Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022
Write on Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Λίγα 24ωρα απέμειναν μέχρι την άφιξη των πρώτων Rafale F3R στην Ελλάδα, με την Πολεμική Αεροπορία να περνά σε μία νέα εποχή βάζοντας στη φαρέτρα της ένα όπλο που φέρνει τόσες αλλαγές, όσες - κατά τον εύστοχο παραλληλισμό του Επισμηναγού ε.α. Στέφανου Καραβίδα - και η Σάρισα στη Μακεδονική Φάλαγγα.

Η 332 Μοίρα και η 114 Πτέρυγα Μάχης την Τανάγρα, ετοιμάζονται να υποδεχθούν (βάση του σχεδιασμού που υπάρχει) τα έξι πρώτα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιανουαρίου. Τα Rafale θα απογειωθούν από το Ίστρ της Γαλλίας με προορισμό την Ελλάδα, ενώ με την είσοδό τους στο FIR Αθηνών θα συναντήσουν τα MIRAGE 2000-5 της 331 Μοίρας "Θησέας" τα οποία και θα συνοδεύσουν τιμητικά μέχρι την 114 Π.Μ., εκεί όπου τα γαλλικά φτερά θα συγκατοικήσουν. Πριν την προσγείωσή τους (αναμένεται νωρίς το μεσημέρι), τα γαλλικά μαχητικά θα πετάξουν άνωθεν της πόλης των Αθηνών και τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως με μια διέλευση αντίστοιχη με αυτή των παρελάσεων στην πρωτεύουσα, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Τα Rafale θα πετάξουν με τους Έλληνες ιπταμένους στα χειριστήρια τους και τους Γάλλους συναδέλφους τους προκειμένου να ξεκινήσει επί ελληνικού εδάφους η εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών ώστε η Μοίρα να καταστεί ετοιμοπόλεμη το γρηγορότερο δυνατόν. Μάλιστα, κλιμάκιο των Γάλλων θα παραμείνει στην 114 Π.Μ. για το διάστημα που θα απαιτηθεί, όπως κατά πάγια τακτική συμβαίνει με κάθε νέο οπλικό σύστημα που αποκτάται.

DA00045001 S

Χρόνοι ...ρεκόρ στην υπόθεση των Rafale

Ήδη, οι χρόνοι στην υπόθεση των Rafale είναι ...έξω από τα συνηθισμένα ελληνικά χρονοδιαγράμματα, όχι μόνο για τα οπλικά συστήματα αλλά και για τους ρυθμούς της χώρας γενικά. Υπενθυμίζουμε πως η απόκτηση των αεροσκαφών εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμβρίου 2020. Οι υπογραφές «έπεσαν» στις 25 Ιανουαρίου 2021, μετά από έναν αγώνα ταχύτητας που όμοιό του δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα η Π.Α., ο πρώτος πυρήνας ιπταμένων και τεχνικών βρέθηκαν στη Γαλλία όπου και εκπαιδεύτηκαν εντατικά ενώ το πρώτο Rafale (το διθέσιο με s/n 401) παραδόθηκε επίσημα στην Πολεμική Αεροπορία στις 21 Ιουλίου 2021. Στη συνέχεια τηρήθηκαν κατά γράμμα οι χρόνοι παράδοσης των υπολοίπων 5 αεροσκαφών.

Το ίδιο διάστημα δρομολογήθηκαν τα απαραίτητα έργα υποδομής στην 114 Πτέρυγα Μάχης και στην 332 Μοίρα "Γεράκι" για την υποδοχή των αεροσκαφών, ενώ στην Τανάγρα έφταναν συνεχώς υλικά από την κατασκευάστρια εταιρεία. Οι ρυθμοί εδώ (παρά τα όσα διαβάζατε κατά καιρούς) δεν ήταν οι επιθυμητοί και αυτό δεν οφείλεται στο προσωπικό της Μονάδας, αλλά σε μια ... «παράδοση» που θέλει τη χώρα μας να παραλαμβάνει υπερσύχρονα οπλικά συστήματα χωρίς να έχε ολοκληρώσει τα έργα υποδομής στις Μονάδες που τα υποδέχονται. Τα παραδείγματα είναι πολλά, αλλά θα αναφέρουμε ενδεικτικά πως το ίδιο είχε γίνει και με την παραλαβή των πρώτων F-4E Phantom το 1974, με την παραλαβή των ελικοπτέρων AH-64 Apache της Αεροπορίας Στρατού, των F-16C/D Blk 52+ και τόσων άλλων.

246665163 273768291420820 6382703113253946127 n

Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος Εδάφους και εξομοιωτής

Μέσα στο Σαββατοκύριακο – σύμφωνα με πληροφορίες – το προσωπικό της 332Μ και κυρίως της Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος Εδάφους (ΜΕΑΕ) εργάστηκε πυρετωδώς ώστε να προχωρήσουν πολλές εργασίες που είναι απαραίτητες για την υποδοχή των αεροσκαφών.

Στην 114 Πτέρυγα Μάχης έχουν φτάσει πολλά από τα υλικά που απαιτούνται ώστε να λειτουργήσει ο υπερσύγχρονος εξομοιωτής πτήσεων ο οποίος βρίσκεται στο κτίριο όπου υπήρχε ο παλαιός εξομοιωτής για το Mirage 2000 της αρχικής παραλαβής, ενώ γειτνιάζει με το αντίστοιχο σύστημα που χρησιμοποιεί το Mirage 2000-5. Η εγκατάσταση του εξομοιωτή του Rafale γίνεται από προσωπικό της εταιρείας Sogitec (ανήκει στον όμιλο της Dassault Aviation) που κατασκευάζει το σύστημα και ήδη εργάζεται στην Τανάγρα, έχοντας διαμορφώσει τον χώρο όπου θα τον φιλοξενήσει. Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται να παραληφθούν τα υλικά που εκκρεμούν, ενώ η ολοκλήρωση της τοποθέτησης του εξομοιωτή δεν θα απαιτήσει περισσότερο από μια εβδομάδα εργασιών, κάτι που αποτελεί άλλωστε και δέσμευση (υπάρχουν σχετικές ρήτρες) των Γάλλων.

Επίσης, σε φάση εγκατάστασης βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα και ένα ακόμα σύστημα (μίνι εξομοιωτής) το οποίο θα χρησιμοποιείται για την αρχική εκπαίδευση ιπταμένων και τεχνικών και το οποίο επίσης θα λειτουργεί με ευθύνη της ΜΕΑΕ (που ουσιαστικά ενσωματώνει το παλαιό ΣΜΕΤ και ΣΟΣΜΕ).

261342886 5268633916484110 7705187215522745828 n

Ο πυκνός χρόνος από την εξαγγελία, την υπογραφή, την προετοιμασία των αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις της γαλλικής εταιρείας, την παράδοση και τελικά την άφιξή τους στην Ελλάδα, προφανώς και έχει αφήσει κάποια ζητήματα σε εκκρεμότητα όπως π.χ. τα ανοικτού τύπου μεταλλικά υπόστεγα τα οποία δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα στο σύνολό τους, ωστόσο αυτό θεωρείται απόλυτα «φυσιολογικό» εξαιτίας αυτής ακριβώς της εσπευσμένης απόκτησης των Rafale.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Πατρίδα μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πολεμική Αεροπορία ειδικότερα ετοιμάζονται για την υποδοχή των νέων αεροσκαφών. Η 19η Ιανουαρίου θα είναι αναμφίβολα μια ιστορική μέρα. Από την 20η Ιανουαρίου η Π.Α. και η 332 Μοίρα θα αρχίσουν τη σκληρή δουλειά ώστε σύντομα να δικαιώσουν τις υψηλές προσδοκίες που δικαιολογημένα έχουν καλλιεργεί για τις «ριπές του ανέμου» που θα βρεθούν πάνοπλες πάνω από Αρχιπέλαγος, την ανατολική Μεσόγειο και ανατολικότερα αν απαιτηθεί...

E60v6S1XIAUzrET

Καλές προσγειώσεις!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter