Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 19:26

ΔΙΔΕΡΓΩΝ: Η αναβίωση των ΜΟΜΑ και το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Σε ένδειξη τιμής των κατοίκων των ακριτικών περιοχών, επιλέχθηκε να δοθεί στην 1η Μονάδα η ιστορική ονομασία «Η Κυρά της Ρω» και στη 2η Μονάδα «Η Κυρά των Μαρασίων». Σε ένδειξη τιμής των κατοίκων των ακριτικών περιοχών, επιλέχθηκε να δοθεί στην 1η Μονάδα η ιστορική ονομασία «Η Κυρά της Ρω» και στη 2η Μονάδα «Η Κυρά των Μαρασίων».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, παρέστη στην τελετή ενεργοποίησης λειτουργίας της Διακλαδικής Διοίκησης Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού "Δεινοκράτης" (πρώην ΜΟΜΑ), με επιχειρησιακό τίτλο ΔΙΔΕΡΓΩΝ, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Μηχανικού στο Λουτράκι.

Η Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού, με διακριτικό τίτλο «ΔΙΔΕΡΓΩΝ» και ιστορικό τίτλο «ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗΣ» φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Σχολή του Μηχανικού, στο Λουτράκι, όπου είχε ξεκινήσει η εκπαίδευση των πρώτων χειριστών μηχανημάτων οδοποιίας που συγκρότησαν τις ΜΟΜΑ (Μεικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης) και τη ΣΥΚΕΑ (Στρατιωτική Υπηρεσία Κατασκευής Έργων Ανασυγκρότησης).

1 didergon

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, "η νέα αυτή υπηρεσία δεν αποτελεί μια απλή αναβίωση των αντιστοίχων υπηρεσιών του παρελθόντος, άλλωστε άλλοι καιροί και άλλα δεδομένα, αλλά μια σύγχρονη υπηρεσία προσαρμοσμένη στις νέες απαιτήσεις και ένα ακόμη βήμα προς τη διακλαδική συνεργασία και τη συνέργεια των κλάδων και των μέσων, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Όπως αντιλαμβάνεστε το έργο αυτό είναι σύνθετο. Υπάρχουν θέματα νομικά, θέματα προσωπικού και εξοπλισμού, εκπαίδευσης, διαδικασίες και προϋποθέσεις ανάληψης Έργου, τα οποία τα αντιμετωπίζουμε με σχέδιο νόμου, που έχει ετοιμαστεί, και προβαίνουμε στις δέουσες ενέργειες. Εντός των επομένων ημερών το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων και ζητώ, από εδώ, τη στήριξη όλων των κομμάτων για αυτό το μεγάλο εθνικό έργο".
Όπως τόνισε μάλιστα ο υπουργός, μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, το όλο εγχείρημα θα ξεκινήσει από μία μεταβατική φάση, που είναι άμεση, αποτελεσματική και λειτουργική. Συγκεκριμένα, ένας Λόχος του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού και Κλιμάκιο της 206 Πτέρυγας Αεροπορικής Υποστήριξης δύνανται να αναλαμβάνουν αποστολές, ανάλογα βέβαια με τις δυνατότητές τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκρότηση των δύο Μονάδων, που θα αποτελέσουν την οργανική της δύναμη, και θα έχουν την έδρα τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
"Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν δημιουργούμε κάτι που θα ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε, όμως, εδώ, για να συμπληρώσουμε τον ιδιωτικό τομέα, να καλύψουμε κενά της ακριτικής Ελλάδας, την οποία πολλές φορές έχει εγκαταλείψει ο ιδιωτικός τομέας. Να συνεισφέρουμε σε έργα οδοποιίας, εγγειοβελτιωτικά και αποκατάστασης ζημιών", ανέφερε ο Π. Καμμένος.

6 didergon

Τιμή στους ακρίτες
Σε ένδειξη τιμής των κατοίκων των ακριτικών περιοχών, επιλέχθηκε να δοθεί στην 1η Μονάδα η ιστορική ονομασία «Η Κυρά της Ρω» και στη 2η Μονάδα «Η Κυρά των Μαρασίων». Δύο Ελληνίδες οι οποίες σήκωναν ψηλά τη σημαία στα νησιά υπερασπίζοντας την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, έστω και άοπλες, με μεγάλο όμως όπλο την ελληνική ψυχή.
"Οι ονομασίες, όπως αντιλαμβάνεστε, επελέγησαν προκειμένου να τιμηθούν οι δύο εμβληματικές γυναικείες προσωπικότητες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, οι οποίες έταξαν τη ζωή τους στην υπηρεσία του Έθνους. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το νησί τη Ρω που σήμερα διαφυλάττουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για να δει ότι κάθε μέρα στον τάφο της Κυράς της Ρω ένας στρατιώτης αφήνει πάντα ένα λουλούδι", υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

3 didergon

Το σχέδιο "Ξενοκράτης"
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει κάτι στο θέμα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων περιπτώσεων εκτάκτων αναγκών. Αυτή θα υλοποιείται στο πλαίσιο του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και θα στηρίζεται στις υφιστάμενες δομές, των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως έγινε με το σεισμό στην Κεφαλονιά και με τις πλημμύρες στον Έβρο, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν ότι μπορούν να βρίσκονται δίπλα στους πολίτες και να προσφέρουν ένα πολύτιμο έργο. Βεβαίως, ο νέος Φορέας, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών θα ενεργεί επικουρικά, εφόσον απαιτηθεί. Έτσι αυξάνονται οι εθνικές δυνατότητες και μειώνονται οι χρόνοι αντίδρασης.

4 didergon

Ο εξοπλισμός
Ο σχεδιασμός προβλέπει η «ΔΙΔΕΡΓΩΝ» να ενισχυθεί άμεσα σε προσωπικό και μέσα, πέρα και από αυτά που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ο εξοπλισμός θα προέρχεται από ανακατανομή πλεονάζοντος υλικού από φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, προμήθεια από τον ΟΔΔΥ ή μέσω διακρατικών συμφωνιών. Ήδη φίλιες και σύμμαχες χώρες εξετάζουν τη δυνατότητα χορήγησης σύγχρονων μηχανημάτων για την ενίσχυση της Διακλαδικής Διοίκησης.
Σύντομα μάλιστα αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός συστημάτων και μέσων από τη Ρωσία, που θα εξοπλίσουν την 1η Μονάδα, όπως επίσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου έχει ήδη υποβληθεί το αίτημα για βοήθεια σε αντίστοιχα μέσα και μηχανήματα.

2 didergon

Το προσωπικό
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει να δώσει σε στρατεύσιμους εξειδικευμένους στα έργα, είτε χειριστές μηχανημάτων είτε επιστήμονες μηχανικούς και αρχιτέκτονες, τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη θητεία τους για δύο ή τρία χρόνια, προκειμένου να υπηρετήσουν ειδικά σε αυτή τη Μονάδα, αλλά και σε άλλες Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ανάθεση έργου στις δύο Μονάδες, πραγματοποιείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης, στον προϋπολογισμό της «ΔΙΔΕΡΓΩΝ», της πίστωσης που διατέθηκε. Επίσης, εάν και εφόσον με το πέρας του έργου διαπιστωθεί ύπαρξη υπολοίπου, στην πίστωση που διατέθηκε, τμήμα του δύναται να μεταφέρεται στα Μετοχικά Ταμεία, σύμφωνα με ποσοστό που θα καθορισθεί.
Από τις επόμενες Σειρές Κατάταξης εξειδικευμένοι στον τομέα των έργων στρατεύσιμοι από όλα τα Όπλα, θα αποσπώνται κατευθείαν στις Μονάδες της «ΔΙΔΕΡΓΩΝ», προκειμένου να στελεχωθούν άμεσα και να ξεκινήσουν τα έργα, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος, το πρώτο έργο, το οποίο έχει επιλεγεί, να παραδοθεί μέσα στον Ιούλιο!
"Γνωρίζουμε πολύ καλά, την αποστολή μας που είναι η διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής ανεξαρτησίας, των συμφερόντων άμυνας και ασφάλειας της χώρας. Αλλά δεν λησμονούμε, ότι η υψηλού επιπέδου κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων ενισχύει τους δεσμούς με την κοινωνία, αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας και σφυρηλατεί την κοινωνική συνοχή.
Δεν επιβιώνουν Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς τους ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία. Την κοινωνία, τον Ελληνικό λαό, τους ακρίτες μας, την πολιτεία και το Έθνος μας υπερασπιζόμαστε και υποστηρίζουμε, και γι αυτά αγωνιζόμαστε. Και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα, στη δημοσιονομική αυτή καμπή, θεωρούμε επιβεβλημένο να συσπειρωθούμε, Ένοπλες Δυνάμεις, κρατικές δομές, τοπική αυτοδιοίκηση, και όλοι οι φορείς της πατρίδας μας.
Ο ελληνικός λαός θέλει αποτελέσματα, θέλει να ξεπερνούμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια, να αλλάζουμε χρόνους αντίδρασης, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, να προβλέπουμε και να προετοιμαζόμαστε. Αυτή είναι η δουλειά ενός σύγχρονου κράτους και είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσής του", τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Πάνος Καμμένος.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 20:10