Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023
Write on Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει διαβεβαιώσει τη Γερουσία ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν πρόκειται να παρακάμψει το βέτο (congressional holding) για τα τουρκικά F-16 αναφέρθηκε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας προχώρησε στη συγκεκριμένη αποκάλυψη αναφερόμενος στη κατ΄δίαν συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της ομιλίας που πραγματοποίησε στο 38ο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Ουάσιγκτον.

Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον 'Αντονι Μπλίνκεν, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε «ρώτησα ευθέως τον υπουργό Μπλίνκεν, επειδή συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας πριν από λίγους μήνες. Τον ρώτησα και πριν και μετά τη συνάντηση: "θα παρακάμψεις τις αντιρρήσεις της Γερουσίας για τις πωλήσεις στην Τουρκία και ιδιαίτερα για τα F-16;". Και μου απάντησε χωρίς δισταγμό "όπως ακριβώς είπα και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, έτσι θα το πω και σε εσένα. Δεν έχω καμία πρόθεση να παρακάμψω τις αντιρρήσεις σου στην πώληση όπλων". Και παρόλο που ο Τσαβούσογλου του απάντησε πιέζοντας τον, "εάν συμφωνείς με αυτή την πώληση σε εμάς γιατί δεν παρακάμπτεις τις αντιρρήσεις του;", ο Μπλίνκεν απάντησε "δεν θα το κάνω"».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο γερουσιαστής Μενέντεζ εξήγησε ότι η κυβέρνηση τεχνικά μπορεί να σπάσει το βέτο των νομοθετών. Κάτι τέτοιο, όμως, θα ερχόταν σε αντίθεση με μια μακρόχρονη παράδοση, καθώς μόνο μια φορά ο Λευκός Οίκος παράκαμψε τη βούληση του Κογκρέσου για μια συγκεκριμένη πώληση.

Σε κάθε περίπτωση, ο γερουσιαστής Μενέντεζ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απάντηση και τις διαβεβαιώσεις που του πρόσφερε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Ωστόσο, δεν δίστασε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, προειδοποιώντας ότι ακόμα και στην αντίθεση περίπτωση θα εξακολουθούσε να διαθέτει εργαλεία τα οποία δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει.

«Περίμενα ότι αυτή θα ήταν η απάντηση (του ΥΠΕΞ), αλλά κατέστησα σαφές ότι χαίρομαι που άκουσα αυτή την απάντηση. Φυσικά, διαθέτω και άλλα εργαλεία σε αντίθετη περίπτωση, αλλά δεν πιστεύω ότι θα τα χρειαστώ, ούτε περιμένω κάποια σύγκρουση για αυτό το θέμα. Θα ήταν ανόητο για την κυβέρνηση να το κάνει», τόνισε ο γερουσιαστής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Το ισραηλινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας κατά πυραύλων μέσου βεληνεκούς, γνωστό ως Σφεντόνα του Δαβίδ (David's Sling), αναπτύχθηκε με επιτυχία σε επιχειρήσεις για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των μαχών σήμερα με μαχητές της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν δύο ισραηλινές στρατιωτικές πηγές.

Ο στρατός δεν παρείχε αμέσως περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση του συστήματος αυτού κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, όταν οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν περίπου 270 ρουκέτες κατά της επικράτειας του Ισραήλ, το οποίο είχε εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές κατά μήκος του παλαιστινιακού θύλακα.

Η Σφεντόνα του Δαβίδ, σύστημα σχεδιασμένο για να καταρρίπτει πυραύλους που εκτοξεύονται από 100 χλμ έως 200 χλμ, είναι μέρος της αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ που περιλαμβάνει επίσης το σύστημα μικρού βεληνεκούς Σιδηρούς Θόλος (Iron Dome) και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Arrow-2 και Arrow-3.

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς το σύστημα Iron Dome για να αναχαιτίσει ρουκέτες που εκτοξεύουν Παλαιστίνιοι μαχητές στη Γάζα και οι πύραυλοι Arrow αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ισραήλ για το ενδεχόμενο μιας ιρανικής πυραυλικής απειλής.

Η Σφεντόνα του Δαβίδ, αντιαεροπορικό σύστημα γνωστό και ως "Μαγικό Ραβδί" που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από κοινού από την ισραηλινή κρατική εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems Ltd και την αμερικανική Raytheon Co, έχει επίσης σχεδιαστεί για την αναχαίτιση πυραύλων κρουζ.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του προκάλεσαν σοβαρές ζημιές - χωρίς να την καταστρέψουν - στην 72η ρωσική αυτόνομη μηχανοκίνητη ταξιαρχία κοντά στο Μπαχμούτ, τονίζοντας ότι η πόλη αυτή στην ανατολική Ουκρανία παραμένει ο κύριος στόχος της Μόσχας.

Ο Σέρχι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος των ουκρανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι η κατάσταση παραμένει «δύσκολη» στο Μπαχμούτ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Μόσχα αναγκάζεται ολοένα και περισσότερο να χρησιμοποιεί δυνάμεις του τακτικού της στρατού λόγω του μεγάλου αριθμού απωλειών στις τάξεις της παραστρατιωτικής οργάνωσης-εταιρείας Βάγκνερ. Ο επικεφαλής αυτής, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, του οποίου η ομάδα αυτή μισθοφόρων μάχεται στην πόλη, δήλωσε χθες ότι η ταξιαρχία αυτή εγκατέλειψε τις θέσεις της.

«Δυστυχώς δεν έχουμε καταστρέψει ακόμη ολόκληρη τη (ρωσική) ταξιαρχία, δύο λόχοι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εκεί», είπε ο Τσερεβάτι σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

«Η κατάσταση (στο Μπαχμούτ) παραμένει δύσκολη γιατί για τον εχθρό, παρά τον λευκό θόρυβο που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Πριγκόζιν, το Μπαχμούτ είναι (ακόμη) ο βασικός προσανατολισμός επίθεσης, ο κύριος πολυπόθητος στόχος», συμπλήρωσε.

Η Μόσχα δεν σχολίασε τις αναφορές ούτε του ουκρανικού στρατού, ούτε του Πριγκόζιν ότι η ταξιαρχία αυτή εγκατέλειψε τις θέσεις της στα νοτιοδυτικά προάστια του Μπαχμούτ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την κατάσταση στην περιοχή.

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, το οποίο συνήθως δεν αποκαλύπτει τέτοιες λεπτομέρειες στις τακτικές ενημερώσεις του για την κατάσταση του πολέμου, δεν έδωσε συγκεκριμένη περιγραφή των μαχών στην περιοχή, εκτός από το ότι η Ρωσία «διεξήγαγε ανεπιτυχή επίθεση στην πόλη Μπαχμούτ».

Η πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας είναι ο πρωταρχικός στόχος της τεράστιας χειμερινής επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων και σκηνικό της πιο αιματηρής χερσαίας μάχης στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος κατηγορεί επανειλημμένα τις ρωσικές τακτικές ένοπλες δυνάμεις ότι δεν στηρίζουν επαρκώς την παραστρατιωτική του οργάνωση - κάτι που έκανε και σήμερα - δήλωσε χθες Τρίτη ότι η ρωσική ταξιαρχία είχε εγκαταλείψει τις θέσεις της. «Ο στρατός μας τρέπεται σε φυγή (...) έχασα περίπου 500 άνδρες», είπε ο Πριγκόζιν.

Ανακοίνωση που εξέδωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η 3η ουκρανική αυτόνομη ταξιαρχία εφόδου σημείωνε: «Είναι επίσημο. Η αναφορά του Πριγκόζιν για τη φυγή της 72ης ρωσικής αυτόνομης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας από κοντά στο Μπαχμούτ και τα "500 πτώματα" Ρώσων που αφέθηκαν πίσω είναι αληθινή».

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Αμερικανικού Περιπτέρου – USA Pavilion, στο πλαίσιο της DEFEA 2023, η οποία άνοιξε τις πύλες της, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Αμερικανικό Περίπτερο εγκαινιάστηκε από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, George J. Tsunis, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Assistant Secretary of the Army (Acquisition, Logistics, and Technology) and Army Acquisition Executive Doug Bush, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, τη Senior Advisor for Defense Exports, DASA (DE&C) Sandy Long, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο.

5bc692b1 531c b605 fa46 638844be7699

Το USA Pavilion αποτελεί και φέτος το σημείο συνάντησης και αναφοράς για τους επαγγελματίες του κλάδου της άμυνας και της ασφάλειας, παρέχοντας μια πλατφόρμα για δικτύωση, ανταλλαγή ιδεών, ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων, και άμεση επαφή με βασικούς φορείς λήψης αποφάσεων των αγορών άμυνας και ασφάλειας διεθνώς. Στο περίπτερο φιλοξενούνται 24 κορυφαίες αμερικανικές επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας, παρουσιάζοντας υπερσύγχρονους εξοπλισμούς, υπηρεσίες, οχήματα και ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού. Με εντυπωσιακά εκθέματα όπως τα M270A2 Multiple Launch Rocket System (MLRS), UH-60M Blackhawk, M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), the Joint Light Tactical Vehicle (JLTV), a Stryker combat vehicle, a PLS HEMTT truck, FMTV truck, καθώς και ένα όχημα M1117 του Ελληνικού Στρατού.

3c65cc5c 2c53 1c5e cfb8 c7d9221e3ede

Ο κύκλος των εκδηλώσεων που συνδέονται με την οργάνωση του Αμερικανικού Περιπτέρου άνοιξε τη Δευτέρα το απόγευμα, με τη δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, η οποία συγκέντρωσε μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπροσώπους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υψηλόβαθμους αξιωματούχους και ηγετικά στελέχη του αμερικανικού στρατού, τους εκθέτες του USA Pavilion στο DEFEA 2023, τα στελέχη του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και τους εκπροσώπους της Πρεσβείας των ΗΠΑ και πολλούς εκλεκτούς καλεσμένους. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να μιλήσουν για τις εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία και την ασφάλεια με έμφαση στην ελληνοαμερικανική συνεργασία και τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

8f82da2c b35e ed75 44bb 42460b8451fc

Εκθέτες Αμερικανικού Περιπτέρου: Aeroservices, Αir Industrial, Αviation Procurement Systems, BAE Systems, Boeing, By-light-By-linear, D&M Ammunition Manufacturing Solutions, Cubic Digital Intelligence, Dillon Aero, Inc., Erickson Inc., EWR Radar Systems, General Atomics Aeronautical, Lockheed Martin, Masterclock, Northrop Grumman, Onex Shipyards and Technologies Group, Pratt & Whitney - a division of Raytheon Technologies Corporation, S3 Aerodefense, State of Missouri Int'l Trade & Investment, Summit Aviation-Alpha Systems, Textron Aviation Inc., Titanium Industries, Inc., TotalView, Velos Rotors, Inc.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σημαντικές συμφωνίες συνεργασιών στη DEFEA 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Στεγόσαυρος ...πάει DEFEA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: DEFEA 2023: «Απόβαση» προηγμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Αθήνα

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της DEFEA 2023 υπογράφτηκαν συμφωνίες βιομηχανικών συνεργασιών.

Η πιο σημαντική ήταν η απόκτηση της ηγέτιδας ελληνικής εταιρείας ηλεκτρονικών Intracom Defense (IDE) από την ισραηλινή IAI (Israel Aerospace Industries). Την τελική συμφωνία υπέγραψε ο πρόεδρος της εταιρείας, κύριος Σωκράτης Κόκκαλης, στο εκθεσιακό περίπτερο της εταιρείας στη DEFEA.

DEFEA Agreements 3 1

Επιπλέον, στο πλαίσιο της DEFEA 2023, υπογράφτηκε η ενεργοποίηση της σύμβασης μεταξύ της ελληνικής εταιρείας EODH (Engineering-Office-Deisenroth Hellas) και της γερμανικής KMW (Krauss-Maffei Wegmann), η οποία αφορά στην κατασκευή των θωρακίσεων των αρμάτων Leopard του νορβηγικού στρατού.

DEFEA Agreements 2

Κατά τη δεύτερη ημέρα της διεθνούς έκθεσης, υπογράφτηκε μια ολοκληρωμένη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής εταιρείας AUTOFLUG GmbH και του ομίλου ελληνικών και γερμανικών εταιρειών ALTHOM GmbH και ALTHOM Engineering E.P.E. Η εν λόγω μακροχρόνια συνεργασία αφορά στον τομέα του σχεδιασμού και ανάπτυξης καθισμάτων ασφαλείας καθώς και στη δημιουργία τεχνικής τεκμηρίωσης.

Σημειώνεται, πως αυτή η συμφωνία συνεργασίας σηματοδοτεί το επόμενο βήμα σε μια συνεργασία μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων εταίρων που υπάρχει ήδη από το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Naval Group: Νέες συμβάσεις με 5 ελληνικές εταιρείες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Στεγόσαυρος ...πάει DEFEA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: DEFEA 2023: «Απόβαση» προηγμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Αθήνα

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin