Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019
Write on Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιμέλεια: Γιώργος Λαμπράκης

Στις 4 Αυγούστου 2019, ο Γάλλος καταδρομέας αλεξιπτωτιστής της S.A.S. Jack L. Sibard, έκανε το τελευταίο άλμα της ζωής του, όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει..

Ο Jack Sibard γεννήθηκε στο Παρίσι στις 29 Μαρτίου 1921. Το Σεπτέμβριο του 1939 εργάστηκε στο γαλλικό εμπορικό ναυτικό. Στις 3 Νοεμβρίου 1941 παρουσιάστηκε και εντάχθηκε στις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις. Εκπαιδεύτηκε ως αλεξιπτωτιστής στο στρατόπεδο της νεοσυσταθείσας βρεταννικής Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας (S.A.S.) στην Καμπρίτ της Αιγύπτου.

Στις 13/14 Ιουνίου 1042 έλαβε μέρος σε μια από τις πρώτες αποστολές των γαλλικών δυνάμεων της S.A.S., εκείνη του σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας διαφυγής της ομάδας από τα νότια παράλια της Κρήτης, ο Sibard και δύο Γάλλοι σύντροφοι του, αιχμαλωτίστηκαν από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Γερμανία. Ο Sibard κατάφερε να δραπετεύσει στις 13 Φεβρουαρίου 1943 και να διασχίσει την κατεχόμενη Ευρώπη. Ένα μήνα αργότερα, η μητέρα του συνελήφθη από τη Γκεστάπο και παρέμεινε στη φυλακή μέχρι τη λήξη του πολέμου.

IMG 8561

Η αεροφωτογραφία είναι από λήψη της R.A.F. και απεικονίζει το προπολεμικό στρατόπεδο Κ.Ε.Ν.Η. (Κέντρον Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Ηρακλείου). Μεταπολεμικά Σ.Ε.Α.Π. Εικονίζονται γερμανικά αεροπλάνα σταθμευμένα μέσα σε προστατευτικά τοιχία.
 
Όταν ο Jack Sibard κατάφερε να φθάσει στη Βρετανία, δεν κατάφερε να πείσει τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας, πως είχε δραπετεύσει από την Γερμανία με συνέπεια να αντιμετωπιστεί ως ύποπτος κατασκοπείας και φυλακίστηκε στις 3 Ιουνίου 1943. Στα τέλη Μαρτίου 1945, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και απελευθερώθηκε.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους παντρεύτηκε, αφού παραιτήθηκε από την S.A.S. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε ως στέλεχος σε εξαγωγικές εταιρίες στο Καμερούν και στη συνέχεια διατέλεσε διευθυντής εξωτερικών σχέσεων της αεροναυπηγικής εταιρίας Dassault μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Ο Jack Sibard τιμήθηκε με την ανώτατη γαλλική διάκριση του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής και με πλείστα άλλα παράσημα, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού παρασήμου του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ μετά ξιφών. Eπιπλέον, διετέλεσε δήμαρχος του Merignac (1971-1973), στην περιοχή του Μπορντώ. Μετά τη λήξη του πολέμου ο Sibard επεδίωξε και ήρθε σε επαφή με τον σύντροφό του και οδηγό στην ομάδα της S.A.S. Κώστα Πετράκη.

Το 1962 επέστρεψε στην Κρήτη και βάφτισε το παιδί του Πετράκη δίνοντας του το όνομα Πιέρ Λεοστίκ, του μικρότερου μέλους της ομάδας, που σκοτώθηκε στην Κρήτη από τους Γερμανούς. Έκτοτε επισκεπτόταν τακτικά το νησί με την οικογένειά του. Αργότερα ο Δήμος Ηρακλείου έδωσε σε μία οδό της πόλεως το όνομα του Γάλλου Πιέρ Λεοστίκ.

IMG 8562

Το μνημείο της Special Air Service (S.A.S.) στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.
 

Ήδη από την δεκαετία του ʼ90 συνδεόταν φιλικά με τον ιστορικό ερευνητή Κωστή Μαμαλάκη με τον οποίον επισκέφτηκαν τα μέρη όπου η ομάδα των καταδρομέων είχε δράσει και συνάντησαν οικογένειες στο περιβάλλον των οποίων είχαν φιλοξενηθεί στην προσπάθεια διαφυγής τους από το νησί.

Τον Ιούνιο του 2002 συνάντησαν την οικογένεια του Γερμανού διοικητή του αεροδρομίου, Επισμηναγoύ Karl Meidert.

IMG 8560

Ο Jack L. Sibard (προφέρεται: Σιμπάρ) με τον Κωστή Μαμαλάκη σε παλαιότερη επίσκεψη του στο Ηράκλειο.
 

Λίγα χρόνια μετά, ο Jack Sibard παραχώρησε στον Κωστή Μαμαλάκη το αρχείο του από την περίοδο του πολέμου καθώς και αντικείμενα από τον εξοπλισμό του ως μέλος της S.A.S.
Το 2006, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών εξέδωσε τα απομνημονεύματα του και στην παρουσίαση του βιβλίου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, παρευρέθη και ο ίδιος.

IMG 8563

Μαχαίρι μάχης Middle East Commando Dagger. Το έφεραν οι άνδρες της S.A.S. κατά την καταδρομή στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. (Συλλογή Κ. Ε. Μαμαλάκη)
 
Ο Jack L. Sibard ετάφη στις 9 Αυγούστου σε στενό οικογενειακό κύκλο όπως επιθυμούσε, παρουσία της συζύγου του, με την οποία συμπλήρωναν 74 χρόνια γάμου αυτό το μήνα, των δυο παιδιών και των εγγονιών του, στο Merignac.
 
Write on Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019 Κατηγορία ΔΙΑΦΟΡΑ

Γράφει ο Βασίλης Πετρίδης - Επικεφαλής εκπαιδευτής Krav Maga Science

Η νέα εκπαιδευτική σεζόν βρίσκεται προ των πυλών: Πόλλοι είναι εκείνοι που σχεδιάζουν να παρακολουθήσουν κάποιο από τα δεκάδες σχολεία εκπαιδευτών που διάφοροι εκπαιδευτές Krav Maga και οργανωσεις ήδη έχουν προκηρύξει. Πως όμως θα επιλέξτε σωστά, χωρίς να σπαταλήσετε το χρόνο και τα χρήματα σας;

Αξιοπιστία οργάνωσης

Σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι λίγες οι οργανώσεις που διαφημίζουν ότι είναι οι μοναδικές, αποκλειστικές και οτι κατέχουν την αυθεντική γνώση. Καποιες το πάνε ακόμα πιο μακριά, ότι είναι δηλαδή συνεχιστές της παράδοσης του ιδρυτή του Krav Maga Imi Lichtenfeld. Άλλες πάλι χρησιμοποιούν την λέξη Federation (ομοσπονδία) για να πείσουν ότι είναι μεγάλοι και τρανοί οργανισμοί, αναγνωρισμένοι από το ισραηλινό κράτος με δυνατότητα πιστοποίησης και αναγνώρισης των υποψηφίων εκπαιδευτών. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Όσον αφορά τους κατόχους της αυθεντικής ύλης του Krav Maga, σας ενημερώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.Αν και θα μπορούσε εν μέρη να ισχύει δεν νομίζω ότι θα σας ενδιέφερε να ακολουθήσετε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό δρόμο. Το Krav Maga δημιουργήθηκε περίπου το 1940 για τις ανάγκες των τότε παραστρατιωτικών ομάδων του Ισραήλ. Οι τεχνικές και τακτικές προορίζονταν για αλλο περιβάλλον, διαφορετικο οπλισμό και πάνω από όλα για στρατιωτική χρήση. Η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το Ισραήλ ούτε τότε αλλά ούτε και τωρα .Πως λοιπόν μια αυθεντική, ιστορική εκδοχή της μεθόδου θα μπορεί να είναι αποτελεσματική σε Έλληνες πολίτες;

Το επόμενο παράδοξο στις διαφημιστικές καμπάνιες των διαφόρων οργανώσεων Krav Maga στην Ελλάδα, είναι ότι καπηλεύονται το όνομα του Imi Lichtenfeld και της υποτιθέμενης αυθεντικής του ύλης. Και αναρωτιέμαι, σε ποια από όλες τις ύλες αναφέρονται όμως; Μετά τον θάνατο του δασκάλου Imi οι πιο κοντινοί μαθητές του ακολούθησαν δικό τους δρόμο. Ούτε ένας δεν συνέχισε τουλάχιστον τις σχολές που ο Imi δημιούργησε στη Νετανια και στο Τελ Αβιβ. Άρα πως μπορούν Έλληνες εκπαιδευτές να κατέχουν την αυθεντική ύλη του Imi; Και αν όντως την κατέχουν που την βρήκαν; Πως ξέρουν ότι είναι η αυθεντική; Και όπως είπαμε παραπάνω γιατί να θέλω να εκπαιδευτώ σε κάτι που πιθανόν να μην έχει καμία εφαρμογή στο σήμερα και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Το επόμενο θέμα που πρέπει να αποσαφηνιστεί, είναι το θέμα της λέξης ομοσπονδία. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ομοσπονδία Krav Maga. Μια ομοσπονδία έχει μέλη της συλλόγους. Στην περίπτωση των αθλητικών ομοσπονδιών, για να ιδρυθεί μια ομοσπονδία, απαιτούνται 30 σύλλογοι. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο σχετικά με το Krav Maga δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ελληνικες οργανώσεις που χρησιμοποιούν την λεξη ομοσπονδία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική σημασία του όρου. Κάνουν χρήση της λέξης για λόγους εμπορικούς και εντυπωσιασμού. Η απουσία ελέγχων από το ελληνικό κράτος σε συνδυασμό με το θράσος και την άγνοια έχουν ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση του φαινομένου των μαϊμού ομοσπονδιών .Μην ξεγελιέστε λοιπόν από ανύπαρκτες Ελληνικές ομοσπονδίες Krav Maga. Όσον αφορά οργανώσεις Krav Maga ισραηλινής προέλευσης, η λέξη Federation χρησημοποιηται και ως μέρος του brand name και σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύει την οποιαδήποτε αναγνώριση ή πιστοποίηση από το ισραηλινό κράτος. Η άσκηση επαγγέλματος εκπαιδευτή Krav Maga στο Ισραήλ, υπόκειται σε διαφορετική νομοθεσία και διαδικασίες σε σχέση με την Ελλάδα. Τέλος όσον αφορά την αναγνώριση μιας ισραηλινής οργάνωσης από το κράτος του Ισραήλ, είναι μια υπόθεση που δεν έχει να κάνει με το αν γράφει ή όχι στο λογότυπο federation. Υπάρχουν δεκάδες οργανώσεις και εκπαιδευτές στο Ισραήλ που είναι «αναγνωρισμένες» και δεν τις γνωρίζει κανείς στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτές είναι οργανώσεις και εκπαιδευτές που συνεργάζονται με το ισραηλινό κράτος και εκπαιδεύουν στο Krav Maga υπαλλήλους υπουργείων, παιδικές κατασκηνώσεις, το στρατό, τουρίστες, κ.α Αυτές οι οργανώσεις και αυτοί οι εκπαιδευτές θα λέγαμε ότι είναι κατά κάποιο τρόπο πιστοποιημένοι ή καλύτερα υπό την ευχέρεια του Ισραηλινού κράτους.

Εκπαιδευτικά προγράμματα εκπαιδευτών

Κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί ότι οποιαδήποτε τέχνη, επιστήμη ή σπορ για να μπορέσει κάποιος να μάθει, κατανοήσει και εφαρμόσει με επιτυχία, απαιτείται ταλέντο, χρόνος και πολύ προσπάθεια. Ποσό μάλλον αν αυτός ο κάποιος είναι αυτός που θα διδάξει άλλους. Ένα άτομο για να χαρακτηρίσει τον εαυτό του εκπαιδευτή / δάσκαλο, θα πρέπει καταρχάς να έχει περάσει ο ίδιος όλα τα επίπεδα και στάδια που έχει σκοπό να διδάξει. Φαντάζεστε αν ο καθηγητής του γυμνασίου δεν είχε πάει ο ίδιος δημοτικό και γυμνάσιο και απλά είχε περάσει όλες τις τάξεις σε ταχύρυθμα μαθήματα; Το σίγουρο θα ήταν ότι οι μαθητές που θα δίδασκε, θα είχαν βαθύτερη και πιο εμπεριστατωμένη γνώση από τον ιδιο .Και ο λογος είναι ότι οι μαθητές θα είχαν αφιερώσει περισσότερο χρόνο για μελέτη, κατανόηση και αντίληψη των όσων διδάχθηκαν. Ένα ρητό λέει ότι «Για να διδάξεις 10 τεχνικές θα πρέπει να γνωρίζεις 100» Άρα δεν είναι λίγο παράδοξο να έχουμε εκπαιδευτές Krav Maga που εκπαιδεύτηκαν σε ένα ή δυο Σαββατοκύριακα, να χαρακτηρίζονται ως πιστοποιημένοι εκπαιδευτές; Ποιος έκρινε ότι το μορφωτικό, νοητικό και ψυχολογικό προφίλ του υποψηφίου εκπαιδευτή είναι κατάλληλο για να αναλάβει την εκπαίδευση άλλων ανθρώπων; Ποιος εξήγησε ότι άλλο εκπαιδευτής / δάσκαλος και άλλο μαχητής ή αθλητής; Το ότι κάποιος έχει υπόβαθρο ή διακρίσεις σε πολεμικές τέχνες και μαχητικά αθλήματα δεν τον καθιστά απαραίτητα και κατάλληλο για εκπαιδευτή.

Το εκπαιδευτικό προγραμμα ποσό χρόνο δίνει στον υποψήφιο εκπαιδευτή να προπονηθεί ώστε να κατανοήσει σε βάθος αυτά που θα διδάξει;

Το εκπαιδευτικό προγραμμα προσφέρει διδακτική εμπειρία σε ρεαλιστικά τμήματα, για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας;

Θα μου πείτε μα όλες οι οργανώσεις έτσι δεν δουλεύουν;

Η διαδικασία των ταχύρυθμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για εκπαιδευτές, συνήθως εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που ένα νέο σύστημα ή μέθοδος θελουμε να εξαπλωθεί. Η εκάστοτε οργάνωση, διοργανώνει τέτοιου είδους προγράμματα για να βγάλει τους πρώτους αντιπροσώπους που θα διαδώσουν το νέο προϊόν / σύστημα. Στην περίπτωση του Krav Maga αυτό μετατράπηκε σε βιομηχανία και στη συνέχεια σε επιδημία. Στην Ελλάδα υπάρχει μια ανεξέλεγκτη παραγωγή εκπαιδευτών Krav Maga που λόγω της ανύπαρκτης νομοθεσίας ή μάλλον της μη εφαρμογής της νομοθεσίας, κανείς δεν ξέρει ποιος, που και σε ποιον διδάσκει τι.

Πριν λοιπόν λάβετε την απόφαση να ακολουθήσετε το λειτούργημα του εκπαιδευτή / δασκάλου και να αναλάβετε την ευθύνη να καθοδηγήσετε άλλους στο πως θα είναι ασφαλείς, δώστε μεγάλη προσοχή στο ποιος θα διδάξει εσάς. Αν τα κίνητρα σας είναι απλά η απόκτηση του τίτλου εκπαιδευτής / δάσκαλος με τον πιο εύκολο, οικονομικό και σύντομο τρόπο, δεν θα καταφέρετε τίποτα περισσότερο από το να κοροϊδεύετε τον εαυτό σας και όσους από άγνοια σας ακολουθήσουν.

Εκπαιδευτής εκπαιδευτών

Και ερχόμαστε στο επόμενο κρίσιμο ερώτημα. Ποιος είναι ο εκπαιδευτής που θα εκπαιδεύσει τους υποψήφιους εκπαιδευτές; Ποιος και πως έχρισε κάποιον κατάλληλο για να εκπαιδεύει εκπαιδευτές; Το ότι έχεις τη γνώση να διδάσκεις ένα σύστημα σε ασκούμενους, δεν σημαίνει ότι έχεις τη μέθοδο και την ικανότητα να διδαξεις και ν’αξιολογήσεις άλλους εκπαιδευτές.

Ένας εκπαιδευτής εκπαιδευτών θα πρέπει να έχει βαθια γνώση των όσων διδάσκει και να έχει πολυετή εκπαιδευτική εμπειρία. Παράλληλα θα πρέπει η εκπαιδευτική του προσέγγιση να βασίζεται σε ολοκληρωμένη και δομημένη ύλη που θα στοχεύει στην δημιουργία άρτια καταρτισμένων εκπαιδευτών και όχι απλών ασκουμένων. Ο εκπαιδευτής εκπαιδευτών θα πρέπει να μπορεί να διδάξει την λειτουργία και τον μηχανισμό κάθε τεχνικής και τακτικής και όχι απλά την κινησιολογία. Ο εκπαιδευτής εκπαιδευτών θα πρέπει να γνωρίζει ποτέ μια τεχνική ή τακτική δουλεύει και ποτέ όχι. Θα πρέπει να γνωρίζει εναλλακτικές τεχνικές και τακτικές για ένα πρόβλημα όταν ο σωματότυπος, η ηλικία ή κάποιος άλλος περιορισμός δεν επιτρέπουν στον ασκούμενο να ακολουθήσει την στάνταρ οδό. Ένας εκπαιδευτής εκπαιδευτών θα πρέπει να γνωρίζει το γιατί και το πως και να είναι σε θέση να το μεταδώσει στους υποψήφιους εκπαιδευτές. Διαφορετικά θα πρέπει απλά να λέει δεν γνωρίζω και να το ψάχνει. Η απαντήσεις και η διδασκαλία τεχνικών και τακτικών που βασίζονται σε ημιμάθεια μπορούν να έχουν θλιβερά αποτελέσματα για τον υποψήφιο εκπαιδευτή, τον ασκούμενο και το σύστημα του Krav Maga εν γένη.

Προσοχή σε ιδιωτικά συμφωνητικά & περιορισμούς

Μεγάλη προσοχή σε ιδιωτικά συμφωνητικά και περιορισμούς που μπορεί να σας εμφανίσουν όταν ολοκληρώσετε την εκπαίδευση και έχετε δώσει τα χρήματα σας. Όλες οι μεγάλες οργανώσεις για να σας δώσουν την πιστοποίηση, πρώτα σας ζητούν να υπογράψετε συμφωνίες για τις οποίες κανείς δεν σας ενημέρωσε όταν επιλέξατε το εκπαιδευτικό προγραμμα. Οι συμφωνίες αυτές έχουν δεκάδες περιοριστικά μέτρα για να μπορέσετε να ασκήσετε την εκπαιδευτική σας πιστοποίηση υπό την ομπρέλα της οργάνωσης. Πριν επιλέξετε λοιπόν κάποια από τις οργανώσεις που προσφέρουν προγράμματα εκπαίδευσης και πιστοποίησης εκπαιδευτών, ρωτήστε για αυτό το θέμα την οργάνωση ή εκπαιδευτές που βρίσκονται ήδη στην ομάδα εκπαιδευτών της οργάνωσης. Πιστέψτε με, οι περιορισμοί και οι υποχρεώσεις με τα οποία που μπορεί να σας δεσμεύει το συμφωνητικό θα σας εκπλήξουν και να σας μετατρέψουν σε μόνιμους χορηγούς της οργάνωσης.

Από την άλλη, ρωτήστε αν η οργάνωση έχει κάποιο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορείτε να βασιστείτε, ούτε σας συμφέρει να επενδύσετε επαγγελματικά, γιατί πάντα θα είστε έρμαιοι των αποφάσεων και των κανονισμούς που ξεφυτρώνουν ανάλογα με τις συμπάθειες και τα προσωπικά συμφέροντα.

Συμπεράσματα

Η σπατάλη χρόνου και χρήματος σε κάτι που θα σας προσφέρει μια ημιμαθή κατάρτιση και καμία υποστήριξη στη συνέχεια, δεν αξίζει σε καμία των περιπτώσεων. Οργανώσεις και εκπαιδευτές που σας αντιμετωπίζουν σαν ποσότητα με σκοπό το κέρδος, πάντα θα σας δημιουργούν προβλήματα με αποτέλεσμα ποτέ να μην μπορεσετε να εξελιχθητε επαγγελματικά.

Οργανώσεις και εκπαιδευτές που λειτουργούν με γνώμονα εγωκεντρικά κίνητρα και όχι επαγγελματισμό, πάντα θα σας αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικά ακόμα και αν ανήκετε στις οργανώσεις τους. Οργανώσεις και εκπαιδευτές αποκομμένοι από άλλες οργανώσεις ή εκπαιδευτες της Ελλάδας ή του Ισραήλ, διαδίδοντας ότι τα ξέρουν όλα, είναι οι καλύτεροι και μεγαλύτεροι στο είδος τους και δεν έχουν ανάγκη κανέναν, δεν θα σας αφήσουν ποτέ να εξελειχθειτε.

Όπως και να έχει οι αποφάσεις και οι επιλογές είναι δίκες σας.