Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017
Write on Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Κώστα Περρίκο, τον Ιδρυτή της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) οργανώνει η Νέα Δεξιά.

Το κόμμα, με επικεφαλής των Φαήλο Κρανιδιώτη, απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 στις 10:30 π.μ. στο Μνημείο του Κώστα Περρίκου, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας.

22195727 10210820796660121 5572914004976998712 n

Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Κώστας Περρίκος γεννήθηκε το 1905 στην Καλιμάσια Χίου.

Το 1925 γράφτηκε στην δύναμη της Στρατιωτικής Σχολής Αεροπλοΐας. Υπηρέτησε επί σειρά ετών ανακατατασσόμενος και προήχθη στον βαθμό του Αντισμηνάρχου επ' ανδραγαθία.

Στις 4 Φεβρουαρίου 1943 εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Καισαριανή λόγω εθνικής δράσεώς του κατά τη γερμανική κατοχή και ιδιαίτερα για την ανατίναξη του Γερμανικού Διοικητηρίου επί της οδού Γλαδστώνος.

Η ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) ήταν αντιστασιακή οργάνωση την περίοδο της κατοχής. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1941 από τον Χιώτη αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας Κώστα Περρικό με κεντρώο πολιτικό προσανατολισμό. Στην ιδρυτική ομάδα συμμετείχαν επίσης οι Ι. Κατεβάκης, Γ. Αλεξιάδης, Δ. Παπαβασιλόπουλος. Αν και συνειδητά δεν έγινε ποτέ μαζική οργάνωση, κατόρθωσε να προετοιμάσει μια από τις σπουδαιότερες αντιστασιακές ενέργειες που έγιναν στην Αθήνα, την ανατίναξη της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης ΕΣ.Π.Ο. στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, που στρατολογούσε Έλληνες για λογαριασμό του πολυεθνικού τμήματος των Waffen SS.

Ο Κώστας Περρικός, τουφεκίστηκε στην Καισαριανή στις 4 Φεβρουαρίου 1943 από τον Γερμανικό Στρατό Κατοχής. Η προτομή του βρίσκεται στη συμβολή των οδών Γλαδστώνος και Πατησίων.

Πηγή: Αεροπορική Επιθεώρηση τεύχος 89
www.haf.gr/el/articles/pdf/ae_89.pdf

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις, αλλά και τις δυνατότητες της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι μία χώρα που έχει και θα έχει πάντα, ισχυρό ενδιαφέρον για την περιοχή και έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι κατορθώνουμε διαχρονικά, να λειτουργούμε σταθεροποιητικά. Η πολιτική μας δεν στρέφεται ενάντια ουδενός. Είναι ταυτισμένη με την προαγωγή του κοινού συμφέροντος, με την επιδίωξη μιας κοινής προοπτικής ασφάλειας, ανάπτυξης και συνεργασίας για όλες τις χώρες και λαούς της περιοχής».

Τα παραπάνω ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης της διακλαδικής άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων «Παρμενίων 2017» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πεδίο βολής Ψηλός Στάλος, στα Λάβαρα του Δήμου Σουφλίου.

24

Ο κ. Καμμένος τόνισε, πως «από την ιστορική αυτή γωνιά της Ελλάδος, αλλά και από κάθε γωνιά της, στέλνουμε μήνυμα ειρήνης και φιλίας προς όλους τους γείτονές μας και ταυτόχρονα ένα μήνυμα ξεκάθαρο και αδιάλειπτο, ότι η εθνική μας κυριαρχία, η εδαφική μας ακεραιότητα και ανεξαρτησία, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δεν επιδέχεται εκπτώσεις. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από αυτές».

Χαρακτήρισε την τελική φάση της άσκησης «Παρμενίων» το «επιστέγασμα του εκπαιδευτικού κύκλου του έτους για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των υπολοίπων φορέων του κρατικού μηχανισμού, καλύπτοντας το Αιγαίο και τον Έβρο».

14 3

Επεσήμανε πως «για άλλη μια φορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε σε ειδικούς και μη την αποτρεπτική ικανότητα του στρατεύματος και τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εθνικό μας χώρο και τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα από οποιαδήποτε απειλή, είτε συμβατική, είτε ασύμμετρη» και εξέφρασε «την ικανοποίηση και τη βεβαιότητα ότι η φύλαξη των συνόρων μας, η φύλαξη της αξιοπρέπειας της πατρίδος είναι σε ικανότατα χέρια».

Δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής «για την αναβαθμισμένη και στοχευμένη συμμετοχή της Εθνοφυλακής μας σε όλο τον ελλαδικό χώρο», υπογραμμίζοντας πως «η Εθνοφυλακή μας έχει πλέον οργανωθεί σε τέτοιο σημείο που ξεπερνά και τις δικές μας προσδοκίες. Εθνοφύλακες εκπαιδευμένοι, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι από τις ενεργές Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε, πως «στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές» και ζήτησε «να μείνουν έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις. Να ψηφίσουμε ξανά στον προϋπολογισμό της Βουλής, όλα τα κόμματα, τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων».

13 2

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην άσκηση τους παρότρυνε να είναι «υπερήφανοι που υπηρετείτε εδώ, στην περιοχή ευθύνης του ιστορικού Δ΄ Σώματος Στρατού, για τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζετε στη διασφάλιση της άμυνας και την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στον ελληνικό λαό και ιδίως στους κατοίκους της ακριτικής αυτής περιοχής».

Ο κ. Καμμένος ευχαρίστησε «όλους τους ξένους αντιπροσώπους και παρατηρητές» και χαρακτήρισε ξεχωριστή τιμή τη φιλοξενία διπλωματικών και στρατιωτικών αποστολών από άλλες χώρες. «Από αυτό το βήμα τους ευχαριστώ για τη σταθερή διάθεσή τους για συνεργασία, για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς και ειδικά στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή μας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που στη σημερινή συγκυρία διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο για τη διεθνή σταθερότητα και την ειρήνη» είπε, συμπληρώνοντας:
«Οφείλουμε να μετατρέψουμε την περιοχή αυτή σε χώρο που θα επικρατούν η τήρηση και εφαρμογή των κανόνων διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, η δυναμική των σχέσεων καλής γειτονίας, η ειρηνική διευθέτηση διαφορών και προβλημάτων».

9 8

Τέλος, ο υπουργός ευχαρίστησε και τους κατοίκους του Έβρου «που αγκαλιάζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και βρίσκονται δίπλα μας καθημερινά» και εκτίμησε πως «με τη νέα δομή δυνάμεων θα μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε τις δυνάμεις μας σε προσωπικό και σε μέσα, προκειμένου να μπορέσει η ακριτική Ελλάδα ν' αποτελέσει την αρχή της εξόδου από αυτή τη δύσκολη κρίση που έζησε όλος ο ελληνικός λαός, αλλά και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

7 6

Σημειώνεται πως την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017», παρακολούθησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

1 16

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter