Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 10:33

Κινεζικά τεθωρακισμένα – Διορθώνοντας ρωσικά και αμερικανικά λάθη!

H Κίνα αποδεικνύει διευρυνόμενη αυτοτέλεια σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής καινοτομικών τεθωρακισμένων οχημάτων, για να καλύψει συγκεκριμένες απαιτήσεις των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. H Κίνα αποδεικνύει διευρυνόμενη αυτοτέλεια σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής καινοτομικών τεθωρακισμένων οχημάτων, για να καλύψει συγκεκριμένες απαιτήσεις των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία που κυκλοφορεί την Πέμπτη 5 του μηνός, παρουσιάζονται τα νέας γενιάς τεθωρακισμένα οχήματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας, που διορθώνουν σφάλματα σύλληψης και σχεδίασης των αντίστοιχων ρωσικών και αμερικανικών προτύπων, στα οποία υποτίθεται πως στρέφεται για έμπνευση η κινεζική αμυντική βιομηχανία!

Στην παρέλαση του Πεκίνου για την 60ή επέτειο ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την 1η Οκτωβρίου 2009, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) παρουσίασε επίσημα μια σειρά νέων τεθωρακισμένων οχημάτων, για τα οποία κυκλοφορούσαν μέχρι τότε φήμες και θολές φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ή ούτε καν αυτές. Στο διάστημα που ακολούθησε, πρόσθετες πληροφορίες είτε διέρρευσαν ανεπίσημα, είτε συνοδεύουν επίσημα την προσφορά ορισμένων από τα οχήματα αυτά για εξαγωγή. Από τις πληροφορίες αυτές προκύπτει πως διατηρείται η εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας στους τομείς των συστημάτων πρόωσης και όπλων, τα οποία είτε εισάγει απευθείας από το εξωτερικό, είτε κατασκευάζει με άδεια του ξένου κατασκευαστή, είτε αντιγράφει ανενδοίαστα.

Παράλληλα όμως η Κίνα αποδεικνύει διευρυνόμενη αυτοτέλεια σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής καινοτομικών τεθωρακισμένων οχημάτων, για να καλύψει συγκεκριμένες απαιτήσεις των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. Αναλυτικότερα παρουσιάζονται τα ακόλουθα οχήματα:

-Όχημα Μάχης Πεζικού (IFV) ZBD-04 με αμφίβια ικανότητα και με τον οπλισμό του ΒΜΡ-3, αλλά με ορθόδοξη εσωτερική διάταξη του σκάφους, σε αντίθεση με το ρωσικό όχημα.
-Όχημα Αμφίβιας Εφόδου (AAV) ZBD2000 στις εκδόσεις ZBD-05 (IFV) και πυρός υποστήριξης ZTD-05. Με μέγιστη ταχύτητα υδρολίσθησης 40km/h και 8 μεταφερόμενους πεζοναύτες, εκατοντάδες ZBD-05 εισέρχονται σε υπηρεσία, ενώ το αντίστοιχο Εκστρατευτικό Όχημα Μάχης (EFV) του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC) –των 25 κόμβων (46,3km/h) και 17 μεταφερόμενων πεζοναυτών– ακυρώθηκε.
-Αμφίβιο οβιδοβόλο PLZ-07B των 122mm.
-Αερομεταφερόμενο όχημα εφόδου ZBD-03 με ορθόδοξη εσωτερική διάταξη σκάφους, σε αντίθεση με τα ρωσικά BMD-1/2 και BMD-3.
-Τροχοφόρο IFV/ Τεθωρακισμένο Μεταφοράς Προσωπικού (APC) 8x8 ZBD-09, με ορθόδοξη εσωτερική διάταξη σκάφους σε αντίθεση με τα ρωσικά BTR-60/70/80/90 και τα παραγόμενα BTR-82/82A.

Τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα του PLA της Κίνας που υπερβαίνουν σφάλματα σχεδίασης των προτύπων στα οποία υποτίθεται πως στηρίζεται η κινεζική αμυντική βιομηχανία, αποκλειστικά στο τεύχος Σεπτεμβρίου της ΕΑ&Τ που κυκλοφορεί την Πέμπτη 5 του μηνός.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 02:14