Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 10:20

Η πανοπλία του Φιλίππου Β' - Μια ανακατασκευή που προκαλεί δέος!

Η νέα δημιουργία του Κατσίκη Δημήτρη, μια ανακατασκευή της Πανοπλίας του Φιλίππου Β'   βασισμένη στα ευρήματα της Βεργίνας. Η νέα δημιουργία του Κατσίκη Δημήτρη, μια ανακατασκευή της Πανοπλίας του Φιλίππου Β' βασισμένη στα ευρήματα της Βεργίνας.
 Γράφει ο Δημήτρης Κατσίκης - Hellenic Armors

H πανοπλία του Φιλίππου Β' (359-336 π.Χ ) ίσως να αποτελεί την διασημότερη πανοπλία της Ελληνικής ιστορίας και σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της Μακεδονίας. Βρέθηκε στον νεκρικό θάλαμο του Φιλίππου μαζί με άλλα πολύτιμα κτερίσματα κατά την αρχαιολογική σκαπάνη του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου που διεξήχθησαν στους βασιλικούς Μακεδονικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας στην Βεργίνα (1977). Σήμερα κανείς μπορεί να την θαυμάσει στο Μουσείου των Αιγών δίπλα στα άλλα σημαντικά ευρήματα της ανασκαφής.

2 filippos thorakas 

3 filippos thorakas

Για καιρό το μεγάλο ερώτημα ήταν ποια ακριβώς θα ήταν η εμφάνιση της στην αρχική της μορφή. Σίγουρα αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν είναι παρά ο σκουριασμένος σκελετός της. Θα πρέπει να την φανταστούμε γεμάτη χρώματα και πολυτέλεια, επενδεδυμένη τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά με πολύτιμα δέρματα και υφάσματα , κάτι που να αντανακλά το μεγαλείο του Μακεδόνα Ηγεμόνα. 

4 filippos thorakas

5 filippos thorakas

Για την αναπαραγώγη της χρησιμοποιήθηκαν δέρμα, μετάξι, μπρούτζινα ελάσματα και λεοντοκεφαλές (αντί χρυσού που είναι τα αυθεντικά) τα οποία έντυσαν τον μεταλλικό σκελετό της πανοπλίας χαρίζοντας της ζωντάνια και λαμπρότητα. Θα πρέπει να θεωρούμε την εν λόγω πανοπλία ως ένα ολόσωμο κόσμημα για τον Φίλιππο, τόσο πολύτιμο που το ήθελε δίπλα του στην μετά θάνατο ζωή του.

6 filippos thorakas

7 filippos thorakas

 Oι τεχνικές που ακολουθήθηκαν για την κατασκευή του θώρακα παρέμειναν αποκλειστικά παραδοσιακές (έλαση με σφυρηλάτημα).

9 filippos thorakas

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 21:21