Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018
Write on Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Γράφει ο Μιχάλης Φωκάς - Έφ. Ανθυπολοχαγός*

Συνάδελφοι Έφεδροι Αξιωματικοί του Νομού Λάρισας, στις 28 Νοεμβρίου 2017 ο ΣΕΑΝ Λάρισας πραγματοποίησε Διοικητικό Συμβούλιο (ενημερώθηκαν σχετικά όσοι έχουν email και όσοι παρακολουθούν τις ανακοινώσεις στην Ιστοσελίδα μας) και εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο αναφέρει λίγο έως πολύ ότι οι απόψεις μου είναι αιρετικές και κακόβουλες. Σας παραθέτω τον σύνδεσμο στην Ιστοσελίδα μας. http://www.seanlar.gr/index.php/news_details/.../pss-g-fe.html

Ο λόγος ήταν η δημοσίευση άρθρου με προτάσεις για το πως βλέπω την Εφεδρεία, με παρατηρήσεις για το έλλειμα εκπαίδευσης του Έφεδρου Αξιωματικού καθώς και παρενέσεις προς τους Έφεδρους Αξιωματικούς. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο blogspot Kranos. Στο Σύνδεσμο παρακάτω μπορείτε να το διαβάσετε, έχει τίτλο «Εκπαίδευση Εφέδρων όχι μόνο στον Έβρο και τα νησιά» https://kranosgr.blogspot.gr/2017/11/blog-post_560.html

Στην ανακοίνωση που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου καθώς και στο email που έστειλε ο Σύνδεσμος, σκοπίμως δεν συμπεριλήφθηκε ο παραπάνω σύνδεσμος αλλά με μία γενικόλογη αναφορά «Ο κ. Φωκάς έχει δημοσιοποιήσει...και άλλες αντίθετες απόψεις» πήρανε το φτυάρι και ρίξανε τη λάσπη στον ανεμιστήρα. Η πίεση για να κατεβάσω το άρθρο ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ !!
"Ποιος είσαι εσύ που έχεις απόψεις για την εφεδρεία"
"Θα δεις τι θα πάθεις αν δεν το κατεβάσεις"
"Θα ενημερώσουμε τη στρατιωτική ηγεσία"
"Θα διαγραφείς από το Σύνδεσμο"
"Θα ασχοληθεί εισαγγελέας με την περίπτωσή σου"
"Δεν έχεις δικαίωμα να δημοσιεύεις απόψεις υπογράφοντας ως μέλος του ΔΣ"
"Κάποιος προσφέρθηκε να πάρει τηλέφωνο ώστε να χάσεις τη δουλειά σου".

Ειδικά για το τελευταίο, το προσπέρασα και δεν μίλησα δημόσια ούτε κατηγόρησα κανέναν για τον απίστευτο εκφοβισμό. Πιστεύω άλλωστε ότι έχουν περάσει οι εποχές που διορίζαμε ή απολύαμε από το τηλέφωνο. Ακόμη και τώρα που τελικώς ΑΠΟΛΥΘΗΚΑ πιστεύω ότι ήταν σύμπτωση, παρόλα αυτά θέλω να σας επισυμάνω την νοοτροπία που έχουν κάποιοι Συνάδελφοί μας.

Το απίστευτο όμως έγινε την Πέμπτη 25/1/18, όπου παρουσία ενός δημοσιογράφου, ενός μέλους του ΔΣ και ενός Προέδρου άλλου ΣΕΑΝ, κατηγορήθηκα ως ο ΣΥΝΩΜΟΤΗΣ που δρώντας υπογείως προσπαθεί να καταστρέψει το Σύνδεσμο. «Θέλει να βάλει τους στρατιώτες και τους υπαξιωματικούς στο Σύνδεσμο». «Να τον υποβαθμίσει». Αυτή είναι η καραμέλα που ακούγεται καθημερινά. Και δυστηχώς την ακούτε και στο γραφείο του Συνδέσμου το οποίο λειτουργεί ως προεκλογικό κέντρο ορισμένων.
Είναι δυνατόν να θέλω να υποβαθμίσω ένα Θεσμό τον οποίο έχω υπηρετήσει με συνέπεια τα τρία χρόνια που ήμουν εκλεγμένος στο ΔΣ; Η αλήθεια είναι ότι έφτασα να κάνω τη δουλειά του Ταμία, του Γραμματέα και του Έφορου συμπληρώνοντας κενά εκεί που άλλοι είχαν υποχρέωση να καλύψουν.
Γ

ια να τελειώνουμε μία και καλή με αυτή την καραμέλα που δυστηχώς εκπορεύεται από το γραφείο του ΣΕΑΝ Λάρισας και όσους έχουν πρόσβαση σε αυτό: δηλώνω ότι δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα στο να αλλάξει το νομικό καθεστώς που διέπει τους ΣΕΑΝ καθώς και στο ποιοι έχουν το δικαίωμα και κάτω από ποιες προυποθέσεις να εγγραφούν ως μέλη.
Συνάδελφοι, ζούμε σε παράξενες εποχές. Η Τουρκία ολοένα και αυξάνει την ένταση. Το πρόσφατο γεγονός της σύλληψης των στελεχών του ΕΣ και της φυλάκισής τους δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό.

Οφείλουμε να προετοιμάσουμε τα μέλη μας για παν ενδεχόμενο. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε το κουστούμι να βάλουμε την παραλλαγή και να συνδράμουμε όπως και όπου χρειαστεί. Ο Θεσμός του Εφέδρου Αξιωματικού λοιπόν όχι μόνο δεν πρέπει να υποβαθμιστεί αλλά αντιθέτως θα πρέπει να αναβαθμιστεί και μάλιστα όχι μόνο στον Έβρο και τα Νησιά αλλά και στην Ηπειρωτική Ελλάδα που ζει ο κύριος όγκος των Εφέδρων. Ζητούμε εκπαίδευση. Επαναλαμβάνω: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!!
Προετοιμαζόμαστε για πόλεμο ώστε να διατηρήσουμε το αγαθό της ειρήνης για μας και τις οικογένειές μας.

Οι δράσεις τις οποίες υλοποιήσαμε ως Σύνδεσμος και των οποίων είχα την ευθύνη της υλοποίησης ήταν στραμμένες σε αυτή την κατεύθυνση. Σας υπενθυμίζω ότι:
Ήμουν υπεύθυνος διοργάνωσης του σεμιναρίου πρακτικής σκοποβολής που συνδιοργανώσαμε ΣΕΑΝ Λάρισας και ΟΠΣ Φαρσάλων το Φεβρουάριο του 2017 στο σκοπευτήριο Φαρσάλων.
Ήμουν Ομαδάρχης ομάδας Εφέδρων Αξιωματικών από Λάρισα, Καρδίτσα και Κομοτηνή που πήραν μέρος στην τριήμερη άσκηση «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2017» τον Απρίλιο στο Κιλκίς σε στρατόπεδο της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας
Ήμουν υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την εκτέλεση του Σεμιναρίου Πρώτων Βοηθειών Μάχης που συνδιοργανώσαμε ΣΕΑΝ Λάρισας και ΕΠΙΖΩ στο Θέατρο ΟΥΗΛ τον Ιούνιο με 260 συμμετοχές !!
Ήμουν υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την εκτέλεση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας που συνδιοργανώσαμε με συναδέλφους του ΣΕΑΝ Καρδίτσας το Σεπτέμβριο, στον Παραπόταμο του Δήμου Τεμπών.
Ήμουν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας «ΚΟΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΩΝ 2017» που συνδιοργανώσαμε ΣΕΑΝ Λάρισας , Καρδίτσας, Τρικάλων, και Μαγνησίας στο Γάβρο Καλαμπάκας.

Σε αυτή την κατεύθυνση σκοπεύω να συνεχίσω και μέσα από το νέο ΔΣ αλλά και το Πανελλήνιο όργανό μας την ΑΠΟΕΑ.
Όμως δεν μπορούμε μόνοι μας. Δεν γίνεται να υποκαταστήσουμε τον Ενεργό Στρατό. Το ΓΕΣ είναι αυτό που θα σχεδιάσει τις εκπαιδευτικές δραστηριοτήτες. Εμείς το καθήκον μας το κάναμε, στείλαμε το μήνυμα της διάθεσης για συμμετοχή! Η φράση του Αρχηγού του ΓΕΣ «Ενεργός Στρατός, Εφεδρεία και Εθνοφυλακή» ας είναι η πυξίδα μας στη νέα τριετία!

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο facebook

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε νέα προκλητική ενέργεια προχώρησε η Άγκυρα, η οποία τη Δευτέρα εξέδωσε Navtex για άσκηση διάσωσης σε χερσαίο έδαφος, περιλαμβάνοντας και το... Καστελόριζο στην περιοχή των επιχειρήσεων.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ με τους δύο Έλληνες στρατιώτες οι οποίοι έχουν συλληφθεί στα σύνορα στον Έβρο, η Άγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί με τις αποφάσεις της και να επιχειρεί με κάθε τρόπο να ανεβάσει την ένταση στο Αιγαίο.

Η Τουρκία, με τη Navvtex 345/2018, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή άσκησης έρευνας και διάσωσης στις 7 Μαρτίου, σε χερσαίο Τουρκικό έδαφος. Στην  θαλάσσια περιοχή όμως που δέσμευσε η Άγκυρα, περιλαμβάνεται και το Καστελόριζο.

navtex map

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Για κατασκοπεία κατηγορούνται τελικά οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

«Δεν υπήρξε περίπτωση ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατηγορούνται για κατασκοπεία και για είσοδο σε ξένη περιοχή», φέρεται να είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Νωρίτερα, το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε την έφεση που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού και θα παραμείνουν έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.

Το πρακτορείο Anadolu και η Hurriyet αναφέρουν ότι οι δύο Ελληνες παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας και εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και πως ο δικαστής έκρινε ότι συνελήφθησαν για τη δεύτερη κατηγορία.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, εκδίκαση της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Σύμφωνα με το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.
Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη στιγμή που η Ελλάδα αναμένει με εύλογη αγωνία να κλείσει το θέμα με τους δύο στρατιωτικούς, αποκλείοντας περαιτέρω περιπλοκές, η Τουρκία συντηρεί και κλιμακώνει την ένταση. Αποδεικνύει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα επίπεδο. Ακόμα και ο διεθνής παράγοντας, εξάλλου, επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε άλλη στιγμή στο παρελθόν κατά την οποία η Τουρκία να ήταν τόσο μακριά από τη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια. Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι καμία γεώτρηση δεν μπορεί να γίνει στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, χωρίς τουρκική συγκατάθεση.

Συνεχίζοντας το κρεσέντο απειλών, ο σύμβουλός του Γιγίτ Μπουλούτ προειδοποίησε τις πετρελαϊκές εταιρείες να μην επιχειρήσουν έρευνες στα "οικόπεδα" για τα οποία έλαβαν άδειες από την Κυπριακή Δημοκρατία: «Εάν έχετε το θάρρος μπείτε! Δεν θα διστάσουμε να χτυπήσουμε». Ο εμβολισμός του περιπολικού ανοιχτής θαλάσσης «Γαύδος 090» από την τουρκική ακταιωρό «Ουμούτ» στην περιοχή των Ιμίων σηματοδότησε την αρχή μίας ιδιαίτερα ανησυχητικής περιόδου, κατά την οποία η τουρκική Ακτοφυλακή έχει σαφείς εντολές για αυξημένα επίπεδα επιθετικότητας.

Είναι εμφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο, καθιστώντας πιθανό ακόμα και ένα θερμό επεισόδιο.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter