Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016
Write on Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 Κατηγορία ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι ώρες μέχρι την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Ταξιάρχου ε.α. Παναγιώτη Β. Σταυρουλόπουλου με τίτλο: Το Χρονικό της Μάχης της ΕΛΔΥΚ 14-16/8/1974, το οποίο έχει επιμεληθεί ο ιστορικός ερευνητής Κωνσταντίνος Αλεξ. Δημητριάδης και θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ του Ιωάννη Χ. Γιαννάκενα.

Το βιβλίο αποκαλύπτει την πραγματική ιστορία, τα δραματικά γεγονότα και τις κρίσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θρυλικής μάχης της ΕΛΔΥΚ και κυρίως τις τελευταίες 72 ώρες του ολοκαυτώματος μιας χούφτας παλικαριών που υπό τη διοίκηση του -τότε- στρατοπεδάρχη και υποδιοικητή της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου Π. Σταυρουλόπουλου, αναβίωσαν τις Θερμοπύλες και το Μανιάκι και έδειξαν σε όλους πως (πρέπει να) πολεμούν οι Έλληνες.

1 biblio eldyk2

Η πρόσκληση αναφέρει τα εξής:

Οἱ εκδόσεις «ΠΕΛΑΣΓΟΣ» ἔχουν τήν τιμή νά σᾶς προσκαλέσουν στήν ἐκδήλωση γιά τήν παρουσίαση τοῦ βιβλίου – μαρτυρία τοῦ Ταξχου ἐ.ἀ. Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου (τελευταίου Στρατοπεδάρχη τῆς ΕΛ.ΔΥ.Κ. 1974) «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΔΥ.Κ. (14-16/8/1974)» πού θά πραγματοποιηθεῖ τήν Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 καί ὥρα 11:45 π.μ. στό Δημαρχεῖο Καλλιθέας, στήν Αἴθουσα Συνεδριάσεων τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου, ὁδός Ἐλευθερίου Βενιζέλου (Θησέως) καί Ματζαγριωτάκη 76.
Θά μιλήσουν πέραν τοῦ κ.Ταξχου: Ὁ ἐπιμελητής τῆς ἐκδόσεως Κων/νος Δημητριάδης και θά χαιρετίσουν ἐκπρόσωποι Πεσόντων, Πολεμιστῶν καί Ἀγνοουμένων τῆς ΕΛΔΥΚ ΄74, καθώς καί ὁ ἐκδότης Ἰωάννης Γιαννάκενας. Συντονιστής τῆς ἐκδηλώσεως θά εἶναι ὁ Δρ Σπῦρος Δημητρίου...

Δείτε το πρόγραμμα:

1 biblio eldyk1

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Από 15 έως 18 Φεβρουαρίου 2016 οι Μονάδες και Ανεξάρτητες Υπομονάδες της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ), διεξήγαγαν τετραήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

1 71 tax 2016

4 71 tax 2016

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα περιέλαβε, μεταξύ των άλλων, την εκτέλεση επιχειρήσεων Αεροκίνησης με ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, TAMΣ Αεροκίνητου Λόχου με πραγματικά πυρά και αντιμετώπιση τακτικών επεισοδίων, Βολές Φορητού Οπλισμού, Αντιαρματικών Όπλων και Πυροβολικού.

3 71 tax 2016

5 71 tax 2016

6 71 tax 2016

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγκλονίζουν οι εικόνες της πλήρους ολοκληρωτικής καταστροφής από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, μέσω του βίντεο που αναρτήθηκε στο youtube και τραβήxτηκε από drone.

Το βίντεο, επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό «πόλη-φάντασμα», που έχει δοθεί στην συγκεκριμένη περιοχή. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου του 1974, η περιοχή έσφυζε από ζωή και ήταν ένα από τα πιο διάσημα κέντρα παραθερισμού στην περιοχή.

Για 42 χρόνια ο τουρκικός στρατός κρατά κλειστή την περιοχή και ουδείς επιτρέπεται να εισέλθει σε αυτήν.

iefimerida.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε στην δημοσιότητα τις οδηγίες για την άσκηση ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2016:

Στολή της άσκησης είναι η στολή του Ελληνικού Στρατού, οποιαδήποτε άλλη στολή δεν θα επιτραπεί. Αν έχετε αδιάβροχα ή Gore Tex σε DPM, Woodland ή φαιοπράσινα δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα άρβυλα που θα χρησιμοποιήσετε μπορούν να είναι οποιουδήποτε χρώματος οπωσδήποτε όμως στρατιωτικού τύπου, όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με εξαρτήσεις οποιουδήποτε τύπου, κάλυμμα κεφαλής ανάλογο της στολής, κράνος με κάλυμμα ελληνικής παραλλαγής (εάν υπάρχει θα βαθμολογηθεί ανάλογα).

Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί και μια στολή για την απονομή συνοδευόμενη από επίσημο κάλυμμα κεφαλής (καπέλο συλλόγου ή μπερέ)

Εξοπλισμός για τις ομάδες πεζικού
Όλα τα προηγούμενα και επιπλέον:
Κάθε ομάδα πρέπει να μεριμνήσει για την τροφή και το νερό που θα φέρει μαζί της καθώς δεν θα υπάρχει εφοδιασμός σε τροφή καθ' όλη την διάρκεια της άσκησης.
Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί επιπλέον βάρος σε κάθε μέλος της ομάδας που θα προσομοιώνει τον βασικό φόρτο του κάθε οπλίτη , αλλά και συνολικά της ομάδας (Πυρομαχικά κλπ) σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (πίνακας οργάνωσης υλικών).
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, όλες οι ομάδες θα επιχειρήσουν σαν ομάδες πεζικού , υποχρεωτικά κάθε άνδρας θα φέρει κατά την κατάταξη σακίδιο τύπου Bergen σε χρώμα λαδί ή παραλλαγής 60 λίτρων και άνω με υποχρεωτικό φόρτο 15 κιλών χωρίς το νερό,το οποίο θα μεταφέρει αν του ζητηθεί καθ όλη την διάρκεια της άσκησης ή σε μεμονωμένες αποστολές.

Θεωρείστε βέβαιο ότι θα βραχείτε οπότε πρέπει να κουβαλάτε επιπλέον αλλαξιά.

Υποχρεωτικά πρέπει να έχετε δυνατότητα παρασκευής ροφήματος 16 ατόμων και εναυστήρα μαγνησίου κατά ομάδα.
Παρακαλούμε οι ομάδες ή τα άτομα να να φέρουν τον δικό τους "οπλισμό" airsoft χωρίς κανένα περιορισμό σε τύπους και παρελκόμενα καθώς θα χρησιμοποιηθούν σε πολλές φάσεις της άσκησης. Για όσους δεν έχουν θα δοθούν Dummy M4(τα οποία με τον καιρό και την κακομεταχείριση από τους προηγούμενους ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ έχουν λιγοστέψει). Το να φέρετε δική σας προσομοίωση οπλισμού βοηθάει πολύ την διοργάνωση, υπάρχει μέριμνα ώστε να μην υπάρξουν φθορές στον εξοπλισμό σας.
Για τις επικοινωνίες θα πρέπει κάθε ομάδα να έχει μαζί της 2 ασυρμάτους VHF με επιπλέον μπαταρίες (με την ανάλογη άδεια ραδιοερασιτέχνη).

Σάκος Α΄ βοηθειών ομάδας
Η κάθε ασκούμενη ομάδα θα πρέπει να φέρει έναν σάκο Ά βοηθειών με αναλώσιμα υλικά πρώτων βοηθειών μάχης όσες ομάδες δεν έχουν αυτή την δυνατότητα (π.χ. ομάδες που θα συστηθούν επιτόπου) θα χρησιμοποιήσουν υλικά από την διοργάνωση με την ανάλογη βαθμολόγηση...

Ειδικά υλικά
1)Επειδή θα χρειαστεί να διασχίσετε πεζοί δρόμους επαρχιακού δικτύου, υποχρεούστε να μεριμνήσετε ώστε να υπάρχουν δύο φωσφορίζοντα γιλέκα για την ημέρα και δύο μικροί φακοί τύπου μπρέλοκ (πωλούνται σε γνωστά καταστήματα παιχνιδιών σε ευτελή τιμή), για τον πρώτο άνδρα χρώματος λευκού (θα φέρετε στο στήθος) και για τον τελευταίο ερυθρού (θα φέρετε στην πλάτη του σακιδίου). Τα παραπάνω αποτελούν μέτρα για την αποφυγή τροχαίου ατυχήματος και βαρύνουν αποκλειστικά εσάς.

2)Οπωσδήποτε κάθε άνδρας θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με δύο ράβδους χημικού φωτός (cyalume).

3)Εκτυπώσεις -αρκετές- από σχέδια και βοηθήματα που θα βρείτε στην σελίδα μας (και αδιαβροχοποιημένες).
Σε γενικές γραμμές πάρετε μαζί σας ότι χρειάζεστε από ατομικά υλικά ώστε να ολοκληρώσετε την αποστολή αρκεί να μπορείτε να τα κουβαλάτε μαζί σας.

Χρόνος Διεξαγωγής
Η κατάταξη θα ξεκινήσει από το βράδυ της Πέμπτης 21/4/2016
Η Πρώτη ομάδα θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής 22/04/2016 ενώ η τελευταία θα ξεκινήσει στις 06:00 του Σαββάτου 23/4/2016. Η Άσκηση θα τελειώσει το πρωί της Κυριακής 26/4/2016, θα ακολουθήσει απονομή.

Από την στιγμή που καταταγείτε θεωρείστε εαυτόν επιστρατευμένο και ακολουθείτε πιστά τους στρατιωτικούς κανονισμούς.

Γενικές οδηγίες - παραινέσεις
Η άσκηση θα διαρκέσει 24 ώρες οπότε η χρήση φακών "κόκκινου" χρώματος είναι απολύτως αναγκαία για όλη την ομάδα, μόνο σε περίπτωση εμπλοκής επιτρέπεται η χρήση φακού ΄΄λευκού΄΄ χρώματος .
Το παράθυρο εκκίνησης είναι από το πρωί της Παρασκευής 22/4/2016 μέχρι τις 06:00 του Σαββάτου 23/4/2016.
Υποχρεωτικά όλες οι ομάδες θα πρέπει να έχουν τερματίσει στις 08:00 της Κυριακής 24/4/2016 έτσι ώστε να γίνουν οι προετοιμασίες για την απονομή. 

Οι 24 ώρες για την ολοκλήρωση της άσκησης είναι δεσμευτικές. Ενημερώστε μας πότε υπολογίζετε την άφιξη σας στον χώρο της άσκησης, όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο και για σας αλλά και για την διοργάνωση.

Συνάδελφοι Έφεδροι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, οπλίτες, η άσκηση αυτή γίνεται για την εκπαίδευση και συντήρηση όλων μας αλλά και ως αξιολόγηση του κατά πόσο είμαστε ικανοί να ανταπεξέλθουμε σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης, αξιολόγηση από εμάς τους ίδιους αλλά και από τον ΕΣ του οποίου αναπόσπαστο κομμάτι είμαστε όλοι μας και αν ποτέ χρειαστεί θα πρέπει να σπεύσουμε και να πυκνώσουμε τις τάξεις.
Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους υπεύθυνους Έλληνες.
ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ!!!

1 mak16 afisa

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 Κατηγορία ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

 

 

Απόσπασμα από το ημερολόγιο του Giovanni Roba, ανθυπολοχαγού του 2ου Τάγματοςτου 41ου Συντάγματος Πεζικού «Modena»:
«14 Ιανουαρίου 1941. Κλεισμένοι σε ένα βρώμικο δωμάτιο, ένα μακάβριο και τρομακτικό θέαμα, εμφανίζεται στα έκπληκτα μάτια μας. Το δωματιάκι είναι γεμάτο από τραυματισμένους ή άρρωστους αιχμαλώτους. Ξαπλωμένα ανάσκελα στο γυμνό πάτωμα, εγκαταλειμμένα και μόνα τους, εκείνα τα ακρωτηριασμένα σώματα κακοποιημένα από τα τραύματα της γάγγραινας κείτονται ανάμεσα στα σκουπίδια, χωρίς καμία βοήθεια, μην μπορώντας να κινηθούν...

Μαστιζόμενη από τη δίψα, το κρύο, τον πόνο, εκείνη η ανθρώπινη μάζα σε αποσύνθεση, ανυψώνει εν χορώ στον ουρανό ένα παράπονο που σου ξεσχίζει τη ψυχή. Μερικοί ζητούν την μητέρα τους. Άλλοι παραληρούν. Αδύναμος να κάνω κάτι, επιθεωρώ εκείνα τα άθλια σώματα...Μερικοί με αναγνωρίζουν. Με φωνάζουν. Δεν μου μένει να κάνω τίποτε άλλο από το να ανάψω τα λίγα τσιγάρα που μου έχουν μείνει και να τα χαρίσω στους λιγότερο τραυματισμένους αλλά τα τσιγάρα γρήγορα σβήνουν σε εκείνα τα χείλη που ψήνονται από τον πυρετό...Εδώ, περισσότερο από το μέτωπο, ο πόλεμος μου εμφανίζεται με όλη του τη τραγικότητα».

Το μικρό απόσπασμα από το έξοχο βιβλίο του Ιταλού ιστορικού Giorgio Rizzo «Ο Πικρός Πόλεμος – Η Ελληνοϊταλική Σύγκρουση 1940-41» καταδεικνύει τη φρίκη του πολέμου· κάθε πολέμου. Ο Giorgio Rizzo, ένας ακούραστος και παθιασμένος ερευνητής, φέρνει στην επιφάνεια πολλές άγνωστες πτυχές της σύγκρουσης αυτής:

Ανασύρει από την αχλή του χρόνου ημερολόγια φασιστών αξιωματούχων και Ιταλών στρατιωτών, μελετά εξονυχιστικά μέρα προς μέρα τα γεγονότα και την κατασκευή των αιτίων που οδήγησαν στην εισβολή, ξεσκεπάζει τις ψευδαισθήσεις της φασιστικής κυβέρνησης για μία εύκολη νίκη κατασκευάζοντας ένα λεπτομερές χρονολόγιο από την αρχή του πολέμου ως την πτώση της Κρήτης, εστιάζει στους αμείλικτους αριθμούς των νεκρών, των τραυματιών και των αιχμαλώτων, τη δράση της αεροπορίας και του ναυτικού, τους ψυχολογικούς και ηθικούς παράγοντες που επέδρασαν στον πόλεμο αυτό, τα αισθήματα των Ελλήνων και των Ιταλών στρατιωτών, τη σύγκριση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων και αναλύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι Εκδόσεις Historical Quest μετέφρασαν από την ιταλική στην ελληνική το βιβλίο του Giorgio Rizzo «Grecia-La Guerra Subdola» το οποίο έχει ήδη εκδοθεί στην Ιταλία από το ινστιτούτο ιστορικών ερευνών ΙSTLIB του (Pordenone) Πορντενόνε. Η ακριβής μετάφραση του τίτλου στην ελληνική είναι «Ελλάδα – Ο Ύπουλος Πόλεμος». Όμως, ο τίτλος που επιλέχθηκε για την ελληνική έκδοση «Ο Πικρός Πόλεμος – Η Ελληνοϊταλική Σύγκρουση 1940-41» ίσως αναδεικνύει μία άλλη πλευρά αυτού του πολυσήμαντου γεγονότος· την πικρία και την αμηχανία που προκάλεσε ο πόλεμος αυτός σε Έλληνες και Ιταλούς, δύο λαούς, με μακροχρόνιους δεσμούς και πολιτισμική συγγένεια...

Η έκδοση του βιβλίου αυτού στην ελληνική γλώσσα φιλοδοξεί να ανοίξει ακόμη ένα παράθυρο στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό από το οποίο μπορεί να δει πιο καθαρά πως είδαν τότε οι Ιταλοί τον πόλεμο με την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο τον μελετούν, τον κατανοούν και τον προσεγγίζουν σήμερα. Πλαισιώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που προέρχεται τόσο από ελληνικά όσο και ιταλικά αρχεία.

Τίτλος: Ο ΠΙΚΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ – Η ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ 1940-41

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

Συγγραφέας: Giorgio Rizzo / Μετάφραση: Μιχάλης Παπαποστόλου

Εκδόσεις Historical Quest: Χρυσηΐδος 66, Ίλιον, Αθήνα, ΤΚ. 131 22

Τηλ: 210 26 11 832

Kεντρική Διάθεση: Χρυσηΐδος 66, Ίλιον, Αθήνα, ΤΚ. 114 72

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Υπεύθυνος 'Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος

Επιμέλεια Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος

Σελίδες: 430, χαρτί chamois 85 gr, 64 ασπρόμαυρες και 20 έγχρωμες εικόνες.

Αρχική Τιμή: 18,80 €

Διαστάσεις: 17x24

ISBN: 978-618-5088-05-7

Έτος Έκδοσης: Αθήνα, Οκτώβριος 2014

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter