Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2013 18:07

Εκδηλώσεις στην Κύπρο για τη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Κύπρο. Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Κύπρο.

Τη μνήμη του προστάτη της Αρχαγγέλου Μιχαήλ γιορτάζει η Πολεμική Αεροπορία, την οποία τίμησε με λαμπρότητα, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Στυλιανού Νάση σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» στην Πάφο.

Στρατιωτικό άγημα και η Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς απέδωσαν τιμές και αφού τελέστηκε δοξολογία, ο Διοικητής της Αεροπορίας Υποπτέραρχος Λεωνίδας Τσιούτρας ανέγνωσε την ημερήσια διαταγή. Ακολούθως, ο Υπουργός Άμυνας και οι άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν το χώρο της έκθεσης πτητικών μέσων και οπλικών συστημάτων.

Στους επίσημους εορτασμούς παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Δήμαρχος Πάφου κ. Σάββας Βέργας, ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, Βουλευτές και άλλοι πολιτειακοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών καθώς και ξένοι στρατιωτικοί ακόλουθοι στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την τελετή, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε τα ακόλουθα: «Σήμερα, ανήμερα μιας μεγάλης θρησκευτικής γιορτής της ορθοδοξίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας γιορτάζουν διπλά, γιατί ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο Προστάτης της Αεροπορίας». Ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους, αλλά πάνω απ΄ όλα στο προσωπικό, τους οπλίτες και τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας. Τους ευχαρίστησε και τους συνεχάρη για το δύσκολο έργο που επιτελούν εν μέσω των αντίξοων, όπως τις χαρακτήρισε, συνθηκών. «Επιτελείται ένα πολύ σημαντικό έργο και το μήνυμα νομίζω είναι ξεκάθαρο: ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, παρά την οικονομική κρίση, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», πρόσθεσε.

Ακολούθως αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Αεροπορικής Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» λέγοντας ότι αποτελεί βασική επιχειρησιακή υποδομή για την Εθνική Φρουρά και πρόσθεσε ότι προσφέρει σημαντικά ως προς την ενίσχυση της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής θέσης και του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή. «Η Κύπρος πλέον μετατρέπεται σε παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» τόνισε.

Σημείωσε ότι στην Αεροπορική Βάση το 2014 προγραμματίζονται σημαντικά βελτιωτικά έργα για να μπορέσει, όπως είπε, «να ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτόν τον σημαντικό της ρόλο όσον αφορά τις διευκολύνσεις σε φιλικές χώρες αλλά και διεθνείς οργανισμούς».

Ερωτηθείς σχετικά με τις ενέργειες που λαμβάνονται, εν όψει και των εξελίξεων που θα υπάρχουν με την ενεργειακή ασφάλεια, ο Υπουργός απάντησε ότι γίνεται αθόρυβα μια σημαντική δουλειά. Όταν αναφερόμαστε στην ενεργειακή ασφάλεια, είπε, «θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα και από συνεργασίες με άλλα κράτη. Κράτη στην περιοχή ή κράτη τα οποία έχουν συμφέροντα στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη».

Επανέλαβε ότι σε αυτόν τον τομέα γίνεται μια σημαντική δουλειά και πρόσθεσε: «Δημιουργούμε μια ομπρέλα ενεργειακή ασφάλειας γιατί η ενέργεια και ο φυσικός μας πλούτος είναι το μέλλον αυτού του τόπου».

Ερωτηθείς για τη χορήγηση οπλισμού στους εφέδρους και εθνοφύλακες, ο κ. Φωτίου είπε ότι κατά την τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου έχει συζητηθεί μια σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, πρόταση, όπου λαμβάνονται μια σειρά από μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα περιστατικά, όπως αυτό, πριν από λίγες βδομάδες, στη Λεμεσό. «Θεσμοθετήσαμε την όλη διαδικασία, συνεργαζόμαστε με πολλές υπηρεσίες όπως την Αστυνομία, το Γραφείο Ευημερίας, το Υπουργείο Υγείας κ.ά., ώστε να υπάρχει μια αλληλοενημέρωση για προβληματικές περιπτώσεις τις οποίες θα μπορεί η ΕΦ αλλά και η Αστυνομία να παρεμβαίνει έγκαιρα και προληπτικά», ανέφερε. Τόνισε δε ότι δεν μπορεί και δεν είναι σωστό να αφαιρεθούν τα όπλα από τους εφέδρους μας. «Οι έφεδροι μας και γενικότερα η εφεδρεία μας» είπε «αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και νομίζω ότι εκεί που θα πρέπει να επικεντρωθούμε είναι στο να βελτιώσουμε το σύστημα όπως είναι σήμερα» .

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε με την εταιρεία ΕΛΒΟ και ερωτηθείς εάν έχει επιλυθεί η διαφορά που υπήρχε όσον αφορά τα οχήματα, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι είναι θέμα που το χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία και ευχήθηκε όπως η εξέλιξη ικανοποιήσει και τις δυο πλευρές.

Δείτε το βίντεο από τον εορτασμό του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στην αεροπορική βάση της Πάφου.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2013 18:21