. Η εκτέλεσις του Περρίκου ανεκοινώθη ως κάτωθι από τις εφημερίδες των Αθηνών.
«Δι΄ αποφάσεως του παρά τω Στρατιωτικώ Διοικητή Νοτίου Ελλάδος Στρατοδικείου υπό ημερομηνίαν 31.12.1942, ο Κων/νος Περρίκος, αξιωματικός της Αεροπορίας, γεννηθείς εν Χίω την 23.4.1905 κατεδικάσθη μεταξύ άλλων λόγω απαγορευμένης οπλοφορίας και κατοχής εκρηκτικών υλών, ως και λόγω συντάξεως και διαδόσεως προπαγανδιστικών εντύπων, εις θάνατον και 15ετή ειρκτήν. Ο καταδικασθείς ήτο είς εκ των ενόχων της δυναμιτιστικής αποπείρας της οδού Πατησίων, ως οργανωτής δε κόμματος εχθρικού προς τον Άξονα, προέτρεψεν εις απεργίας και εκδηλώσεις εναντίον των Γερμανών. Η απόφασις εξετελέσθη την 4.2.43 διά τυφεκισμού». Η ληξιαρχική πράξις θανάτου υπ΄αρ. 444/2/43 αναφέρει ότι ο Κ. Περρίκος, αξιωματικός της Αεροπορίας, εξετελέσθη την 4.2.1943 συνεπεία της από 31.12.1942 αποφάσεως του Γερμανικού Στρατοδικείου.

Την 11.9.1943 το Υπουργείο Αεροπορίας διά Β.Δ. επανέφερε τον Κ. Περρίκο εις τους μονίμους και τον προήγαγε εις τον βαθμόν του Αντισμηνάρχου επ ανδραγαθεία.

- Στη «Δόξα» την εφημερίδα της ΠΕΑΝ γράφουν γι αυτόν οι συμμαχητές του. «Το πνεύμα του Κώστα Περρίκου, ζωντανό πάντα μέσα στις ψυχές μας, η υπέροχη αγωνιστική του μορφή με τα ήρεμα, στοχαστικά του μάτια, σύμβολο στον αγώνα των Ελληνικών νιάτων ενάντια στον κατακτητή, η τόλμη του συνώνυμη με την αγωνιστική τόλμη στέκουν πάντα μπροστά μας να μας προφυλάξουν από λιγοψυχιές ανάξιες για νέους αγωνιστές. Ο δυνατός και απαράμιλλος αγωνιστής είχε αφιερώσει όλη τη θέρμη της ωραίας ζωής του στο Εθνικό και Δημοκρατικό Ιδανικό».

- Η εφημερίδα «Η Μάχη» της εποχής εκείνης, γράφει μετά την εκτέλεση του Κ. Περρίκου: «Μικρόσωμος, λεπτός με μέτωπο ευρύ και μάτια διαπεραστικά και ρεμβώδη, γελαστός πάντα και μειλίχιος στους τρόπους, έμοιαζε περισσότερο ποιητής και λιγότερο ή καθόλου επαναστάτης, αλλά έκλεινε μέσα στην ψυχή του την Ελλάδα. Κάτω από τον ζυγό και την τρομοκρατία άρχισαν να κινούνται μερικοί ανυπότακτοι ΄Ελληνες. Πρώτος μεταξύ των πρώτων ο μικρόσωμος Υποσμηναγός ανέπτυξε τότε μιαν αφάνταστη δραστηριότητα. Ευκίνητος, εύγλωττος, ακαταπόνητος, έτρεχε, έμπαινε παντού, έπειθε, στρατολογούσε, φορολογούσε, οργάνωνε τη Στρατιά των Ελλήνων που θα κρατούσαν τα όπλα και τα φλάμπουρα και την τιμή της Ελλάδας ψηλά. Προσηλωμένος στο όραμα δεν άκουσε τις συμβουλές των φρονίμων. «Έχεις γυναίκα και παιδιά Περρίκο». «Η ζωή μας ανήκει στην Ελλάδα», ήταν η απάντηση».

1715458055

- Την 7.2.1987 γίνονται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κ. Περρίκου στην Καλλιμασοά της Χίου. Σε μια σεμνή τελετή ο παλιός φίλος και συγχωριανός του Κωνσταντίνος Κρεατσάς, επίτιμος Εκπαιδευτικός Σύμβουλος, γνώριμός μου από τα χρόνια προ του 1940 όταν ο ηρωϊκός Χιώτης Αξιωματικός μετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα κατά του Μεταξά λέει: «Ο Κ. Περρίκος υπήρξε μέγας Εθνικός Ηρωας και πανάξιος της Πατρίδας. Η ηρωϊκή του πράξη αναπτέρωσε τότε το φρόνημα των αδούλωτων και διέλυσε τα προδοτικά και ατιμωτικά σχέδια των κατακτητών. Η πατρίδα τον ευγνωμονεί, η Χίος τον τιμά και η ιδιαίτερη πατρίδα του σεμνύνεται για το τέκνο της. Η ενέργειά του ήταν πράξις γενναιότητας και αυτοθυσίας, αυτόβουλης και ελεύθερης αποφάσεως, προϊόν εσωτερικής και μόνον επιταγής. Υποκλίνομαι ευλαβικά μπροστά στο πελώριο ηθικό ανάστημα του Κώστα Περρίκου».

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος δίνει ένα πορτραίτο του Κ. Περρίκου: «Πώς μπορώ να σας δώσω το ζωντανό πορτραίτο ενός ανθρώπου που η ζωή ξεχείλιζε από μέσα του σαν ακράτητος χείμαρρος. Δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο με τόση ζωντάνια. Δεν μπορούσα όμως τότε να μαντέψω τι δύναμη κρυβόταν μέσα του. Έβλεπα και χαιρόμουν την ζωντάνια του αλλά δεν ήξερα, ούτε μπορούσα να προβλέψω ότι ο ολοζώντανος αυτός άνθρωπος θα γίνονταν ισχυρότερος από τον θάνατο, ότι θα γινόταν, όπως έγινε, αθάνατος».

Την 2.9.1987 γίνονται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κ. Περρίκου στην οδό Γλάδστωνος και Πατησίων όπου και το κτίριο που εστεγάζετο η ΕΣΠΟ. Την επαύριο των αποκαλυπτηρίων ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός επανέρχεται σχολιάζοντας τις υποθήκες του Κώστα Περρίκου: «Αναρωτιέμαι πόσοι από τους εραστές της σημερινής Ενωμένης Ευρώπης θα είχαν το κουράγιο να κάνουν αυτή την γενναία προφητεία την ώρα που τους σημάδευαν τα Γερμανικά πολυβόλα; Δέκα, πέντε, τρεις, ένας , κανένας; Κάτι μου λέει ότι η προτομή του Κ. Περρίκου δεν έπρεπε να στηθεί στα Χαυτεία. Έπρεπε να στηθεί στην καρδιά της Ευρώπης. Ίσως μπρος στο Κοινοβούλιό της. Εκεί είναι η θέση του. Του την χρωστάτε. Ένας απλός Έλληνας Αεροπόρος σάς άνοιξε το 1943 το δρόμο, στον οποίο σήμερα πορεύεστε».
Καθώς σήκωσαν την σημαία από την προτομή φάνηκε η ωραία μορφή του Υποσμηναγού Κ. Περρίκου. Μια μορφή θεληματική με ένα ανεπαίσθητο χαμόγελο. Σαράντα πέντε χρόνια πριν στη γωνία Γλάδστωνος και Πατησίων είχε τινάξει με λίγους αποφασισμένους συντρόφους του την ΕΣΠΟ, μια ναζιστική οργάνωση που ετοίμαζε σώμα Γενιτσάρων να πολεμήσουν στις τάξεις του Γερμανικού Στρατού. Χαφιέδες και Γερμανοί βρήκαν το θάνατο στην ανατίναξη που ήταν η πρώτη σημαντική πράξη σαμποτάζ στην καρδιά της Γερμανοκρατούμενης Αθήνας και από τότε δεν έγινε λόγος για επιστράτευση Ελλήνων.

- Στη σεμνή τελετή των αποκαλυπτηρίων ο Δήμαρχος Αθηναίων Μιλτιάδης Έβερτ είπε: «Όλοι οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ότι η αντίσταση που έγινε στην Αθήνα ήταν η μεγαλύτερη αντίσταση. Ας αποτελέσει για μας τους νεώτερους ένα παράδειγμα προς μίμηση».

- Ο Michael Στάϊκος, Επίσκοπος Χριστουπόλεως, (Βιέννη), 4.10.1987 Δοξολογία επί τη 230ή επετείω της γεννήσεως του Ρήγα Φερραίου είπε: «Η αδαμαντοκόλλητος αλυσίδα των ηρώων και μαρτύρων του Έθνους μας, της οποίας η αρχή χάνεται στα βάθη της ιστορίας μας και οι κρίκοι της φέρουν τα ονόματα: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Ρήγας Φερραίος, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Γρηγόριος Ε΄, Κύπρου Κυπριανός, Παύλος Μελάς, Γρεβενών Αιμιλιανός, Σμύρνης Χρυσόστομος, Κωνσταντίνος Περρίκος, Λέλα Καραγιάννη, Μιχάλης Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου, η αλυσίδα λέγω αυτή έρχεται να μας ενώσει με τους προγόνους μας».

- «Η ιστορική μνήμη του Κράτους είναι συχνά μεροληπτική. Τιμά συνήθως κι αυτό είναι δίκαιο, αλλά δεν είναι αρκετό, μόνον εκείνους που υπακούοντας σε δική του εντολή, θυσιάζονται. Αλλά υπάρχουν και μάρτυρες που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα χωρίς να λάβουν καμμία εντολή από το Κράτος. Ένας από αυτούς και ο Κώστας Περρίκος»

- «Πάντα γελαστός, ένα πακέτο νεύρα ήταν ο αεροπόρος Κ. Περρίκος. Χέρια, πόδια, πρόσωπο, κορμό όλα τα σάλευε. Είκοσι χρόνια τον γνώριζα αλλά το πλάσμα που συνάντησα στα τέλη του Σεπτέμβρη 1942, ήταν η προσωποποίηση της τρέλλας. Αρχηγός της ΠΕΑΝ ήλθε να ζητήσει βοήθεια για την έκδοση της λαθραίας εφημερίδας του. Αν και πατέρας 3 παιδιών και πάμπτωχος, είχε πέσει με τα μούτρα στην αντίσταση. Το παράλογο θάρρος του κανέναν δεν άφηνε ασυγκίνητο, τους ζωντανούς ερυθροπύρωνε, στους δειλούς στερέωνε την καρτεριά τους»

- Στην «Παγκόσμια Ιστορία» (εκδόσεις «Ελευθερουδάκη») γράφεται για τον Περρίκο: «Η ήττα εις το μέτωπο και η κατάληψις της χώρας υπό των στρατευμάτων του Άξονος δεν εσήμαιναν το τέλος της αντιστάσεως στην Ελλάδα. Δια της καταβιβάσεως της Σημαίας από την Ακρόπολη υπό του Μαν. Γλέζου και του Απ. Σάντα και δια της ανατινάξεως της προδοτικής οργανώσεως ΕΣΠΟ υπό του αεροπόρου Κων/νου Περρίκου και των συνεργατών της ΠΕΑΝ το αντιστασιακό φρόνημα των Ελλήνων βρήκε την εκδήλωσή του».

Πηγή: http://www.notiosxtypos.gr/2009/05/blog-post_13.html

Write on Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Onex Neorion Shipyards, προχώρησε σε προσύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας με τα Ισραηλινά ναυπηγεία της Israel Shipyards Ltd για την κοινή ανάπτυξη μεγάλων έργων ναυπηγοεπισκευής, όπου το κατασκευαστικό μέρος θα πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου στα ελληνικά ναυπηγεία της ΟΝΕΧ Shipyards.

Στo πλαίσιo της συγκεκριμένης συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί από κοινού με τα Israeli Shipyards, Ημέρα Βιομηχανικής Συνεργασίας με τίτλο «Shipbuilding Industry Day: The Way Forward – Syros 2020», την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 στο Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου και ώρα 10.30-18.00.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις από εταιρείες υποκατασκευαστών και προμηθευτών της ναυπηγοεπισκευής, για μελλοντική συνεργασία με τα ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου, καθώς και ομιλίες από εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας. Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι η αύξηση της συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας σε διεθνή προγράμματα συμπαραγωγής, καθώς και η αύξηση της φήμης και αναγνωρισιμότητας των Ελλήνων κατασκευαστών.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Εμπορικού τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Μετά τη λήξη της ημερίδας θα ακολουθήσει μπουφέ στο Αίθριο του Δημαρχείου της Ερμούπολης.

Write on Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

Του Δρ Άριστου Αριστοτέλους - Πρώην Βουλευτή, Ειδικού σε Θέματα Άμυνας και Στρατηγικής

Καθώς τα κρούσματα της προσφάτως εμφανισθείσας στην Κίνα μόλυνσης «2019 novel Coronavirus” (κορωνοϊός) – άγνωστης μέχρι σήμερα στην επιστήμη – έχουν ξεπεράσει εκείνα παρόμοιας επιδημίας όπως η Sari το 2003, κανείς δεν μπορεί ακόμη με βεβαιότητα να προβλεφθεί τι έκταση θα πάρει. Για τους επιστήμονες και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφορά την περίπτωση του κορωνοϊού, μια επερχόμενη επιδημία που θα μετατρεπόταν σε πανδημία πιστεύεται ότι είναι θέμα χρόνου πότε, πώς και πού θα εκδηλωθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες και άμεσες σε όλες τις δραστηριότητες και εκφάνσεις της ζωής, γεγονός που όπως έχουμε υποδείξει σε παλαιότερη μελέτη μας επί του θέματος το 2005 [1] και αναλύουμε πιο κάτω, καθιστά την απειλή πανδημίας ύψιστο κίνδυνο εθνικής ασφάλειας που πρέπει έγκαιρα να αντιμετωπιστεί.

Εμπειρίες – επιδράσεις
Κρίνοντας από παρόμοιες εμπειρίες του παρελθόντος, η εμφάνιση μιας πανδημίας - ενός ευρύτατα μεταδιδόμενου και θανατηφόρου ιού - θα είχε βαθύτατες επιδράσεις στους ανθρώπους. Για παράδειγμα η λεγόμενη ισπανική γρίπη το 1918 -1919 [2] με ρυθμό θνησιμότητας 5 – 5% υπολογίζεται ότι εξολόθρευε περισσότερα από 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, δηλαδή πολύ περισσότερους από όσους σκοτωθήκαν κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο - με συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνία, κ.λπ. Σήμερα, με πληθυσμό σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο του 1918, ήτοι 7,8 δις [3] με σημαντική αύξηση στις επικοινωνίες, στο εμπόριο, τον τουρισμό και στις συναλλαγές, με την παγκοσμιοποίηση και την ταχύτητα των συγκοινωνιών, μια πανδημία - με πιθανότητα να σκοτώσει το 40 - 50% των προσβληθέντων από τη νόσο - οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα είναι πολύ πιο μεγάλες και τα προβλήματα που θα προκύψουν ασυγκρίτως πιο σοβαρά.

Βέβαια όπως υποδεικνύαμε και στην μελέτη μας το 2003, πιθανό τίποτα από τα ανωτέρω να μη συμβούν. Εάν όμως, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, μια τέτοια επιδημία ξεσπάσει, ο κόσμος ολόκληρος θα αλλάξει σε μια νύκτα. Καταρχήν, μέχρι να βρεθεί το αντίδοτό της θα περάσει κάποιος χρόνος, αλλά και τότε, για μερικούς μήνες, μέχρι να αρχίσει η διαδικασία παραγωγής και διάθεσής του στην αγορά, δεν θα υπάρχουν αμέσως αρκετές ποσότητες φαρμάκων ώστε το πρόβλημα να μετριασθεί. Πολύ λίγες χώρες διαθέτουν εργοστάσια ή δυνατότητες παραγωγής εμβολίων και πιθανόν σαν άμεσο μέτρο κάποιες κυβερνήσεις να τερματίσουν τις εξαγωγές εμβολίων για να ικανοποιήσουν πρώτα τις ανάγκες του δικού τους πληθυσμού. Επίσης ένεκα του μεγάλου αριθμού των προσβληθέντων από τη νόσο και της περιορισμένης δυναμικότητας σε νοσοκομειακές κλίνες, σε προσωπικό, φάρμακα και εξοπλισμό, η πίεση πάνω στις ιατρικές υπηρεσίες για να περιθάλψουν ασθενείς θα είναι άνευ προηγουμένου. Οι αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις στον πληθυσμό των χωρών, ο φόβος και ο πανικός από τη διάδοση της ασθένειας και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών δεν θα μπορέσουν να αποφευχθούν. Η κριτική για την αδυναμία των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την επιδημία θα είναι ιδιαίτερα έντονη και ενδεχόμενα να δημιουργηθούν συνθήκες αποσταθεροποίησης, αναρχίας και κατάρρευσης των.

Εθνική απειλή
Μια πανδημία της κλίμακας αυτής αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των χωρών, η οποία ως έννοια δεν αφορά μόνο την ακεραιότητα του κράτους ενόψει εξωτερικών στρατιωτικών προκλήσεων. Αφορά και άλλους σημαντικούς τομείς δραστηριότητας και λειτουργίες όπως οικονομικές, κοινωνικές, πολιτειακές, διπλωματικές κ.α., που τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο και που μπορούν να απειλήσουν την ύπαρξη του κράτους και των πολιτών του, τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα και αξίες τους [4]. Πρόκειται για μια πραγματικά ασύμμετρη απειλή, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με όπλα, ούτε με διπλωματικά, νομικά, οικονομικά μέτρα ή κυρώσεις.

Από την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού το εξωτερικό εμπόριο και τα ταξίδια θα μειωθούν ή και θα τερματιστούν. Τα σύνορα των χωρών θα κλείσουν σε μια προσπάθεια των κυβερνήσεων να σταματήσουν τον ιό να εισέλθει στην επικράτεια τους - αν και ένα τέτοιο μέτρο ενδεχόμενα να αποτύχει, δεδομένης της δυσκολίας στην αντιμετώπιση της ασθένειας και του μεγάλου όγκου των λαθρομεταναστών και του λαθρεμπορίου που υπάρχει. Οι μεταφορές ακόμη και στο εσωτερικό των χωρών πιθανόν να μειωθούν δραστικά, στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να συγκρατήσουν την εξάπλωση του ιού, και η δημιουργία απομονωτικών χώρων, καραντινών, θα είναι μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν. Η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών θα επηρεαστεί σημαντικά όχι μόνο ένεκα της πτώσης στην οικονομική δραστηριότητα, την κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου και των συγκοινωνιών, αλλά και από τις απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό που θα προσβληθεί από τον ιό.

Νοείται ότι μεταξύ των θυμάτων της πανδημίας θα είναι διάφορες κατηγορίες του πληθυσμού και ασφαλώς άτομα σε ζωτικές υπηρεσίες, καθώς και πολιτικοί και στρατιωτικοί, προκαλώντας προβλήματα λειτουργικότητας στο πολιτικό σύστημα. Οι στρατοί των χωρών θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολύ σοβαρή μη στρατιωτική απειλή εναντίον τους. Η προσβολή των Ενόπλων δυνάμεων τους από τη σαρωτική και θανατηφόρα ασθένεια και οι συνεπακόλουθες απώλειες τους σε ανθρώπινο δυναμικό θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην άμυνα τους. Θα έχουν σοβαρές επιδράσεις στη διεθνή πολιτική και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Συμπέρασμα
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η εκδήλωση μιας σαρωτικής και θανατηφόρας για τον άνθρωπο πανδημίας αποτελεί πιθανότητα. Μπορεί αυτό να μην αφορά την περίπτωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι επιστήμονες, ψηλαφώντας προβλήματα όπως το έιντς, η νόσος των τρελών αγελάδων, η SΑRS και άλλες ασθένειες, πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα αυτή θα εκδηλωθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση οι κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια των χωρών και οι συνέπειες της είναι απροσδιόριστα μεγάλες, είτε αφορούν την εξολόθρευση πληθυσμών, είτε την κατάρρευση της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής, της πολιτικής κ.λπ.

Υπό το πρίσμα των δεδομένων αυτών είχαμε επισημάνει σε σχετική μελέτη μας επί του θέματος ότι οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα ήταν φρόνιμο να μελετήσουν έγκαιρα και πιο βαθειά το όλο θέμα και να επενδύσουν πόρους και να αφιερώσουν χρόνο στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση του. Να εκπονήσουν προγράμματα βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης δράσης, λαμβάνοντας υπόψη το χειρότερο σενάριο. Προς το σκοπό αυτό επιβάλλεται να συνεργαστούν στενά με διεθνείς οργανισμούς υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και άλλους, τους οποίους ήδη απασχολεί το θέμα αυτό και οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό, συντονιστικό και καθοδηγητικό ρόλο, γιατί η απειλή πανδημίας έχει παγκόσμιες διαστάσεις και δεν μπορεί η κάθε χώρα ξεχωριστά από μόνη της να την αντιμετωπίσει.

Τέλος όσον αφορά την ευρωπαϊκής οικογένεια θα μπορούσε να λεχθεί πως: Μια πιθανή πανδημίας θα αποτελούσε τεράστια πρόκληση και δοκιμασία για την αποτελεσματική λειτουργία και αξιοπιστία όχι μόνο των Υπηρεσιών Υγείας αλλά και της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα όπου απαιτείται ενιαία και συλλογική δράση αφού όλα τα κράτη μέλη θα είναι αντιμέτωπα με την ίδια απειλή.

Παραπομπές

[1]. Αριστοτέλους Άρ., «Απειλή Πανδημίας -Ύψιστο Θέμα Εθνικής Ασφάλειας», Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών (Λευκωσία), 11/10/2005.
[2]. History, https://www.history.com/topics/world-war-i/1918-flu-pandemic (retrieved 2/03/2020).
[3]. Worldometers, https://www.worldometers.info/world-population/,
(retrieved 2/02/2020).
[4]. Monaco L., Gupta V., “The Next Pandemic Will Be Very Shortly”, Foreign Policy, https://foreignpolicy.com/2018/09/28/the-next-pandemic-will-be-arriving-shortly-global-health-infectious-avian-flu-ebola-zoonotic-diseases-trump/(retrieved, 3/02/2020)

Write on Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 Κατηγορία ΔΙΑΦΟΡΑ

Δείτε από το TV11.net την εκπομπή "ΕΛΔΥΚ, ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΑΤΤΙΛΑΣ" με τον Κ. Δημητριάδη. Φιλοξενούμενος ο Θεόδωρος Αναστασόπουλος, βετεράνος λοχίας ΕΛΔΥΚ, 1974.