Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018
Write on Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης, αλλά και της συζήτησης που γίνεται στις τάξεις της Εφεδρείας για τον Θεσμό και τον κρίσιμο ρόλο του Έφεδρου Αξιωματικού, οι ΣΕΑΝ όλης της χώρας προετοιμάζονται για τις εκλογές, μέσα από τις οποίες θα προκύψουν οι νέες διοικήσεις και τα θεσμικά όργανα.

 Μόνο που αυτό ...δεν το (ανα)γνωρίζουν οι ηγεσίες του Στρατεύματος (διαχρονικά) και η μεγάλη πλειοψηφία των Εφέδρων Αξιωματικών, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων και την μετάπτωσή τους στις τάξεις της Εφεδρείας, αποκόπτονται από τον Ελληνικό Στρατό. Για την αρνητική αυτή εξέλιξη, ευθύνες έχουν όλοι. Πρώτα και κύρια ο ίδιος ο Στρατός, που δεν συνεχίζει την εκπαίδευση και την συντήρηση των Έφεδρων Αξιωματικών. Τεράστια ευθύνη για την κατάσταση φέρουν αναμφίβολα οι κατά τόπους Σύνδεσμοι Εφέδρων Αξιωματικών, η επιχειρησιακή κατάσταση των οποίων (με φωτεινές εξαιρέσεις) καλύπτεται από το «δόγμα» του ... Εφέ, Καφέ, Μπουφέ...
Επίσης, ευθύνη έχουν και οι Έφεδροι Αξιωματικοί, οι οποίοι δεν φροντίζουν για την ένταξή τους στις τάξεις των Λεσχών, των Σωματείων και των εθελοντικών ομάδων που καλύπτουν αυτό το τεράστιο κενό. Τρανταχτό παράδειγμα η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ), η οποία δραστηριοποιείται για δέκα και πλέον χρόνια, κερδίζοντας τον σεβασμό και την αναγνώριση από φίλους ... και εχθρούς.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνεται, κάθε ολιγωρία, κάθε καθυστέρηση αλλά και η συνέχιση του στρουθοκαμηλισμού μπορεί να αποβεί μοιραία. Καθημερινά, γίνεται ολοένα και περισσότερο φανερή η ανάγκη για ενεργοποίηση, για πύκνωση των γραμμών της Εφεδρείας σε όλα τα επίπεδα, μα πάνω απ όλα για ουσιαστική ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!

Οι εκλογές της 18ης Μαρτίου 2018, είναι μια ευκαιρία (ίσως και η τελευταία, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει) για ουσιαστική αλλαγή της τελματωμένης κατάστασης στην οποία έχουν οδηγηθεί πολλοί ΣΕΑΝ ανά την επικράτεια. Πως; Μα με την είσοδο νέων προσώπων, με την ανάδειξη των συνειδητοποιημένων ανδρών, που σαν κύριο μέλημά τους έχουν την αναβάθμιση του θεσμού και την παροχή των κατάλληλων εφοδίων ώστε ΑΝ και ΟΤΑΝ χρειαστεί, ο Έφεδρος Αξιωματικός που θα κληθεί να οδηγήσει τους άνδρες τη μάχη, να μπορεί να το κάνει σωστά, να είναι αποτελεσματικός και με αυξημένες τις πιθανότητες επιτυχίας και επιβιωσιμότητας στο πεδίο!

Παρακάτω, παρατίθεται το κείμενο των υποψηφίων για τις αρχαιρεσίες ανάδειξης του νέου ΔΣ στον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Θεσσαλονίκης και στο ΔΣ της ΑΠΟΕΑ.
Προέρχεται από Εφέδρους Αξιωματικούς και απευθύνεται σε Εφέδρους Αξιωματικούς, εκφράζοντας την αγωνία για το παρόν, αλλά και την αισιοδοξία για το αύριο. Αρκεί, όλοι να συνειδητοποιήσουν, ότι όλα αυτά (τα αυτονόητα και τα ουσιαστικά) θα έπρεπε να είχαν γίνει ..από χθες.

"ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ
Παρακάτω παραθέτουμε τους σκοπούς του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών. Κρίνε μόνος σου σε πιο από αυτά που αναφέρονται έχει γίνει το παραμικρό έργο.

ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΣΕ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Άρθρο 19 - Σκοποί των Ενώσεων:

"α. Η ενημέρωση των Εφέδρων σε Εφεδρεία Αξιωματικών που απολύονται από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) επί των τεχνολογικών εξελίξεων που οφείλονται στην εισαγωγή νέων οπλικών συστημάτων και των σύγχρονων μεθόδων διοίκησης και ηγεσίας.
β. Η βελτίωση της ετοιμότητας των εφεδρικών δυνάμεων της Χώρας για την καλύτερη αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, καθώς επίσης και προβλημάτων που ανακύπτουν σε περίπτωση επιστράτευσης και πολεμικής κινητοποίησης.
γ. Η ανάπτυξη δραστηριότητας για την προώθηση του εθελοντισμού.
δ. Η ανάπτυξη ευρείας πολιτιστικής δραστηριότητας για την προώθηση του εφεδρικού πνεύματος.
ε. Η καλλιέργεια της ψυχικής ενότητας μεταξύ των εκτός των τάξεων των Ενόπλων Δυνάμεων Εφέδρων Αξιωματικών και η επιδίωξη της ηθικής και πνευματικής εξύψωσής τους.
στ. Η διατήρηση της επαφής τους με τις Ένοπλες Δυνάμεις".

Αναρωτήσου ακόμη. Πότε έγινε οποιαδήποτε συγκέντρωση για να συζητηθούν ζητήματα του συνδέσμου και της Εφεδρείας εν γένει; Πότε ζητήθηκε η άποψη σου, είχες ποτέ ευκαιρία να την εκφράσεις; Είχες ποτέ σου ενημέρωση για τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών; Σε πόσες ''δράσεις'' πήρες μέρος; Υπάρχει κάποιος από τα τελευταία ΔΣ που να είναι ακόμη ''εν ενεργεία'' Έφεδρος Αξιωματικός;

Για την κατάντια αυτή βέβαια ευθυνόμαστε όλοι μας λίγο ή πολύ, αν θέλεις να αλλάξουν όλα άμεσα, για έναν σύνδεσμο που θα έχουν όλοι το δικαίωμα, τον χώρο και τον χρόνο να εκφράζουν τις απόψεις τους, που όλα τα μέλη και όχι μόνο το ΔΣ θα εργαστούν για την αναβάθμιση του θεσμού και του ρόλου των ΕΦ Αξιωματικών εντός και εκτός στρατεύματος, που δεν θα αφορά σε καμία περίπτωση πρόσωπα και πελατειακές σχέσεις, που δεν θα είναι το μαγαζάκι κανενός και θα οδηγήσει σε αλλαγή της νοοτροπίας όλους τους Σ.Ε.Α.Ν. ανά την επικράτεια, δίπλα στον Ελληνικό Στρατό του οποίου είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι, δίπλα στην πολιτεία και τον Ελληνικό Λαό από τον οποίο πηγάζουν όλες οι εξουσίες του Κράτους στήριξε μας με την ψήφο σου.

Σ ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο σου.
Με τιμή

Υποψήφιοι για το ΔΣ του Σ.Ε.Α.Ν.
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΦ ΤΧΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΦ ΑΝΘΛΓΟΣ
ΠΟΥΡΝΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΦ ΑΝΘΛΓΟΣ
ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΦ ΑΝΘΛΓΟΣ
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΦ ΑΝΘΛΓΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΦ ΑΝΘΛΧΟΣ
ΦΟΥΛΙΡΑΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΕΦ ΑΝΘΛΓΟΣ
ΜΑΝΤΣΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΕΦ ΑΝΘΛΓΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΦ ΑΝΘΛΓΟΣ

Υποψήφιοι για το ΔΣ της Α.Π.Ο.Ε.Α.
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΦ ΤΧΗΣ
ΖΔΡΩΖΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΦ ΥΠΛΓΟΣ" 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter