Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σεπτέμβριος 2017
Write on Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 Κατηγορία ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Ενα χρόνιο αίτημα που χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντικό για την καθημερινότητα των πυροσβεστών, υλοποιήθηκε με απόφαση του αρχηγού του Σώματος, αντιστράτηγου Βασίλη Καπέλιου, προς μεγάλη ικανοποίηση των εκπροσώπων των εργαζομένων που το ζητούσαν σε κάθε ευκαιρία.

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο του ΠΣ, ξεκινά η λειτουργία του γραφείου Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας, το οποίο θα παρέχει κάθε ψυχολογική υποστήριξη στο ένστολο και πολιτικό προσωπικό του Σώματος.

Το γραφείο έχει στελεχωθεί με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ειδικότητας ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι θα παρέχουν εκτός από την ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλές και ενημέρωση σε θέματα ψυχικής υγείας, κοινωνικού ενδιαφέροντος και καθημερινότητας προς τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, σε ατομικό εργασιακό και οικογενειακό επίπεδο.

Ειδικότερα, πρόκειται για έξι αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του ΠΣ, οι οποίοι έχουν πτυχία ψυχολογίας ή κοινωνικών λειτουργών και έχουν ως αποστολή να παρεμβαίνουν άμεσα μετά από μεγάλα ατυχήματα, για να υποστηρίξουν τους πυροσβέστες και να μεταβαίνουν στον τόπο των γεγονότων, είτε για βοήθεια σε τραυματίες είτε σε διασώστες μετά από επιχειρήσεις διάσωσης.

Παράλληλα θα δέχονται επισκέψεις πυροσβεστών στο γραφείο, προκειμένου να τους προσφέρουν ψυχολογική βοήθεια εφόσον το ζητήσουν, αλλά και σε μέλη των οικογενειών τους, καθώς και σε συνταξιούχους πυροσβέστες που θα ζητήσουν τη συνδρομή τους για θέματα συναισθηματικής και ψυχολογικής φύσεως.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Το γραφείο, όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο, διέπεται από τον κώδικα δεοντολογίας προστασίας του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, εξατομικευμένα για κάθε περίπτωση.

Οι έξι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί είχαν αναλάβει πριν από λίγες μέρες τα νέα τους καθήκοντα, αλλά από σήμερα τοποθετήθηκαν τα τηλέφωνα στο γραφείο και είναι πλέον ανοιχτό για όλο το προσωπικό του Σώματος.

Το Γραφείο Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας βρίσκεται στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 31 (Πειραιώς 31) στην Ομόνοια, στην Αθήνα, στον 6ο όροφο και λειτουργεί καθημερινά από 07:30 - 15:00. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2132158228, 229, 230, 231, 232 και για τις υπόλοιπες ώρες και αργίες στο 6934604001.

«Είναι ένα σπουδαίο πρώτο βήμα, σε μία πρόταση και αίτημα δικό μας εδώ και χρόνια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Σταμούλης, ο οποίος μάλιστα έχει γράψει και βιβλίο σχετικά με τις ανάγκες για ψυχολογική υποστήριξη των πυροσβεστών, λόγω του στρες που βιώνουν από τους κινδύνους και την φύση του επαγγέλματός τους.

Ο κ. Σταμούλης τόνισε ότι οι πυροσβέστες έχουν ανάγκη από βοήθεια για αποκατάσταση μετά από σοβαρά συμβάντα, τόσο οι τραυματίες όσο και τα μέλη της ομάδας που εμπλέκεται σε επιχειρήσεις για τη διάσωση ανθρώπων, ή άλλες επικίνδυνες αποστολές, και η λειτουργία του γραφείου καλύπτει σε μεγάλο βαθμό το κενό που υπήρχε στον τομέα αυτό.

Write on Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Σημαντική ημερομηνία για την αεροπορική ιστορία της Ελλάδας η σημερινή, καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου 1936, υπογράφτηκε σύμβαση με την Πολωνία για την αγορά 36 αεροσκαφών P.Z.L. P.24 F και G αξίας 133 εκ. δρχ. και την προμήθεια κινητήρων Gnome Rhone -22 αξίας 37 εκ. Δρχ.

Έλληνες πιλότοι μπροστά από τα αεροσκάφη τους.

Το 1936 τα οικονομικά της Ελλάδας δε βρισκόταν στην καλύτερη κατάσταση. Συνεπώς και οι δυνατότητες της Αεροπορίας να προχωρήσει στον επανεξοπλισμό της με σύγχρονα αεροσκάφη ήταν περιορισμένες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η Ελλάδα, ήταν η εξεύρεση ικανών αεροσκαφών σε αριθμό και επιδόσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί στην επερχόμενη λαίλαπα του Β΄ ΠΠ. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία, Γερμανία), οι οποίες κατασκεύαζαν και υποστήριζαν τα αεροσκάφη είχαν δώσει προτεραιότητα στον επανεξοπλισμό των δικών τους Αεροποριών.
Παρά τα εξαιρετικά στενά περιθώρια επιλογών η Αεροπορία κατόρθωσε να προμηθευτεί 36 καταδιωκτικά P.Z.L. P.24F/G από την Πολωνία, 9 καταδιωκτικά Bloch MB.151 και 12 βομβαρδιστικά Potez 633 B2 Grec από τη Γαλλία, 12 ναυτικής συνεργασίας Avro Anson Mk I, 12 βομβαρδιστικά Bristol Blenheim MkIV και 12 βομβαρδιστικά Fairey Battle B.1 από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και 16 αναγνωριστικά Henschel Hs126K-6 και 12 υδροπλάνα Dornier Do22Kg από τη Γερμανία.

Τα αεροπλάνα που σήκωναν το βάρος των εναέριων μαχών κατά το εξάμηνο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου ήταν τα τριάντα έξι PZL P.24F και G.

Άξιος Μαχητής

Τα αεροπλάνα που σήκωναν το βάρος των εναέριων μαχών κατά το εξάμηνο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου ήταν τα τριάντα έξι PZL P.24F και G της 21ης, 22ης και 23ης Μοίρας Διώξεως της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας. Από τα τριάντα έξι αεροσκάφη, αρχικά τα είκοσι τέσσερα ήταν ετοιμοπόλεμα στην αρχή των εχθροπραξιών.
Αρχικά και πριν την έναρξη των εχθροπραξιών τα αεροσκάφη ήταν βαμμένα στο χρώμα του αλουμινίου σε όλες τους τις επιφάνειες, με εθνόσημα στις πτέρυγες και στο πηδάλιο διεύθυνσης και μαύρα διακριτικά στην άτρακτο. Στη συνέχεια βάφτηκαν με παραλλαγή Dark Green / Light Earth / Light Blue και έφεραν εθνόσημα και διακριτικά μόνο στην άτρακτο.

Σύμφωνα με πολωνικές πηγές, τριάντα πέντε ελληνικά P.24 κατέρριψαν μεταξύ Νοεμβρίου 1940 – Απριλίου 1941 σαράντα εχθρικά αεροσκάφη.

Tα αεροσκάφη ανήκαν στη Διοίκηση Αεροπορίας Διώξεως (ΔΑΔ) και συγκεκριμένα στις:
21η Μοίρα Διώξης με αεροσκάφη P.Z.L. P.24F/G στα Τρίκαλα.
22η Μοίρα Διώξης με αεροσκάφη P.Z.L. P.24F/G στη Θεσσαλονίκη.
23η Μοίρα Διώξης με αεροσκάφη P.Z.L. P.24F/G στη Λάρισα.

Με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους έχει γραφτεί μια από τις πιο χρυσές σελίδες της αεροπορικής μας ιστορίας, καθώς στις 2 Νοεμβρίου 1940, ο Υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης πετώντας με αεροσκάφη PZL, κατά τη διάρκεια αερομαχίας, αφού εξάντλησε τα πυρομαχικά του, "εμβόλισε" με την έλικα του αεροσκάφους του, το πηδάλιο ενός ιταλικού βομβαρδιστικού CANT Z.1007 Alcione, με αποτέλεσμα αυτό να συντριβεί στο έδαφος.

Στις αρχές του 1941 βάφτηκαν εθνόσημα και στις κάτω επιφάνειες των πτερύγων. Έως τότε από τα περισσότερα είχαν αφαιρεθεί τα καλύμματα των τροχών και το κινητό τμήμα της καλύπτρας. Σύμφωνα με πολωνικές πηγές, τριάντα πέντε ελληνικά P.24 κατέρριψαν μεταξύ Νοεμβρίου 1940 – Απριλίου 1941 σαράντα εχθρικά αεροσκάφη, εκ των οποίων ένα με εμβολισμό.

Επανεξοπλισμός αεροσκάφους μετά από αποστολή.

Ρόλος : Μαχητικό
Διαστάσεις : Εκπέτασμα 10.68 m, μήκος 7.60 m
Κινητήρας : 1 x GNOME-RHONE 14NO7 των 950 ίππων
Οπλισμός : 2 Πολυβόλα LK32 των 7.7 mm, 2 πυροβόλα Oerlikon FF 20mm
Πλήρωμα : 1
Αριθμός : 36 (24 P.24G + 12F η 6 F+6A)
Χώρα Κατασκευής : Πολωνία
Περίοδος χρήσης : 1936 – 1941

ΠΗΓΗ

Αεροσκάφος PZL που καταρρίφθηκε στο μέτωπο...

Πεσόντες αεροπόροι με αεροσκάφη PZL P.24G/F

ΒΑΛΚΑΝΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Πάνου - 18/11/1940
ΓΙΑΝΝΙΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Σταύρου - 18/11/1940
ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ του Λουκά - 15/04/1941
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Ιωάννου - 02/11/1940
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αριστοτέλους - 02/11/1940
ΤΣΙΤΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Χαραλάμπους - 02/12/1940

Συντρίμμια P.24 και στο βάθος τα γερμανικά αεροσκάφη, σε ελληνικό αεροδρόμιο μετά την εισβολή των Γερμανών...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Με ενθουσιασμό και μεγάλη ανταπόκριση πραγματοποιήθηκε το μήνα Σεπτέμβριο η διαδικασία κατάταξης νέων Εθνοφυλάκων στο Τάγμα Εθνοφυλακής Ηρακλείου στην Κρήτη, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισής του.

4 teirakliou katataxi

3 teirakliou katataxi

Δεκάδες πολίτες, πέρασαν την πύλη του στρατοπέδου που στεγάζεται το ΤΕ Ηρακλείου  για να καταταγούν ως Εθνοφύλακες, μετά την σχετική πρόσκληση που είχαν λάβει. Εκεί τους υποδέχθηκαν, η Διοίκηση της Μεραρχίας, Τα στελέχη του Τ.Ε. αλλά και εν ενεργεία Εθνοφύλακες.

5 teirakliou katataxi

6 teirakliou katataxi

7 teirakliou katataxi

Παράλληλα, οι νέοι Εθνοφύλακες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο και την αποστολή της Εθνοφυλακής αλλά και την σημασία του Θεσμού για την άμυνα της Κρήτης.

9 teirakliou katataxi

1 teirakliou katataxi

Η ολοκλήρωση της κατάταξης και η έναρξη του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος, μέσα από τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλει το ΓΕΣ αλλά και τα τοπικά στελέχη του Στρατού Ξηράς, αναμένεται να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το Τάγμα Εθνοφυλακής Ηρακλείου, προκειμένου οι Εθνοφύλακες να είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, όποτε η Πατρίδα τους καλέσει.

2 teirakliou katataxi

10 teirakliou katataxi

Αξίζει να σημειωθεί πως, σε επίπεδο Ηρακλείου, ο ενθουσιασμός των Εθνοφυλάκων έχει προκαλέσει τα θετικά σχόλια της ηγεσίας, ενώ - παρά τα εμπόδια που επιχειρούν να βάλουν κάποιοι - οι Εθνοφύλακες ετοιμάζονται για μια δυναμική εμφάνιση στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, προκειμένου να τιμήσουν την Εθνική Επέτειο, τους πεσόντες και τους μαχητές του Έπους του ’40, όπως έκαναν με απόλυτη επιτυχία τον περασμένο Μάρτιο, στην Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Εκδήλωση που έχει τον τίτλο «ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ» θα διεξαχθεί την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 στην πόλη του Κιλκίς από 08:00 έως 14:00 στο κέντρο της πόλης και σκοπός της είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την οδική ασφάλεια και τις τραγικές συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης 2000 άτομα θα ξαπλώσουν στο οδόστρωμα επί της οδού 21ης Ιουνίου και θα γίνει βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση τους με σκοπό να παρουσιαστεί η οδυνηρή εικόνα του αριθμού των ανθρώπων που χάνονται άδικα κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν σενάρια προσομοίωσης τροχαίων ατυχημάτων που θα περιλαμβάνουν απεγκλωβισμούς θυμάτων, παροχή Α βοηθειών και κλήση του ΕΚΑΒ.

Για την επίτευξη του σκοπού της δράσης θα δημιουργηθεί τηλεοπτικό σποτ που θα προβληθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο ώστε να δείξει παντού με αληθινά σκληρό τρόπο τις συνέπειες ενός ατυχήματος, να σοκάρει και να προτρέψει άπαντες σε αλλαγή οδηγικής συμπεριφοράς.

Για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες ή θέλουν να συμμετέχουν στην εκδήλωση, έχει δημιουργηθεί σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook όπου πληκτρολογείτε με ελληνικούς χαρακτήρες ''ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ''

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ)

Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Κιλκίς (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.)

Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.ΕΦ.Ε.Δ.)

Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Κιλκίς (Μ.Ο.Κ.)

Όμιλος Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού (Ο.Φ.Κ.Α.Θ.)

Χωμάτινος Μηχανοκίνητος Αθλητισμός Κιλκίς (ΧΩ.Μ.Α.)

1 dromos

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, κήρυξε τις εργασίες του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου των Αξιωματικών Κτηνιάτρων που υπηρετούν στην Αττική, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μέριμνα του Κέντρου Βιολογικών Ερευνών Στρατού (ΚΒΙΕΣ), στο 414 ΣΝΕΝ.

Ο Αρχηγός, συνεχάρη τους Αξιωματικούς για το πολύτιμο έργο που προσφέρουν και υπογράμμισε τη διαχρονική προσφορά των Κτηνιάτρων στον Στρατό Ξηράς, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν το έργο τους με τον ίδιο ζήλο.

Στο Συνέδριο ανταλλάχθηκαν επιστημονικές απόψεις και εξετάσθηκε περιπτωσιολογική μελέτη / ανάλυση, που συνέβαλλε στην αποκόμιση εμπειριών και στην ομοιόμορφη αντιμετώπιση αναφυόμενων περιστατικών.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter