Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 15:30

Τζον Μακ Άλις και ΛΕΦΕΔ: Όταν ο θρύλος της SAS συμμετείχε στην άσκηση «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ»

Ο Τζον Μακ Άλις όχι μόνο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΛΕΦΕΔ για να παρακολουθήσει την άσκηση, αλλά ανέλαβε και ρόλο στέκαρχου. Ήταν ο αξιολογητής δηλαδή των ομάδων σε μια συγκεκριμένη δοκιμασία, μία από τις πολλές που περνούν τα ασκούμενα περίπολα κατά την διάρκεια του ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ. Ο Τζον Μακ Άλις όχι μόνο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΛΕΦΕΔ για να παρακολουθήσει την άσκηση, αλλά ανέλαβε και ρόλο στέκαρχου. Ήταν ο αξιολογητής δηλαδή των ομάδων σε μια συγκεκριμένη δοκιμασία, μία από τις πολλές που περνούν τα ασκούμενα περίπολα κατά την διάρκεια του ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης

Τζον Μακ Άλις! Το όνομά του συνώνυμο του θρύλου, όχι μόνο στον στενό κύκλο των ανδρών που έχουν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις, ή σε αυτούς που παρακολουθούν απλά τα στρατιωτικά δρώμενα.

Ο βετεράνος της SAS, στέλεχος της Μονάδας που αντιμετώπισε με επιτυχία την υπόθεση ομηρίας στην πρεσβεία του Ιράν στην Βρετανική πρωτεύουσα το 1980, με δράση στον πόλεμο των Φόκλαντς, στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας απέναντι στον IRA, αλλά και σε αποστολές της Special Air Service σε όλο τον κόσμο, πέρασε το τελευταίο διάστημα της ζωής του στην Ελλάδα.

Εκτελώντας καθήκοντα προσωπικού φρουρού σε έναν Έλληνα εφοπλιστή, ο Τζον Μακ Άλις είχε το στις αρχές της περασμένης δεκαετίας την δυνατότητα να δείξει ένα μέρος των ικανοτήτων του σε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες της εφεδρείας. Μάλιστα, πολλά μέλη της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ), είχαν την ευκαιρία να τον συναντήσουν και να αξιολογηθούν μάλιστα από τον θρύλο της SAS, στην άσκηση «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2011» που είχε πραγματοποιηθεί το τριήμερο 6-8 Μαϊου 2011 στην περιοχή Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής.

com 6

Ο Τζον Μακ Άλις όχι μόνο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΛΕΦΕΔ για να παρακολουθήσει την άσκηση, αλλά ανέλαβε και ρόλο στέκαρχου. Ήταν ο αξιολογητής δηλαδή των ομάδων σε μια συγκεκριμένη δοκιμασία, μία από τις πολλές που περνούν τα ασκούμενα περίπολα κατά την διάρκεια του ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ. Το αντικείμενο; Προσέγγιση και διάσωση φίλιου ατόμου, το οποίο κρατείτο ως αιχμάλωτος σε οικία που ήλεγχε ο εχθρός. Σας ...θυμίζει κάτι; Μα φυσικά το αληθινό «σενάριο» που εκτόξευσε τη φήμη της SAS στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών που είχαν καταλάβει την ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο!

IMG 2853

IMG 2850

Μεταφερόμαστε στη χρονιά εκείνη με τον αντιπρόεδρο της ΛΕΦΕΔ και Περιπολάρχη της Ομάδας Αναγνωρίσεως να θυμάται: «Η γνωριμία είχε γίνει λίγο καιρό νωρίτερα. Το προσκαλέσαμε να συμμετάσχει, όχι ως απλός παρατηρητής αλλά ως αξιολογητής των περιπόλων που λάμβαναν μέρος στην άσκηση. Πράγματι ήρθε στο χώρο της ασκήσεως - ο Μακεδονομάχος τότε είχε πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική - και μάλιστα χρησιμοποιήσαμε ως κατάλυμα μια αποθήκη, στην οποία είχαμε τα υλικά για την άσκηση. Μαζί με τον πρόεδρο της ΛΕΦΕΔ, τον Εφ. Ταγματάρχη Γιάννη Σιδηρόπουλο, περάσαμε το βράδυ εκεί, μοιραστήκαμε υλικά για την διαβίωσή μας και θα μου μείνει αξέχαστη μια κουβέντα που μας είπε: «Νοιώθω ότι είμαι ανάμεσα σε αδέρφια μου». Αυτός ήταν ο Τζον Μακ Άλις, ένας προσιτός άνθρωπος, κλασσικός Σκωτσέζος, τον οποίο είχαμε τη χαρά και την τιμή να τον έχουμε μαζί μας σε αυτή την άσκηση».

IMG 2584

IMG 3168

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2011», ο βετεράνος της SAS συμμετείχε στην τελετή απονομής των μεταλλίων στις διαγωνιζόμενες ομάδες, ενώ όλοι ήλπιζαν πως αυτή θα ήταν η αρχή για μια φιλία και συνεργασία που θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος και τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, η μοίρα είχε άλλα σχέδια για τον θρύλο των ειδικών δυνάμεων...

bri 13

Ο πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των συμμετεχόντων στην άσκηση «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2011».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΛΕΦΕΔ, έφεδρο Ταγματάρχη (ΠΖ) Γιάννη Σιδηρόπουλο: «Το να βρίσκεσαι δίπλα σ ένα θρύλο Επαγγελματία Στρατιωτικό είναι από μόνο του μοναδικό! Ο άνθρωπος παρ’ ότι δεν ήταν διαχυτικός σε κέρδιζε αμέσως, απλός και ταπεινός, στρατιώτης πραγματικός, ανέλαβε να οργανώσει και αξιολογήσει ένα πολύ δύσκολο αντικείμενο στο οποίο ήταν αποδεδειγμένα άριστος γνώστης. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει».

IMG 2593

Ο βετεράνος της SAS, είχε δεχθεί ένα συντριπτικό πλήγμα, 2 χρόνια νωρίτερα. Ο γιος του, Πολ Μακ Άλις είχε σκοτωθεί κατά την διάρκεια μιας αποστολής στο Αφγανιστάν όπου υπηρετούσε. Το όνειρό του να υπηρετήσει μια ημέρα στη Μονάδα που δοξάστηκε ο πατέρας του, δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ ο ίδιος ο Τζον Μακ Άλις δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος... Στις 26 Αυγούστου 2011, άφησε την τελευταία του πνοή ενώ κοιμόταν, στη Θεσσαλονίκη.

93861304 163658708277241 3722762521279463424 n

Ο Τζον Μακ Άλις με τον αντιπρόεδρο της ΛΕΦΕΔ και Περιπολάρχη της ΟΑ, κατά την διάρκεια εκπαίδευσης.

«Ο Μακ Άλις είχε παρακολουθήσει την εκπαίδευση της Ομάδας Αναγνωρίσεως της ΛΕΦΕΔ. Μάλιστα, θυμάμαι την χαρά του και το πως αντέδρασε, όταν τον ενημερώσαμε πως η αίτησή μας για συμμετοχή στο Cambrian Patrol, είχε εγκριθεί! Αμέσως, είχε προσφερθεί να μας βοηθήσει στην προετοιμασία μας, θα ήταν άλλωστε η πρώτη συμμετοχή ελλήνων εφέδρων στην πλέον φημισμένη και δυσκολότερη άσκηση που πραγματοποιείται παγκοσμίως. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε, καθώς ο Τζον Μακ Άλις έφυγε από τη ζωή», λέει ο αντιπρόεδρος της ΛΕΦΕΔ. «Τον θυμόμαστε πάντα, ως ένα ενθουσιώδη πολεμιστή...», σημειώνει με νόημα.

Η οικογένεια Μακ Άλις, πέρυσι, δέχθηκε ακόμα ένα μοιραίο πλήγμα: Το Νοέμβριο του 2019, η χήρα του Τζον Μακ Άλις, Τζοάνα, ταλαιπωρημένη από την κατάθλιψη και το ποτό μετά τις απώλειες γιού και συζύγου, έδωσε τέλος στη ζωή της στα 49 της χρόνια, Νωρίτερα είχε παρακολουθήσει στην τηλεόραση το Remembrance Day, γεγονός που την επιβάρυνε - σύμφωνα με μαρτυρίες - ψυχολογικά! Στο τραπέζι του σπιτιού της, βρέθηκαν πολλές φωτογραφίες των δύο αγαπημένων της. Του Πολ και του Τζον...

IMG 2589

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 16:10