Υπεγράφη το επίσημο αίτημα της Αθήνας προς τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και άλλα 20 υπό αίρεση. Οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ, για να συζητήσουν το αίτημα αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπέγραψε το αίτημα πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το αίτημα - όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το protothema - εν συνεχεία εστάλη στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, απ' όπου και θα σταλεί στις ΗΠΑ. Στόχος είναι το ελληνικό αίτημα να φτάσει στις αμερικανικές αρχές πριν από τις 18 Ιουλίου, όταν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την απόκτηση αεροσκαφών F-35 είχε γνωστοποιήσει, άλλωστε, ο κ. Παναγιωτόπουλος, στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση προ μηνός με στελέχη του προγράμματος (JSF PO - Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει, άμεσα, η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε αναφέρει ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών.
Η χώρα μας στέλνει το αίτημα μέσω Letter of Request και θα αναμένει την απάντηση της αμερικανικής πλευράς για τη διαθεσιμότητα, το κόστος, αλλά και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Με τη θετική απάντηση των ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύναψης της συμφωνίας και στη συνέχεια η παραγωγή, η εκπαίδευση των πιλότων και του τεχνικού προσωπικού. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η έναρξη παράδοσης των νέων μαχητικών 5ης γενιάς θα γίνει από το 2028. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνουν έργα στις υποδομές της Πτέρυγας Μάχης που θα φιλοξενήσει τα νέα μαχητικά.
Το θέμα των F-35 είχε τεθεί στη συνάντηση Μητοστάκη-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, όπου επί της ουσίας γνωστοποιήθηκε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Μεταξύ των δυο ηγετών συζητήθηκε παράλληλα και το ενδιαφέρον που εξέφρασε η Lockheed Martin να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Με τον Βρετανό και τη Γερμανίδα ομολόγους του συναντήθηκε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ό κ. Παναγιωτόπουλος έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο τουίτερ:"Εγκάρδια συνομιλία με Βρετανό ομόλογό μου Ben Walace στη Μαδρίτη, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου".
Εγκάρδια συνομιλία με Βρετανό ομόλογό μου @BWallaceMP στη Μαδρίτη, στη Σύνοδο Κορυφής #ΝΑΤΟ, για κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ????????Ελλάδας - ????????Ηνωμένου Βασιλείου. pic.twitter.com/4o1yuGGOLd
— N Panagiotopoulos (@npanagioto) June 29, 2022
Για τη συνάντηση του με τη Γερμανίδα ομόλογο του Christine Lambrecht ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας έγραψε ότι "συζητήσαμε την πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας υποστήριξης στην Ουκρανία με την ανταλλαγή ΤΟΜΑ BMP-1 με Marder, με στόχο την έναρξη υλοποίησής της εντός του Ιουλίου. "Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις για συνεργασία στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα".
Συνάντησα τη ???????? Γερμανίδα @BMVg_Bundeswehr Christine Lambrecht στη Σύνοδο Κορυφής του #ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
— N Panagiotopoulos (@npanagioto) June 29, 2022
Συζητήσαμε την πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας υποστήριξης στην #Ukraine με την ανταλλαγή ΤΟΜΑ BMP-1 με Marder, με στόχο την έναρξη υλοποίησής της εντός του Ιουλίου. 1/2 pic.twitter.com/XB6QOmItjP
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter
Η 338 Μοίρα συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή της!
Με αφορμή την σημαντική αυτή επέτειο για την Μοίρα και ολόκληρη την Πολεμική Αεροπορία, κυκλοφόρησε ένα συλλεκτικό λεύκωμα με την υπογραφή του Γιάννη Λέκκα/Eagle Aviation, ο οποίος συνεχίζει να προσφέρει εκδόσεις υψηλού επιπέδου για τους λάτρεις της Π.Α. αλλά και γενικότερα της αεροπορικής ιδέας.
Το λεύκωμα, το οποίο αριθμεί 120 σελίδες, κυκλοφορεί σκληρόδετο σε δύο εκδόσεις: Την τυπική και την περιορισμένη, της οποίας τα αντίτυπα φέρουν τις υπογραφές των πληρωμάτων των αεροσκαφών F-4E Phantom AUP της 338 Μοίρας.
Το βιβλίο μπορείται να το προμηθευτείτε από το scaleindetail.com.
Μια εύλογη απορία του ΣΤΕΓΟΣΑΥΡΟΥ, "αλιεύσαμε" από το Facebook και πραγματικά θα είχε αξία να μας απαντήσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού για το θέμα, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον αλλά και ...ανάγκες όπως μας έχει δείξει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
"Εκποιεί ο ΕΣ υλικά που βρίσκονται σε αποθήκες στη Γερμανία;", σημειώνει ο ΣΤΕΓΟΣΑΥΡΟΣ και συμπληρώνει: "Αν είναι έτσι, αφενός εύγε για την αξιοποίηση (παλαιότερα "έπαιζε" καταστροφή"), αλλά αφετέρου, μήπως προηγούνταν οι Ομάδες των Εφέδρων και τα Τάγματα Εθνοφυλακής, που μπορεί να τα έχουν ανάγκη αυτά τα υλικά;".
Στις παρακάτω φωτογραφίες, υπάρχουν τα υλικά του ΕΣ, όπως τα διαθέτει κατάστημα στη Γερμανία:
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter
Εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου και με τις πρώτες πυρκαγιές να έχουν δοκιμάσει ήδη τους χρόνους ετοιμότητας και επιχειρησιακής δράσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι για μια ακόμα φορά βέβαιο πως η άμεση επέμβαση σε κάθε φωτιά, είναι ο «υπ΄ αριθμόν ένα» παράγοντας.
Στην περίπτωση της φωτιάς που ξέσπασε πριν λίγα 24ωρα πλησίον του δάσους της Κέρης στο Δήμο Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο της Κρήτης μια σειρά από γεγονότα συνέβαλαν στην επιτυχή αντιμετώπιση του περιστατικού, πριν αυτό εξελιχθεί σε μεγάλη πυρκαγιά που θα απειλούσε ολόκληρη την περιοχή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είχαμε δύο στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο: Τον εντοπισμό της πυρκαγιάς και την άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την προσπάθεια περιορισμού της πριν τα πρώτα οχήματα της Π.Υ. φτάσουν στο σημείο, ώστε να επιχειρήσουν μετά για την κατάσβεση.
Και στα δύο αυτά στοιχεία, «πρωταγωνιστές» ήταν μέλη του τοπικού Παραρτήματος της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) τα οποία και αντιλήφθηκαν άμεσα την πυρκαγιά. Πέρα από το προφανές (τηλεφώνημα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία) προσπάθησαν να περιορίσουν την εξάπλωσή της έως ότου καταφτάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή. Αυτή η προσπάθεια - αν και έγινε με πρόχειρα μέσα και χωρίς να υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα στη διάθεσή τους – είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι φλόγες και να μην περάσει η φωτιά προς το δάσος της Κέρης, οπότε εκεί η κατάσταση θα γινόταν ιδιαίτερα δύσκολη.
Παράλληλα, η επικοινωνία των εφέδρων με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν συνεχής, μέχρι και την στιγμή που ξεκίνησαν να επιχειρούν στην περιοχή τα πυροσβεστικά οχήματα και το προσωπικό της Π.Υ., δυνάμεις οι οποίες στην πορεία ενισχύθηκαν και με υδροφόρες του δήμου.
Με αφορμή αυτό το συμβάν, αλλά και άλλα περιστατικά που έχουν σημειωθεί με φόντο δασικές ή και άλλου τύπου πυρκαγιές, αναδεικνύεται η ανάγκη της άμεσης προσβολής της φωτιάς με τα κατάλληλα πάντα μέσα, προκειμένου να μην επεκτείνεται και να μην κινδυνεύει να επεκταθεί ή να γίνει ακόμα και ανεξέλεγκτη. Πέρα από τα ατομικά υλικά, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας ή ακόμα και φορητές πυροσβεστικές συσκευές (επινώτιους, μικρούς πυροσβεστήρες κ.ο.κ.) υπάρχουν νέα κατασβεστικά υλικά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως είχαμε αναδείξει μέσα από το defenceline.gr και την σχετική αρθρογραφία.
Πόσες άραγε πυρκαγιές θα είχαν αντιμετωπιστεί στο αρχικό τους στάδιο, αν υπήρχαν αυτά τα υλικά στη διάθεση των εμπλεκόμενων φορέων;
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter