Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2014 10:00

H ασφάλεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Ρωσία

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ή η FSB, είναι η κύρια υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας σαν διάδοχος της Σοβιετικής KGB και διευθύνων αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι από το 2010. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ή η FSB, είναι η κύρια υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας σαν διάδοχος της Σοβιετικής KGB και διευθύνων αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι από το 2010.
Γράφει ο Μηνάς Ρασούλης*

Η ρωσική πόλη Σότσι θα φιλοξενήσει εντός ολίγων ημερών τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από 7 Φεβ. έως 23 Φεβ. και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από 7 -16 Μαρτίου. Η Ρωσία δεν είναι ξένη προς τη φιλοξενία υψηλού προφίλ παγκόσμιων γεγονότων, αφού φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 και προετοιμάζεται για τους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018. Αν και οι αγώνες προσφέρουν φαινομενικά στην Μόσχα μια τέλεια πλατφόρμα για την προβολή της οικονομικής δύναμης και του μηχανισμού ασφαλείας της, δυνάμεις του οργανωμένου εγκλήματος προσπαθούν να επωφεληθούν την ειδησεογραφική κάλυψη του Σότσι και αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τα παιχνίδια.

Ανάλυση και προετοιμασίες Ασφαλείας
Οι Ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας διαθέτουν την εμπειρία και θα έχουν μια έντονη πολυεπίπεδη κάλυψη σε ολόκληρο το Σότσι. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ή η FSB, είναι η κύρια υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας σαν διάδοχος της Σοβιετικής KGB και διευθύνων αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι από το 2010. Το FSB θα οδηγήσει 100.000 προσωπικό ασφαλείας για την εξασφάλιση των παιχνιδιών.
Άλλα στοιχεία που εμπλέκονται στην Ολυμπιακή επιχείρηση ασφαλείας θα είναι:
-Περισσότεροι από 40.000 αστυνομία θα εκπαιδευτούν για να συνομιλήσουν με τους θεατές σε τρεις γλώσσες πλην των Ρωσικών, σε αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, διαθέσιμοι και για βοήθεια 24ωρη τηλεφωνική βοήθεια.
-Περίπου 30.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα αναπτυχθούν στην περιοχή Σότσι . Μια ρωσική στρατιωτική ομάδα που ονομάστηκε «Ομάδα δράσης του Σότσι» αναμένεται να εποπτεύει και να εξασφαλίσει την ορεινή ζώνη από Σότσι προς Mineralnye Vody κοντά στο Ολυμπιακό κέντρο Mountain Cluster, χρησιμοποιώντας περίπου 10.000 στρατιώτες.
-Η 58η Στρατιά θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια και την εποπτεία των νοτίων συνόρων με τη Γεωργία. Η επιτήρηση των παιχνιδιών, θα περιλαμβάνει ρομπότ αναγνώρισης, συστήματα σόναρ και υψηλής ταχύτητας περιπολικά σκάφη.
-Ένα σύστημα υπολογιστή που ονομάζεται Sorm θα αναβαθμιστεί ώστε να παρακολουθεί όλες τις επικοινωνίες και το διαδίκτυο της κυκλοφορίας των κατοίκων της περιοχής Σότσι, και των θεατών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων με την ελπίδα να παρακολουθούν τυχόν ευαίσθητες πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αποφευχθούν τυχόν διαταραχές.
-Η Μόσχα έχει εφαρμόσει εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας στην ξηρά, στη Μαύρη Θάλασσα και στον αέρα. Θα υπάρξουν περιορισμοί των μετακινήσεων και μεταφορών που εφαρμόζονται σε συνδυασμό με τις ζώνες ασφαλείας.
-Απαγορευμένες ζώνες ασφαλείας θα καλύψουν μια μεγάλη περιοχή έξω από τα εσωτερικά σύνορα των Karachay - Cherkessia (πάνω από 322 χιλιόμετρα, ή 200 μίλια, ανατολικά του Σότσι ) και τα εξωτερικά σύνορα μεταξύ της περιοχής Krasnodar Krai της Ρωσίας και της αποσχισθείσας γεωργιανής περιοχής της Αμπχαζίας. Θα περιλαμβάνει επίσης το Ολυμπιακό Πάρκο, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού στο Mountain Cluster και το Ολυμπιακό Παράκτιο Cluster, καθώς και το λιμάνι του Σότσι, τον τερματικό σταθμό, το αεροδρόμιο και το εθνικό πάρκο.
Για να μετακινηθείτε μέσα από τα σημεία ελέγχου στις ζώνες αυτές, κάποιος θα πρέπει να παράγει και ένα εισιτήριο με την παροχή προσωπικών και βιογραφικών στοιχείων για τη ρωσική κυβέρνηση μέσω της οργάνωσης Σότσι 2014.

Απειλές
Η Ρωσία έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα των εξεγερμένων και ιδιαίτερα στον Βόρειο Καύκασο, που είναι το κέντρο βάρος των φονταμενταλιστικών αποσχιστικών εξεγέρσεων από την διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου πολέμου, στην Τσετσενία και σε μαχητικές ομάδες, όπως το Εμιράτο του Καυκάσου. Ένοπλες ομάδες της περιοχής πραγματοποιούν τακτικές επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, χρησιμοποιώντας ένα πλήθος από διαφορετικές τακτικές, συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων δολοφονιών και βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας . Οι μαχητές του Καυκάσου εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τη ρωσική ασφάλεια , έχοντας πραγματοποιήσει αποτελεσματικές επιθέσεις στο εσωτερικό του Καυκάσου, ιδίως στην Τσετσενία, το Νταγκεστάν και την Ινγκουσετία, καθώς και στην ρωσική ενδοχώρα.
Τον Μάιο του 2012, οι ρωσικές αρχές απέτρεψαν σχέδιο ενορχηστρωμένο από τον ηγέτη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Εμιράτο του Καυκάσου, Doku Umarov, να επιτεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, ανακαλύπτοντας κρύπτη όπλων στην Αμπχαζία. Συνελήφθησαν τρία μέλη της Εμιράτο του Καυκάσου. Οι αρχές ανέφεραν ότι τα όπλα ήταν για χρήση πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Τον Ιούλιο του 2013, η Umarov σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube καλούσε ανθρώπους από τον Καύκασο και ειδικά ισλαμιστές αντάρτες από το Ταταρστάν, Μπασκορτοστάν και το Βόρειο Καύκασο σε αντίσταση κατά των Ρωσικών δυνάμεων.

Μέτρα
Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία έχει εφαρμόσει διάφορα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των απειλών. Τον Μάιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαγόρευσε την πώληση όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών και δηλητηριωδών ουσιών μέσα στις απαγορευμένες ζώνες του Ολυμπιακών περιοχών. Τον Αύγουστο, υπέγραψε ένα διάταγμα που απαγορεύει τις διαδηλώσεις και συλλαλητήρια. Τον Οκτώβριο, οι ρωσικές αρχές πήραν δείγματα σάλιου από τις μουσουλμάνες γυναίκες στο Νταγκεστάν, ώστε οι αρχές να είναι σε θέση να προσδιορίσουν καλύτερα τα μέρη του σώματος τους, αν τυχόν γίνουν βομβιστές ενέργειες κατά τη διάρκεια των αγώνων. Επίσης τον Νοέμβριο, ο Πούτιν υπέγραψε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που απαιτεί και από τους συγγενείς να πληρώσουν για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από εξτρεμιστές και επιβάλλει ποινή φυλάκισης έως και 10 έτη για όσους συνδράμουν στην τρομοκρατία με στόχο την διεξαγωγή επίθεσης κατά της Ρωσίας.

Η φιλοξενία, αλλά και η διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών είναι ένα εξαιρετικό έργο για κάθε χώρα. Οι κανόνες ασφάλειας που τίθενται σε εφαρμογή θα κριθούν από χιλιάδες μάτια , ωστόσο, ένα ευρύ φάσμα διαταραχών θα μπορούσε να συμβεί όχι μόνο στο Σότσι, αλλά και σε ολόκληρη τη Ρωσία όπως πάντα, από καθυστερήσεις ταξιδιού, αλλά και εγκληματικότητας του δρόμου.

*Ο Μ. Ρασούλης είναι απόστρατος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ηρακλείου – Λασιθίου.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter