Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 18:20

Η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Η Εθνική Άμυνα αποτελεί ύψιστης προτεραιότητας πολιτική για το Έθνος μας, για την Ελληνική Πολιτεία και αισθάνομαι πραγματικά ιδιαίτερα τυχερός, που για δεύτερη φορά, βρέθηκα επικεφαλής του σημαντικότερου ίσως Υπουργείου της Πατρίδος μας, είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Αβραμόπουλος. Η Εθνική Άμυνα αποτελεί ύψιστης προτεραιότητας πολιτική για το Έθνος μας, για την Ελληνική Πολιτεία και αισθάνομαι πραγματικά ιδιαίτερα τυχερός, που για δεύτερη φορά, βρέθηκα επικεφαλής του σημαντικότερου ίσως Υπουργείου της Πατρίδος μας, είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Αβραμόπουλος.

Διαβαστε την ομιλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, στη συνάντηση των Ανωτάτων Συμβουλίων των τριών Κλάδων των ΕΔ.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μπήκατε στον κόπο, κυρίως όσοι έρχεστε από τις διάφορες γωνιές της Ελλάδος, για αυτή τη συνάντηση των Ανωτάτων Συμβουλίων των τριών Κλάδων. Όπως θυμάστε, έτσι είχαμε ξεκινήσει πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, με μια τέτοια συνάντηση όπου είχα την ευκαιρία να σας δώσω βασικές κατευθύνσεις για την αμυντική μας πολιτική, συγχρόνως όμως να ενημερωθώ.

Σήμερα βέβαια, ο χαρακτήρας αυτής της συνάντησης είναι διαφορετικός και πράγματι πιστεύω ότι έτσι πρέπει να λειτουργούμε. Για αυτό συχνά πυκνά αναφέρομαι στην ανάγκη να επανέλθει γενικότερα στο εθνικό σύστημά μας η θεσμική τάξη.

Σήμερα βρίσκομαι εδώ μαζί με την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου, σε αυτή την αποχαιρετιστήρια συνάντησή μας. Θέλω να γνωρίζετε ότι όπως είχα πει την πρώτη φορά που αναλάμβανα τα καθήκοντά μου ως Υπουργού Εθνικής Αμύνης, στην πρώτη μου θητεία, έτσι αισθάνομαι και τώρα. Τήρησα αυτό που είχα πει, ότι καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ήμουν και εγώ κομμάτι αυτής της μεγάλης οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Εθνική Άμυνα αποτελεί ύψιστης προτεραιότητας πολιτική για το Έθνος μας, για την Ελληνική Πολιτεία και αισθάνομαι πραγματικά ιδιαίτερα τυχερός, που για δεύτερη φορά, βρέθηκα επικεφαλής του σημαντικότερου ίσως Υπουργείου της Πατρίδος μας.

Είμαι υπερήφανος για την ηγεσία, τα στελέχη και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και του στρατιωτικού και του πολιτικού τομέα. Πέρα και πάνω από τον καθημερινό τους αγώνα για την προάσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας, προσφέρουν μεγάλο, σπουδαίο και καίριας σημασίας κοινωνικό έργο για την Πατρίδα, χωρίς να χάνουν ούτε στιγμή την προσήλωσή τους από τη βασική τους αποστολή.

Το γνωρίζετε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα στρατηγικής αξίας, αλλά ασταθές και εκρηκτικό πολλές φορές γεωπολιτικό σταυροδρόμι. Παρότι διαχρονικά αποτελεί νησίδα σταθερότητας και παράγοντα ειρήνης στην περιοχή, εν τούτοις οφείλει διαρκώς να διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τις Ένοπλες Δυνάμεις της, προκειμένου να αποτρέψει κάθε αναθεωρητική άποψη οποιουδήποτε θελήσει να επιβουλευθεί συμφέροντα του ελληνισμού.

Σε όλη την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας σε νέες και πιο στέρεες οικονομικές βάσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Παρά τις περικοπές στον προϋπολογισμό του Υπουργείου, δεν απώλεσαν στο ελάχιστο τη μαχητική τους ικανότητα. Με λιγότερους πόρους από ότι στο παρελθόν, αλλά με περισσότερη διάθεση για δουλειά, με περίσσιο φιλότιμο και επαγγελματισμό, τα στελέχη του στρατεύματος κατόρθωσαν αυτό που πολλοί αναλυτές θεωρούσαν αδιανόητο. Να βγάλουν το εθνικό αμυντικό μας σύστημα από τη στενωπό της οικονομικής κρίσης, περισσότερο ισχυρό, περισσότερο δυνατό και σίγουρο για τον εαυτό του. Περισσότερο αποτελεσματικό και επιχειρησιακά έτοιμο. Και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο.

Από τον Ιούνιο του 2013 που ανέλαβα για δεύτερη φορά το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και από κοινού με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, σε αγαστή, καθημερινή συνεργασία, θέσαμε προς υλοποίηση από την πρώτη κιόλας στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάταξης και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του στρατεύματος συνολικά.

Εξορθολογήσαμε την λειτουργία του, εξοικονομήσαμε πόρους, ενισχύσαμε τη διακλαδικότητα και τη διαλειτουργικότητα, καθώς και τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενδιαφερθήκαμε για τις ανάγκες του προσωπικού, επιλύσαμε χρόνια και δυσεπίλυτα προβλήματα θεσμικής φύσεως, ενώ τέλος αποδώσαμε προς χρήση σύγχρονα οπλικά συστήματα που για πολλά χρόνια παρέμεναν αναξιοποίητα.

Η επιχειρησιακή βολή των S-300, η ένταξη στο στόλο του υπερσύγχρονου υποβρυχίου ΠΙΠΙΝΟΣ, η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ, η επερχόμενη ένταξη στο στόλο και των δύο άλλων υποβρυχίων, η αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3, η προμήθεια πυρομαχικών για τα άρματα μάχης αλλά και για το Πυροβολικό του Στρατού Ξηράς, η δρομολόγηση της απόκτησης από τα αποθέματα του στρατού των ΗΠΑ αρμάτων μάχης Μ1 Abrams και πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου MLRS, καθώς και η επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων (αποπληρωμή υπολοίπου ποσού) για την παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό των τριών πυραυλακάτων τύπου VOSPER, o εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών F-16, αποτελούν μόνο μερικούς από τους καρπούς μιας επίπονης και εντατικής προσπάθειας και είστε σε θέση να γνωρίζετε ότι ούτε αυτό ήταν εύκολο. Γιατί αν ήταν εύκολο, θα το είχαν κάνει άλλοι πριν από εμάς.

Παράλληλα, αναδιοργανώσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις δίνοντας έμφαση στη συνεκτικότητα, στην ευελιξία, στην ταχεία ανάπτυξη και στο μεγάλο όγκο πυρός. Δηλώσαμε την παρουσία μας σε καθετί που έχει να κάνει με τη διεθνή έννομο τάξη. Η παράσταση σημαίας ήταν μια από τις πρώτες στρατηγικής σημασίας επιλογές που κάναμε κάτω από το δυσβάστακτο βάρος της δημοσιονομικής συγκυρίας, που κακά τα ψέματα είχε τραυματίσει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς.

Ενοποιήσαμε μονάδες, αξιοποιήσαμε το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ δημιουργήσαμε πολυδύναμα και επαρκώς στελεχωμένα στρατόπεδα. Λύσαμε το μεγάλο πρόβλημα για το οποίο επιμένατε όλα αυτά τα χρόνια, το ζήτημα του follow on support. Δώσαμε έμφαση στη συντήρηση του υπάρχοντος υλικού και εμπεδώσαμε στις μονάδες το πνεύμα και τη σημασία της ρεαλιστική εκπαίδευσης.

Η ρήση «εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις» έπαψε να έχει θεωρητικό χαρακτήρα και απέκτησε πρακτική υπόσταση και καθημερινή διάσταση. Πολλαπλασιάσαμε τις ασκήσεις και αυξήσαμε το βαθμό δυσκολίας τους. Στατιστικά κατά την περίοδο αυτού του ενάμιση χρόνου, έγιναν πολύ περισσότερες ασκήσεις από ότι είχαν γίνει τα τελευταία 7, 8 χρόνια. Καθώς οι εκπαιδεύσεις πλέον δεν ακολουθούν την πεπατημένη, αλλά στηρίζονται σε συνεχώς μεταλλασσόμενα και ρεαλιστικά σενάρια προσαρμοσμένα στη σημερινή μορφή του πολέμου.

Αναβαθμίσαμε την εκπαίδευση που παρέχεται στις στρατιωτικές σχολές. Θεσπίσαμε το πρώτο -από κοινού με το Πολυτεχνείο της Κρήτης- Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αναβαθμίσαμε σε Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, τη Σχολή Εθνικής Άμυνας.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάρτιση και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των στελεχών. Επενδύουμε στη γνώση των στελεχών. Θωρακίσαμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας, εκμηδενίσαμε τις σπατάλες και τα περιττά έξοδα και συνεισφέραμε σημαντικά στην εθνική συλλογική προσπάθεια της προσαρμογής της χώρας σε στέρεες δημοσιονομικές βάσεις.

Την ίδια στιγμή, το πρώτο διάστημα του 2014, υλοποιήσαμε μια από τις πλέον πετυχημένες Προεδρίες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας. Μια περίοδος, κατά την οποία αναδείξαμε τις δυνατότητες της αμυντικής διπλωματίας. Και όλα αυτά εξηγούν τις αποστολές που πραγματοποιήσαμε τόσο εγώ, όσο και οι συνάδελφοι Υπουργοί, αλλά και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, όχι μονάχα στο ευρύτερο γεωπολιτικό μας περιβάλλον, αλλά και παντού όπου τα δικά μας εθνικά συμφέροντα είτε διακυβεύονταν, είτε σε ένα μεγάλο βαθμό επηρεάζονταν.

Όλα αυτά αναγνωρίστηκαν δημόσια και από τους συμμάχους μας και από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το λέω αυτό γιατί η αναβάθμιση, η ριζική αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της αμυντικής διπλωματίας έχει ξεχωριστή σημασία για την Ελλάδα σήμερα σε αυτό το αβέβαιο και ασταθές περιβάλλον, σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία και όπου εμείς μέσα από το αμυντικό μας σύστημα προβάλλουμε το σταθεροποιητικό μας ρόλο. Είμαστε η όαση ασφάλειας και σταθερότητας στα δυτικά και νοτιοανατολικά και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Αυτό αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς.

Διαπιστώνω καθημερινά παράλληλα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ανταποκρίνονται πλήρως στα καθήκοντα που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα. Εκτελούν την αποστολή τους χωρίς εκπτώσεις και επιχειρησιακούς συμβιβασμούς, διασφαλίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της Πατρίδας μας.

Κύριοι Αρχηγοί και ανώτατοι Αξιωματικοί των Τριών Όπλων, μέλη των Ανωτάτων Συμβουλίων των Τριών Κλάδων.

Σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, πετύχαμε πολλά. Πάρα πολλά. Περισσότερα από ότι στατιστικά καταγράφονταν σε προγενέστερες περιόδους και αυτό έγινε χάρη στην εξαιρετική συνεργασία μας, στη συναντίληψη των στόχων που θέσαμε.

Θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για τη συμβολή σας, για την αποτελεσματική και ουσιαστική και ευσυνείδητη συμβολή σας κάθε έναν ξεχωριστά. Από όλους βέβαια, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον Στρατηγό τον κ. Κωσταράκο, με τον οποίον είμαστε σε καθημερινή επαφή. Θέλω να κάνω και μια σημείωση που εκπέμπει και λίγο από τα όσα σας λέω. Επειδή πολλές φορές υπήρξαν και γκρίνιες τα έβλεπα, τα γράφανε, θέλω να ξέρετε ότι η στρατιωτική σας ηγεσία σε επίπεδο Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά και των τριών Αρχηγών, έδιναν καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου καθημερινές μάχες όχι μονάχα για να ολοκληρωθούν τα προγράμματα συμβουλεύοντας σωστά την πολιτική ηγεσία γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους. Εμείς δεν ήρθαμε εδώ να κάνουμε ούτε τους Στρατηγούς, ούτε τους έμπειρους στα στρατιωτικά θέματα. Αυτό είχε να κάνει με μια νέα θεσμική αντίληψη των σχέσεων πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Είναι οι δικοί σας άνθρωποι που καθημερινά δίνουν τη μάχη αγόγγυστα για να προωθηθούν και ζητήματα και να επιλυθούν που έχουν να κάνουν με μια άλλη διάσταση. Και δεν παύετε να είστε και Έλληνες πολίτες και έχει να κάνει με την αξιοπρεπή διαβίωσή σας.

Και βέβαια με τη σειρά του τον Αρχηγό του Στρατού για την εξαιρετική συνεργασία μας όλο αυτό τον καιρό. Τον Αρχηγό του Ναυτικού. Χαριτολογώ λέγοντας ότι πού να το φανταστεί ότι κάποια μέρα θα γινόταν και ιδιοκτήτης Ναυπηγείων. Αλλά και τον Αρχηγό της Αεροπορίας. Δεν ήταν εύκολο το έργο τους. Και επειδή κάποια στιγμή, κάποιοι από εσάς θα τους διαδεχθούν στο απώτερο μέλλον, θέλω να ξέρετε ότι είναι υποδείγματα ηγετικότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στην πολιτική ηγεσία. Ξέρετε ότι το θέλησε η πολιτική συγκυρία σε αυτό το χώρο να συνυπάρχουν πολιτικοί εκπρόσωποι από διαφορετικά πολιτικά κόμματα. Τόσο στην πρώτη μου θητεία, που ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα, όσο και τώρα, δώσαμε ένα λαμπρό δείγμα και λαμπρό παράδειγμα πώς μπορούμε να συνεννοούμεθα πέρα και πάνω από κόμματα. Αναφέρομαι στην εξαιρετική συνεργασία που είχαμε με την κυρία Γεννηματά, η οποία ανέλαβε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα και τον έμαθε καλά και πολέμησε πολύ, ώστε τα αμυντικά μας συστήματα να ξαναβρούν το δρόμο τους.

Ναι, κύριοι. Σώσαμε τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Θυμηθείτε τι έγραφαν και τι έλεγαν οι εφημερίδες.

Συνεργαστήκαμε και με τον κ. Λαμπρόπουλο. Πέρασε από το Υπουργείο αυτό παλιότερα, τον αγάπησε ο Στρατός και τώρα από τη θέση του ασκεί ένα πολύ σημαντικό εθνικό έργο με ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας σας, ο κ. Οικονόμου, αναβαθμίστηκε από προχθές και είναι σημαντικός ο ρόλος του, διότι μένει εδώ και θα αποτελέσει μέρος της πολιτικής μνήμης στην επίλυση μεγάλων προβλημάτων. Αλλά και πολλοί στενοί μου συνεργάτες, τους οποίους γνωρίσατε καλά καθόλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου που θα διαπιστώσατε, σε αντίθεση με το τι συνηθιζόταν εδώ, με σεβασμό στεκόταν απέναντι στο εθνικό αμυντικό μας σύστημα, στην ηγεσία και στους λειτουργούς τους, χωρίς να παρεμβαίνουν στο έργο τους αντίθετα να τους βοηθούν. Αναφέρομαι στον κ. Καλογερόπουλο, στον κ. Αδαμίδη και στον Πρέσβη τον κ. Κοδέλλα. Για τον Ταξίαρχο κ. Μασούρα να σας πω ότι υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης, τόσο παλιότερα όσο και τώρα.

Τα λέω όλα αυτά γιατί πίσω από το έργο, από το αποτέλεσμα, είναι οι άνθρωποι και είναι σημαντικό αυτό που λέω.

Με αίσθημα βαθιάς ικανοποίησης, αλλά και υπερηφάνειας σήμερα σας αποχαιρετώ. Σας εύχομαι προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Και να γνωρίζετε ότι δεν φεύγω, πολύ απλά αναλαμβάνω νέα καθήκοντα, που η Πατρίδα με καλεί, όπως πάντοτε έκανα στα 21 χρόνια της πολιτικής μου διαδρομής, ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις για μια καλύτερη Πατρίδα, για ένα αισιόδοξο μέλλον, για μια ισχυρή και υπερήφανη Ελλάδα, η οποία εκπροσωπείται επάξια εδώ, στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων».

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter