Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018
Write on Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Η 50 Μ/Κ ΤΑΞ προέρχεται από την αναδιοργάνωση του 50 Συντάγματος Πεζικού (50 ΣΠ), το οποίο συγκροτήθηκε στην Ανδριανούπολη το 1919. Το 1940 έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Ηπείρου. Από το 1945 έως το 1988 εγκαταστάθηκε στην Ελευθερούπολη Καβάλας και μεταστάθμευσε κατά διαστήματα στις περιοχές Φέρες, Πύθιο και Κουφόβουνο του νομού Έβρου. Τον Οκτώβριο του 1988 εγκαταστάθηκε οριστικά στο Σουφλί ως 50 ΤΑΞ ΠΖ.

Την 15η Σεπτεμβρίου 2000, με διαταγή του ΓΕΣ, η Ταξιαρχία μετονομάστηκε σε 50 ΤΑΞ ΠΖ «ΑΨΟΣ», από τον Άψο ποταμό της νότιας Αλβανίας, όπου την 25 Ιανουαρίου 1941 μετά από σκληρό αγώνα, το 50 ΣΠ κατέλαβε τα υψώματα ΜΑΛΙ ΣΠΑΝΤΑΡΙΤ και ΚΑΛΑ, που δεσπόζουν της κοιλάδας του ΑΨΟΥ ποταμού. Οι απώλειες της Ταξιαρχίας σε νεκρούς και τραυματίες κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και την περίοδο που ακολούθησε, ανήλθαν σε εκατοντάδες Αξιωματικούς και Οπλίτες.

Το Έμβλημα της Ταξιαρχίας είναι η Σφίγγα, το μυθολογικό ορεσίβιο τέρας της Βοιωτίας, που περιγραφόταν συ­νήθως με σώμα λιονταριού, πρόσωπο γυναίκας, πτέρυγες όρνιθας και ουρά φιδιού. Ήταν γέννημα του Τυφώνα και της Έχιδνας και κοσμούσε κατά την αρχαιότητα τις εισόδους των ναών και των ανακτόρων παριστάνοντας συμβο­λικά την πάλη και τη νίκη του φωτός κατά του σκότους.

Στο επάνω μέρος είναι χαραγμένη η φράση «ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑΝ ΤΟ ΘΑΡΡΕΙΝ» που είπε ο ποιητής Πίνδαρος, εξυμνώντας τη νίκη του Αθηναϊκού στόλου κατά του Περσικού στο Αρτεμίσιο το 480 π.Χ., όπου λίγοι, αποφα­σιστικοί και τολμηροί άντρες νίκησαν κατά πολύ μεγαλύτερο εχθρό.

Ακολουθεί ένα σύντομο βίντεο από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Ταξιαρχίας:

Write on Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε γενική ανακατασκευή της δεξαμενής «Βιολάντω» στο Νεώριο Σύρου, αντί της απλής επισκευής όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα η ONEX SHIPYARDS του Πάνου Ξενοκώστα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διαρκέσει περίπου 3 μήνες με στόχο να καταστεί η «Βιολάντω» που είχε βυθισθεί και ανελκυσθεί πριν από περίπου τρεις μήνες, η πιο σύγχρονη και αξιόπιστη επιλογή για Panamax size στην περιοχή.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας ενώ τα πρώτα πλοία στη δεξαμενή αναμένονται από τις 30 Ιανουαρίου του 2019. Η διοίκηση της ONEX επισημαίνει πως η απόφαση για αναβάθμιση της δεξαμενής ελήφθη παρότι δεν έχει εξασφαλισθεί η έγκριση του Πρωτοδικείου Σύρου για τη μεταβίβασή του ναυπηγείου στην ONEX (αναμένεται μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα). Υπογραμμίζει επίσης πως η ελληνική γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις που υπάρχουν δεν πτοούν την ONEX SHIPYARDS, η οποία έχει δώσει ελπιδοφόρα δείγματα γραφής σε ένα κλάδο που πολλοί τον θεωρούσαν ξοφλημένο.

Όσον αφορά γιατί η εταιρεία δεν περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου όπως θα έκανε κάθε άλλη, υπογραμμίζεται από την ONEX SHIPYARDS πως «το όραμα και η αγάπη του Πάνου Ξενοκώστα για αυτό που κάνει δεν μπορεί να υποκύπτουν και να περιορίζονται μέσα από κανενός είδους γραφειοκρατία».
«Με την κίνηση αυτή», τονίζεται, «περνάμε απλά την πόρτα της νέας εποχής του Νεωρίου και δημιουργούμε άλλες 200-240 θέσεις εργασίας. Είναι κίνηση που οι πελάτες μας απαιτούν, οι εργαζόμενοι μας ονειρεύονται ενώ ταυτόχρονα με τους συνεργάτες μας έχουμε σχεδιάσει εδώ και πολύ καιρό». Ταυτόχρονα η ζήτηση από τη στιγμή που ανέλαβε η ONEX SHIPYARDS την ευθύνη λειτουργία του ναυπηγείου έχει αυξηθεί σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό πως το ημερολόγιο εργασιών για το 2019 δείχνει να έχει συμπληρωθεί ήδη από τώρα και για τις δυο δεξαμενές.

American Vessel 1

Να σημειωθεί πως το ναυπηγείο στο πλαίσιο της συμφωνίας για ενδιάμεση επαναλειτουργία σε λιγότερο από πέντε μήνες έχει καταφέρει να εξυπηρετήσει 32 πλοία (!) ενώ μεταξύ των πλοίων που εξυπηρετούνται αυτή την περίοδο είναι και το πρώτο εμπορικό πλοίο αμερικανικών συμφερόντων.