Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017
Write on Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Ο Κωνσταντίνος Κραββαρτόγιαννος γεννήθηκε το 1950 στην Άμφισσα Φωκίδας. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Νοέμβριο του 1970 και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1974 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Σκοτώθηκε στις 11 Αυγούστου 1975, όταν το αεροσκάφος του F-84F της 340 Μοίρας Διώξεως/Βομ­βαρδισμού, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης εκπαι­δευτικής αποστολής αναγνωρίσεως του αεροδρομίου Καστελλίου Ηρακλείου, έπεσε στο έδαφος και συνε­τρίβη, 3 μίλια νοτιοδυτικά του αεροδρομίου, έξω από το χωριό Ευαγγελισμός (Mουχτάρω).

4 krav

Τόσο από αυτόπτες μάρτυρες, όσο και από τις έρευνες που ακολούθησαν, έγινε γνωστό πως ο πιλότος προτίμησε να παραμείνει μέσα στο αεροπλάνο του και να το οδηγήσει εκτός του χωριού, καθώς αν είχε εγκαταλείψει το F-84F τότε αυτό θα είχε πέσει μέσα στα σπίτια με ανυπολόγιστες συνέπειες.

1 krav

Οι κάτοικοι της περιοχής όπου έπεσε με το αεροσκάφος του, το F-84F Thundersteak, δεν τον ξεχνούν... Τιμούν κάθε χρόνο τη μνήμη του, με ένα τρισάγιο στον τόπο του αεροπορικού δυστυχήματος.

2 krav

Tο μνημείο βρίσκεται στον οικισμό Ευαγγελισμού κοντά στο χωριό Θραψανο και στήθηκε στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να θυμίζει σε όλους τη θυσία του 25χρονου - τότε - αεροπόρου. Παράλληλα, μέσα στο χωριό υπάρχει μια επιτύμβια πλάκα αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Κραββαρτόγιαννο, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν το 2014.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter