Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014 11:04

Συρία : Στην δίνη του πόλεμου για 3,5 χρόνια

Μετά από τρισίμιση χρόνια εμφύλιων συρράξεων, η Συρία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Περίπου 2,5 εκ Σύροι πρόσφυγες, είναι καταγεγραμμένοι σε γειτονικές χώρες, ενώ 6.5 εκ συνολικά έχουν εγκαταλείψει την χώρα. Μετά από τρισίμιση χρόνια εμφύλιων συρράξεων, η Συρία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Περίπου 2,5 εκ Σύροι πρόσφυγες, είναι καταγεγραμμένοι σε γειτονικές χώρες, ενώ 6.5 εκ συνολικά έχουν εγκαταλείψει την χώρα.

Από την αρχή της σύρραξης στην Συρία, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 191.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στην δημοσιότητα τα ΗΕ. Ανάμεσα τους βρίσκονται τουλάχιστον 88.000 παιδιά.

Μετά από τρισίμιση χρόνια εμφύλιων συρράξεων, η Συρία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Περίπου 2,5 εκ Σύροι πρόσφυγες, είναι καταγεγραμμένοι σε γειτονικές χώρες, ενώ 6.5 εκ συνολικά έχουν εγκαταλείψει την χώρα. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πολλάκις διαμηνύσει στις δυτικές κυβερνήσεις την ανάγκη χάραξης μίας κοινής στρατηγικής, που θα περιόριζε την ανθρωπιστική καταστροφή που είναι σε εξέλιξη στην χώρα.

"Οι δολοφόνοι, οι καταστροφείς και οι βασανιστές στην Συρία έχουν ισχυροποιηθεί εξαιτίας της διεθνούς παράλυσις που παρατηρείται. Έχουν διαπραχθεί τόσο εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας," δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΗΕ Ρούπερτ Κόλβιλ. Αυτό που ξεκίνησε με την μορφή διαδηλώσεων το 2011, με το ξεκίνημα της Αραβικής άνοιξης, εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, με απρόσμενες διαστάσεις.

Όταν το 2013 ξεκίνησαν οι επιθέσεις με χημικά εναντίον αμάχων, η Δύση απείλησε με κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Δαμασκού. Οι απειλές όμως δεν συνοδεύτηκαν από πράξεις ικανές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Οι διεθνείς πιέσεις κλιμακώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, με μια συμφωνία για την καταστροφή των χημικών. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε μερικές ημέρες αργότερα, αλλά οι φόβοι ότι ο Άσαντ ίσως δεν κατέστρεψε όλο το οπλοστάσιο του εξακολουθούν να υφίστανται.

Την ίδια ώρα, διπλωμάτες προσπαθούσαν να προωθήσουν μία πολιτική λύση. Ο διάλογος όμως μεταξύ της αντιπολίτευσης και των εκπροσώπων του καθεστώτος Άσαντ, παρέμεινε άγονος. Ακόμα όμως και μία διεθνής επέμβαση στην Συρία δεν είναι εύκολο να γίνει καθώς χρειάζεται η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ρωσία όμως και η Κίνα, υπηρετώντας τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα, άσκησαν βέτο σε αυτό το ενδεχόμενο.

Τον Μάιο του 13, ο Λακντάρ Μπραχίμι,ανέλαβε την διαμεσολάβηση μεταξύ της αντιπολίτευσης και των εκπροσώπων του καθεστώτος. Μετά από δύο χρόνια, οι προσπάθειες όμως, απεδείχθη ότι απέβησαν άκαρπες. Η αποδέσμευση του Μπραχίμι από τις διαπραγματεύσεις ήταν η παραδοχή της αποτυχίας της διεθνούς διπλωματίας, κάνοντας την κατάπαυση του πυρός στην Συρία να μοιάζει με μακρινό όνειρο.

Copyright © 2014 euronews

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter