Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 23 Απριλίου 2023
Write on Κυριακή, 23 Απριλίου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ανακοίνωση προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.

Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Κυριακή, 23 Απριλίου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, με απόφαση του Πρωθυπουργού, μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αίγυπτο θα μετασταθμεύσουν σήμερα το απόγευμα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη (ένα C-130 και ένα C-27J), μαζί με 15 κομάντος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, για την ασφάλεια των αεροσκαφών. Στην Αίγυπτο θα μεταβεί, επίσης, ιατρικό προσωπικό με το απαραίτητο υλικό και ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του Υπουγείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Σούλιος.

Κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελληνών Πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν είπε ο κ. Δένδιας. «Η πρεσβεία μας στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον επιχώριο Μητροπολίτη Νουβίας, κ. Σάββα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας, καθώς επίσης και τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν» σημείωσε.

Παράλληλα σημείωσε πως με εντολή του έχει ενεργοποιηθεί Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία με τα άλλα κράτη για συντονισμό και η οποία συνεδριάζει δύο φορές τη μέρα.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών γενικότερα παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων υπηκόων» ανέφερε ο κ. Δένδιας και επεσήμανε ακόμη ότι πρόκειται να θέσει το θέμα του Σουδάν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αύριο, Δευτέρα 24/04 στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Επιπλέον, όπως ενημέρωσε έχει προβεί σε μια σειρά επικοινωνιών με ανώτατους ξένους αξιωματούχους για να βοηθήσουν για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών. Όπως διευκρίνισε, αναφέρεται στις επικοινωνίες του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι στις 18 και 24 Απριλίου, στις τρεις επικοινωνίες του με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ευρισκόμενη στο Παρίσι Υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Ζαχαρόπουλου και με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα τον κ. Τσούνη.

Σαν καταλυτική παρατήρηση σημείωσε ότι στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απομάκρυνση διπλωματικών αποστολών από ΗΠΑ, Γαλλία, Ολλανδία και Σαουδική Αραβία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Σουδάν. Διεθνείς είναι οι εκκλήσεις για την τήρηση της εκεχειρίας. Θετική εξέλιξη είναι η απομάκρυνση των διπλωματικών αποστολών από την χώρα όπου εδώ και 9 ημέρες μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών, με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να εκκενώσουν την πρεσβεία τους. Διπλωματικό προσωπικό από το Χαρτούμ απομάκρυνε η Γαλλία από το πρωί και η Ολλανδία καθώς και χθες το βράδυ 22/4 η Σαουδική Αραβία.

Νωρίς το πρωί το Γαλλικό Πρακτορείο ανακοίνωσε πως η Γαλλία κατάφερε να απομακρύνει αρκετούς πολίτες της, σε μια επιχείρηση διάσωσης που ξεκίνησε από το πρωί, μεταξύ των οποίων και Ευρωπαίους διπλωμάτες, χωρίς να διευκρινίζει από ποιές χώρες της Ευρώπης είναι αυτοί οι διπλωμάτες.

Αυτοί οι διπλωμάτες, που δεν έχει γίνει γνωστό από ποιές χώρες είναι θα μετακινηθούν στο Τσαντ είτε στο Τσιμπουκτί, δύο χώρες στις οποίες η Γαλλία έχει στρατιωτικές βάσεις.

Νωρίτερα έγινε γνωστό από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι η Ιταλία θα επιχειρήσει να απομακρύνει σήμερα 23/4, τους πολίτες της από το Σουδάν.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin