Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019
Write on Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Η πρόταση της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) για την θητεία και την Εφεδρεία που πέρα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες Πρωθυπουργό, Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ΓΕΣ στάλθηκε στα κόμματα του Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2018:

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
Υπό συνθήκες συνεχής απειλής πολέμου η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων θεωρεί καθήκον προς την Πατρίδα να καταθέσει στην Πολιτεία αίτημα άμεσης αύξησης της στρατιωτικής θητείας.

Παράλληλα θεωρεί άκρως αναγκαία και κατεπείγουσα τη λήψη μέτρων αναβάθμισης της Εφεδρείας.

Ειδικότερα:

1. Την άμεση οργανική ένταξη στις Μονάδες που επιστρατεύονται, όλων των εφέδρων που διαμένουν στις παραμεθόριες περιοχές. Έφεδροι αυτής της κατηγορίας καλούνται ήδη σε μια μονοήμερη ενημέρωση. Στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης είναι κρίσιμο να γνωρίσου, με τρόπο μεθοδικό και τυποποιημένο, τους οργανικούς δεσμούς τους.
2. Την άμεση θεσμοθέτηση και ενεργοποίηση του θεσμού του Εθελοντή Εφέδρου.
3. Την άμεση αναβάθμιση της εκπαίδευσης των εφέδρων

Για την βέλτιστη προώθηση του αιτήματος μας στην Πολιτική Ηγεσία αποφασίσαμε τα εξής:

Να κοινοποιήσουμε το αίτημα σε όλες τις συλλογικότητες του κινήματος Εφέδρων σε όλη τη Ελλάδα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Το αίτημα θα κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο και τον Τομεάρχη Άμυνας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καθώς και σε όλες τα πολιτικές δυνάμεις του Εθνικού Κοινοβουλίου.

Για την ανάλυση των παραπάνω προτεινόμενων μέτρων ακολουθεί σχετικό Παράρτημα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Θεωρούμε σημαντικό να συνοδεύσουμε τα προτεινόμενα μέτρα με ορισμένες αναγκαίες διευκρινήσεις προς αποφυγή παρανοήσεων ή παρερμηνειών.

Το αίτημα για άμεση αύξηση της στρατιωτικής θητείας δεν χρειάζεται ανάλυση. Ενδεικτικά επισημαίνουμε πως ανώτατοι αξιωματικοί κρίνουν ως κατεπείγουσα ανάγκη την στελέχωση σε ποσοστό 100% δύο Ταξιαρχιών στον Έβρο. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για ορισμένες Μονάδες της ΑΣΔΕΝ.

Παρακάτω παρατίθενται ένα προς ένα τα τρία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αναβάθμιση της εφεδρείας, , αναφέρεται ο σκοπός κάθε προτεινόμενου μέτρου και ακολουθεί μια ανάλυση.

1. Η οργανική ένταξη στις Μονάδες που πρόκειται να επιστρατευθούν, όλων των εφέδρων που διαμένουν στις παραμεθόριες περιοχές.

Σκοπός του μέτρου: Η ταχύτατη ενσωμάτωση των εφέδρων στις Μονάδες και η μείωση της Διοικητικής Μέριμνας τις πρώτες κρίσιμες ώρες και μέρες μιας «μερικής» επιστράτευσης. Η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των παραμεθόριων Μονάδων.

Ανάλυση
Με τον όρο οργανική ένταξη εννοούμε πως θα πρέπει να γνωρίζει ο έφεδρος οπλίτης της παραμεθορίου τους οργανικούς δεσμούς , δηλαδή την Ομάδα, την Διμοιρία και τον Λόχο που εντάσσεται και όχι μόνο το Τάγμα.
Στην ολιγόωρη ενημέρωση να γνωρίσει τους άλλους άνδρες της Ομάδος του. Να γνωρίσει τον Διμοιρίτη του και το συγκεκριμένο ΤΟΜΠ που θα υπηρετήσει. Να λάβει μια κατάσταση με τα ονόματα και τα τηλέφωνα των άλλων εφέδρων της Ομάδος του.
Αξίζει να σημειωθεί πως η γνωριμία των ανδρών κάθε μιας Ομάδος και η σύσφιξη σχέσεων μπορεί να επιτευχθεί ως διαδικασία «αυτοοργάνωσης» με την ενθάρρυνση των στελεχών. Χρειάζεται να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη και τυποποιημένη μέθοδος γνωριμίας των ανδρών κάθε ομάδος. Την ευθύνη υλοποίησης αυτής της μεθόδου γνωριμίας μπορούν να αναλάβουν δύο – τρεις ενημερωμένοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι Υπαξιωματικοί κάθε Μονάδος. Τα αποτελέσματα μπορεί να καταπλήξουν.
Τέλος , προτείνουμε να δίδεται ένας μικρός κατάλογος υλικών που πρέπει να φέρει μαζί του ο έφεδρος σε περίπτωση επιστράτευσης όπως λ.χ. ξηρά τροφή και νερό για τέσσερις ημέρες. Έτσι θα μειωθεί η ανάγκη διοικητικής μέριμνας κατά το κρίσιμο αυτό στάδιο της ένταξής του.

2. Την άμεση θεσμοθέτηση και ενεργοποίηση του θεσμού του Εθελοντή Εφέδρου.

Σκοπός του μέτρου: Η θεσμοθέτηση του Εθελοντή Έφεδρου αφενός θα εμπλουτίσει τις μάχιμες Μονάδες με τον «ιδανικό τύπο οπλίτη» και αφετέρου θα ενσωματώσει οργανικά την εφεδρεία στις Μονάδες με ένα τρόπο που μέχρι σήμερα δεν γνώρισε ο Ε.Σ. από της συστάσεώς του.

Ανάλυση
Οι εθελοντές έφεδροι είναι πρόθυμοι να παρακολουθήσουν «μαθήματα εξ αποστάσεως» με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, να μελετήσουν εγχειρίδια, να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά videos,να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να καλλιεργήσουν ατομικές δεξιότητες. Είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν σε εκπαιδεύσεις «του Σαββατοκύριακου», να συμμετέχουν σε αγώνες εφέδρων και αξιολογήσεις φυσικής κατάστασης, ατομικής τακτικής και τακτικών Ομάδος. Είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν σε ΤΑΜΣ. Τέλος, είναι πρόθυμοι να οργανώσουν σχολαστικά τον ατομικό τους φόρτο και να παρουσιαστούν ταχύτατα στη Μονάδα για να εκτελέσουν την αποστολή τους.
Η θεσμοθέτηση του «εθελοντή εφέδρου» θα αποδώσει αρχικά μερικές εκατοντάδες άνδρες. Στην πλήρη ανάπτυξή του θεσμού εκτιμούμε πως θα αποδώσει περισσότερους από 3.000 άνδρες.
Ανασταλτικός παράγοντας , εκτός από την πιθανή έλλειψη πολιτικής βούλησης, μπορεί να είναι η «άκαμπτη» υπηρεσιακή αντίληψη πως ένας έφεδρος πρέπει να καλείται να υπηρετήσει μόνο στην ειδικότητα που του αποδόθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Σύμφωνα με αυτήν την «αρχή» είναι αδιανόητο ένας οπλίτης της αεροπορίας να κληθεί ως τυφεκιοφόρος σε Τάγμα Πεζικού. Η πραγματικότητα όμως ανατρέπει διαρκώς αυτές τις αντιλήψεις καθώς κάθε άνθρωπος εξελίσσεται και αποκτά (ή χάνει) δεξιότητες πολύτιμες, όπως λ.χ. ένας υπέρβαρος μπορεί να εξελιχθεί σε δρομέα βουνού υπεραποστάσεων και αντιθέτως ένας έφεδρος καταδρομέας σε υπέρβαρο άτομο! Ο εθελοντής έφεδρος είναι «εκπαιδεύσιμος» καθώς θέλει και μπορεί να επανεκπαιδευτεί. Με τις νέες τεχνολογίες και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης η εκπαίδευση μπορεί να είναι «υβριδική», να συνδυάζει δηλαδή την εκπαίδευση «δια ζώσης», με την εκπαίδευση «εξ αποστάσεως». Τα επίπεδα δεξιοτήτων και φυσικής κατάστασης, μπορεί να είναι μετρήσιμα από τη Στρατιωτική Υπηρεσία με σταθμισμένα κριτήρια αξιολόγησης. Είμαστε βέβαιοι πως και στο πεδίο αυτό τα αποτελέσματα θα είναι ενθαρρυντικότατα έως και θεαματικά. Η βεβαιότητά μας είναι προϊόν εμπειρίας του Εφεδρικού Κινήματος από τους αγώνες εφέδρων στους οποίους διακρίνονται άνδρες που «δεν ήταν μάχιμοι».

3. Την άμεση αναβάθμιση της εκπαίδευσης εφέδρων

Σκοπός του μέτρου: Πέραν του αυτονόητου που είναι η απόδοση εφέδρων ικανών να εκτελέσουν την αποστολή τους, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης θα δώσει νόημα στην στρατιωτική θητεία, θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία και θα αυξήσει την εκτίμηση της κοινωνίας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ανάλυση
Στο σύγχρονο πεδίο μάχης η διασπορά, ως αναγκαία συνθήκη, σημαίνει πως τα μικρά τμήματα, ακόμη και τα άτομα θα πρέπει να αποφασίζουν για τη δράση που πρέπει να αναλάβουν προκειμένου να πραγματοποιήσουν την πρόθεση του διοικητή τους. Παράλληλα ο αστικός αγώνας είναι το κύριο πεδίο του σύγχρονου πολέμου. Η κατάσταση αυτή απαιτεί πρωτοβουλία, νοημοσύνη και στρατιωτικές γνώσεις από τον κάθε ένα οπλίτη κάθε Όπλου ή Σώματος.

Ποιοτική και ταχύρρυθμη εκπαίδευση εφέδρων.
Η ποιοτική εκπαίδευση δεν απαιτεί περισσότερα χρήματα. Όταν η εκπαίδευση δεν είναι επαρκώς οργανωμένη χρειάζεται το μεράκι και τη φαντασία των στελεχών που εκτελούν χρέη εκπαιδευτών. Όταν είναι σωστά θεσμοθετημένη και επαρκώς οργανωμένη, απαιτεί τον επαγγελματισμό πιστοποιημένων εκπαιδευτών. Στην πρώτη περίπτωση τα θετικά αποτελέσματα έχουν περιορισμένη εμβέλεια και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αξιολογηθούν. Στη δεύτερη έχουν καθολική εφαρμογή και μπορούν να αξιολογηθούν, δηλαδή να οδηγήσουν σε διαρκή βελτίωση της εκπαιδεύσεως και φυσικά σε άνδρες ικανούς να εκτελέσουν την αποστολή τους . Συνεπώς το πρώτο βήμα εκσυγχρονισμού της εκπαιδεύσεως είναι η δημιουργία μιας σχετικά μικρής ομάδος πιστοποιημένων εκπαιδευτών (προφανώς Μονίμων Υπαξιωματικών). Υπό τον όρο πιστοποιημένων εννοούμε τα στελέχη που αφενός θα επιμορφωθούν στην εκπαίδευση ενηλίκων, δηλαδή θα μάθουν πως να οργανώνουν ενδιαφέρουσες και ταχύρρυθμες εκπαιδεύσεις και αφετέρου θα ειδικευτούν σε ένα ή περισσότερα «σχολεία», γνωρίζοντας άριστα της τακτικές και τις δεξιότητες που πρέπει να διδάξουν.

Η εκπαίδευση των εφέδρων που υπηρετούν τη θητεία τους για να είναι αποτελεσματική πρέπει να ενσωματώνει τις αρχές της σύγχρονης εκπαίδευσης ενηλίκων, όπως:
1. Εξατομικευμένες διδασκαλίες και καλά οργανωμένες ατομικές ασκήσεις (όπως λ.χ. οι βολές άμεσης αντίδρασης και οι ατομικοί «αγώνες» προσανατολισμού).
2. Ομαδοσυνεργατικές μορφές διδασκαλίας ,όπως για παράδειγμα η μέθοδος επίλυσης προβλήματος σε πρόχειρη αμμοδόχο.
3. Ανταγωνιστικές δοκιμασίες και εκπαιδευτικές ασκήσεις μικρών κλιμακίων διπλής ενέργειας.
4. Να αξιολογείται το επίπεδο εκπαιδεύσεως με συμμετοχή των εφέδρων σε στρατιωτικούς αγώνες. Οι αγώνες να διεξάγονται με διάφορα «σενάρια» και να περιλαμβάνουν απαιτήσεις διαφόρων βαθμών δυσκολίας.
5. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση των εφέδρων που έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους θα πρέπει να είναι «υβριδική» δηλαδή συνδυασμός «εξ αποστάσεως» εκπαίδευσης μέσω internet και πλατφορμών επικοινωνίας και αξιολόγηση μέσω ασκήσεων και αγώνων.

Για να γίνουν όλα αυτά δεν απαιτούνται περισσότεροι πόροι αλλά απαιτούνται πιστοποιημένοι εκπαιδευτές, οργανωμένοι σε ομάδες εκπαιδευτών που θα έχουν στη διάθεσή «εκπαιδευτικά πακέτα». Κάθε «εκπαιδευτικό πακέτο» μπορεί να περιλαμβάνει επιμελώς σχεδιασμένες πορείες διδασκαλίας, κατάλογους απαραίτητων υλικών, εποπτικά μέσα κ.α. Με αυτόν τον τρόπο η εκπαίδευση μπορεί να είναι ποιοτική, ταχύρρυθμη και χαμηλού κόστους. Παράλληλα η «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» μπορεί να περιλαμβάνει εγχειρίδια σε μορφή PDF, προβολές power point, εκπαιδευτικά videos, «στάνταρ» συμμετοχής σε στρατιωτικούς αγώνες (φυσικής κατάστασης, ατομικών δεξιοτήτων οπλίτη, γνώσεων τακτικών ομάδος πεζικού κ.α).

Σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις και οι έφεδροι ουσιαστικά δεν εκπαιδεύονται. Στο όνομα της αλήθειας καταθέτουμε αυτή την διαπίστωση καθώς είναι κοινή εκτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εφέδρων.

Η εμπειρία του Εφεδρικού Κινήματος, από τις συμμετοχές σε διεθνείς στρατιωτικούς αγώνες μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε πως η βελτίωση της εκπαίδευσης, κατά κανόνα και σε αντίθεση με παγιωμένες αντιλήψεις, δεν απαιτεί πολύ περισσότερα χρήματα από τα ελάχιστα που τώρα διατίθενται. Απαιτεί ορισμένες εύκολα υλοποιήσιμες οργανωτικές αλλαγές όπως αυτές που ενδεικτικά αναφέραμε.

Write on Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε 29 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη τη Δευτέρα σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα συνολικά πέντε τουρκικά αεροσκάφη (τέσσερα F-16 και ένα CN-235) προέβησαν επίσης σε πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Από τις 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι 17 έγιναν από τα τουρκικά κατασκοπευτικά CN 235 και οι υπόλοιπες 12 από τα μαχητικά F-16.

Τέσσερα από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια πρακτική.

Write on Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τους εποπτευόμενους φορείς του για τον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και της Μάχης των Θερμοπυλών, ανακοίνωσε η υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που έχει τον γενικό συντονισμό των εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή της προέδρου της τιμητικής κοσμητείας κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη και του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου.

“Πρόθεση μας είναι, είπε η κ. Μενδώνη, να μείνουν σημαντικά έργα υποδομής στους τόπους που αναφέρονται στην επέτειο. Θα ξεκινήσουν τώρα αμέσως. Μερικά θα ολοκληρωθούν λίγο μετά από το πέρας των εορτασμών. Για τον λόγο αυτό, προγραμματίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Αυτές είναι:

Η ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, με τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής στα κτήρια που χρησιμοποιούνταν ως οχυρά στην Κυνόσουρα της Σαλαμίνας, καθώς και στο Μουσείο της Σαλαμίνας.

Βελτιωτικές παρεμβάσεις ήπιας ανάπλασης στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών. Συγκεκριμένα στον χώρο του αγάλματος του Λεωνίδα, στο μνημείο των Θεσπιέων και στο τείχος των Φωκέων, Επίσης, θα αναβαθμιστεί ο χώρος με περίπτερο του ΤΑΠΑ και θα σημανθεί ο χώρος του πεδίου μάχης, ώστε να είναι σαφή τα όρια του πεδίου της μάχης, που με το πέρασμα του χρόνου έχει αλλοιωθεί από τις προσχώσεις. Σχεδιάζεται ακόμη ο εμπλουτισμός των πληροφοριών που παρέχονται στους επισκέπτες από το Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφόρησης, με βίντεο animation.

Σχεδιάζεται επίσης, η διαχρονική πολιτιστική διαδρομή Θερμοπύλες-Σπερχειός-Αλαμάνα.

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου, συμμετέχουν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μουσεία, και οι εποπτευόμενοι φορείς το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς. Οι εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι οι εξής:

- Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει έκθεση αφιερωμένη στην ιδέα της «Νίκης» στους αγώνες των θνητών με την υποστήριξη των θεών. Η έκθεση επικεντρώνεται στην περίοδο 490-479 π.Χ. και στον άξονα Μαραθώνας- Θερμοπύλες -Πλατειές -Αρτεμίσιο -Σαλαμίνα, καθώς και στην Αθήνα και την καταστροφή της από τους Πέρσες.

- Η Διεύθυνση Μουσείων επικεντρώνεται σε σπονδυλωτή έκθεση, που αφορά στα γεγονότα της δεκαετίας των περσικών πολέμων: Το Επιγραφικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο, η ΕΦΑ της πόλης των Αθηνών, η ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων, καθώς και η ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής με δικές τους επί μέρους εκθέσεις.

- Η ΕΦΑ Λακωνίας σχεδιάζει έκθεση αφιερωμένη σε τομείς του βίου των Λακεδαιμονίων, με κεντρικό έκθεμα το άγαλμα του οπλίτη-Λεωνίδα. Πρόκειται για την πρώτη περιοδική έκθεση που πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.

- Η ΕΦΑ Φθιώτιδος θα πραγματοποιήσει έκθεση αρχειακού υλικού για την ανασκαφή του Σπυρίδωνος Μαρινάτου στις Θερμοπύλες. Παράλληλα προγραμματίζεται ημερίδα για τη σημασία της θέσης των Θερμοπυλών διαχρονικά, έως το 1943.

- Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα πραγματοποιήσει δράσεις για το πώς πέρασε η μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας στην προφορική παράδοση, αλλά και στη μουσική και στο θέατρο Σκιών. Παράλληλα, θα σχεδιάσει δράσεις με άξονα τις έννοιες της Αρετής, της Ανδρείας, της Ελευθερίας και της Θυσίας.

- Η ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων δίνει έμφαση στην εκπαιδευτική διάσταση, προγραμματίζοντας:

Έναν παιδικό οδηγό για το Μουσείο Σαλαμίνας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Σαλαμίνα

Ημερίδα που θα απευθύνεται στου εκπαιδευτικούς

- Σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα πραγματοποιηθούν «ξεναγήσεις εν πλω» στον φυσικό χώρο της ναυμαχίας, όπου θα παρουσιάζονται αποσπάσματα από το κείμενο του Αισχύλου, καθώς και ένα τρίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά. Θέμα του προγράμματος είναι η «Γνωριμία με τους “Πέρσες”». Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε αρχαιολογικούς χώρους του Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού.

- Το Μουσείο της Ακρόπολης επικεντρώνεται στις εξής εκθεσιακές ενότητες:

Στην καταστροφή της Ακρόπολης από τους Πέρσες (αρχαϊκή Ακρόπολη)

Στην προσωπικότητα του Θεμιστοκλή

Στους «Δύο Κόσμους», των Ελλήνων και των Περσών.

- Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει τους «Πέρσες» του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, καθώς και στη Σαλαμίνα. Επίσης, θα παρουσιάσει Θεατρικό Αναλόγιο στο Λατομείο της Σαλαμίνας με κείμενα των «Περσών» και του Ηροδότου.

- Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει την όπερα του Παύλου Καρρέρ «Μαραθών-Σαλαμίς» στον Μαραθώνα. Επίσης, σε άλλη εκδήλωση θα παρουσιάσει το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη.

- Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα παρουσιάσει το δικό του ανέβασμα των «Περσών» στη Σαλαμίνα. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει σειρά άλλων εκδηλώσεων. Μεταξύ αυτών, ανοιχτή συνάντηση με μέλη της ιρανικής κοινότητας και θέμα «Οι Πέρσες στην πόλη σου», ελληνο-ιρανική έκθεση γελοιογραφίας με θέμα «Acropolis-Persepolis» και εικαστική έκθεση σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά.

- Η θεατρική ομάδα Dramaticus θα παρουσιάσει την παράσταση «Ηρόδοτος Δραματικός» στη Σαλαμίνα, στις Θερμοπύλες, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. Πρόκειται για μία σύνθεση δραματοποιημένων κειμένων των, Ηροδότου, Αισχύλου, Καβάφη και άλλων συγγραφέων.

- Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου δημιουργεί ένα νέο μουσικό έργο σε λιμπρέτο από τα «Ακριτικά», από την ιστορία του Ηροδότου, τα ποιήματα του Καβάφη και τα διηγήματα του Άγγελου Βλάχου.

- Σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί πολεμικοί χοροί και μοιρολόγια.

- Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απευθύνει επίσης ανοιχτή πρόσκληση στους εποπτευόμενους φορείς του για συνεργασίες με νέους καλλιτέχνες, με θέμα «Ίτε: 11 χρόνια που διαμόρφωσαν την Ιστορία. Από τον παιάνα στη Σαλαμίνα».