Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Απρίλιος 2021
Write on Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Γράφει ο Νίκος Κ. Σκουλάς - Δικηγόρος και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στις 24-04-2021 αποτελεί ιστορικό γεγονός τεράστιας σημασίας για τις παναθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης και της αλήθειας. Η αποκάλυψη και αποκατάσταση της ελεύθερίας απελευθερώνει κοινωνικές δυνάμεις που σοβούν αδικούμενες και υποταγμένες και πνίγουν στο αδιέξοδο κάθε ικμάδα τους. Η χορήγηση αλήθειας και δικαιοσύνης λυτρώνει και απελευθερώνει ό,τι ευγενέστερο υπάρχει στον ψυχισμό των ανθρώπων. Όταν ο δικαιωμένος είναι αδύναμος και τον πλακώνει η βία του συσχετισμού ισχύος και η έπαρση του αδικητή, τότε ο θρίαμβος της αλήθειας είναι περίπου αναστάσιμο μήνυμα.

Είναι τραγικά ανείπωτα τα όσα συνέβησαν με διοικητική και στρατιωτική συστηματικότητα εις βάρος του λαού των Αρμενίων από τους Τούρκους από το 1915. Όποιος μελέτησε αποσπάσματα από το βιβλίο “Ζητείται Ελπίς” του Αντώνη Σαμαράκη μπορεί να τα αντιληφθεί ως βίωμα. Ενάμιση εκατομμύριο άμαχοι άοπλοι πολίτες της καταρρέουσας οθωμανικής αυτοκρατορίας εξοντώθηκαν με την διοικητική πρακτική των Τζεμάλ, Ταλαάτ και Εμβέρ υπό τις Σουλτανικές εντολές και την στρατιωτική καθοδήγηση του Λίμαν φον Σάντερς, στρατιωτικού απεσταλμένου του συμμάχου τους Κάιζερ. Με απάνθρωπους εκτοπισμούς και άσκοπες περιοδεύσεις, με εκτελέσεις, σταυρώσεις και κακώσεις, αφέθησαν σε λιμούς, υποχρεώθηκαν σε καταναγκασμούς, βορά στον καιρό και στα αγρίμια ανέστιοι, διωκόμενοι και κανιβαλιζόμενοι.

Το βίωμα των Ποντίων, των Ασσυροχαλδαίων και των Μικρασιατών που ακολούθησε, πάντα με κριτήριο την εθνοκάθαρση και την γενοκτονία, συγγενεύει ως πολιτική μεθόδευση και δράμα. Έτσι άδειασε η καθ΄ημάς Ανατολή από Χριστιανούς πριν την Λωζάνη. Αυτή η τεράστια ενοχή, παρέμενε αδικαίωτη και προβαλλόμενη από λίγους πείσμωνες τολμητίες. Αντισταθμίζονταν με την πολιτική συγκυρία, τον ρεαλισμό και την ανάγκη γεωπολιτικών ισορροπιών.

Το παράδειγμα βρήκε σύντομα και μιμητές. Δέκα μέρες πριν την εισβολή στην Πολωνία το 1939, ο Χίτλερ αναρωτιόνταν ποιος θυμάται την εξαφάνιση των Αρμενίων. Με πίστη στην ισχύ και την λήθη, οργάνωσε την εξολόθρευση και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, των Τσιγγάνων και των Σλάβων. Το έκανε με την γνωστή ρατσιστική ιδεολογική πρόφαση και την συστηματικότητα της δολοφονικής μηχανής.

Όλοι οι παρόμοιοι μιμητές, όλα τα ονείδη της Ιστορίας, επενδύουν στην λήθη και στην επιβολή του συσχετισμού ισχύος. Έτσι και μεταπολεμικά, όλα τα δράματα της προσφυγιάς, των γενοκτονιών στην Αφρική στα Βαλκάνια και αλλού, ακολούθησαν ατιμώρητα στην μεγάλη έκτασή τους. Εξ άλλου, το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης για τα εγκλήματα του Ναζισμού περιορίστηκε σε ελάχιστους υπεύθυνους. Μέχρι που η ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης και ο εισαγγελικός του βραχίωνας μετά τους πολέμους στην Γιουγκοσλαβία και την Ρουάντα, ερευνά πλέον πέραν από τις πολιτικές ηγεσίες, και τους στρατιωτικούς αυτουργούς αυτών των συλλογικών εγκλημάτων. Αυτών των πρακτικών που κρατούν την Ανθρωπότητα στο ζόφο και τον τρόμο της κάθε επόμενης αυθαίρετης και ανεξέλγκτης και αντιδημοκρατικής πολιτικής ροπής. Να μην μένει ποτέ κανένας ατιμώρητος.

Ούτε ο τελευταίος που καταχράται ιδιοτελώς την συγκυρία. Η νομική οριοθέτηση των εγκλημάτων της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας υπήρξε τεράστιο βήμα για την πρόοδο του πολιτισμού. Διότι όλες οι σκοτεινές δυνάμεις, φοβούνται το φως της δικαιοσύνης και δεν κοιτούν κατάματα την αλήθεια.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον δημοκρατικό Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτείων κ. Biden είναι αποτέλεσμα μιας σοβαρής πολιτικής παράδοσης του κράτους εκείνου. Μιας παράδοσης, που αναδιανέμει ελευθερία στο εσωτερικό του και στον κόσμο και ανανεώνει την πολιτική του ισχύ, απελευθερώνοντας κοινωνικές δυνάμεις. Εδράζεται σε φιλοσοφικές πεποιθήσεις που εξελίσσουν σταδιακά και φιλοπρόοδα την ανθρωπότητα. Η ελευθερία ανανεώνει τα έθνη. Η αποκάλυψη της αλήθειας, η αποκατάσταση της δικαιοσύνης επανεμβαπτίζει σε νέα πλαίσια το παρελθοντικό και το μελλοντικό τοπίο.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, χτυπά στο συλλογικό ιστορικό υποσυνείδητο της περιοχής μας, ως λύτρωση. Ωστόσο, η παραπάνω πολιτική απελευθέρωσης, ιδίως του Δημοκρατικού Κόμματος, έβγαλε σταδιακά από την δημόσια σκιά τις γυναίκες, τους έγχρωμους, τους ΛΟΑΤΚΙ και συνεχίζει συντονίζοντας παρόμοιες πρακτικές παγκοσμίως.

Φυσικά και πρέπει να δούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας ως πολιτικό εργαλείο των ΗΠΑ προκειμένου να τιθασεύουν την ηγεσία της μετακεμαλικής Τουρκίας. Θα το εντείνουν ιδίως όσο η τελευταία αποκλίνει από την δυτική της σύμπραξη προς την ευρασιατική γεωπολιτική πλάκα. Πριν και πάνω από όλα όμως, πρέπει να υμνηθεί η αλήθεια και η δικαιοσύνη σε αυτή την ιστορική αναγνώριση. Διότι η άρνηση της Τουρκίας να δει και να αποδεχθεί το έγκλημα και την ιστορική αλήθεια και η εργώδης προσπάθειά της να την συγκαλύτπει για χρόνια, δείχνει το μέτρο της αυτοκάθαρσης που της λείπει. Και όσο της λείπει, την κρατά αιχμάλωτη στην χωρεία των ανομολόγητων ενοχών. Της επιτρέπει να προπαρασκευάζει και άλλα εγκλήματα εις βάρος της ιστορικής της γειτονιάς αλλά και του ίδιου του λαού της. Με τους μηχανισμούς του βαθέως κράτους που μένουν αναλλοίωτοι στο εσωτερικό της από εκείνες της αιματηρές ημέρες του 1915 και τους είδαμε και το 1955 και στο Σουρσουλούκ.

Υπάρχει ο δρόμος της κάθαρσης. Ο υπέροχος Πρόεδρος κ. Γιοακίμ Γκάουκ αναγνώρισε την συνευθύνη της Γερμανίας στην γενοκτονία των Αρμενίων ήδη από το 2016. Έτσι και απέσεισε το όνειδος από τους απογόνους των συνυπαιτίων. Την ίδια ώρα, οι απόγονοι των πρωταιτίων Οθωμανών διαμαρτύρονται για την αλήθεια. Μάταια κρύπτονται στο εφήμερο της φερομένης ισχύος τους. Περίπου τριάντα χώρες έχουν αναγνωρίσει τα εγκλήματα κατά των Αρμενίων.

Η αποκατάσταση της αλήθειας, η παροχή συγγνώμης, η δικαίωση του αδικημένου είναι η λύτρωση και ανανέωση της ίδιας της ζωής. Είναι αυτό που με αφαιρετικό τρόπο υμνείται στην χριστιανική Ανάσταση αλλά καταλαμβάνει το παγκόσμιο πνεύμα. Υπό αυτή την έννοια, η ιστορούμενη αναγνώριση είναι ένα αναστάσιμο μήνυμα για την Ανθρωπότητα.

Χρόνια Πολλά. Καλό Πάσχα.

 

Write on Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

Άρθρο για το defenceline.gr: Επγος ε.α Στέφανος Καραβίδας - Πρώην Ιπτάμενος 335Μ «ΤΙΓΡΗΣ»/Εκπαιδευτής ΚΕΑΤ, Φωτογραφίες: Νίκος Φαζός.

Κομβικό σημείο για την εξέλιξη της άσκησης Ηνίοχος, υπήρξε η απόφαση του 2013 για επί τόπου σχεδίαση και εκτέλεση των αποστολών, στο πρότυπο του λεγόμενου «SINGLE BASE CONCEPT» και η διεύρυνσή της, σε μεσαίας κλίμακας άσκηση. Αντικειμενικός Σκοπός όπως τον έθεσε στα θεσμικά της κείμενα η Π.Α, ήταν «η εξάσκηση του προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση μικτών και σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (COMAO) σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Δόγμα της ΠΑ και τα Εθνικά σχέδια, σε περιβάλλον που προσομοιάζει κατά το δυνατόν την πραγματική κατάσταση, ώστε να δοκιμάζονται και αξιολογούνται τα υπάρχοντα και προτεινόμενα σχέδια και οι ακολουθούμενες τακτικές κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων». Ενδεικτικό της σημασίας αλλά και της κλιμακούμενης συν τω χρόνω πολυπλοκότητας της, αποτελούσε το γεγονός ότι προϋπόθεση για συμμετοχή ενός Ιπταμένου Πολεμικής Μοίρας, ήταν να κατέχει αρχηγία σχηματισμού τετράδας αεροσκαφών, τουλάχιστον.

IMG 8629

Η απόφαση του 2013, υπήρξε απότοκο της πρωτοβουλίας και της καλώς εννοούμενης υπηρεσιακής εμμονής ανωτέρων ως επί το πλείστον και κατωτέρων στελεχών, με σημαντική εμπειρία σε αντίστοιχες ασκήσεις στο εξωτερικό, αλλά και στο Τactical Leadership Programme (TLP). Οι εν λόγω Ιπτάμενοι με τους ανοιχτούς ορίζοντες, κατάφεραν να δώσουν Όραμα στον Οργανισμό της Π.Α, πείθοντας τα (συχνά δυσκίνητα και απρόθυμα σε αλλαγές) κλιμάκια της Ιεραρχίας, μέχρι και την Ηγεσία. Ο πρώτος Ηνίοχος που πραγματοποιήθηκε το 2014 με τη φιλοσοφία του «SINGLE BASE CONCEPT», αποτέλεσε αεροπορική επανάσταση για τα δεδομένα της Π.Α. Έκανε πρόδηλο και τιτλοποίησε σε επίπεδο Οργανισμού, το υψηλό επίπεδο που είχαν ήδη κατακτήσει τα προηγούμενα έτη, τα στελέχη της Π.Α. Κοσμογονία, ενθουσιασμός, αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας! Καρδιά και νους της άσκησης το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ), το οποίο παλαιότερα «γέννησε» το ΚΕΑΤ και οι πολύπειροι κοσμοκαλόγεροι Εκπαιδευτές του.

DSC 1662

Η εκ του σύνεγγυς σχεδίαση, εκτέλεση και απενημέρωση των αποστολών, διοχέτευσε πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις από τα νέα αποκτήματα της Π.Α σε όλες τις Πολεμικές Μοίρες, ανεβάζοντας το συνολικό επίπεδο. Η «κοσμογονία» του LINK-16 και των δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων που έγιναν δυνατές με τα ΑΣΕΠΕ, PATRIOT, F-16 Advanced, η πληρότητα του τελευταίου στην εκτέλεση κάθε είδους αποστολής με τα ειδικά όπλα JDAM, JSOW, RECCE POD, IRIS-T, AIM-120C7 και το φονικό συνδυασμό LINK-16, ΑPG-69 V9 και ASPIS II, καθώς και οι εξαιρετικές δυνατότητες του εκτός δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων (ακόμα) Μ2000-5, δημιούργησαν ένα νέο επιχειρησιακό πλαίσιο και μια νέα κουλτούρα σχεδίασης. Ίσως το σημαντικότερο «όπλο» του Ηνιόχου να είναι το πρόγραμμα αξιολόγησης βολών (SHOTLOG), το οποίο συνδυάζει τα δεδομένα αντίστοιχου προγράμματος του AMRAAM και των δεδομένων GPS trackers που φέρουν οι Ιπτάμενοι, δίνοντας τη δυνατότητα για γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα κατά την απενημέρωση των αποστολών. Χαρακτηριστικό ότι το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο έχει εντυπωσιακές δυνατότητες, σχεδιάστηκε από στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας.

DSC 1629

Ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός και η αυτοπεποίθηση από τον Ηνίοχο του 2014, που αναπόδραστα την αμέσως επόμενη χρονιά, το 2015, εξελίχθηκε σε ΙΝVITEX με τη συμμετοχή της Ισραηλινής Αεροπορίας. Μεγάλη επίσης σημασία είχε η δυνατότητα πλέον της Π.Α να σχεδιάζει αλλά και να υλοποιεί αποστολές CLOSE AIR SUPPORT (CAS), και TIME SENSITIVE TARGETING (TST) σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα και διδάγματα από τους πολέμους του Αφγανιστάν και Ιράκ. Είχε προηγηθεί η εκπαίδευση Ιπταμένων αλλά και στελεχών της 31ΜΕΕΔ στο USAFΕ AGOS (Air to Ground Operations School), σε ρόλο JTAC (Joint Terminal Attack Controller) και FAC (Forward Air Controller), η επανίδρυση του ΣΕΑΕ (Σχολείου Επιχειρήσεων Αέρος Επιφανείας) στο ΚΕΑΤ υπό νέα πρότυπα και η δημιουργία «δεξαμενής» JTAC από στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων και των τριών Κλάδων. Η επιβράβευση για τη σημαντική αυτή προσπάθεια ήρθε από τη Διοίκηση της Αμερικανικής Αεροπορίας στην Ευρώπη (USAF EUROPE), η οποία πλαισίωσε την άσκηση με Διμοιρία Ειδικών Δυνάμεων (SOF) με εξειδίκευση JTAC.

DSC 1679

Η εξέλιξη του Ηνιόχου υπήρξε συνεχώς ανοδική τα επόμενα έτη, με κορύφωση τη φετινή άσκηση, όπου 100 συμμαχικά και ελληνικά αεροσκάφη συνασκήθηκαν με τα κορυφαία οπλικά συστήματα και των τριών Κλάδων των Ε.Δ. Περιλαμβάνοντας τα πλέον σύνθετα και ολοκληρωμένα σενάρια, με τη συνέργεια σημαντικών δυνάμεων του Π.Ν, του Ε.Σ αλλά και της νεοσύστατης Διακλαδικής Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων, ο Ηνίοχος έχει αναδειχθεί στην ανταγωνιστικότερη άσκηση μεσαίας κλίμακας στην Ευρώπη και μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως. Το παραπάνω ο γράφων το αναφέρει μετά λόγου γνώσεως, έχοντας προσωπική εμπειρία από συμμετοχή σε ασκήσεις ΝΑΜ (ΝΑΤΟ ΑΙR MEET), TIGER MEET, STEADFAST NOON, TLP και την τουρκική ANATOLIAN EAGLE. Ο Ηνίοχος «υιοθέτησε» ένα «BATTLE RYTHM» που προσέγγιζε το 24ωρο, παρέχοντας 4 μεγάλα κύματα αεροσκαφών COMAO (Composite Air Operations), μεταξύ των οποίων το ένα νυχτερινό και ένα SIDE WAVE όπου γινόταν εξάσκηση σε αποστολές CAS και χαμηλές ναυτιλίες που κατέληγαν σε Πεδία Βολής, αλλά και σε σενάρια Α/Α. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο εβδομάδες του Ηνιόχου εκτελέστηκαν συνολικά περισσότερες από 1200 έξοδοι, χωρίς το παραμικρό περιστατικό ασφάλειας πτήσεων και υπό τον ασφυκτικό «κλοιό» του COVID-19, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο οργάνωσης και την αποτελεσματικότητα των πρωτοκόλων που υιοθετήθηκαν. Αναφορικά με την Π.Α, θα ήταν παράλειψη να αγνοήσουμε τη συνεισφορά του ΣΑΕ (Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου), των Μονάδων αντιαεροπορικών συστημάτων και κυρίως του τεχνικού προσωπικού, αλλά και του προσωπικού Άμυνας Φρούρησης, Διοικητικής Μέριμνας και Επιχειρησιακής Υποστήριξης, που προσήλθε από όλες τις Μονάδες, προς υποστήριξη του ΚΕΑΤ και της 117ΠΜ. Άλλωστε πάντοτε το αποτέλεσμα για την Π.Α είναι «γινόμενο και όχι άθροισμα».

IMG 8554

Τι ξεχωρίζει λοιπόν τον Ηνίοχο από τις υπόλοιπες διεθνείς ασκήσεις; Πέρα από τα σενάρια και τα μέσα που παρέχουν οι ελληνικές Ε.Δ, τα δύο κρισιμότερα είναι οι χωρίς περιορισμούς τεράστιες περιοχές πτήσεων και η μορφολογία του ελληνικού ηπειρωτικού και αρχιπελαγικού χώρου. Αναφορικά με το πρώτο, η πολιτική αεροπορική κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη επιβάλει σοβαρούς περιορισμούς στη ρεαλιστική εκπαίδευση των πληρωμάτων, τόσο πλευρικά στις στρατιωτικές αλλά και στις με ΝΟΤΑΜ δεσμευμένες περιοχές πτήσεων, όσο κυρίως κατακόρυφα. Αντίθετα, η Π.Α σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εξασφάλισαν για την άσκηση μεγάλου εύρους περιοχές πτήσεων χωρίς κανέναν κατακόρυφο περιορισμό (SEA LEVEL- UNLIMITED) κυρίως στο Ιόνιο, ενώ η άσκηση προσέφερε καθημερινά «συγκινήσεις», δεδομένου ότι πέραν του Ιονίου, οι περιοχές επεκτείνονταν άνωθεν του ηπειρωτικού κορμού, αλλά και μέχρι το ανατολικό Αιγαίο και το σύμπλεγμα της Μεγίστης. Από κει και πέρα, η ίδια η μορφολογία της ηπειρωτικής Ελλάδας από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία μας και τα σύνορα με τα Σκόπια, προσέφεραν εξαιρετική ευκαιρία στα πληρώματα να εξασκηθούν στη χαμηλή ναυτιλία και την παρακολούθηση αναγλύφου, με είσοδο και άφεση πυρομαχικών στο Π.Β Κρανέας. Η δε μοναδικότητα του θαλασσοχερσαίου αιγαιακού χώρου, από μόνη της αποτελεί «μαγνήτη» για κάθε Ιπτάμενο που πετά άνωθεν. Οι φιλοξενούμενοί μας ανέκαθεν δήλωναν μαγεμένοι και εκστασιασμένοι από τη μοναδική ομορφιά του ελληνικού τοπίου.

DSC 1526

Το εξαιρετικό αποτέλεσμα του Ηνιόχου οφείλεται, στο Όραμα, την πατριωσύνη και την αγάπη των Συναδέλφων ΟΛΩΝ των Ειδικοτήτων και των Βαθμών και των τριών Κλάδων. Η σχεδίαση, ο συντονισμός και η υλοποίηση μιας τόσο πολύπλοκής και με πληθώρα εναέριων, επίγειων και θαλάσσιων μέσων άσκησης, καταδεικνύουν το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο της Π.Α αλλά και τη δυνατότητα επιχειρησιακής σχεδίασης και υποστήριξης επιχειρήσεων, των ελληνικών Ε.Δ συνολικά. Οι τελευταίες, παρέχουν ένα σημαντικότατο πολιτικό κεφάλαιο στην πολιτική ηγεσία, προσδίδοντας ιδιαίτερη αξιοπιστία και ειδικό βάρος στη χώρα μας, στα μάτια των συμμάχων μας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το «αποτέλεσμα» του Ηνιόχου παράγει από μόνο του πολιτική.

DSC 0958

Στο νέο γεωπολιτικό και ενεργειακό άξονα που αναπτύσσεται από τον Ινδικό έως τη Μάγχη, η Ελλάδα κατέχει κομβική θέση. Η στρατιωτική διπλωματία βρίσκεται όχι απλά σε συνέργεια αλλά ανοίγει το δρόμο στη συμβατική διπλωματία. Στο υπό διαμόρφωση γεωστρατηγικό τοπίο, διαφαίνονται τρομερά «παράθυρα ευκαιρίας» για την Ελλάδα, κάνοντας εμφανές ότι το πρόβλημα της τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν οικονομικό η δημοσιονομικό, αλλά κυρίως γεωπολιτικό. Στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία, από τους τέσσερις γεωπολιτικούς πυλώνες, είναι αυτός της Σκληρής Ισχύος που δίνει την αξιοπιστία, το κύρος και τα μέσα στην Πατρίδα για να πραγματώσει τους στόχους της, αρκεί το πολιτικό σύστημα να έχει θέσει τέτοιους. Κλείνοντας, ιδιαίτερη σημασία για τα ελληνικά συμφέροντα, είχαν τα σενάρια στη βάση των οποίων, τα συμμαχικά πληρώματα σχεδίασαν και ασκήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του συμπλέγματος της Μεγίστης και άνωθεν της νήσου Λήμνου, τσαλακώνοντας τις σχετικές αιτιάσεις της Τουρκίας αναφορικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αιγαίου. Πέρα από το νομικό αβάσιμο των τουρκικών ισχυρισμών, καλό το de jure και η επίκλησή του, αλλά το de facto πάντοτε κερδίζει!

ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Write on Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Γράφει ο Λοχαγός εν αποστρατεία Γκουντσίδης Γεώργιος* 

Εκτός από τους συναδέλφους των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων που δουλεύουν αθόρυβα και μόνον αυτοί ξέρουν τι κάνουν με πρωτοβουλίες και αγάπη για την Πατρίδα, ζουν ανάμεσά μας και απλοί Έλληνες Πολίτες – Οπλίτες που παράλληλα με την καθημερινότητά τους έχουν την σωματική και ψυχική δύναμη να ανταγωνίζονται όχι μόνον αντίστοιχους κρατικά οργανωμένους Εφέδρους, Μόνιμο Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και Ομάδες από Ειδικές Δυνάμεις άλλων κρατών από όλο τον κόσμο, στον στίβο που λέγεται "Περίπολο Κάμπριαν - Η Μέγιστη Πρόκληση".

Ότι διαβάσετε, όσοι ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε πραγματικά και αντικειμενικά, είναι η προσωπική εμπειρία του διαχειριστή αποστολής της ομάδας της ΛΕΦΕΔ που ήταν ο μοναδικός που συμμετείχε με δική του πρωτοβουλία και τις τέσσερις χρονιές (2011, 2013, 2018, 2019) σε όλες τις ενημερώσεις και τις απενημερώσεις του επιτελείου της άσκησης για τους αρχηγούς στρατού του Ην. Βασιλείου και να περάσει από όλους τους σταθμούς αξιολόγησης, να μιλήσει με όλους τους αξιολογητές και να δει πολλά περίπολα εν δράσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για οργανωτές, αξιολογητές και ασκούμενους, λόγω κεκτημένης πείρας, βγαίνοντας εκτός αποστολής καθόσον η αποστολή του διαχειριστή αποστολής ομάδας είναι να παραμένει κλεισμένος σε συγκεκριμένο χώρο μέσα στο στρατόπεδο με τους οδηγούς του ώστε εάν εγκαταλείψει κάποιος από ή όλη η ομάδα να την επιστρέψει στη βάση.

Με την πρώτη φορά λοιπόν που συμμετείχα σε ενημέρωση μαζί με τους Ακολούθους Άμυνας των συμμετεχόντων την Ημέρα Επίσκεψής τους σε συγκεκριμένα Σημεία Αξιολόγησης ο τιμώμενος Αρχηγός Στρατού όταν έφτασε σε εμένα ενδιαφέρθηκε να μάθει για αυτήν την ομάδα των Ελλήνων Εφέδρων και αφού του εξήγησα το εθελοντικό σκεπτικό ζήτησε να αλλάξει το πρόγραμμα και να πάει να δει την Ελληνική Ομάδα αφού ήταν και η πρώτη φορά συμμετοχής, με αποτέλεσμα να δούμε μαζί την Ομάδα μόλις είχε περάσει κολυμπώντας το υδάτινο κώλυμα, συνομίλησε μαζί της και παίρνοντας ηθικό η Ομάδα αναφώνησε Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ και αφού του εξήγησα επακριβώς φώναξε και αυτός την ίδια ιαχή. Έτσι αρχίζει να γράφει ιστορία η Ομάδα της ΛΕΦΕΔ η οποία επισφραγίζεται με τερματισμό και απονομή Χάλκινου Μεταλλίου και μάλιστα από τον ίδιο τον Αρχηγό.

Το παρακάτω αποτελεί μετάφραση από κείμενο του Αρχηγού Στρατού των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων:

“Το Cambrian Patrol είναι Παγκοσμίου – κλάσης, άσκηση 8μελών περιπόλων μακράς ακτίνας δράσης ανεξαρτήτως προέλευσης (Μονάδες Εφέδρων, Μονίμων από όλα τα Όπλα και Σώματα σαφώς και Ειδικών Δυνάμεων)σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Άμυνας που ανανεώνονται σύμφωνα με τα συμπεράσματα που βγαίνουν από κάθε άσκηση και αυτό γίνεται από το 1959 (πλην 2020 λόγω κορωνοϊού), υλοποιείται από την 160 Ταξιαρχία Ουαλία (PENCADLYS Y 160 FRIGAD - CUMRU), δεν είναι ανταγωνιστική, ειδικοί στα θεματικά αντικείμενα σχεδιάζουν και διεξάγουν τα γεγονότα για αξιολόγηση τοποθετημένα σε ένα εύρος απόστασης 60 χλμ με πλήρη φόρτο μέσα σε 48 ώρες, δεν είναι μία σειρά σταθμών αξιολόγησης, είναι ότι πιο σύγχρονο μπορεί να προσφερθεί σαν επιχειρησιακή αξιολόγηση ομάδας που συμμετέχει σε οποιοδήποτε σύγχρονο πεδίο μάχης, και εάν όλα αυτά τα θεωρήσουμε εχθρό που πρέπει να νικήσει η ομάδα, το τρίπτυχο εχθρός καιρός και έδαφος συμπληρώνεται απόλυτα με τον πάντα εχθρικό καιρό που επικρατεί στο περιβάλλον της περιοχής του Μπρέκον Μπίκον (Καρμαρθεσάιρ και Πόβις) όπου γίνεται η περίφημη επιλογή των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων του Ην. Βασιλείου.

Η εμπειρία δείχνει ότι μονάδες που δεν έχουν προετοιμαστεί για αυτήν την εκδήλωση, κατά κανόνα έχουν φτωχή απόδοση. Μία γυμνασμένη και με κίνητρο ομάδα θα πρέπει να έχει μικρή δυσκολία να διαγωνιστεί στην άσκηση και να πετύχει τον αντικειμενικό σκοπό. Όσα νέα μέλη ομάδας ή νέες ομάδες πρέπει να κάνουν κτήμα τους την παρακάτω ενημέρωση. Τα μέλη της περιπόλου πρέπει να είναι σωματικά υγιή και να έχουν κάνει εξετάσεις καρδιολογικές/παθολογικές. Επίσης να έχουν την ικανότητα κολύμβησης με ρούχα για διάβαση υδάτινου κωλύματος. Κάθε μέλος περιπόλου πρέπει να είναι ικανός να κουβαλήσει το σακίδιο με τον εξοπλισμό και τον οπλισμό του σε λοφώδες έδαφος με συνήθως άσχημες καιρικές συνθήκες για την απαιτούμενη απόσταση. Οι δεξιότητες που βαθμολογούνται είναι οι παρακάτω: Σωματική Ικανότητα /Ψυχική Αντοχή, Ηγεσία, Λήψη και έκδοση διαταγών, Διαδικασίες Μάχης, Τεχνική Πεδίου Μάχης, Αναγνώριση εχθρικών θέσεων, Συλλογή Πληροφοριών, Πλοήγηση (προσανατολισμός και τήρηση της κατεύθυνσης), Δεξιοτεχνία στο ύπαιθρο, Διάβαση εμποδίων / διάσχιση ποταμού, Διαδικασία Ά Βοηθειών και εκκένωση τραυματία, Διαβίβαση Σημάτων / Αναφορών μέσω ασυρμάτου, Χειρισμός Αιχμαλώτων Πολέμου, Αναγνώριση οπλισμού και ναρκών, Βολή με ατομικό οπλισμό (αβολίδοτα), Αντιμετώπιση ΡΒΧΠ και διαδικασίες απολύμανσης, Αναφορές Περιπόλου.

Ημερομηνίες: Ιανουάριος – Σεπτέμβριος: Φάση Σχεδιασμού, 5 –10 Οκτωβρίου: Φάση Οικοδόμησης, 1 - 20 Οκτωβρίου: Φάση Εκτέλεσης και 20 Οκτωβρίου – 13 Δεκεμβρίου 2019 Κλείσιμο.

Η 60ή επέτειος της Άσκησης ΠΕΡΙΠΟΛΟ ΚΆΜΠΡΙΑΝ (ΑσΚΠ) το 2019 έχει δει την 160ή (Ουαλική) Ταξιαρχία να επιτυγχάνει την ενοποίηση στην παράδοση αυτής της άσκησης, βασισμένη στην κατεύθυνση από τον Διοικητή Χερσαίου Στρατού μαζί για το 2015 και 2016. Κατευθύνσεις και Καθοδήγηση Διοικητού Χερσαίου Στρατού, από 2015 ήταν για την Άσκηση Περίπολο Κάμπριαν να είναι βασισμένη στα Ετήσια Στρατιωτικά Τεστ Εκπαίδευσης και να έχει πολεμική μαχητικότητα όπως η γενική σπονδυλική στήλη και να συμβάλλει στην αριστεία πολεμικής μαχητικότητας στο επίπεδο του τμήματος (Διμοιρίας-Ομάδας) σε όλη την έκταση του Βρετανικού Στρατού. Αυτό εδραιώθηκε το 2017 όταν ο Διοικητής Χερσαίου Στρατού καθόρισε ότι η Άσκηση Περίπολο Κάμπριαν να είναι η Λυδία Λίθος (δοκιμασίας, του τρόπου ελέγχου, της εξακρίβωσης, αποφασιστική βάση για κρίση) για την Επιστροφή στα Βασικά / Πρώτη Διδακτέα Ύλη Στρατιώτη και να παρέχουν κάποια σύγκριση με τους διεθνείς όμοιους.

Η Άσκηση ΚΠ19 είδε μερικές ισχυρές αποδόσεις από περιπόλους, ομάδες ατόμων του Βρετανικού Στρατού, Τακτικού, Εφέδρων, Ειδικών Δυνάμεων και Κέντρων Πανεπιστημίων Εκπαίδευσης Δοκίμων, γενικά κατανόησαν την προετοιμασία και την εκτέλεση που απαιτείται για την επιτυχία. Ορισμένοι διεθνείς εταίροι γνωρίζουν επίσης σαφώς τις θεμελιώδεις αρχές, οι οποίες είναι τα κλειδιά για την επιτυχία.

Ο αριθμός ρεκόρ των διεθνών συμμετεχόντων (34) με Ομάδες Μονίμου Προσωπικού Ενόπλων και Ειδικών Δυνάμεων, υποδηλώνει ότι η Άσκηση Περίπολο Κάμπριαν έχει κατακτήσει το παγκόσμιας κλάσης κύρος της.

Αμυντική Συμφωνία. Η ΆσΚΠ φέρνει συμμετέχοντες από πολύ πιο μακριά και πέρα από αυτές τις χώρες ευθυγραμμιστεί με τις Ταξιαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου, και αυτό αυξάνεται κάθε χρόνο. Το επίπεδο των 34 Διεθνών Περιπόλων ήταν πολύ καλό με βράβευση με 4 Χρυσά, 21 Ασημένια, 7 Χάλκινα και 1 Πιστοποιητικό Αξίας. Οι Διεθνείς Περίπολοι ενθαρρύνονται να συνεργαστούν νωρίς με τη Μονάδα ζευγάρι τους του Ηνωμένου Βασιλείου για να εξασφαλίσουν ότι είναι πλήρως προετοιμασμένοι για την αυστηρότητα της άσκησης και φέρνουν τον κατάλληλο προσωπικό στρατιωτικό εξοπλισμό για να διατηρήσουν τους εαυτούς τους στο έδαφος. Έθνη που σήμερα δεν έχουν καμία επίσημη αμυντική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορούν να υποστηριχθούν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου με τους Ακολούθους Άμυνας στη χώρα.

Η τοποθεσία της Περιοχής Συγκεντρώσεως αποκαλύπτεται μόνον όταν οι περίπολοι αφικνούνται στο Σημείο Συναντήσεως στην έναρξη της φάσης. Στις περιπόλους δίνονται οι απαιτήσεις του χάρτη για το Σημείο Συναντήσεως στις οδηγίες ένταξης. Οι χάρτες της Άσκησης δίνονται σε αυτό το Σημείο Συναντήσεως. Οι περίπολοι παίρνουν νέα αποστολή σε νέες περιοχές στην πορεία τους γύρω από το δρομολόγιο της Άσκησης. Οι περίπολοι δεν γνωρίζουν το συνολικό δρομολόγιο από τις αρχικές διαταγές.

Βραβεία είναι: α. Χρυσό: 75% και άνω. β. Ασημένιο: 65-74%.γ. Χάλκινο: 55-64%. δ. Πιστοποιητικό: Έχει ολοκληρώσει την Άσκηση στον προβλεπόμενο χρόνο και πέτυχε βαθμολογία μικρότερη του 55%. Πιστοποιητικό δίνεται σε όλους όσους ολοκληρώνουν την Άσκηση Cambrian Patrol. Ωστόσο περίπολα ή μέλη περιπόλου που αποσύρονται δεν τους απονέμεται Πιστοποιητικό (Περίπολοι τα οποία έχουν απομείνει με 5 μέλη, θα βγαίνουν από την Άσκηση για λόγους ασφαλείας).

Ο μοναδικός πιο σημαντικός παράγοντας για να ολοκληρωθεί η άσκηση είναι το διαμέτρημα του Διοικητού της Περιπόλου και του Δεύτερου στην Διοίκηση. Είναι απαραίτητο η περίπολος να έχει έναν Διοικητή Περιπόλου και έναν Δεύτερο στη Διοίκηση που να: α. Μπορούν να τηρήσουν την κατεύθυνση χρησιμοποιώντας χάρτη και πυξίδα και να είναι σίγουροι σε άλλες δεξιότητες προσανατολισμού. β. Είναι σωματικά υγιείς με ανάλογη φυσική κατάσταση. γ. Έχουν θάρρος ηθικού. Ένας αριθμός περιπόλων ή μέλη περιπόλων αποχώρησαν μόλις είχαν μία απώλεια (ατύχημα, τραυματισμό), ενώ θα μπορούσαν να συνεχίσουν. δ. Μπορούν να ηγηθούν και να θέσουν σε κίνηση την ομάδα, ειδικά στα χαμηλά σημεία κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι Διοικητές των Περιπόλων χρειάζεται να εύρωστοι με τα μέλη της περιπόλου που θέλουν να ¨υποχωρήσουν¨. Δυνατή ηγεσία απαιτείται σε αυτού του τύπου τις καταστάσεις”.

Η Ομάδα της ΛΕΦΕΔ συμμετείχε με δική της πρωτοβουλία το 2011, αποκλειστικά με ατομικά έξοδα και εκπαίδευση του καθενός στην ομάδα και συνέχισε το 2013, 1018 και 2019 αποτελώντας την μοναδική Ελληνική ομάδα που όχι μόνον πέρασε τα όρια της επιτυχίας, που είναι ο τερματισμός αλλά σπάνοντας τα ρεκόρ αποκτώντας τέσσερα μετάλλια με την επιμονή του περιπολάρχη και του βοηθού οι οποίοι ήταν παρόντες και στις τέσσερις επικές επιτυχίες με κάποιες αλλαγές μελών περιπόλου των οποίων η συμβολή είναι ισάξια.
Αφού σας παρέθεσα όλες τις εκτιμήσεις μου, θα παραθέσω μία αναλυτική παρουσίαση της άσκησης.

Επιθεώρηση Εξοπλισμού / Αποστείρωση: Σχεδόν όλες οι περίπολοι αφίχθησαν καλά προετοιμασμένες και αποστειρωμένες με μόνον μερικές Μονάδες να έχουν εκτεθεί αποκαλυπτόμενες με σήματα Μονάδων. Η πλειοψηφία των ομάδων είχε προσκολληθεί στην λίστα εξοπλισμού. Ακριβείς απαιτήσεις για τον εξοπλισμό καθορίζονταν στις Οδηγίες Ένταξης και επίσης κάποιες περίπολοι έφεραν πολλά περισσότερα από ότι χρειαζόταν. Όσον αφορά προηγούμενα έτη υπερβολικά βαριά σακίδια είχαν σαν αποτέλεσμα σε πολλές αποσύρσεις εξαιτίας των τραυματισμών και επιπλέον κούραση. Ο Περιπολάρχης ή ο Βοηθός Περιπολάρχη θα πρέπει να επιθεωρούν τον εξοπλισμό πριν την άσκηση και να αφαιρούν κάθε αχρείαστο υλικό από μέσα από την ομάδα.

Επικοινωνίες: Τουλάχιστον το 10% των ομάδων που αφίχθηκαν στο κέντρο επικοινωνιών δεν είχε πλήρη κατανόηση του πώς να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό επικοινωνιών που κουβαλούσαν. Σε κάποιες περιπτώσεις ο εξοπλισμός της περιπόλου χρειαζόταν κάποιας μορφής επιδιόρθωση προτού εγκαταστήσουν επικοινωνίες με τη βάση .Αυτό στο μεγαλύτερο βαθμό εξαιτίας της άφιξης των ομάδων με ελαττωματικό εξοπλισμό ο οποίος δεν είχε ελεγχθεί σωστά πριν από την Άσκηση. Καμία από τις περιπόλους δεν αφέθηκε να ξεκινήσει την περιπολία εκτός κι αν είχαν ένα ασύρματο τουλάχιστον που λειτουργούσε. Δορυφορικά τηλέφωνα χρεώθηκαν στις περιπόλους στην ανάπτυξη των περιπόλων από την περιοχή συγκεντρώσεως, η 10η χρονιά που εφαρμόζεται ο έλεγχος επικοινωνιών. Αυτά είναι σε σφραγισμένες πλαστικές θήκες και χρησιμοποιούνται μόνον σε περίπτωση μιας έκτακτης ανάγκης – εκτός ασκήσεως. Απέβησαν χρήσιμα σε πολλές περιπτώσεις. Το γεγονός ότι οι περίπολοι εφοδιάστηκαν με ένα δορυφορικό τηλέφωνο ως μέτρο ασφαλείας δεν είναι λόγος και δικαιολογία για άφιξη με εσφαλμένο ή ελαττωματικό εξοπλισμό ασυρμάτων.

Διαταγές Περιπόλου: Το πρότυπο, το επίπεδο των διαταγών ήταν γενικώς πολύ καλό και κάποια άριστα. Παρ’ όλα αυτά υπήρξε ένας αριθμός ομάδων όπου οι περιπολάρχες έκαναν κοινά λάθη. Αυτό γενικώς προέκυπτε από ένα λάθος να προσκολλούνται στο έντυπο των Διαταγών. Λεπτομέρειες δρομολογίων, πόδια, ασκήσεις στα Σημεία Συναντήσεως, και Ενέργειες σε διάφορες καταστάσεις έτειναν σε αδυναμίες. Αυτά πρέπει να δηλώνονται για κάθε ξεχωριστή φάση της ενέργειας της περιπόλου. Για εκείνες τις περιπόλους οι οποίες είχαν αναπτύξει δικές τους Βασικές Οδηγίες Ενεργειών εκ των προτέρων, αυτό το πεδίο καλύφθηκε περισσότερο συνολικά. Μερικοί περιπολάρχες δεν έκαναν χρήση, ή καλή χρήση του μοντέλου κατά τη διάρκεια των διαταγών). Αυτό θα είχε συσχετίσει τις πληροφορίες για το έδαφος περισσότερο αποτελεσματικά.

Τήρηση κατεύθυνσης: Η κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν σταθερή, πάντως καθώς έπεφτε η νύχτα ο προσανατολισμός και η τήρηση της κατεύθυνσης απέβαινε μεγαλύτερη πρόκληση. Αυτά καλύφθηκε γενικά καλά με τις περισσότερες περιπόλους να χτυπούν τις σχετικές τοποθεσίες κοντά στους απαιτούμενους χρόνους. Πορευόμενοι με πυξίδα και αζιμούθιο ήταν κρίσιμο για την επιτυχία και μέτρηση βήματος ήταν το κλειδί (ειδικά στις δασώδεις περιοχές) έτσι ώστε να πιστοποιηθεί η απόσταση της πορείας σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Η μεθοδική χρησιμοποίηση της μέτρησης βημάτων και αζιμουθίων έκανε την διαφορά ανάμεσα στις ομάδες που πέτυχαν τους χρόνους τους και σε αυτές που απέτυχαν να διατηρηθούν με το βήμα της άσκησης. Αρκετές ομάδες απέβησαν ανακριβείς με την τήρηση της κατεύθυνσής τους με το να προσπαθήσουν να κινηθούν πολύ γρήγορα χωρίς κατάλληλους ελέγχους τήρησης κατεύθυνσης, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν γεωγραφικά αμήχανοι.

Φυσική κατάσταση: Παρατηρήθηκαν τα συνηθισμένα γεγονότα τραυματισμών όπως κάθε δρομολόγιο κάθε χρονιά. Το απότομο κυματοειδές έδαφος και η κίνηση την νύχτα ήταν οι αιτίες για πολλά προβλήματα με τα κάτω άκρα, μέση και πλάτη. Τα επίπεδα φυσικής κατάστασης διέφεραν πάρα πολύ μέσα στις ομάδες, τα οποία συχνά απογοήτευσαν σε ένα ή δύο άτομα. Οι περίπολοι πρέπει να θυμούνται είναι ότι είναι τόσο γρήγοροι, όσο το πιο αργό μέλος τους. Υπάρχουν φυσικά και μερικά ¨ψυχικά τραύματα¨ όπου βλέπεις στρατιώτες ανίκανους να συνεχίσουν εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων ηθικού. Πάντως η σωματική και ψυχική κατάσταση έριξε πολλές περιπόλους κάτω. Η ταχύτητα που δουλεύτηκε είναι με 2χλμ την ώρα με χρόνο για στάσεις διοικητικής μέριμνας. Ο χρόνος αυξάνεται περισσότερο στα πόδια (κομμάτια διαδρομής) τα οποία διεξάγονται το βράδυ και/η σε επάνω σε ειδικά δύσκολο έδαφος. Αυτό πρέπει να επιτυγχάνεται από όλες τις στρατιωτικές μονάδες, πάντως λάθη προσανατολισμού διάβρωσαν κάπως αυτό το αποτέλεσμα.

Ικανότητες Αναγνώρισης και Αναφορές: Από τις περιπόλους απαιτήθηκε να επιβεβαιώσουν και να αναγνωρίσουν μία εχθρική τοποθεσία στην οποία ο εχθρός θα περιπολούσε πεζός. Ένας αριθμός περιπόλων ανακαλύφθηκε από τον εχθρό σε αυτό το πόδι γιατί θυσίασαν την τακτική για την ταχύτητα κατά τη διάρκεια της αναγνώρισης στους αντικειμενικούς τους σκοπούς. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν πέρασαν σε μία αναφορά περιπόλου, στις περισσότερες περιπτώσεις γραμμένη από την περίπολο σαν σύνολο. Πολλές αναφορές ήταν εξαιρετικές και καθαρά επεδείκνυαν τον χρόνο και την προσπάθεια που είχαν επενδύσει μέσα σε αυτήν, αλλά τα επίπεδα είχαν μεγάλες διακυμάνσεις. Αυτές που εκτελέστηκαν άριστα κατανόησαν ότι ο πρωταρχικός λόγος της ανάπτυξής τους ήταν να δώσουν ποιοτική ανατροφοδότηση στην Ιεραρχία. Οι αναφορές τους ήταν τις περισσότερες φορές λεπτομερείς και κατανοητές, καλύπτοντας όλα τα κύρια σημεία. Επιπλέον, καλά σχεδιαγράμματα βελτίωσαν σημαντικά την συνολική ποιότητα και χρησιμότητα της πληροφόρησης. Μία αναφορά περιπόλου πρέπει, εάν είναι δυνατόν, να δώσει μία σειρά από συνιστώμενες ιδέες ενεργείας ή επιλογές εκτάκτων περιστατικών στην Ιεραρχία για μελλοντικές επιχειρήσεις. Ένας πολύ μικρός αριθμός περιπολαρχών βρήκαν περισσότερο ενδιαφέρον το να κοιμηθούν από το να βάλουν λίγο χρόνο και προσπάθεια στις αναφορές τους, και έτσι έχασαν πολύτιμους βαθμούς.

Σημείο Αναπαύσεως: Οι περίπολοι κινήθηκαν πεζή προς μία τοποθεσία χώρου αναπαύσεως όπου πρέπει να προετοιμαστεί η αναφορά της περιπόλου. Οι περίπολοι είναι σε αυτήν την τοποθεσία για περίπου 2-5 ώρες, εξαρτώμενο από τον προσανατολισμό τους και την ταχύτητα στο έδαφος κατά τη διάρκεια του πρώτου ποδιού του δρομολογίου. Αυτό παρέχει την ευκαιρία να βάλουν την τελευταία λεπτομέρεια μέσα στις αναφορές περιπόλου και να περιποιηθούν τον εαυτό τους.

Έκρηξη Ναρκών / Πρώτες Βοήθειες: (ή Τοποθεσία Πρόσκρουσης Ελικοπτέρου) Οι περίπολοι πήραν αποστολή να κινηθούν προς μία τοποθεσία φιλίων δυνάμεων. Με την άφιξή τους οι περίπολοι ενημερώθηκαν ότι μία ομάδα τοπικού στρατού (εθνοφύλακες) έπεσαν με το όχημά τους μέσα σε ένα ναρκοπέδιο και τραυματίστηκαν βαριά. Η περίπολος πρέπει να καθαρίσει έναν ασφαλή διάδρομο προς τους τραυματίες, να τους παράσχει πρώτες βοήθειες και να κάνει τη διακομιδή τους προς ένα σημείο προσγειώσεως ελικοπτέρου, περίπου 100 μ. από τη σκηνή του συμβάντος. Η τοποθεσία ενισχύεται από εθελοντές των ¨Αναπήρων εν Δράσει¨. Τα επίπεδα είχαν μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις περιπόλους. Οι καλές περίπολοι γρήγορα ασφάλισαν την τοποθεσία και εκτίμησαν την κατάσταση. Σωστές πρώτες βοήθειες δόθηκαν και οι τραυματίες διακομίστηκαν σωστά στο Σημείο Συναντήσεως. Μία μειοψηφία περιπόλων δεν ήταν σίγουρη για το πώς να χειριστεί με την κατάσταση και εκτέλεσε φτωχές διαδικασίες πρώτων βοηθειών.

Σημείο Αφέσεως: Οι περίπολοι μετά κινήθηκαν σε ένα σημείο αφέσεως όπου ο περιπολάρχης μπορεί να τελειοποιήσει την αναφορά περιπόλου καθόσον ο βοηθός περιπολάρχη λαμβάνει νέες διαταγές. Οι περίπολοι λαμβάνουν αποστολή να επιβεβαιώσουν μία πιθανή τοποθεσία, και να συνδεθούν με την τοπική αστυνομία σε μία προφυλακή αστυνομίας προτού συνεχίσουν για την επόμενη τους αποστολή.

Σημείο Ανασυγκροτήσεως Διέλευσης Συνόρων: Στο Σημείο Ανασυγκροτήσεως Διέλευσης Συνόρων οι περίπολοι πληροφορήθηκαν ότι τα σύνορα ήταν βαριά ναρκοθετημένα και ότι ο μοναδικός δρόμος να διασχίσουν τα σύνορα είναι με βάρκα, η οποία ήταν τοποθετημένη για τα περίπολα στην άκρη του υδάτινου κωλύματος.

Διάβαση Υδάτινου Κωλύματος: Το σημείο διέλευσης υδάτινου κωλύματος ήταν στην βορειοδυτική πλευρά του φράγματος Usk. Με την άφιξη στην άκρη του υδάτινου κωλύματος, οι περίπολοι πήραν περαιτέρω διαταγές και πληροφορήθηκαν ότι οι βάρκες είχαν υποστεί δολιοφθορά και ότι ο μόνος δρόμος για την επόμενη αποστολή τους είναι να το διασχίσουν κολυμπώντας. Η άσκηση αυτή γίνεται αργά το απόγευμα έως νωρίς το απόγευμα, ακόμα και με μερικές περιπόλους να το διασχίζουν με σκοτάδι. Τα επίπεδα είχαν μεγάλες διαφορές από εκείνους που είχαν ξεκάθαρα δοκιμάσει τις ασκήσεις τους και σε εκείνους που ούτε καν είχαν σκεφτεί ότι και αυτό είναι μία αποστολή. Οι περίπολοι οι οποίες έφτασαν στην ώρα τους και ήταν με καλά κίνητρα γενικώς την εκτέλεσαν άριστα. Συχνά – κοινά σφάλματα είναι έλλειψη της προστασίας/σκοπών και αργές ενέργειες στην απέναντι όχθη. Οι περισσότερες περίπολοι απενεργοποιήθηκαν (έκλεισαν διακόπτες) μόλις ολοκληρώθηκε η διάβαση του υδάτινου κωλύματος.

Στόχος Πυροβολικού / Αναγνώριση Οπλισμού και Ναρκών: Με την άφιξη σε αυτήν την αποστολή, ο περιπολάρχης και ένα άλλο μέλος της περιπόλου κλήθηκαν να βοηθήσουν τον τοπικό στρατό για κατάδειξη στόχων πυροβολικού. Ταυτόχρονα, δύο μέλη της περιπόλου κλήθηκαν να αναγνωρίσουν οπλισμό και νάρκες που χρησιμοποιούνται στο Αφγανιστάν. Η ικανότητα της κλήσης έμμεσων πυρών πυροβολικού από τους περιπολάρχες ποικίλε αξιοσημείωτα από πολύ καλά έως φτωχά, όλοι οι περιπολάρχες έπρεπε να είναι ικανοί να φέρουν σε πέρας αυτήν την αποστολή. Η αναγνώριση οπλισμού και ναρκών ήταν καλή με περισσότερα από τα κομμάτια να έχουν αναγνωριστεί.

Ενέδρα Κατά Προσωπικού: Με την άφιξη σε ένα Σημείο, ο περιπολάρχης λαμβάνει ένα σύνολο γρήγορων ενημερωτικών διαταγών που τον πληροφορούν ότι θα είναι οι οδηγοί διαμέσου ενός φιλικού χωριού προς μία ασφαλή περιοχή. Οι περίπολοι μετά έπεσαν σε ενέδρα σε πολύ κοντινή απόσταση και από έναν εχθρό σε βάθος. Η αγριότητα της αντίδρασης από τις ομάδες έδειξε μεγάλη ποικιλία. Τα περισσότερα περίπολα διεξήχθηκαν γρήγορα με επιθετικές εφόδους προς τον εχθρό ενώ άλλοι περίπολοι ήταν αργές να απαντήσουν στην απειλή. Το πεδίο βολής ασκήσεως υποστηρίζεται από υπερκείμενα και πλευρικά πυρά και για να ενισχυθεί το σενάριο χρησιμοποιήθηκαν υψηλά εκρηκτικά κοντά στο μέτωπο καθώς και ένα σύστημα ήχου.

Ανεφοδιασμός Πυρομαχικών: Με την ολοκλήρωση της ενέδρας κατά προσωπικού, οι περίπολοι πληροφορήθηκαν ότι ένα τοπικό χωριό ήταν υπό πολιορκία και χρειάζεται ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά. Οι περίπολοι πρέπει να κουβαλήσουν 3 ταινίες πυρομαχικών για γενικής χρήσης πολυβόλο (20 κιλά η καθεμία) με την καλύτερη ταχύτητα προς το χωριό, το οποίο είναι 2,4 χλμ μακριά.

Απενημέρωση Περιπόλου: Όλη η περίπολος δέχεται μία λεπτομερή επιθεώρηση η οποία ακολουθείται από μία απενημέρωση η οποία διαρκεί μία ώρα περίπου επάνω στην όλη ενέργεια της περιπόλου. Ο σκοπός είναι να εξαχθούν όσες περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατόν και να επιβεβαιωθεί ότι τα μέλη της περιπόλου έχουν φέρει σε πέρας την αναληφθείσα αποστολή. Οι περισσότερες περίπολοι φαίνεται να είναι ενήμερες για την ανάγκη αυτή και την εκτέλεσαν λογικά καλά. Μερικές περίπολοι ήταν εξαιρετικές και είχαν δουλέψει ξεκάθαρα σκληρά σαν ομάδα κατά τη διάρκεια της άσκησης με το να συλλέξουν όσο περισσότερες πληροφορίες ήταν δυνατόν. Άλλες περίπολοι δεν είχαν ανταλλάξει πληροφορίες μεταξύ των μελών τους και μόνον ο περιπολάρχης και ο βοηθός του είχαν την όποια πληροφορία. Μετά την απενημέρωση οι περίπολοι πληροφορούνται ότι θα κινηθούν προς μία περιοχή αναμονής πριν να αναλάβουν την επόμενη αποστολή. Μετά από αυτό το σημείο οι περίπολοι συναντιούνται με τους Διαχειριστές Ομάδων και πληροφορούνται ότι έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την Άσκηση.

Διαχείριση στο πεδίο ασκήσεων: Οι χρόνοι δουλεύτηκαν με 2 χλμ την ώρα. Αυτό σχεδιάστηκε για να επιτρέψει στις ομάδες να σταματήσουν για να φάνε και να προετοιμάσουν ζεστά ροφήματα. Οι περίπολοι πρέπει να λαμβάνουν ζεστά ροφήματα και ζεστό φαγητό σε κάθε ευκαιρία. Παρατηρήθηκε σε πολλές περιοχές αναμονής της άσκησης ότι περίπολοι απλά καθόταν απογοητευμένοι στα σακίδιά τους αντί να διαχειρίζονται - περιποιούνται τους εαυτούς τους. Πολλοί περίπολοι είχαν προβλήματα εξαιτίας της μη φροντίδας των ποδιών τους κατά τη διάρκεια των στάσεων στις περιοχές αυτές.

ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΜΑΔΑ ΛΕΦΕΔ Β12Β

ΧΩΡΑ: ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΑΔΑ: ΛΕΦΕΔ ΚΩΔΙΚΟΣ: Β12Β ΜΕΤΑΛΙΟ: ΑΣΗΜΕΝΙΟ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ 1: Περιοχή Αναπτύξεως – Διαβιβάσεις ( Έλεγχος Εξοπλισμού / Συστήματος, Εγκατάσταση Επικοινωνιών): Όλες οι Μη-Ηνωμένου Βασιλείου Περίπολοι εφοδιάστηκαν με ένα Δορυφορικό Τηλέφωνο, έγινε έλεγχος εξοπλισμού και επικοινωνιών και έναρξη λειτουργίας. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 2: Περιοχή Αναπτύξεως – Επιθεώρηση εξοπλισμού Ατομικού /Περιπόλου: Ο εξοπλισμός ελέγχθηκε βάσει του Καταλόγου, τα υλικά είχαν αδιαβροχοποιηθεί, ο ομαδικός εξοπλισμός που διανεμήθηκε εξίσου και δεν υπήρχαν απαγορευμένα αντικείμενα. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 3: Περιοχή Αναπτύξεως – Διαταγές Διοικητού Περιπόλου : Η Αμμοδόχος ήταν πολύ καλή, Προκαταρτικά, Έδαφος, Εχθρική Κατάσταση, Κατάσταση Φιλίων Δυνάμεων, Αποστολή / Εκτέλεση, Συντονιστικές Οδηγίες, Περίληψη, Διοικητική Μέριμνα, Διοίκηση & Διαβιβάσεις, καλύφθηκαν καλώς και η γενική εικόνα έκδοσης ήταν πολύ καλή. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 4: Χημική Βιολογική Ραδιολογική Πυρηνική – Άμυνα: Τακτική Προσέγγιση ήταν καλή, η Περίπολος ήταν σωστά ντυμένη, διαδικασίες διεξήχθησαν σωστά. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 5: Τακτική Διέλευση Υδάτινου Κωλύματος (Διαδικασίες Διέλευσης): Οι τεχνικές διέλευσης ήταν καλές και η ασφάλεια της πέρα ακτής ήταν στη θέση της πριν το 2ο τμήμα διασχίσει. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 6: Θέση Αναπαύσεως / Αναφορά Περιπόλου (Αναφορά Περιπόλου): Το Εξώφυλλο, Αποστολή και Καθήκοντα, Επιλογές – Προνομιούχες και Εναλλακτικές, Δυνάμεις Εχθρού, Οπλισμός και Εξοπλισμός Εχθρού, Όρια Εχθρού, Τακτικές και Συνήθειες (ρουτίνα) Εχθρού, Τύπος Θέσης, Δρομολόγιο εξόδου, καλύφθηκαν όλα αλλά έλλειπαν κάποιες λεπτομέρειες. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 7: Εξουδετέρωση – Εκρηκτικών Πυρομαχικών: Όλα τα στοιχεία διεξήχθησαν πολύ καλά – Τακτική Επίγνωση / Εκτίμηση Εδάφους και Κίνητρα, Προπαρασκευή: Ενημέρωση Προσωπικού από Περιπολάρχη / Ατομική Συλλογή και Εξοπλισμός. Παραβίαση: Διοίκηση και Έλεγχος / Διαστήματα / Σήμανση Λωρίδας. Τεχνικές Κοίτα/Αισθάνσου και Προωθήσου. Εντοπισμός νάρκης / Ασφαλής Σήμανση και Αποφυγή. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 8: Ασκήσεις Απωλειών Μάχης : Τα παρακάτω στοιχεία διεξήχθησαν πολύ καλά Αναφορά, Τακτική Προσέγγιση, Διαχείριση Σκηνής/Ταξινόμηση, Εφαρμογή , Έλεγχος Αεραγωγών, Εκτίμηση Αναπνοής, Διαχείριση Κυκλοφορικού, Βασική Υποστήριξη Ζωής, Αναφορά ΑΠΟΣΤΟΛΗ 9: Αναγνώριση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης: 100% βαθμολογία στην παροχή του αναφερόμενου ονόματος του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης, επιπλέον ήταν ικανοί να αναγνωρίζουν και τον ρόλο του καθενός (Αναγνώρισης, Μηχανικού κλπ) και άριστη γνώση του τύπου του οχήματος (Άρμα, ΤΟΜΠ κλπ). ΑΠΟΣΤΟΛΗ 10: Στοχοποίηση Πυροβολικού – Διαδικασίες: Η Περίπολος προσδιόρισε την τοποθεσία του εχθρού, χρησιμοποίησε τις Επικεφαλίδες Στοχοποίησης Πυροβολικού και παρέδωσε μία επιτυχημένη Αποστολή Πυρός. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 11: Η Επίθεση – Γρήγορες Διαταγές Μάχης: Περιγραφή του Εδάφους, Εχθρού, Χρησιμοποίηση Πυρών Υποστήριξης και Φωτισμού, Αποστολή και Σχέδιο, Αιχμαλωτισθέν Προσωπικό προς το Σημείο ανταλλαγής. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 12: Η Επίθεση – Κρούση: Εξεδόθη ένα εύλογο σύνολο διαταγών συνολικά, ακολουθούμενο από μία Κρούση. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 13: Η Επίθεση – Διαδικασίες Αιχμαλωτισθέντων Προσώπων (Νόμος Ένοπλων Συγκρούσεων, Διαδικασίες): Όλα τα στοιχεία της διαδικασίας Αιχμαλωτισθέντων Προσώπων ήταν σωστά – Ασφάλεια, Έρευνα (πολύ διεξοδική), Ασφάλιση, Διαχωρισμός & Περιφρούρηση (ανθρώπινη μεταχείριση καθ’ όλη την διάρκεια). ΑΠΟΣΤΟΛΗ 14: Καθολική Απενημέρωση Περιπόλου: Η Περίπολος αφίχθη σε καλή κατάσταση, Διοίκηση καθαρή και σύντομη- περιεκτική και παρείχε κάποιες πολύ καλές λεπτομέρειες. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 15: Διαβιβάσεις – Ολοκληρωτική Εκτίμηση Περιπόλου ( Γραμμές Αναφοράς, Αναφορά Δραστηριότητας Περιπόλου, Φάση Επικύρωσης): Πολύ καλή διαδικασία ομιλίας (έκφραση) και καλές επικοινωνίες με Έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια, οι περισσότερες γραμμές φάσεων αναφέρθησαν και επιτυχή ραδιοτηλεφωνία μεταδόθηκαν στο Δορυφορικό Τηλέφωνο.

160 Ταξιαρχία Ουαλία: Επίσημη Μετά την Άσκηση Ατομική Αναφορά για Περίπολα:

2011 (G32B): Η ομάδα στο CP2011 καλώς άξιζε και πέτυχε ένα Χάλκινο. Ο καιρός σε αυτήν την φάση ήταν φρικτός, με καταρρακτώδη βροχή και ομίχλη και πολύ κρύο. Μία πολύ καλή προσπάθεια με τις περισσότερες αποστολές να έχουν ολοκληρωθεί καλώς. Μπράβο. Ευχαριστούμε που ήρθατε.

2013 (F21R) (14 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Καναδάς (2), Ολλανδία (2), Αυστραλία (2), Βέλγιο (2). Νέα Ζηλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ινδία, Πακιστάν και Ελλάς). Η Ομάδα των Εφέδρων από την Ελλάδα πέτυχε βαθμολογία για απονομή Χάλκινου. Ο καιρός και φέτος σε αυτήν την φάση ήταν πολύ άσχημος, με καταρρακτώδη βροχή και ομίχλη και πολύ κρύο ιδιαίτερα τις νύχτες. Σταθερά πολύ καλή προσπάθεια με τις περισσότερες αποστολές να έχουν ολοκληρωθεί καλώς. Μπράβο. Ευχαριστούμε που ήρθατε.

2018 (G30B): Το να ολοκληρωθεί το δρομολόγιο των 63 χλμ του ΚΠ18, μέσα σε δύο ημέρες είναι ένα μείζων επίτευγμα και κάθε ένα μέλος της περιπόλου ατομικά, θα πρέπει να επιβραβευθεί (του αξίζουν συγχαρητήρια) και να είναι πολύ υπερήφανο γι’ αυτό το γεγονός και μόνο. Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά και υψηλής βαθμολογίας αποτελέσματα, τα οποία αποδεικνύουν ότι η περίπολος διοικούνταν καλώς, είχε επαγγελματισμό και είχε προετοιμαστεί γι’ αυτό το συμβάν. Οι περιοχές για ανάπτυξη θα βοηθήσουν με την εκπαίδευση για το ΚΠ της επόμενης χρονιάς (11-20 Οκτ 19) και εργαζόμενοι με κατεύθυνση το Χρυσό. Για την ολοκλήρωση της Άσκησης Περιπόλων Κάμπριαν, η Ελληνική Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας (G30B) της απονεμήθηκε το Ασημένιο Μετάλλιο Περιπόλου Κάμπριαν.

2019 (B12B) (Αλβανία, Αρμενία, Αυστραλία, Ψευτό Μακεδονία, Βοσνία& Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα (ΛΕΦΕΔ), Η.Π.Α. (West Point Military Academy), Ινδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καζακστάν, Καναδάς, Κόσσοβο, Κύπρος, Λεττονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μεξικό, Μολδαβία, Νέα Ζηλανδία, Νεπάλ, Νιγηρία, Ολλανδία, Ομάν, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πακιστάν, Πολωνία, Σερβία, Σρι Λάνκα, Τουρκμενιστάν, Τσεχική Δημοκρατία, Φιλιππίνες, Χιλή. Το να ολοκληρωθεί το δρομολόγιο των 60 χλμ του ΚΠ19, μέσα σε δύο ημέρες είναι ένα μείζον επίτευγμα και κάθε ένα μέλος της Περιπόλου ατομικά, θα πρέπει να επιβραβευθεί συγχαρητήρια) και να είναι πολύ υπερήφανο γι’ αυτό το γεγονός και μόνο. Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά και υψηλής βαθμολογίας αποτελέσματα, τα οποία αποδεικνύουν ότι η Περίπολος ( B12B) διοικούνταν καλώς και είχε προετοιμαστεί γι’ αυτό το γεγονός. Θέματα για βελτίωση θα βοηθήσουν με την εκπαίδευση για της επόμενης χρονιάς το ΚΠ (16-25 Οκτ 20) και δουλεύοντας σκληρά προς ένα ΧΡΥΣΟ. Για την ολοκλήρωση της Άσκησης Περιπόλων Κάμπριαν η Ελλάς βραβεύθηκε με ένα Ασημένιο Μετάλλιο.

Από την πράξη, από τα γεγονότα και τα αποτελέσματα, αποδείχτηκε ότι η θέληση για επιτυχία των μελών της Ελληνικής περιπόλου, όλων απλών εφέδρων πολιτών που ασχολούνται υπό στιβαρή ηγεσία, να ξεπεράσουν όχι μόνο μόνιμα εκπαιδευμένους εφέδρους του Ην. Βασιλείου, ομάδες από μόνιμο προσωπικό των Όπλων - Σωμάτων, Ειδικών Δυνάμεων, άλλων Ομάδων από κράτη που βάσει συμφωνιών εκπαιδεύτηκαν από το Ην.Βασίλειο και τέλος από Ομάδες μόνιμου προσωπικού που μετά από πολύμηνες ασκήσεις στις χώρες τους νίκησαν, επιλέχτηκαν και εκπαιδεύτηκαν εντατικά ώστε να αντιπροσωπεύσουν τις χώρες τους.

Συμπερασματικά είναι ξεκάθαρο ότι η σταθερή ανοδική πορεία της ΟΑ της ΛΕΦΕΔ μοιραία την έχει εκτινάξει ως την πλέον εμφορούμενη με τα απαραίτητα προσόντα ώστε να φέρει την ανώτατη διάκριση του Cambrian Patrol που είναι το Χρυσό Μετάλλιο και μάλιστα τι πιο ωραίο το έτος 2021 κάνοντας περήφανους όλους τους Έλληνες δίνοντάς τους μία ακόμα χαρά για τα 200 χρόνια της ελευθερίας από το 1821, γιατί αν κρίνω βάσει της πείρας μου στις ειδικές επιχειρήσεις, σε ποια ομάδα θα έδινα να φέρει σε πέρας μία αποστολή, σε μία που επιτυγχάνει σταθερά ή σε μία που θα χρειαζόταν να κάνω τόσο εκτίμηση κινδύνου όσο και τον παράγοντα τύχη;

*Ο Γκουντσίδης Γ. είναι Εκπαιδευτής ΝΑΤΟ επι σειρά ετών σε σχολεια του πρώην ILRRPS (ISTC πλέον) υπηρετών σε ΕΤΑ, Ζ'ΜΑΚ. Επίτιμο μέλος ΛΕΦΕΔ, Mission manager και τις 4 αποστολές της Ο.Α. ΛΕΦΕΔ στην άσκηση του στρατού Η.Β Cambrian Patrol.

Write on Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Πτεράρχου (Ι) Γεωργίου Πλειώνη, ο οποίος "έφυγε" πλήρης ημερών για το "τελευταίο ταξίδι".
Σε ηλικία 101 ετών, ήταν ο τελευταίος εν ζωή βετεράνος αεροπόρος που πολέμησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η οικογένειά του, η Πολεμική Αεροπορία, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά, αλλά και οι φίλοι της αεροπορικής ιδέας αποχαιρετούν έναν θρύλο, ενώ η απώλειά του κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας της Πατρίδας μας.

hurricane mkiib 335 greek moris george leoni bp285 1600pix

Ο πίνακας με το αεροσκάφος Hurricane MkIIb - ένα από τα αεροσκάφη με τα οποία πετούσε ο Γεώργιος Πλειώνης το 1943 στο μέτωπο της Αφρικής με την 335 Μοίρα Διώξεως - που συνοδεύει το άρθρο μας είναι δημιουργία του εξαίρετου καλλιτέχνη Γιώργου Μώρη, ο οποίος αναφέρει σχετικά:

"Το αεροσκάφος που απεικονίζεται είναι ένα Hurricane Mark IΙb όπως αξιοποιήθηκε από την 335η Ελληνική Μοίρα στη Β.Αφρική. Η 335η μοίρα συγκροτήθηκε τον Οκτώβρη του 1941 υπό τη διοίκηση της Βρετανικής RAF, από Έλληνες χειριστές που κατάφεραν να διαφύγουν στην Β.Αφρική μετά την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Γερμανούς. Η Μοίρα αυτή, κατέστη επιχειρησιακή τον Φεβρουάριο του ’42 και έκτοτε συμμετείχε σε πάμπολλες επιφανείς επιχειρήσεις των Συμμάχων εναντίον των δυνάμεων του Άξονα, τόσο στο έδαφος της Αφρικής όσο και πάνω από τα κατεχόμενα εδάφη της πατρίδας. Λίγο μετά την 335η, σχηματίστηκε και η 336η, ενώ τις επιχειρήσεις βομβαρδισμού αναλάμβανε η 13η Ελληνική Μοίρα που προϋπήρχε, και απλά εξακολούθησε να λειτουργεί στην Αφρική υπό τη διοίκηση της RAF.

Φωτογραφία του “LEONI” με τους Κρικώνη Τρ. και Λουκόπουλο Κ. στη μέση και δεξιά.

Φωτογραφία του “LEONI” με τους Κρικώνη Τρ. και Λουκόπουλο Κ. στη μέση και δεξιά.

Οι απώλειες των χειριστών ήταν μεγάλες, είναι αποδεδειγμένη όμως στα Ιστορικά χρονικά η επιμονή στο έργο τους ιδίως όταν οι αποστολές τους γίνονταν εναντίον γερμανικών θέσεων στην Ελλάδα. Ήταν πάντα μέλημά τους, οι συμπατριώτες τους στα κατεχόμενα εδάφη, να δούνε στους ουρανούς ελληνικά φτερά, ώστε να παίρνουν θάρρος και να διατηρούν την ελπίδα της απελευθέρωσης αναμμένη.

Τα ελληνικά αεροσκάφη, έφεραν αγγλικά εθνόσημα ενώ για κάποια περίοδο απέκτησαν το δικαίωμα να φέρουν ελληνικά στο πλάι της ατράκτου, στο κάθετο σταθερό και σύμφωνα με τις μαρτυρίες χειριστών και στο κάτω μέρος των φτερών. Το άνω μέρος των φτερών σύμφωνα με τους περισσότερους μελετητές και βετεράνους, παρέμεινε να έχει βρετανικά προκειμένου να μη γίνεται σύγχυση με τα γαλλικά αεροσκάφη της Αεροπορίας του Vichy (που πλέον πολεμούσε στο πλευρό του Άξονα). Το εύρος της περιόδου αυτής με τη χρήση (έστω εν μέρει), ελληνικών εθνοσήμων δεν είναι γνωστό, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο και πόσα αεροσκάφη έφεραν τέτοια εθνόσημα. Οι φωτογραφίες είναι δύσκολο να επιβεβαιώσουν πάντα τα γεγονότα, λόγω χρήσης πολλών διαφορετικών φίλμ σε συνδυασμό με άγνωστα φίλτρα φακού, που άλλαζαν (έως και ανέστρεφαν) τις τονικότητες των χρωμάτων. Σε γενικές γραμμές, τα αεροσκάφη της 335ης έφεραν Κωδικό Μοίρας τα γράμματα FG (ταίριαζαν με το Fighting Greeks) ενώ από την άλλη μεριά του εθνοσήμου συνήθως υπάρχει ένα μονό γράμμα που ήταν ο Κωδικός Κλήσης του αεροσκάφους. Επιπλέον, οι Μηχανικοί προσέθεταν ξεχωριστό χαρακτήρα στα αεροσκάφη ζωγραφίζοντας ή γράφοντας στο ρύγχος ή στα πλευρά της ατράκτου.

To “LEONI” με χειριστές της 335.

To “LEONI” με χειριστές της 335.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι βαμμένο με χρώματα ερήμου, διαθέτει τους κωδικούς FG , κωδικό κλήσης Η και Serial: BP285. Από διασωθείσες φωτογραφίες φαίνεται ότι είχε ζωγραφισμένο στο ρύγχος του έναν Mickey Mouce και κάτω από την καλύπτρα τη λέξη “LEONI” με περίγραμμα άγνωστου χρώματος (πιθανολογώ μαύρο ή κόκκινο). Είναι πολύ πιθανό το συγκεκριμένο αεροσκάφος να προϋπήρξε με την αναγραφή “HERO”, (αρχικά με εθνόσημα τύπου Α και έπειτα με C), αλλά να άλλαξε το όνομα σε “LEONI” και να απέκτησε τον Mickey κατά την ανάθεσή του σε νέο υπόλογο μηχανικό.

Με το αεροσκάφος αυτό πέταξε και ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Γεώργιος Πλειώνης, στον οποίο δωρίστηκε και ο πίνακας, αφού άλλαξα τα εθνόσημα και των άνω πτερύγων σε Ελληνικά κατόπιν δικής του επιθυμίας. 

Ο Ανθυποσμηναγός (τότε) Γεώργιος Πλειώνης μπροστά από το “LEONI”. Διακρίνεται ο Mickey στο ρύγχος.

Ο Ανθυποσμηναγός (τότε) Γεώργιος Πλειώνης μπροστά από το “LEONI”. Διακρίνεται ο Mickey στο ρύγχος.

Στην καρδιά αυτών των ανθρώπων υπάρχει ακόμα το αίσθημα της αγάπης για τον τόπο τους όπως το βιώνανε εκεί στη Β.Αφρική όταν ένιωθαν την ανάγκη όχι μόνο να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της πατρίδας τους, αλλά να το κάνουν φορώντας τα ελληνικά χρώματα σε όλες τις επιφάνειες των μαχητικών τους, έτσι ώστε οι κατακτητές από κάτω, να βλέπουν ποιοι τους εκδικούνται και οι δοκιμαζόμενοι συμπατριώτες τους να βλέπουν ότι η Αεροπορία δεν τους έχει ξεχάσει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η. Καρταλαμάκης: Σαρώσαμε το Ιταλικό Στρατηγείο με τα Hurricane's για να γιορτάσουμε το ΟΧΙ! (ΒΙΝΤΕΟ)

23 Ιουλίου 1943 - Επιδρομή ελληνικών Hurricane's εναντίον των Γερμανών στη Κρήτη

- 13 Nοεμβρίου 1943 - Τα ελληνικά Hurricane σφυροκοπούν τους Γερμανούς στη Κρήτη

- «Έφυγε» ο Αεροπόρος Ε. Καρύδης - Μέλος της θρυλικής αποστολής των Hurricanes στην Κρήτη το 1943

 

Write on Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Ο Πτέραρχος (Ι) Γεώργιος Πλειώνης, σε ηλικία 101 ετών "πέταξε" για το "μεγάλο ταξίδι", πλήρης ημερών και εμπειριών, καθώς ήταν ένας ζωντανός θρύλος για την Πολεμική Αεροπορία.

Ήταν ο μοναδικός εν ζωή πιλότος της 335ης Ελληνικής Μοίρας Διώξεως που έδρασε στη Μέση Ανατολή στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και με μια συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο εξιστόρησε πώς εξορμούσε από πρόχειρα αεροδρόμια στη Βόρεια Αφρική μαζί με τους υπόλοιπους νεαρούς συναδέλφους της μοίρας του, σε αποστολές προστασίας συμμαχικών νηοπομπών στη Μεσόγειο, πώς κυνήγησε τον Ρόμελ στη μάχη του Ελ Αλαμέιν, και αργότερα βρέθηκε με τις ελληνικές μοίρες στην Ιταλία, χτυπώντας τους Ναζί στις γιουγκοσλαβικές ακτές καθώς άρον- άρον οπισθοχωρούσαν από τα Βαλκάνια. Ύψωσε την ελληνική σημαία «πετώντας σε ξένους ουρανούς», τη στιγμή που η χιτλερική σβάστικα μόλυνε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Μεταπολεμικά βρέθηκε στον 38ο παράλληλο στον Πόλεμο της Κορέας, πετώντας ως επικεφαλής του 13ου Ελληνικού Σμήνους Μεταφορών, έχοντας γράψει συνολικά στο «logbook» τον αριθμό-ρεκόρ των 383ών πολεμικών αποστολών.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Πτεράρχου Γεωργίου Πλειώνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Βασίλη Πια:

Ερ. Κύριε πτέραρχε είστε ζωντανός θρύλος της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Βετεράνος πιλότος του Β’ΠΠ, και της Κορέας με 383 πολεμικές αποστολές συνολικά στο ενεργητικό σας. Τρεις φορές έχετε γλυτώσει «από του χάρου τα δόντια», άλλοτε πηδώντας μ’ αλεξίπτωτο από φλεγόμενο Χάρικεϊν και από Σπίτφαϊρ με μηχανική βλάβη, και μια φορά στην Κορέα τροχοδρομώντας μ’ ένα θηριώδες C-47 γλυτώσατε για λίγα εκατοστά την κατά μέτωπο σύγκρουση με άλλο αεροσκάφος. Γυρίστε μας αρκετά χρόνια πίσω, στα εφηβικά σας χρόνια, και πείτε μας πώς άρχισαν όλα, πότε είπατε «θέλω να γίνω αεροπόρος»;.

Απ. Τον καιρό εκείνο εγώ έβγαλα το Γυμνάσιο στο Λαύριο. Εκεί ζούσε ο πατέρας μου, εκεί εργαζόταν, και από μικρός ακόμα όταν ήμουν στο Δημοτικό σχολείο έβλεπα τ’ αεροπλάνα που περνάγανε γιατί η περιοχή εκεί ήταν περιοχή εκπαίδευσης των αεροπόρων. Αυτό με έκανε να θέλω σαν πιτσιρικάς που ήμουνα να θέλω να μπορούσα και εγώ να πετάξω. Ήταν τ’ όνειρό μου. Μεγαλώνοντας αυτή η επιδίωξή μου παρέμενε. Αυτό ήταν κάτι που δεν άρεσε στον πατέρα μου, διότι ήταν ένα επάγγελμα επικίνδυνο, και με πολλά ατυχήματα τον καιρό εκείνο, τα οποία τα γράφανε οι εφημερίδες. Για να μπορέσω να υποβάλλω τα χαρτιά μου αναγκάστηκα και πλαστογράφησα την υπογραφή του πατέρα μου, ότι συγκατατίθεται για να λάβω μέρος στον διαγωνισμό. Έλαβα μέρος στον διαγωνισμό δυο φορές. Η πρώτη ήταν το 1938. Την πρώτη φορά με απέρριψε η υγειονομική επιτροπή γιατί ήμουν πάρα πολύ αδύνατος. Την δεύτερη φορά πέρασα την υγειονομική επιτροπή, ήμασταν 1200 υποψήφιοι για 25 θέσεις. Ήρθα 14ος στη σειρά επιτυχίας και ακολούθησα την εκπαίδευση στην Σχολή Ικάρων. Εκεί με βρίσκει ο πόλεμος του 40.

Ερ. Το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940, σας βρίσκουμε δευτεροετή Ίκαρο στη Σχολή Αεροπορίας στο Τατόι. Λίγες ώρες νωρίτερα η φασιστική Ιταλία μας έχει κηρύξει τον πόλεμο. Ηχούν οι σειρήνες. Βόμβος αεροπλάνων ακούγεται από ψηλά. Ιταλικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το Τατόι. Τ’ αντιαεροπορικά αργούν ν’ αντιδράσουν. Ένα λάθος της αεράμυνας τα θεωρεί ελληνικά. Δώστε μας τη στιγμή και τι συνέβη στη συνέχεια.

Απ. Μάλιστα από ότι θυμάμαι, τότε διοικητής στο Τατόι ήταν κάποιος σμήναρχος Φαλκονάκης. Από ότι λέγανε τον καιρό εκείνο δεν έδρασαν τ’ αντιαεροπορικά που είχαμε τότε, διότι αυτός είπε «μην βαράτε είναι δικά μας», ενώ ήταν τρικινητήρια ιταλικά. Εμείς δεν είχαμε τρικινητήρια αεροσκάφη. Αυτά διέσχισαν το Τατόι από ανατολάς προς δυσμάς. Είχανε πάει προς την Κάρυστο, περάσανε μετά από το Τατόι και αφήσανε τις βόμβες. Οι βόμβες δεν έπεσαν στην περιοχή που ήταν τα κτίρια της Σχολής Ικάρων και η ζημιά που κάνανε ήταν αρκετή αλλά από ό,τι θυμάμαι είχαμε μόνο έναν τραυματία. Εμάς μας διέταξαν και πήγαμε σ’ ένα ρέμα δυτικά των κτιρίων και εκεί τη βγάλαμε. Μέχρι το μεσημέρι δεν είχαμε άλλη επίθεση. Τις άλλες ημέρες για λόγους προστασίας μας παίρνανε πρωί-πρωί όλη τη σχολή, ήταν και οι πρωτοετείς και οι τριτοετείς μέσα, και μας πηγαίνανε στο ρέμα του Κόττου που κατεβαίνει από την Κηφισιά.

Ερ. Από το βομβαρδισμένο Τατόι εσπευσμένα η Σχολή Ικάρων, που τότε ονομαζόταν Σχολή Αεροπορίας, μεταφέρθηκε στο Άργος, όπου συνεχίσθηκε η εκπαίδευση της 9ης σειράς, που ήσασταν μαθητής, αλλά και της 10ης. Εκεί σ’ ένα πρόχειρο αεροδρόμιο ανάμεσα σ’ ελαιώνες ολοκληρώσατε τον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης ως πολεμικός πιλότος. Και ενώ ο πόλεμος στην Αλβανία μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους Βρετανούς, σας στέλνει στις 3 Απριλίου 1941 μαζί με άλλους συμμαθητές σας στο Ιράκ για εκπαίδευση στα σύγχρονα αεροσκάφη της εποχής, στη Βρετανική Σχολή της Χαμπανίας. Τρεις ημέρες αργότερα οι Ναζί εισβάλλουν στην Ελλάδα. Ποιά ήταν τα συναισθήματά σας όταν μάθατε τα νέα;

Απ. . Ύστερα από έναν μήνα (σ.σ. μετά την Ιταλική επίθεση) αποφάσισαν και μας μετέφεραν στο Άργος. Μας εγκατέστησαν στα σχολεία του Άργους και κάναμε πτήσεις σε χωράφι. Εκεί μείναμε έως τον Μάρτιο του 41. Μας είπανε εντάξει ότι ήταν να μάθετε το μάθατε, είμαστε 25, είχανε πάρει και τους επιλαχόντες λόγω του πολέμου και ήμασταν 35, 36 μαθητές. Το μεγαλύτερο τμήμα της σχολής το πήγανε στο Περιγιάλι (σ.σ. Κορινθία). Μια ομάδα εννέα μαθητών όπως είχαμε αποφοιτήσει πρώτοι, και μια ομάδα άλλων εννέα από το τμήμα υπαξιωματικών (σ.σ. λειτουργούσε τμήμα χειριστών διετούς φοίτησης) μας στείλανε στο Ιράκ. Στις 5 Μαρτίου του 1941 ήρθαμε στην Αθήνα, μας βάλανε σ’ ένα κέντρο διερχομένων ώσπου να τακτοποιηθεί η αναχώρησή μας. Στις 3 Απριλίου ξεκινήσαμε μ’ ένα υπερωκεάνιο, το οποίο είχε φέρει στρατεύματα συμμαχικά από την Αίγυπτο, υποστήριξης των ελληνικών δυνάμεων στο αλβανικό μέτωπο, και πήγαμε Αλεξάνδρεια για να προωθηθούμε μετά Χαμπανία, έξω από τη Βαγδάτη στο Ιράκ. Εκεί αρχίσαμε εκπαίδευση. Μπροστά από εμάς είχανε πάει άλλες δυο ομάδες, για να εκπαιδευτούν στα σύγχρονα αεροσκάφη, που εκείνο τον καιρό ήταν τα Χάρικεϊν με σκοπό να γυρίσουμε πίσω να πολεμήσουμε στον Ελληνοαλβανικό. Εμείς όταν ακούσαμε ότι οι Γερμανοί μας κήρυξαν τον πόλεμο είπαμε «τώρα χαιρέτα μου τον πλάτανο», που λένε, πάει τελείωσε. Κανείς δεν πίστευε ότι θ’ αντιστεκόταν η Ελλάδα σ’ αυτήν την τρομερή πολεμική μηχανή.

Ερ. Εκεί όμως δεν θα καθίσετε για πολύ. Σύντομα το καθεστώς της Βαγδάτης γίνεται φιλογερμανικό, και εσείς μαζί με τους άλλους συμμαθητές σας και επικεφαλής αξιωματικούς μέσω Αιγύπτου και Παλαιστίνης, φτάνετε στη Ροδεσία, όπου ολοκληρώνετε την πτητική σας εκπαίδευση.

Απ. Είχαμε δεν είχαμε μια εβδομάδα στη Χαμπανία που πετάγαμε κάτι αεροπλάνα Χαρτ και να που ξεσηκώνεται ένας πρίγκιπας από τη βασιλική οικογένεια, ο οποίος ήταν γερμανόφιλος και επιτέθηκε εναντίον της βάσης, η οποία είχε πληθυσμό 16.000 άτομα. Απαίτησε να εκκενωθεί η βάση. Έτσι δεν μπορούσε να γίνει εκπαίδευση. Αποφάσισαν οι Βρετανοί να μας μαζέψουν όλους, γιατί δεν ήταν μόνο Έλληνες, και μέσω Αιγύπτου, Καΐρου να μας στείλουν στη Ροδεσία για να συνεχίσουμε την εκπαίδευση. Όσοι προορίζονταν για μονοκινητήρια εκπαιδεύτηκαν στα Χάρβαρντ, και όσοι για δικινητήρια στα Όξφορντ. Εκεί καθίσαμε τρεις-τρεισήμισι μήνες.

Ερ. Άνοιξη 1941. Η Ελλάδα έχει μπει στην πιο μαύρη περίοδο της νεώτερης ιστορίας της: Ναζιστική κατοχή. Η σβάστικα μολύνει τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Η Ελληνική Αεροπορία όμως δεν υποστέλλει τη σημαία της και συνεχίζει τον αγώνα στη Μέση Ανατολή, στο πλευρό των συμμάχων. Εννέα αεροσκάφη και οι μαθητές της Σχολής Αεροπορίας με αρκετούς κυρίως ιπταμένους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς κατορθώνουν μετά από πολλές δυσκολίες να καταφύγουν στη Μέση Ανατολή. Εκεί θα τους συναντήσετε σ’ ένα βρετανικό αεροδρόμιο στη Γάζα, και θ’ αποτελέσετε τον πυρήνα για την αναγέννηση της Πολεμικής Αεροπορίας. Θυμάστε τον μήνα και πότε συγκροτήθηκε η πρώτη ελληνική μοίρα δίωξης κάτω από τον επιχειρησιακό έλεγχο της RAF;

Απ. [...] Εμείς τους συναντήσαμε στη Γάζα. Έχω την εντύπωση πως η πρώτη ελληνική μοίρα διώξεως συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 41. Οι πιλότοι της μοίρας, που είχαν προέλθει από τους παλιούς και είχαν φύγει από την κατεχόμενη πια Ελλάδα με διάφορα μέσα, με βάρκες κλπ, είχαν περάσει στα νησιά, στη Σάμο και από εκεί απέναντι μέσω Τουρκίας κατέβηκαν στην περιοχή όπου η Ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πείσει τους Βρετανούς να κάνει ανεξάρτητη ελληνική μοίρα. Τον καιρό εκείνο και άλλοι πιλότοι από άλλες χώρες (πχ. Σερβία) είχαν προσπαθήσει αλλά δεν τους το είχαν επιτρέψει. Αυτό βεβαίως το ήθελαν και οι Βρετανοί, διότι ήταν και ο βασιλιάς, που είχε στενούς δεσμούς μαζί τους. Απέβλεπαν (οι Βρετανοί) στο να γυρίσει ξανά ο βασιλιάς. Θέλανε να έχει δύναμη κοντά του. Και έτσι λοιπόν έγινε η πρώτη Ελληνική Μοίρα η 335.

Ερ. Πότε ενταχθήκατε στην 335 Μοίρα Δίωξης; Ποια ήταν η πρώτη σας αποστολή και με τι τύπο αεροσκάφους πετάξατε σ’ αυτή; Ποιές άλλες ελληνικές μοίρες έδρασαν στη Μ. Ανατολή κατά τη διάρκεια του πολέμου;

Απ. Στη μοίρα εγώ πήγα τον Οκτώβριο του 42. Εκεί επικεφαλής ήταν ο Κέλλας, ένα παλικάρι πραγματικό. Δεν ήταν της σχολής, ούτε της Ευελπίδων, από κάποια σχολή υπαξιωματικών προερχόταν αλλά ήταν λεβέντης. Αυτός είχε τον έλεγχο ενός διπλάνου Γκλαντιέιτορ, το οποίο δεν άφηνε να πετάξει κανένας, εκτός εάν ήταν καλός χειριστής γιατί κάποιος άλλος μπορούσε να του το σπάσει. Εμείς θεωρούσαμε μεγάλο κατόρθωμα το να μας επιτρέψει να κάνουμε μια πτήση με το Γκλαντιέιτορ. Είχα πετάξει με αυτό. Ο Κέλλας με είχε πάρει με καλό μάτι. Μετά τις επιχειρήσεις του Ελ Αλαμέιν, ένα μέρος των χειριστών που έλαβε μέρος αποσπάστηκε, και πήγαν και δημιούργησαν μια νέα μοίρα τη 336. Αυτό έγινε μετά τον Οκτώβριο του 42.

Ερ. Τον Οκτώβριο του 1942 έλαβε χώρα μια από τις πιο εμβληματικές μάχες του Β’ΠΠ, η δεύτερη Μάχη του Ελ Αλαμέιν, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις έσπασαν τις γερμανικές γραμμές, αναγκάζοντας τις δυνάμεις του Ρόμελ σε υποχώρηση. Ήταν τότε που ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε δηλώσει πως αυτή η μάχη ήταν «το τέλος της αρχής» για το Άφρικα Κορπς. Τι θυμάστε από τη σύγκρουση, και ποιος ήταν ο δικός σας ρόλος στον αέρα;

Απ. Πήγα στην 335 από τη Γάζα στις 4 Οκτωβρίου του 42. Όταν ένας πιλότος καινούργιος πήγαινε στη μοίρα η πρώτη δουλειά βεβαίως των αρμοδίων εκεί ήταν να τον βάλουν να πετάξει, να μάθει το αεροπλάνο, να μάθει την περιοχή, όλα αυτά, και να τον δοκιμάσουνε, να δούνε τι ξέρει και τι δεν ξέρει. Αν θυμάμαι η πρώτη πτήση ήταν στις 4 ή 5 Οκτωβρίου, αλλά πάντως αυτή η πτήση ήταν εκπαιδευτική, μακριά από το μέτωπο. Το μέτωπο άρχισε στις 23 Οκτωβρίου. Άλλο είναι οι επίγειες επιχειρήσεις και άλλο οι αεροπορικές, διότι εμείς είχαμε ξεκινήσει πιο μπροστά. Πετάγαμε πάνω από το Ελ Αλαμέιν στη γραμμή του μετώπου, κάναμε περιπολίες χωρίς να έχουμε επιχειρήσεις στο έδαφος, λ.χ. επιθέσεις πυροβολικού.

Ερ. Βλέπατε κάτι στο έδαφος, τανκς, εγκαταστάσεις, στρατιώτες;

Απ. Όταν πετάς σ’ ένα ύψος 8.000 πόδια δεν βλέπεις κάτω.

Ερ. Συναντήσατε εχθρικά αεροσκάφη;

Απ. Εμείς κάναμε περιπολίες. Όταν λέμε περιπολίες σηκώνονταν τ’ αεροπλάνα σε σχηματισμό τριών τετράδων για να προστατεύσουμε τρόπον τινά τα φίλια επίγεια τμήματα από επιθέσεις αεροπορικές. Τον καιρό εκείνο οι Γερμανοί και οι Ιταλοί είχαν λίγα αεροπλάνα επιθετικά στο μέτωπο αυτό, διότι τα είχαν τραβήξει στην Ευρώπη, είχαν προβλήματα με τη Ρωσία τότε. Είχαν όμως αεροπλάνα, και πολλές φορές τ’ αεροπλάνα τα γερμανικά Μέσσερσμιτ, Φόκε-Βουλφ (σ.σ. Me-Bf 109, Fw 190) όχι μόνο εμφανιζόντουσαν εκεί που δεν τους περίμενε κανείς αλλά κάνανε επιθέσεις σε εγκαταστάσεις στην έρημο. Τότε η έρημος ήταν διάσπαρτη με σκηνές από συμμαχικές μοίρες. Όλη η έρημος είχε μετατραπεί σε πρόχειρα αεροδρόμια (σ.σ. Landing Ground) όπως είχαμε και εμείς, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί. Ερχόντουσαν (οι Γερμανοί) ημέρα ή και νύχτα ακόμα ρίχνανε μια βόμβα και φεύγανε. Όταν υπήρχε τρόπος να ειδοποιηθούμε φεύγαμε από τις σκηνές και τρέχαμε στα χαρακώματα. Δεν ήταν δυνατόν εκείνη την ώρα να σηκωθούν αεροπλάνα να τους κυνηγήσουν. Κάνανε μια βύθιση αφήναν τη βόμβα και φεύγανε. Όμως όταν γινόντουσαν περιπολίες από εμάς, πότε- πότε εμφανιζόντουσαν οι Γερμανοί και κάνανε επιθέσεις από πιο ψηλά. Συνήθως ήταν ζευγάρια. Η αεροπορία διώξεως δρα πάντα σε ζευγάρια, ποτέ ένα αεροπλάνο. Εμείς προσπαθούσαμε να τους εντοπίσουμε. Εγώ ως νεώτερος έκανα χρέη «γουήβερ» όπως λεγόταν δηλαδή βρισκόμουν στο πίσω μέρος του σχηματισμού, κάναμε στροφές αριστερά-δεξιά και ελέγχαμε πίσω μας τον σχηματισμό στον ορίζοντα. Αν δεν τον εντόπιζες έγκαιρα αυτός (ο εχθρός) ερχόταν έχοντας το πλεονέκτημα του ύψους, σου έκανε βολή και έφευγε μετά με τεράστια ταχύτητα προς τα κάτω. Κάποτε θυμάμαι που σε μια τέτοια περιπολία εντοπίσαμε δυο Γερμανούς από ψηλά. Ο αρχηγός του σχηματισμού σμηναγός Χόνδρος έδωσε εντολή για ελιγμό αποφυγής αριστερά. Το να κάνει ελιγμό αποφυγής αριστερά ένας σχηματισμός 12 αεροπλάνων δεν είναι εύκολο. Σε λίγο έδωσε εντολή για δεξιά. Αριστερά, δεξιά ο σχηματισμός σχεδόν διαλύθηκε. Δίνει εντολή ο αρχηγός στην τελευταία δυάδα ν’ ακολουθήσει τους Γερμανούς και να τους προσβάλει. Ήμασταν στα 8.000-9.000 πόδια. Πράγματι τους ακολουθούν, ενώ σε εμάς δίνει διαταγή «πάμε για προσγείωση». Ο Σπυρίδωνος και ο Δεπούντης ήταν αυτοί που κυνήγησαν τους Γερμανούς και γυρίσανε μετά από είκοσι λεπτά, διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν τους περιμέναμε, κάτι που δεν ήταν εύκολο.

Ερ. Και ενώ η μάχη έφτανε στην κορύφωσή της, στις 28 Οκτωβρίου 1942, τα Ελληνικά Φτερά και η 335 Μοίρα Δίωξης έκαναν το θαύμα τους: Θέλοντας να δώσουν ένα μάθημα στους Ιταλούς, επιτέθηκαν στο ιταλικό Στρατηγείο πίσω από τις γραμμές του μετώπου. Την αποστολή είχε ζητήσει προσωπικά από τους Βρετανούς, ο διοικητής της Μοίρας επισμηναγός Ιωάννης Κέλλας. Ποτέ άλλοτε δεν είχε πραγματοποιηθεί μέχρι τότε παρόμοια αποστολή. Υπάρχει και μια ιστορική φωτογραφία-ντοκουμέντο με τον Κέλλα και χειριστές της μοίρας να πανηγυρίζουν μετά το πέρας της αποστολής. Πείτε μας κ. πτέραρχε τη δική σας μαρτυρία.

Απ. Ο Κέλλας ζήτησε από την πτέρυγα στην οποία ανήκε η μοίρα να προγραμματίσει μια επίθεση εναντίον του ιταλικού στρατηγείου στις 28 του μηνός γα λόγους γοήτρου, επειδή μας κήρυξαν τον πόλεμο στις 28 Οκτωβρίου. Όμως το Ιταλικό Στρατηγείο ήταν καμιά εικοσαριά μίλια δυτικότερα της γραμμής του μετώπου του Ελ Αλαμέιν και ήταν οχυρωμένο. Του είπαν (οι Βρετανοί) αυτή η αποστολή που ζητάς να γίνει είναι και επικίνδυνη και άσκοπη. Ο Κέλλας όμως το είχε πάρει προσωπικά και τους λέει «εγώ εάν δεν μου επιτρέψετε να πάω οργανωμένος, θα πάρω τη μοίρα μου και θα πάω μόνος μου». Εμείς ήμασταν χειριστές στη μοίρα. Εάν έλεγε ο μοίραρχος σε όλους να πάμε θα πηγαίναμε. Είδαν οι Βρετανοί ότι δεν έβαζε μυαλό ο Κέλλας και του λένε καλά αφού επιμένεις θα έρθει μαζί σου η 274 Μοίρα Νεοζηλανδών. Κατέστρωσαν μάλιστα το επιτελικό σχέδιο. Δώδεκα αεροπλάνα εκείνοι, δώδεκα οι Έλληνες, η μια πάνω η άλλη κάτω. Εμείς θα κάναμε κάλυψη της 274 από τα εχθρικά αεροπλάνα και αφού θα γινόταν η επίθεση από τους Νεοζηλανδούς στο στρατηγείο, μετά το σχέδιο προέβλεπε να συγκεντρωθούν αυτοί και ν’ ανέβουν από πάνω από την ελληνική μοίρα και να κάνει και αυτή την προσβολή της. Έγινε η προσβολή από την 274 πρώτα και αυτοί σηκωθήκαν και έφυγαν. Δεν έμειναν να καλύψουν την μοίρα (ελληνική) από πάνω. Ευτυχώς δεν παρουσιάστηκε κανένα γερμανικό αεροπλάνο. Ο Κέλλας είχε βάλει τον υποσμηναγό Παναγόπουλο, ο οποίος ήξερε αγγλικά, αρχηγό. Πήραν θέσεις τ’ αεροπλάνα κάνανε τον κύκλο και την επίθεση και έφυγαν. Όμως ο αιφνιδιασμός πήγε περίπατο διότι είχαν ξυπνήσει οι Ιταλοί λόγω της 274 και χτύπαγαν αβέρτα τα ελληνικά αεροπλάνα. Δεν υπήρχε κανένα αεροπλάνο από τα δώδεκα που να μην χτυπήθηκε.

Ερ. Είχατε απώλειες σε χειριστές;

Απ. Είχαμε δυο αναγκαστικές προσγειώσεις. Ο Καρταλαμάκης και ο Πετράκης και επίσης είχε χτυπηθεί και ο Ξύδης αλλά νομίζω προσγειώθηκε σε εμάς. Και τα δώδεκα είχαν βληθεί, εκτός από ένα, του συμμαθητή μου Λευτέρη Χατζηωάνου. Όταν γύρισαν τ’ αεροπλάνα άλλος είχε κομμένο φτερό αλλουνού είχαν περάσει οι σφαίρες δίπλα από το κάθισμα. Κοίταζαν όλοι και έλεγαν πω-πω ευτυχώς που τη γλύτωσα. Το μόνο αεροπλάνο που δεν είχε ούτε μια σφαίρα ήταν του Λευτέρη του Χατζηωάνου. Όταν έψαξε το αεροπλάνο και δεν βρήκε καμία σφαίρα γύρισε και είπε «ρε συ όλοι έχουν από μια σφαίρα...θα νομίζουν ότι εγώ δεν πήγα».

14718662 187867631653179 5959531374111275536 n

Ερ. Πότε η μοίρα εφοδιάστηκε με καταδιωκτικά Σπίτφαϊρ σε αντικατάσταση των Χάρικεϊν. Πετάξατε Σπίτφαϊρ έως το τέλος του πολέμου;

Απ. Η μοίρα με Σπίτφαϊρ εφοδιάστηκε το 1943. (σ.σ. τον Δεκέμβριο άρχισε η αντικατάσταση). Εγώ πέταξα λίγο νωρίτερα, είχα πάει -ήταν Μάρτιος νομίζω του 43- στη σχολή βολής τη βρετανική και εκεί πετάξαμε Σπίτφαϊρ, ενώ η μοίρα ακόμα είχε Χάρικεϊν.

Ερ. Υπάρχει μια σημαδιακή ημερομηνία για εσάς, που φαντάζομαι δεν ξεχνάτε ποτέ: 12 Φεβρουαρίου 1943. Μπορείτε να μας πείτε τι συνέβη εκείνη την ημέρα;

Απ. Όταν έκανα μια αποστολή κάλυψης νηοπομπής που πήγαινε από την Αγγλία στην Αλεξάνδρεια αφού άφησε υλικά και προσωπικό στη Μάλτα, είχε αποδεκατισθεί από γερμανικά υποβρύχια στη Μεσόγειο, και είχαν χάσει τα ίχνη της. Σηκωθήκαμε εκείνη την ημέρα 12 Φεβρουαρίου 1943 νύχτα έπειτα από εντολή του γραφείου επιχειρήσεων να πάμε να τη βρούμε. Ήταν ένας καιρός απαίσιος, δυνατοί άνεμοι, Φεβρουάριος μήνας. Την ώρα που εντοπίσαμε την νηοπομπή και κάναμε περιπολία, πιάνει φωτιά το Χάρικεϊν και αναγκάστηκα να το εγκαταλείψω. Η εγκατάλειψη από ένα αεροπλάνο σαν το Χάρικεϊν δεν είναι και τόσο εύκολη, είναι η κατασκευή του τέτοια, που είναι δύσκολη. Αναγκάστηκα να το γυρίσω ανάποδα και να κρεμαστώ σαν σταφύλι (!), αφού έλυσα τη ζώνη και να πέσω προς τα κάτω. Άνοιξα το αλεξίπτωτο, αλλά βρέθηκα σε μια θάλασσα φουρτουνιασμένη με τεράστια κύματα. Δεν μπορούσα ν’ απαλλαγώ από το αλεξίπτωτο το οποίο με τράβαγε και να χρησιμοποιήσω τη σωσίβια λέμβο, η οποία ήταν μαζί με το αλεξίπτωτο. Αυτή ήταν συνδεδεμένη με κάτι κόπιτσες, τις οποίες δυστυχώς δεν τις είχα ποτέ μου ελέγξει, ήταν σκουριασμένες και δεν μπορούσανε να ξεκολλήσουν. Οπότε αναγκάστηκα να μείνω με το σωσίβιο χωρίς τη λέμβο που ήταν αμπαλαρισμένη στο κάθισμα και καθόμασταν πάνω της. Είχα μια δύσκολη στιγμή σχεδόν μισή ώρα έως ότου με μαζέψουν από το πλοίο διότι υπήρχε και σιγή ασυρμάτου. Η Μεσόγειος ήταν γεμάτη από γερμανικά υποβρύχια. Ευτυχώς το κύριο πλοίο της νηοπομπής συνοδευόμενο από δυο μικρά ML (σ.σ. μικρά ταχύπλοα ανθυποβρυχιακού πολέμου στον Β’ΠΠ) με είδε και έκανε σήματα προς το πολεμικό πλοίο, που ήταν από τη πλευρά τη δικιά μου. Αυτοί μετά από αρκετές προσπάθειες με μαζέψανε, ήμουνα τα χάλια μου. Όταν γύρισα στη μοίρα, ο μοίραρχος ο Γιώργος ο Πάγκαλος μου είπε ότι ο συνοδός μου το Νο.2, ο Θανάσης ο Κουντούρης όταν είδε ότι το αεροπλάνο έπεσε γύρισε πίσω και έλεγε «να σηκωθεί η μοίρα να χτυπήσει τη νηοπομπή διότι ρίξανε τον Πλειώνη». Νόμιζε ότι αυτοί με είχαν καταρρίψει!

Ερ. Υπάρχει και ένα περιστατικό τότε με το σκυλάκι σας.

Απ. Ήταν ένα εξαιρετικό σκυλάκι, ο Μαξ, το οποίο τρόπον τινά είχε μια προαίσθηση θα λέγαμε, και όταν ήταν να μπω στο αεροπλάνο για αυτή την αποστολή γαύγιζε και μου τράβαγε τη φόρμα χαμηλά στις μπότες δεν με άφηνε να μπω, και μου λέει ο μηχανικός «κ. υποσμηναγέ ο Μαξ διαμαρτύρεται». «Πάρε τον από εδώ να κάνω τη δουλειά μου» του λέω.

Ερ. Αλλά και με Σπίτφαϊρ αργότερα είχατε μια περιπέτεια. Στις 30 Ιουνίου 1944 αναγκαστήκατε λόγω βλάβης του κινητήρα να εγκαταλείψετε το αεροπλάνο με το οποίο πετούσατε σε αποστολή συνοδείας νηοπομπής, 40 μίλια βόρεια των αφρικανικών ακτών στη Μεσόγειο.

Απ. Αφού ξαναγύρισα στη μοίρα άρχισα να προσέχω τα σωστικά μου μέσα. Τα έλεγχα όλα, ότι δεν είναι σκουριασμένες οι κόπιτσες, και μου λέγανε οι άλλοι συνάδελφοι «ρε Γιώργη εσύ έπεσες θα ξαναπέσεις»;

Ερ. Και τα δυο υπήρξαν από τα πιο εμβληματικά αεροσκάφη του Β’ΠΠ. Με πιο συνδεθήκατε περισσότερο και γιατί;

Απ. Με το Σπίτφαϊρ. Ήταν πιο καλό, πιο ευέλικτο, από πάσης πλευράς καλύτερο από το Χάρικεϊν.

Ερ. Κύριε πτέραρχε πείτε μας λίγο για τη διαβίωσή σας στην έρημο. Εξορμούσατε από πρόχειρα αεροδρόμια της Βορείου Αφρικής και για τρία χρόνια ένα αντίσκηνο ήταν ο τόπος μόνιμης κατοικίας σας, καταμεσής της ανελέητης λιβυκής ερήμου.

Απ. Στη Βόρειο Αφρική μέναμε σε σκηνές στα διάφορα πρόχειρα αεροδρόμια του πολέμου. Μόνο το 1943 που βρεθήκαμε 60 χλμ ανατολικά της Βεγγάζης ήταν μια περιοχή που τη λέγανε Μπέρσις. Εκεί σ’ ένα αγρόκτημα είχαμε εγκατασταθεί, που είχε κάτι κτήρια εγκαταλελειμμένα. Γενικά όμως όλη μας η διαβίωση στον πόλεμο ήταν σε σκηνές. Όταν κυνηγάγαμε τον Ρόμελ η διατροφή μας ήταν μια κονσέρβα κρέατος τη λεγόμενη «μπουλμπιφ» και μια γαλέτα που για να τη σπάσεις, μια και δεν υπήρχαν πέτρες στην έρημο την βάζαμε μέσα στην καραβάνα με νερό για να μαλακώσει και να τη φάμε. Το ημερήσιο συσσίτιο μας ήταν μια γαλέτα, μια κονσέρβα και ένα παγούρι νερό. Όταν ήμασταν εγκατεστημένοι σε χωριά όπως ήταν η Μάρσα Ματρούχ και το Σίντι Μπαράνι κοντά στην Αίγυπτο, υπήρχε κάποιος συσσιτιάρχης που έφερνε προμήθειες. Στη Μπέρσις είχαμε και κάποιους συναδέλφους κυνηγούς, οι οποίοι βγαίνανε το βράδυ παγανιά. Υπήρχε άφθονο κυνήγι από λαγούς και πέρδικες.

Ερ. Το φθινόπωρο του 1944 τα ελληνικά φτερά αποχωρούν από τη Βόρεια Αφρική και εγκαθίστανται σε βάσεις στην Ιταλία. Είναι η περίοδος που τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν εσπευσμένα τα Βαλκάνια, μια και ο πόλεμος έχει μεταφερθεί στην καρδιά της δικής τους χώρας. Πείτε μας κ. Πλειώνη για τις αποστολές στις οποίες λάβατε μέρος, επιχειρώντας από ιταλικά αεροδρόμια.

Απ. Από την Ιταλία οι μοίρες είχαν ενταχθεί σε μια πτέρυγα που λεγόταν «Balkan Air Force», που περιλάμβανε την 335 ΜΔ την 336 ΜΔ και την 13 ΜΒ. Από το αεροδρόμιο Μπισέρνο της Ιταλίας που ήταν κοντά στο Κάβο Μαρίνο κάναμε επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία σε συνεργασία με τις δυνάμεις του Τίτο. Κάναμε προσβολές εναντίον των Γερμανών οι οποίοι υποχωρούσαν από τη Ν. Ευρώπη. Στις 12 Οκτωβρίου σκοτώθηκε ο (Επαμεινώνδας) Κοττάς. Χτυπήθηκε από γερμανικά αντιαεροπορικά.

Ερ. Τι νιώσατε όταν πληροφορηθήκατε ότι στις 12 Οκτωβρίου 1944, η Αθήνα ήταν και πάλι ελεύθερη;

Απ. Τι να νιώσουμε. Λέγαμε με το καλό να γυρίσουμε στην πατρίδα.

Ερ. Στις 14 Νοεμβρίου 1944 επιστρέψατε στο αεροδρόμιο Χασάνι της Αθήνας, το μετέπειτα αεροδρόμιου του Ελληνικού. Υπάρχει και μια εμβληματική φωτογραφία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γεώργιο Παπανδρέου να σας καλωσορίζει. Βλέπω και μια φωτογραφία σας να είσθε επικεφαλής αγήματος στην παρέλαση που επακολούθησε. Τι θυμάστε από εκείνες τις ημέρες;

Απ. Συνεχίσαμε τις αποστολές από την Ιταλία και μετά την απελευθέρωση των Αθηνών που έγινε στις 12 Οκτωβρίου. Γυρίσαμε στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου αφού είχαμε μείνει στον Τάραντα της Ιταλίας κάπου δέκα ημέρες. Μας έκανε εντύπωση η υποδοχή του κόσμου. Ήταν ενθουσιώδης υποδοχή αυτών που γύριζαν στην πατρίδα μετά τρεισήμισι χρόνια.

Ερ. Η Αθήνα μπορεί να έχει απελευθερωθεί, όμως ο αγώνας ενάντια στους Ναζί δεν έχει τελειώσει. Γερμανικές φρουρές βρίσκονται οχυρωμένες στη Μήλο και Κρήτη. Θα λάβετε μέρος σε αποστολές προσβολής και στα δυο νησιά. Στη Μήλο σας χτύπησαν γερμανικά αντιαεροπορικά. Τι θυμάστε από αυτές τις λιγότερο προβεβλημένες επιχειρήσεις μέσα σε ελληνικό έδαφος στα τέλη του πολέμου;

Απ. Μας έκανε εντύπωση ενώ οι Γερμανοί είχαν υποχωρήσει και είχε σχεδόν απελευθερωθεί ολόκληρη η Ελλάδα είχαν αφήσει εκεί αυτές τις δυο φρουρές. Λέγαμε γιατί δεν γίνονται επιχειρήσεις να τους εξουδετερώσουμε. Αλλά απ’ ό,τι φάνηκε και διαπιστώθηκε αργότερα, αυτό ήταν ένα σχέδιο των Βρετανών και των Γερμανών να μείνουν εκεί φρουροί για τους δικούς τους λόγους.

Ερ. Για ποιο λόγο να θέλουν οι Βρετανοί να μείνουν οι Γερμανοί εκεί, ενώ ήταν αντίπαλοι;

Απ. Εάν ψάξετε τα αρχεία της Μάχης της Κρήτης στο ιντερνέτ θα βρείτε τις απαντήσεις. Εγώ δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Σε εμάς υπήρχε το ερώτημα γιατί δεν τους εξουδετερώνουν. Γιατί είχαμε και τον Ιερό Λόχο και την Ταξιαρχία του Ρίμινι και θα μπορούσαμε εμείς οι Έλληνες να κάνουμε επιχειρήσεις και να τους εξουδετερώσουμε. Δεν ήταν τίποτα σπουδαίες δυνάμεις, αλλά ήταν απόφαση των Βρετανών να μείνουν εκεί για δικούς τους λόγους.

Ερ. Ποια είναι η τελευταία σας αποστολή στον Β’ΠΠ;

Απ. Η τελευταία μου αποστολή στον πόλεμο ήταν αυτή στη Μήλο. Η φρουρά της Μήλου όπως και της Κρήτης παραδόθηκαν μετά την ανακωχή που έγινε στις 9 Μαΐου 1945.

Ερ. Μεταπολεμικά το 1950 στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας βρεθήκατε ξανά σ’ εμπόλεμη ζώνη «πετώντας σε ξένους ουρανούς» στον Πόλεμο της Κορέας, ως επικεφαλής του 13ου Σμήνους Μεταφορών. Είχατε ήδη συμπληρώσει μια δεκαετία συμμετοχής σε πολεμικές επιχειρήσεις. Πείτε μας για τη συμμετοχή σας σ’ αυτόν τον «άγνωστο» για την Ελλάδα πόλεμο.

Απ. Η Ελλάδα έλαβε μέρος στον Πόλεμο της Κορέας με ένα τάγμα πεζικού και ένα σμήνος αεροσκαφών C-47 τις Ντακότες της αεροπορίας, μετά από έκκληση όπως λέγανε των Ηνωμένων Εθνών εναντίον των Βορειοκορεατών που επιτέθηκαν στους Νοτίους. Εγώ βρέθηκα εκεί ως διοικητής του 13ου Σμήνους με εντολή της υπηρεσίας, από τον Οκτώβριο του 51 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 52. Κάναμε αποστολές εκκενώσεως αεροδρομίων, διασώσεως τραυματιών, μεταφοράς πολεμικού υλικού και προσωπικού σε προκεχωρημένα αεροδρόμια αλλά και σε κάποιες άλλες αποστολές κάπως περίεργες που γινόντουσαν μέσα στην περιοχή της Β. Κορέας σε κάποια νησιά που δεν είχαν αεροδρόμιο και προσγειωνόμασταν στην άμμο όταν υπήρχε άμπωτη. Έπρεπε να ήσουν σε εγρήγορση και έκανες έγκαιρα τη δουλειά για την οποία σε είχαν στείλει εκεί, και μετά έπρεπε ν’ απογειωθείς για να μην σε πιάσει η πλημμυρίδα, διότι είχαμε ένα τέτοιο περιστατικό και ένα αεροπλάνο ξέμεινε εκεί, το έπιασαν τα νερά και δεν μπορούσε ν’ απογειωθεί. Η ζωή στην Κορέα ήταν δύσκολη διότι ο καιρός ήταν άσχημος, αλλά όμως αυτές οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν τους Έλληνες να μάθουν να πετάνε με όργανα. Στην Ελλάδα δεν πετάγαμε με όργανα. Εκεί μάθαμε τα δύσκολα της πτήσης.

Ερ. Εκεί δεν είχατε και ένα ατύχημα;

Απ. Έτυχε την ώρα της απογείωσης από το αεροδρόμιο της Σεούλ να μου σταματήσει ο δεξιός κινητήρας. Έκανα τη διαδικασία που έπρεπε, πήρα άδεια από τον πύργο ελέγχου αλλά ήταν αδύνατο να κάνω όλη τη στροφή και να πάω κανονικά να προσγειωθώ και ζήτησα να προσγειωθώ στην άκρη του διαδρόμου αντίθετα από τον άνεμο. Ο ελεγκτής μου έδωσε την άδεια, το αεροπλάνο ήταν σχεδόν σε απώλεια στήριξης, αλλά στην άλλη άκρη του διαδρόμου ήταν ένα τετρακινητήριο αμερικάνικο έτοιμο να απογειωθεί. Ευτυχώς ο ελεγκτής του είπε να σταματήσει για να προσγειωθώ. Προσγειώθηκα αλλά φτάσαμε σχεδόν να «φιληθούμε» με το άλλο αεροπλάνο.

Ερ. Ποιόν από όλους τους συμπολεμιστές σας φέρνετε πιο συχνά στη μνήμη σας σήμερα. Γνωρίζετε εάν κάποιοι άλλοι αεροπόροι από τις ελληνικές μοίρες της Μ. Ανατολής ή του Πολέμου της Κορέας βρίσκονται σήμερα στη ζωή;

Απ. Όλους τους θυμάμαι, ποιον να σας πω. Τον Βουτσινά τον θυμάμαι, τον Χατζηωάνου τον θυμάμαι. Ζει σήμερα ο Χατζηλάκος ο Κωνσταντίνος, της 336. Είναι στην ίδια ηλικία με εμένα. Υπάρχει μια φωτογραφία της 335 Μοίρας που είμαστε οι χειριστές μετά το Ελ Αλαμέιν. Στη φωτογραφία είναι και ο Κέλλας, είναι και ο Βαρβαρέσσος. Από κάτω υπάρχουν τ’ ονόματα των χειριστών. Όλοι αυτοί είναι σήμερα μακαρίτες. Εγώ είμαι ο μοναδικός ο οποίος ακόμα αναπνέω.

image

Ερ. Με ποιο μαχητικό αεροσκάφος θα θέλατε να πετάτε σήμερα, εάν μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και ήσασταν 23 ετών;

Απ. Εάν ήταν να πετάω σήμερα στο Αιγαίο σε επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων θα ήθελα με το F-16.

Ερ. Τι έχετε να πείτε στους σημερινούς Έλληνες πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, που υπερασπίζονται καθημερινά το Αιγαίο;

Απ. Εκείνο που θέλω να τους πω είναι να έχουν θάρρος, να ξέρουν καλά το αεροπλάνο τους, δηλαδή να ξέρουν ακριβώς κάθε όργανο τι κάνει, να είναι καλά εκπαιδευμένοι ώστε να μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, και βεβαίως τι να πω τώρα με δαύτους που έχουμε μπλέξει, έχω φτάσει στο σημείο ν’ αγανακτώ με αυτές τις καταστάσεις και πολλές φορές αν και είμαι μεγάλος άνθρωπος φτάνω στο σημείο να λέω ότι ίσως εάν ήμουν νέος, να μην είχα αυτήν την υπομονή και αυτή τη συγκράτηση που έχουν αυτά τα παιδιά και αντιμετωπίζουν τους Τούρκους, χωρίς να φτάσουν στο σημείο κάποτε να πατήσουν τη σκανδάλη. Το σωστό είναι να μην κάνουν ένα τέτοιο πράγμα διότι οι συνέπειες θα είναι τεράστιες όχι μόνο για αυτούς, αλλά για ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.

Ερ. Ποια συμβουλή θα δίνατε σε μας τους νεώτερους σήμερα;

Απ. Παιδιά την πατρίδα μας ν’ αγαπάμε και να κάνουμε αυτό που πρέπει για να προασπίσουμε την κυριαρχία μας να μην δώσουμε ούτε σπιθαμή στους εχθρούς του Ελληνικού Έθνους.

Ερ. Παρόλο που εσείς πολεμήσατε τον Ναζισμό στην πιο σκοτεινή ώρα και είδατε κυριολεκτικά τη «μορφή του κτήνους», σήμερα το ναζιστικό μόρφωμα προσπαθεί ν' ανακάμψει με παραφυάδες όπως η Χρυσή Αυγή. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι 500 χιλιάδες Έλληνες ψήφισαν μια εγκληματική οργάνωση;

Απ. Άγνοια, δεν ξέρουν, δεν έζησαν, δεν θυμούνται, διότι εάν είχαν ζήσει την Κατοχή είτε εάν είχανε διαβάσει τα όσα έκαναν οι Ναζί σε ελληνικές περιοχές σε χωριά σε πόλεις κλπ θα είχαν άλλη άποψη. Αυτοί δεν ξέρω ίσως παρασύρθηκαν από μερικές επιφανειακές καταστάσεις ή πράξεις. Δεν μπορώ να δικαιολογήσω να ψηφίσουν ναζί και φασίστες. Άμα διαβάσουν λίγο ιστορία θα δουν τι έκανε ο Μουσολίνι, τι έκανε ο Χίτλερ, άμα δουν τι κάνανε οι Γερμανοί στην Ελλάδα στην κατοχή τι καταστροφές έκαναν.

Πτέραρχε σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Σημ. Η συνέντευξη αφιερώνεται στον αγώνα των Μοιρών της Ερήμου και των ανδρών της 335ΜΔ, της 336ΜΔ και της 13ης ΜΒ, που στα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής, «πετώντας σε ξένους ουρανούς», ύψωσαν την ελληνική σημαία στη Βόρεια Αφρική και αργότερα στην Ιταλία, τη στιγμή που η χιτλερική σβάστικα μόλυνε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Β.Π.

Δείτε τον Γεώργιο Πλειώνη να μιλά σε παλαιότερο ρεπορτάζ του Γιάννη Σωτηρόπουλου, για την εκπομπή "Με Αρετή και Τόλμη":

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter