Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017
Write on Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Σε σημαντικές συναντήσεις, με φόντο την Πολιτική Προστασία σε επίπεδο Κρήτης, την ενημέρωση και τους τρόπους δράσης για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και συμβάντων που θα έθεταν τη ζωή των πολιτών σε άμεσο κίνδυνο, συμμετείχε η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων - Παράρτημα Ηρακλείου.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης μέσω της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, διοργάνωσε την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 ημερίδα με θέμα: “Θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή στην Κρήτη: Ετοιμότητα και Αντιμετώπιση”, με στόχο την ενδυνάμωση της ετοιμότητας των συμμετεχόντων για την αντιμετώπιση σχετικών συμβάντων.

IMG 20171220 120353

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στην Πλατεία Κουντουριώτη στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αναλύθηκαν ενδιαφέροντα θέματα, όπως:

- Η αντιμετώπιση περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης και το υφιστάμενο Νομοθετικό Πλαίσιο

- Θωράκιση της Κρήτης για την αντιμετώπιση διαρροών αργού πετρελαίου σε μεγάλα βάθη και πετρελαιοκηλίδων που φτάνουν σε παραλίες.

- Ανάπτυξη μεθοδολογίας (Nereids project) για την εκτίμηση της τρωτότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε πετρελαιοκηλίδες

- Θαλάσσια παρακολούθηση και επιχειρησιακή πρόγνωση διασποράς πετρελαιοκηλίδων για υποστήριξη της ασφάλειας στη θάλασσα (marine safety)

- Τεχνολογίες Επικοινωνιών και Πληροφορικής για την ετοιμότητα στη θαλάσσια ρύπανση (Nereids project)

- Θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή στην Ελλάδα: Πρακτική προσέγγιση και Case Studies

- CretaCosmos: Μια ερευνητική υποδομή μεγάλης κλίμακας για την μελέτη των επιπτώσεων και την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης

- Περίθαλψη ζώων σε περίπτωση ρύπανσης από πετρέλαιο. Προκλήσεις και είδη υψηλού κινδύνου στην Κρήτη

- Αντιμετώπιση περιστατικών πετρελαιομένης άγριας πανίδας - θεωρία και πραγματικότητα, το περιστατικό της Αγίας Ζώνης ΙΙ

- Χρηματοδότηση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών από το Ε.Π. «Κρήτη» 2014-2020

4717

Επίσης, την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, μέλη της ΛΕΦΕΔ Ηρακλείου συμμετείχαν στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος Ηρακλείου με θέματα:

1. «Απολογισμός Αντιπυρικής Περιόδου 2017».

2. «Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την Αντιμετώπιση Κινδύνων από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων και Χιονοπτώσεων 2017-2018».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός, καθώς και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων με την πολιτική προστασία τοπικών φορέων. Η κ. Κοζυράκη, από την πλευρά της, αναγνωρίζοντας πρόβλημα της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, πρότεινε τη συγκρότηση ενός τοπικού σχεδίου που θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο και θα καθορίζει τις ευθύνες ανά φορέα.

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε κλίμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Ευρυπίδη Κουκιαδάκη και τον πολιτικό προσϊστάμενο της πολιτικής προστασίας του δήμου Ηρακλείου, Μαρίνο Παττακό, σε ό,τι αφορά στους τομείς ευθύνης και με αφορμή την πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποιήθηκε σε επικίνδυνα για εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων σημεία από το δήμο Ηρακλείου. Ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι θα συγκαλέσει νέα σύσκεψη μεταξύ δημάρχων, πιθανότατα αμέσως μετά τις γιορτές, ώστε να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter