Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017
Write on Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν έχουν τέλος οι δικογραφίες που σχηματίζονται από την εισαγγελία εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς, την οποία αυτή τη φορά απασχόλησε η προμήθεια των 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου NH90.

Η προμήθεια έγινε από την κοινοπραξία ΝΗ Industries για λογαριασμό του ελληνικού στρατού ξηράς και όπως δείχνουν οι διώξεις που ασκήθηκαν, η σύμβαση ήταν ζημιόγονα.

Συγκεκριμένα, μετά την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του ΥΕΘΑ Σπύρου Τραυλού αλλά και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων για το κακούργημα της απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Ενδείξεις, δεν προέκυψαν μόνο για αυτούς, αλλά και σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, προέδρου της εταιρίας SONAK και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Η. Αρκουμανέα. Σε βάρος των δύο ασκήθηκε δίωξη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, για το οποίο θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον του ανακριτή.

Η δικογραφία όμως, θα διαβιβαστεί και στην Βουλή, μέσω της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, αν και οποιεσδήποτε ευθύνες έχουν παραγραφεί.

Το ιστορικό
Ο φάκελος των ελικοπτέρων άνοιξε μετά από στοιχεία που ήρθαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με την συνδρομή ειδικού επιστημονικού προσωπικού που εργάστηκε επί μακρόν στην μελέτη της σύμβασης αλλά και στην εφαρμογή της. Από την έρευνα προέκυψε ότι η σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων για τα ελικόπτερα περιλαμβάνει πλήθος ζημιογόνων όρων, με αποτέλεσμα τα ωφελήματα που έπρεπε να φθάσουν στο ελληνικό δημόσιο να μειωθούν δραματικά.

Συγκεκριμένα, ένα από τα προγράμματα είχε ανατεθεί στην εταιρεία συμφερόντων Θ. Λιακουνάκου και προέβλεπε την ανάπτυξη αυτοματοποιημένου συστήματος συντονισμού πυρών υποστήριξης για τον ελληνικό στρατό. Σε αυτό, αν και αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής, η ανάπτυξή του καθυστέρησε πέραν της δεκαετίας με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του ως υψηλού ενδιαφέροντος.

Στην πραγματικότητα η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από την SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν υπερέβαινε στην καλύτερη περίπτωση τα 6 εκατ. Ευρώ και η εταιρεία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατ.ευρώ. Επιπλέον, ενώ η σύμβαση προέβλεπε αναπροσαρμογή της ανά τετραετία, η αναπροσαρμογή έγινε το δέκατο έτος της ισχύος της, με αποτέλεσμα τα αντισταθμιστικά να μειωθούν τουλάχιστον κατά 4,7 εκατ. ευρώ.

Την σκυτάλη των ερευνών παίρνει τώρα η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, που χειρίζεται υποθέσεις εξοπλιστικών μαζί με τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου. Πηγή: iefimerida.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στη Βουλή και στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποίησε την 20 Ιανουαρίου 2017 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ). Στην Συγκέντρωση δυναμικό παρόν έδωσε η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης.

Εκπρόσωποι της ομοσπονδίας παρέδωσαν ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής και στους εκπροσώπους των κομμάτων, σχετικά με τις θέσεις μας για την στελέχωση Πυροσβεστικών Σταθμών στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου της ομοσπονδίας με τον αρχηγό του Σώματος, ο οποίος έδωσε προσχέδιο για τις αλλαγές στον κανονισμό μεταθέσεων και υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει διάλογος με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για το θέμα.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΑΣΔΕΝ, η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, από τον Αντιστράτηγο Ανδρέα Ηλιόπουλο, στον Υποστράτηγο Νικόλαο Μανωλάκο.

5 9

4 17

2 20

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδη Στεφανή, εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικών και πλήθους κόσμου.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Από την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017, πραγματοποιείται στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Σούδας, στην Κρήτη, συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με την 555th Fighter Squadron της USAFE (United States Air Forces in Europe), η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Aviano στην Ιταλία, στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο Αεροποριών.

IMG 9870

Σκοπός είναι η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων.

IMG 9808

Η 555th FS συμμετέχει με 14 αεροσκάφη F-16CM και ανάλογο προσωπικό.

IMG 9845

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Ρεαλιστική Εκπαίδευση στο Πεδίο Ασκήσεων των Ανθυπολοχαγών και Μονίμων Λοχιών της Σχολής Πυροβολικού σε τακτικές βολής Πυροβολικού Μάχης.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter