Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δεκέμβριος 2017
Write on Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γράφει ο Κώστας Αλεξ. Δημητριάδης - Συγγραφέας, Ιστορικός Ερευνητής

Σήμερα διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας "Η ΜΑΧΗ - FREE PRESS" μια σύντομη δημοσκόπηση στην εορταστική οδό Λήδρας, από τις 12.00 - 15.00
Το δείγμα αποτελείτο από περαστικούς (άνδρες μόνο) ηλικίας 18-69 ετών από διάφορα κοινωνικά στρώματα. Η επιλογή μόνο ανδρών ήταν λόγω της φύσεως της ερώτησης που κατά βάσιν οι γυναίκες δεν μπορούν να αξιολογήσουν.

Το δείγμα αποτελείτο από:
ΗΛΙΚΙΕΣ:
18-38 92 ατομα
39-58 258 ατομα
59-69 50 ατομα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ:
Κυβερν. Υπάλληλος 76 ατομα
Ιδιωτ. Υπάλληλος 167 ατομα
Επιχειρηματίας 69 ατομα
Εισοδηματίας 14 ατομα
Ανεργος 74 ατομα

Η ερώτηση της δημοσκόπησης ήταν ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ:
"Πόσο εμπιστοσύνη έχετε στην ΕΛ.ΔΥ.Κ. ως δύναμη αποτροπής των Τουρκικών επεκτατικών επιδιώξεων στο νησί;"

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:
Πολύ Μεγάλη 34% (136/400)
Μεγάλη 39% (157/400)
Μέτρια 12% (47/400)
Καθόλου 15% (60/400)
ΔΞ/ΔΑ 0% (0/400)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Καθίσταται σαφές ότι πλέον με τον πιό κατηγορηματικό τρόπο οι Κύπριοι πολίτες, θεωρούν την ΕΛΔΥΚ σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα της Τουρκικής επεκτατικής απειλής. Όταν το 73% την θεωρεί από Πολύ Μεγάλη έως Μεγάλη, σημαίνει ότι η ευθύνη στις πλάτες του Διοικητή της Σχη ΠΖ Προκόπη Μαυραγάνη είναι μεγάλη. Σημαίνει όμως και κάτι ακόμα...

Οτι νιώθει την ΕΛΔΥΚ του Συνταγματάρχη Μαυραγάνη και των Αντισυνταγματαρχών Διοικητών των Μηχανοκίνητων Ταγμάτων της, ως μια ασφάλεια, κάπου που μπορούν να ακουμπήσουν. Τα Ιστορικά στοιχεία για την ΕΛΔΥΚ του Σταυρουλόπουλου το 1974, ίσως να συνηγόρησαν σε αυτό, αλλά σίγουρα τα αποτελέσματα της Εκπαίδευσης των Ελδυκαρίων τα τελευταία χρόνια δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τον Κυπριακό Ελληνισμό. Ξεκάθαρη απόδειξη η δημοσκόπηση.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1918 χάθηκε ο Πλωτάρχης αεροπόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης. Απογειώθηκε υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες από τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν έφθασε ποτέ στον προορισμό του, την Αθήνα. Πιθανότατα συνετρίβη σε κάποια κορυφή του Ολύμπου. Ο Μωραϊτίνης υπήρξε ο διοργανωτής της Ναυτικής Αεροπορίας, ενώ είχε αναπτύξει πολύ σημαντική πολεμική δράση με αερομαχίες και αποστολές κάθε είδους. Το χαμό του θρήνησε ολόκληρη η Ελλάδα.

H αναγέννηση της ΝΑΣ

Η αναγέννηση του ΝΑΣ, όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1916, όταν ο Μωραϊτίνης ανέλαβε εκ νέου τη διοίκηση του ΝΑΣ και επιχειρούσε ενταγμένο στη 2η Βρετανική Πτέρυγα του RNAS (Royal Naval Air Service). Το πεδίο δράσης ήταν κυρίως η Αν. Μακεδονία και η Θράκη, όπου Γερμανοί και Βούλγαροι είχαν αναπτύξει σημαντικές αεροπορικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις.
Την 18η Μαρτίου 1917 ο Μωραϊτίνης με αεροσκάφος Henry Farman HF.22 και παρατηρητή τον Ανθυπολοχαγό Ψύχα εκτέλεσε μια παράτολμη αποστολή, βομβαρδίζοντας το αεροδρόμιο Ζέρεβιτς, στη Δράμα, καταστρέφοντας τα υπόστεγα των αεροσκαφών. Στη συνέχεια, βομβάρδισε το σιδηροδρομικό σταθμό της Δράμας, καταστρέφοντας τρεις αμαξοστοιχίες.
Η απόδοση των αεροπόρων του ΝΑΣ οδήγησε στη δημιουργία της ελληνικής Μοίρας Ζ, το Μάιο του 1917. Σημαντική ήταν η δράση της Μοίρας σε συνδυασμένη επιχείρηση με τους Βρετανούς, εναντίον στόχων στην Αν. Θράκη και πάνω από την Καλλίπολη. Το ίδιο συνέβη και κατά την αντιμετώπιση των πολεμικών σκαφών Goeben και Breslau (αντίστοιχα Yavuz Sultan Selim και Midilli), που είχαν ενταχθεί στον Οθωμανικό στόλο με γερμανικά πληρώματα. Η έξοδός τους στο Αιγαίο την 20η Ιανουαρίου 1918 κινητοποίησε τους Συμμάχους και έμεινε γνωστό ως «κατάσταση Goeben». Τα Οθωμανικά πλοία κυνηγήθηκαν απηνώς με συνδυασμένες ενέργειες Ελλήνων και Βρετανών αεροπόρων. Κατά τις επιχειρήσεις διακρίθηκε ιδιαίτερα ο Μωραϊτίνης, ο οποίος κατέρριψε με καταδιωκτικό Sopwith Camel 1F.1 τρία εχθρικά αεροσκάφη, που προσπάθησαν να αναχαιτίσουν τα συμμαχικά βομβαρδιστικά. Κατά τους βομβαρδισμούς, καταρρίφθηκε και φονεύτηκε ο Ανθυποπλοίαρχος Σπυρίδων Χάμπας, την 21η Αυγούστου 1918, από το Γερμανό «άσσο» πιλότο Εμίλ Μάϊνεκε.
Με νέο νόμο την 24η Μαρτίου 1918, το ΝΑΣ αναδιοργανώθηκε αριθμώντας τέσσερεις Μοίρες, δύναμη 43 αεροσκαφών και αεροπορικές βάσεις στο Π. Φάληρο, τη Θάσο, το Μούδρο, τον Σταυρό και το Σούνιο.
Τον Ιούνιο του 1918, το ΝΑΣ εκτέλεσε επιχειρήσεις σε στόχους στη Μ. Ασία, εξαφανίζοντας την εχθρική αεροπορία από το Αν. Αιγαίο. Μετά τη συνθηκολόγηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ελληνικό Σμήνος με επικεφαλής τον Πλωτάρχη Αριστείδη Μωραϊτίνη πέταξε στο αεροδρόμιο του Αγ. Στεφάνου, στην Κωνσταντινούπολη. Η εμφάνιση των Ελλήνων αεροπόρων στην Πόλη έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, από τον εκεί ελληνικό πληθυσμό.
Ο αιφνίδιος χαμός του Αριστοτέλη Μωραϊτίνη στο αεροπορικό δυστύχημα την 22α Δεκεμβρίου 1918 αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για τη Ναυτική Αεροπορία, αλλά δεν ανέστειλε την ανάπτυξή της, καθώς ο πρωτεργάτης της είχε θέσει γερά θεμέλια.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Athens Security Symposium 2017, το 1ο διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια στην Ελλάδα, στις 1 και 2 Δεκεμβρίου 2017, στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Συμπόσιο με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας την ανασφάλεια στο Νότο της Ευρώπης», εστιάστηκε στην παρατεταμένη αστάθεια και ανασφάλεια στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και στις επιπτώσεις της για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας. Το Συμπόσιο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποστηρίχθηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.

8P5A6480 1

Στις εργασίες του Συμποσίου συμμετείχαν ενεργά πάνω από 400 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πολιτικοί, διπλωμάτες, εκπρόσωποι διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και Υπηρεσιών της Ε.Ε., η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, διανοητές, προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και του ερευνητικού χώρου, αλλά και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα ανέδειξαν τις προκλήσεις και τις απειλές για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τον σχεδιασμό ασφάλειας σε περίοδο κρίσεων.

8P5A6432 1

Κηρύσσοντας την έναρξη του Athens Security Symposium 2017, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Α. Καθηγητής Παναγιώτης Τσάκωνας παρουσίασε την αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας για την καθιέρωση ενός διεθνούς forum διαλόγου για την ασφάλεια στην Ελλάδα. Με τη σειρά τους, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κύριος Δημήτριος Αναγνωστάκης και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κύριος Λεωνίδας Αντωνακόπουλος επεσήμαναν την σημασία και τη χρησιμότητα του Athens Security Symposium και την υποστήριξη της διοργάνωσης εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

8P5A6460 1

Το βασικό προβληματισμό για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια και την αναγκαιότητα η Ε.Ε. να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως μία Ένωση Ασφάλειας (Security Union) αλλά και ως παγκόσμιος δρώντας για την ασφάλεια, έθεσε με την εισήγησή του, ως κεντρικός-ομιλητής του Συμποσίου, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κύριος Δημήτριος Αβραμόπουλος.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συμποσίου ήταν αφιερωμένες στις διαφορετικές προσλήψεις και προσεγγίσεις των απειλών ασφάλειας που αναπτύσσονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και στον τρόπο διαχείρισής τους από διάφορους διεθνείς και περιφερειακούς δρώντες καθώς και από τα κράτη- κλειδιά της περιοχής.

DSC 6211 1

Στο πρώτο πάνελ που συντόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Α., Ιωάννης Αρμακόλας παρουσιάστηκαν οι σημαντικότερες απειλές ασφάλειας από την περιοχή και η εξέλιξη τους. Ειδικότερα, ο Καθηγητής και Chairman of Peace Research and European Security Studies, Hans Günter Brauch παρουσίασε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την ασφάλεια και σταθερότητα και τη διασύνδεσή της με άλλες υφιστάμενες προκλήσεις και κινδύνους ασφάλειας. Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Lebanese American University Tamirace Fakhoury αναφέρθηκε στο ζήτημα της εξαναγκαστικής μετανάστευσης και στη σύνδεσή του με την οικονομική και πολιτική αστάθεια, αλλά και με τις σεκταρικές και εθνοτικές διαιρέσεις. Τις δυναμικές του τζιχαντισμού και το μέλλον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας μετά τη στρατιωτική ήττα του ISIS ανέδειξε ο Γενικός Διευθυντής της AGENFOR International Dr. Sergio Bianchi. Στην απειλή των Όπλων Μαζικής Καταστροφής (Ο.Μ.Κ.) και στο περίπλοκο μωσαϊκό της κατοχής και της χρήσης τους από κρατικούς και μη κρατικούς δρώντες στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική εστίασε ο Leading Expert του Center of Military Political Studies του Moscow State Institute of International Relations, Καθηγητής Vladimir Kozin.

DSC 6287 1

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.Μ.Ε.Α. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης συντόνισε το δεύτερο πάνελ του Συμποσίου, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκαν οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες των σημαντικότερων διεθνών δρώντων --τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και οργανισμών-- στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Ειδικότερα, ο Επικεφαλής του Royal United Service Institute (RUSI) στο Qatar, Michael Stephens, παρουσίασε την προσέγγιση, αλλά και τις πολιτικές πρωτοβουλίες των Η.Π.Α ενώ στη στρατηγική της Ρωσίας στην περιοχή αναφέρθηκε ο Επικεφαλής τουDepartment of Black Sea and Mediterranean Studies του Institute of Europe της Russian Academy of Sciences, Dr. Sergei Goncharenko. Στις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική εστίασαν ο Επίκουρος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Μπλαβούκος και ο Επικεφαλής του Τμήματος Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ κύριος Michel Soula, αντίστοιχα.

Το τρίτο πάνελ αφορούσε τους περιφερειακούς δρώντες και συντονίστηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Αλέξανδρο Κούτση. Ο Πρόεδρος του Lebanese International University Dr. Magdy Hammad παρουσίασε την προσέγγιση του Αραβικού Συνδέσμου για την περιοχή και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μαγκλιβέρας εκείνη της Αφρικανικής Ένωσης. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Yaşar University, Emre İşeri αναφέρθηκε στην αναπτυσσόμενη στρατηγική της Τουρκίας στην περιοχή και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Σπουδών της Κύπρου Καθηγητής Μιχάλης Ατταλίδης στον στρατηγικό άξονα Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ και στη σημασία του για την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Athens Security Symposium ολοκληρώθηκαν με τη θεματική της διαχείρισης των απειλών από πλευράς Ελλάδας. Στον πάνελ, το οποίο συντόνισε ο Δρ. Βασίλειος Γκρίζης, Αντιστράτηγος ΕΛ.ΑΣ (ε.α.) και Διευθυντής του ΚΕ.ΜΕ.Α., συμμετείχαν ο Υπαρχηγός του Γ.Ε.ΕΘ.Α. Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύγχρονο περιβάλλον ανασφάλειας της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο οποίος εστίασε στον τρόπο με τον οποίο η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί για την πρόληψη και τη διαχείριση των απειλών, με ιδιαίτερη έμφαση στο κυβερνο-έγκλημα, την τρομοκρατία και τις μεταναστευτικές ροές. Τέλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος- Ελληνική Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, παρουσίασε τη δράση του Λιμενικού Σώματος, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η Δεύτερη ημέρα του Συμποσίου ήταν αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά και στη μεταρρύθμιση του τομέα ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο νομικός σύμβουλος- πολιτικός επιστήμονας και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Α. κύριος Χρήστος Μαντζιώρος συντόνισε το πρώτο πάνελ στο οποίο ο Γενικός Γραμματέας του European Cyber Security Organisation (ECSO) Dr. Luigi Rebuffi, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Προεδρεύων της Ομάδας Εργασίας RAN-POL και στέλεχος του ΚΕ.ΜΕ.Α. Βασίλειος Θεοφιλόπουλος και ο Police Commissioner Rob Out, Project Leader για την Καταπολέμηση της Ριζοσπαστικοποίησης, του Εξτρεμισμού και της Τρομοκρατίας της Ολλανδικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν μία συνολική προσέγγιση στο ευρωπαϊκό μοντέλο ασφάλειας και στο πως η Ε.Ε. προσλαμβάνει τις απειλές σήμερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κυβερνοασφάλεια, στην ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση και την τρομοκρατία.

Το πάνελ που ακολούθησε και συντόνισε η Επίκουρη Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην Ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά ήταν αφιερωμένο στη συνολική αποτίμηση του ευρωπαϊκού μοντέλου ασφάλειας και στην ανάδειξη των βασικών συνισταμένων για την μεταρρύθμιση του. Ο Chief Superintendent David Smart, Εθνικός Συντονιστής για την Πρόληψη της Τρομοκρατίας και του Εξτρεμισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, παρουσίασε τις προκλήσεις για τις Υπηρεσίες Ασφάλειας, τόσο της Ε.Ε., όσο και των κρατών-μελών, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη σχεδιασμού μίας αποτελεσματικής στρατηγικής πρόληψης των ασύμμετρων απειλών. Από την πλευρά του, ο Καθηγητής του University of Aberdeen, Michael E. Smith, πραγματοποίησε μία συνολική αποτίμηση τόσο της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας, όσο και της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, εστιάζοντας κυρίως στη θεσμική διάσταση τους και στην αναγκαία συνεργατική λειτουργία τους.

8P5A6687 1

Το 1ο Athens Security Symposium ολοκληρώθηκε με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πάνελ που συντόνισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ. ΜΕ.Α. Καθηγητής Παναγιώτης Τσάκωνας και αφορούσε τη μεταρρύθμιση του τομέα ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κύριος Νικόλαος Τόσκας, ο πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κύριος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος ε.α. Ελευθέριος Οικονόμου αναφέρθηκαν στις βασικές προκλήσεις και απειλές για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις μεταναστευτικές πιέσεις και στην τρομοκρατία. Οι τρεις Υπουργοί επίσης εστίασαν στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης για την προώθηση συγκεκριμένων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στον ευαίσθητο τομέα της εσωτερικής ασφάλειας.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Στη Θράκη δίνουν για το 2018 το μεγάλο τους ετήσιο ραντεβού οι Έφεδροι, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε τις ημερομηνίες διεξαγωγής της Πανελλήνιας Στρατιωτικής Άσκησης Εφέδρων ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2018.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
"Αγαπητοί συνάδελφοι γι ακόμη μια φορά είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής της διαγωνιστική άσκησης "ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ" που θα διεξαχθεί για 11η συνεχή χρονιά από τις 27 έως 29 Απριλίου 2018 στη Θράκη.

Στην άσκηση συμμετέχουν ομάδες που θα αποτελούνται από οχτώ (8) άνδρες (ομάδα πεζικού), είναι "ανοιχτή" σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν "ανοιχτό" μυαλό πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί που αφορούν συλλόγους-συνδέσμους-ενώσεις-ομοσπονδίες και γενικά εκτός οπαδικών αγκυλώσεων, αν είσαι έφεδρος ή Εθνοφύλακας του Ελληνικού στρατού έλα μαζί μας να εκπαιδευτείς, να γίνεις και να κάνεις και εμάς καλύτερους.
"ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣ"

12 afisa makedonomaxou

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Σε σημαντικές συναντήσεις, με φόντο την Πολιτική Προστασία σε επίπεδο Κρήτης, την ενημέρωση και τους τρόπους δράσης για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και συμβάντων που θα έθεταν τη ζωή των πολιτών σε άμεσο κίνδυνο, συμμετείχε η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων - Παράρτημα Ηρακλείου.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης μέσω της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, διοργάνωσε την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 ημερίδα με θέμα: “Θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή στην Κρήτη: Ετοιμότητα και Αντιμετώπιση”, με στόχο την ενδυνάμωση της ετοιμότητας των συμμετεχόντων για την αντιμετώπιση σχετικών συμβάντων.

IMG 20171220 120353

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στην Πλατεία Κουντουριώτη στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αναλύθηκαν ενδιαφέροντα θέματα, όπως:

- Η αντιμετώπιση περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης και το υφιστάμενο Νομοθετικό Πλαίσιο

- Θωράκιση της Κρήτης για την αντιμετώπιση διαρροών αργού πετρελαίου σε μεγάλα βάθη και πετρελαιοκηλίδων που φτάνουν σε παραλίες.

- Ανάπτυξη μεθοδολογίας (Nereids project) για την εκτίμηση της τρωτότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε πετρελαιοκηλίδες

- Θαλάσσια παρακολούθηση και επιχειρησιακή πρόγνωση διασποράς πετρελαιοκηλίδων για υποστήριξη της ασφάλειας στη θάλασσα (marine safety)

- Τεχνολογίες Επικοινωνιών και Πληροφορικής για την ετοιμότητα στη θαλάσσια ρύπανση (Nereids project)

- Θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή στην Ελλάδα: Πρακτική προσέγγιση και Case Studies

- CretaCosmos: Μια ερευνητική υποδομή μεγάλης κλίμακας για την μελέτη των επιπτώσεων και την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης

- Περίθαλψη ζώων σε περίπτωση ρύπανσης από πετρέλαιο. Προκλήσεις και είδη υψηλού κινδύνου στην Κρήτη

- Αντιμετώπιση περιστατικών πετρελαιομένης άγριας πανίδας - θεωρία και πραγματικότητα, το περιστατικό της Αγίας Ζώνης ΙΙ

- Χρηματοδότηση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών από το Ε.Π. «Κρήτη» 2014-2020

4717

Επίσης, την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, μέλη της ΛΕΦΕΔ Ηρακλείου συμμετείχαν στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος Ηρακλείου με θέματα:

1. «Απολογισμός Αντιπυρικής Περιόδου 2017».

2. «Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την Αντιμετώπιση Κινδύνων από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων και Χιονοπτώσεων 2017-2018».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός, καθώς και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων με την πολιτική προστασία τοπικών φορέων. Η κ. Κοζυράκη, από την πλευρά της, αναγνωρίζοντας πρόβλημα της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, πρότεινε τη συγκρότηση ενός τοπικού σχεδίου που θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο και θα καθορίζει τις ευθύνες ανά φορέα.

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε κλίμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Ευρυπίδη Κουκιαδάκη και τον πολιτικό προσϊστάμενο της πολιτικής προστασίας του δήμου Ηρακλείου, Μαρίνο Παττακό, σε ό,τι αφορά στους τομείς ευθύνης και με αφορμή την πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποιήθηκε σε επικίνδυνα για εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων σημεία από το δήμο Ηρακλείου. Ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι θα συγκαλέσει νέα σύσκεψη μεταξύ δημάρχων, πιθανότατα αμέσως μετά τις γιορτές, ώστε να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter