Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023
Write on Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) και 14 Ελληνικών εταιριών, μέλη της Ένωσης, στο ναυπηγείο της εταιρίας Naval Group στο Lorient στη Γαλλία.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με στελέχη της Naval Group για τις δυνατότητες συνεργασίας του γαλλικού ναυπηγείου με την ελληνική βιομηχανία, και να διερευνήσει τις ευκαιρίες για την ένταξη των ελληνικών εταιριών στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group, πέραν των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού στο γαλλικό ναυπηγείο, ενώ αργότερα ακολούθησαν οι ομιλίες του Διευθυντή του Ελληνικού Ναυπηγικού Προγράμματος της Naval Group και του Προέδρου της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. κ. Νικόλαος Παπάτσας, αναφέρθηκε στις στενές ιστορικές σχέσεις που συνδέουν Γαλλία και Ελλάδα, στη συνεργασία του Ελληνικού Ναυτικού με τη γαλλική ναυπηγική βιομηχανία από τα τέλη του 19ου αιώνα, στη ναυπήγηση στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 αριθμού γαλλικής σχεδίασης πλοίων και στην τρέχουσα συνεργασία Γαλλίας και Ελλάδας για τη ναυπήγηση των 3 φρεγατών τύπου FDI HN.

Ακολούθως, ο κ. Παπάτσας επεσήμανε τη σημασία της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, τις δυνατότητες και την εμπειρία των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών σε διεθνή αμυντικά προγράμματα, καθώς και τις προοπτικές συνεργασίας των ελληνικών και των γαλλικών αμυντικών βιομηχανιών σε υπάρχοντα και μελλοντικά προγράμματα.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου και να ενημερωθεί για την πορεία της ναυπήγησης της φρεγάτας τύπου FDI HN Κίμων (F-601) του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και της δεύτερης κορβέτας τύπου Gowind, Al Emarat (P111) του Ναυτικού των ΗΑΕ, η οποία καθελκύστηκε τον Μάιο του 2022. Πραγματοποιήθηκε επίσης παρουσίαση της προτάσεως συνεργασίας των ελληνικών εταιριών στα προγράμματα του γαλλικού ναυπηγείου και παρουσίαση των δυνατοτήτων των ελληνικών εταιριών της αντιπροσωπείας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. στο Lorient, επισφραγίστηκε από τον κ. Αθανάσιο Τσιόλκα, Πρόεδρο των ΕΑΣ, η ήδη υπάρχουσα υπογεγραμμένη συμφωνία συνεργασίας των ΕΑΣ με τη Naval Group. Η συμφωνία ενεργοποιείται με την επιλογή των γαλλικών κορβετών Gowind από την Ελλάδα και αφορά στη συμπαραγωγή των υπερσύγχρονων τορπιλών ελαφρού τύπου MU90 στο εργοστάσιο των ΕΑΣ, οι οποίες θα εξοπλίσουν τις νέες φρεγάτες τύπου FDI HN και τις κορβέτες Gowind.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην υπογραφή μιας σημαντικής εξαγωγικής σύμβασης πρόκειται να προχωρήσουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με την γερμανική εταιρεία κατασκευής φορητού οπλισμού Heckler and Koch (H&K).

Η σύμβαση ύψους 50 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την κατασκευή στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο, για τα επόμενα 2-3 χρόνια σημαντικού αριθμού φορητού οπλισμού για εξαγωγικές παραγγελίες της γερμανικής εταιρείας. Το εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο, είναι το μόνο το οποίο έχει τις δυνατότητες παραγωγής φορητού οπλισμού στην Ελλάδα και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα κατασκευής, ενώ το προσωπικό του έχει σημαντική πολυετή εμπειρία στην κατασκευή αυτού του είδους οπλισμού.

Οι δύο εταιρείες έχουν μακρά ιστορία συνεργασιών, η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν η H&K ανέλαβε από το Ελληνικό Κράτος το συμβόλαιο για τον εξοπλισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με φορητό οπλισμό, ο οποίος κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο του Αιγίου με τεχνογνωσία της H&K κατόπιν άδειας που είχε αποκτήσει η τότε ΕΒΟ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) κύριος Νίκος Κωστόπουλος δήλωσε ότι: «Η συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής εταιρείας, η οποία κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της H&K και να αναλάβει ένα τόσο σημαντικό εξαγωγικό συμβόλαιο, το οποίο θα διατηρήσει την παραγωγή του εργοστασίου απασχολημένη για πολλά χρόνια και θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον τα ΕΑΣ σε συνεργασία με την H&K Ελλάς, η οποία είναι θυγατρική εταιρεία της Heckler and Koch (H&K) στην Ελλάδα, και την Ολλανδική εταιρεία Forceapp, πρόκειται να ιδρύσουν ένα Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας για την Άμυνα.»

Στο Κέντρο Καινοτομίας θα συμμετάσχουν επίσης σημαντικές Ελληνικές Ερευνητικές εταιρείες και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το εν λόγω Κέντρο εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για την Έρευνα στην Άμυνα μεταξύ της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Η νέα αυτή σύμβαση έρχεται να προστεθεί στην νέα παραγγελία που έδωσε πρόσφατα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα ΕΑΣ για την κατασκευή 570 ελαφρών πολυβόλων των 5,56 χλστ τύπου Minimi της βελγικής FN Herstal. Το εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο διαθέτει σημαντική εμπειρία στην παραγωγή του ελαφρού πολυβόλου Minimi των 5,56 χλστ έχοντας κατασκευάσει κατόπιν άδειας τα προηγούμενα χρόνια χιλιάδες πολυβόλα για τον Ελληνικό Στρατό. 

Οι δύο νέες συμβάσεις θα ενισχύσουν την παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου, η οποία θα αναβαθμιστεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση της επένδυσης για την κατασκευή των νέων σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε και επίσημα τη συμφωνία που προβλέπει την πώληση αντιαρματικών πυραύλων SPIKE NLOS στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα το ποσό των 1,44 δισεκατομμυρίων σέκελ (400 εκατομμύρια δολάρια), ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, αναφέρει το Reuters.

Οι πύραυλοι Spike παράγονται από την ισραηλινή κρατική εταιρεία Rafael.

«Αυτό το πρόγραμμα προστίθεται σε μια σειρά συμφωνιών μεταξύ του Κράτους του Ισραήλ και της Ελληνικής Δημοκρατίας και δίνει έμφαση στη σταθερή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας και μεταξύ των αμυντικών μας συστημάτων, καθώς και την κοινή μας δέσμευση για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin