Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 14:41

Δάκρυα και τιμές για τους «16» του Νοράτλας - Οι Ήρωες επιστρέφουν 42 χρόνια μετά

Ένας - ένας οι Ήρωές μας, θα πάρουν τον δρόμο για τα σπίτια τους, για τις ιδιαίτερες πατρίδες, για τις πόλεις και τα χωριά τους. Εκεί που κάθε συνειδητοποιημένος Έλληνας θα πρέπει να τους υποδεχθεί, να τους τιμήσει και να τους αποχαιρετίσει. Ένας - ένας οι Ήρωές μας, θα πάρουν τον δρόμο για τα σπίτια τους, για τις ιδιαίτερες πατρίδες, για τις πόλεις και τα χωριά τους. Εκεί που κάθε συνειδητοποιημένος Έλληνας θα πρέπει να τους υποδεχθεί, να τους τιμήσει και να τους αποχαιρετίσει.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

 Η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τα οστά 16 παλικαριών της που έπεσαν στην Κύπρο το ματωμένο καλοκαίρι του 1974. Έφυγαν από την Κρήτη, τη νύχτα της 21ης/22ας Ιουλίου 1974, με το μεταγωγικό αεροσκάφος Νοράτλας με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ-4» για να ενισχύσουν τους μαχόμενους αδελφούς μας στην Κύπρο, που πολεμούσαν τον προαιώνιο εχθρό του Γένους, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε εισβάλει στην Κύπρο...

Δεν πρόλαβαν... Τα (φίλια) αντιαεροπορικά τους χτύπησαν ενώ προσέγγιζαν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας και το αεροπλάνο τους συνετρίβη στην Μακεδονίτισσα. Οι 16 από τους επιβαίνοντες έμειναν εκεί, 42 ολόκληρα χρόνια, μαζί με το αεροπλάνο, να φυλούν τα αδέρφια τους στο Τύμβο που στήθηκε εκεί για θυμίζει σε όλους το αίμα και τις θυσίες των παλικαριών που στάθηκαν απέναντι στον Αττίλα το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

1 11

Τώρα, ήρθε η ώρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να έχουν τις πρέπουσες τιμες, να έχουν ένα καντήλι και να δώσουν στους συγγενείς τους την δυνατότητα να τους θυμιάζουν... Να έχουν ένα τάφο να πηγαίνουν... Ο λόγος για τους 15 Καταδρομείς και τον έναν Αεροπόρο, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν μετά την ανασκαφή στον Ιερό χώρο της Μακεδονίτισσας και τα οποία θα επαναπατριστούν στις 4 Οκτωβρίου 2016.

1 13

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης παρέστησαν στην τελετή επίσημης παραλαβής λειψάνων Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου που επέβαιναν στο NORATLAS της Πολεμικής Αεροπορίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

1 12

Στο Τατόι, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι συγγενείς και οι φίλοι θα είναι εκεί για να τους υποδεχθούν σήμερα, ενώ στη συνέχεια, ένας - ένας οι Ήρωές μας, θα πάρουν τον δρόμο για τα σπίτια τους, για τις ιδιαίτερες πατρίδες, για τις πόλεις και τα χωριά τους. Εκεί που κάθε συνειδητοποιημένος Έλληνας θα πρέπει να τους υποδεχθεί, να τους τιμήσει και να τους αποχαιρετίσει. Όπως πρέπει στους Ήρωες της Έπιχείρησης «ΝΙΚΗ»...

1. Αεροπόρος
Άνθιμος Ηλίας

2. Καταδρομείς
Αναστασόπουλος Ανδρέας του Μιχαήλ Χάβαρι Ηλείας
Γιαννακάκης Κοσμάς του Εμμανουήλ Ζουνάκι Χανίων
Γιαννάκος Στέφανος του Θωμά Παλαιοεκκλήσιο Καρδίτσας
Δαλαμάγκας Ηλίας του Δημητρίου Μεσοχώρι Λάρισας
Ζησιμόπουλος Αντώνιος του Γεωργίου Βάρκιζα Αττικής
Λιγδής Χρήστος του Λουκά Αταλάντη Φθιώτιδας
Μανιάτης Σπυρίδων του Βασιλείου Ζαχάρω Ηλείας
Μονιάς Αιμίλιος του Γεωργίου Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας
Νάκος Κωνσταντίνος του Γεωργίου Πλάτανος Τρικάλων
Πρινιανάκης Στυλιανός του Εμμανουήλ Στόλοι Ηρακλείου
Σκιαδαρέσης Νικόλαος του Χαραλάμπους Χαμόλακος Κεφαλληνίας
Τσάκωνας Ευάγγελος του Ανδρέα Κολιάκιο Αργολίδας
Τζουράς Σωτήριος του Ιωάννη Κορφές Καλαβρύτων
Χατζόπουλος Χρήστος του Αθανασίου Ελαφοχώρι Διδυμότειχο Έβρου
Χριστόπουλος Αθανάσιος του Ανδρέα Περιστέρι Αττικής

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 17:24