Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015
Write on Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο στρατηγός Ιλγιάς Μπόζκουρτ, αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο, και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί παρέστησαν ένστολοι σε δεξίωση γνωριμίας που παρέθεσε η νέα πρέσβης των ΗΠΑ, Καθλίν Αν Ντόχερτι, στο ξενοδοχείο Μέριτ, στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Το γεγονός προβάλλει η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, η οποία κάνει λόγο για μία «ιστορικής σημασίας εξέλιξη». Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ο τουρκικός στρατός συμμετέχει με ένστολους αξιωματικούς του σε εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Κατεχόμενα.

Η εφημερίδα επικαλείται Αμερικανό διπλωμάτη, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι «αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός ότι οι Τούρκοι στρατηγοί έλαβαν μέρος σε μία εκδήλωση των ΗΠΑ στην Κύπρο». Ο ίδιος διπλωμάτης φέρεται να δήλωσε πως «οι ΗΠΑ εμπιστεύονται τον τουρκικό στρατό και χαιρετίζουν την απόφασή του για την έναρξη ερευνών για τους αγνοούμενους στις στρατιωτικές ζώνες».

Επίσης, τουρκοκυπριακές πηγές σημειώνουν ότι η εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Μέριτ, που ανήκει σε τουρκικό επιχειρηματικό όμιλο, τα ΜΜΕ του οποίου έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού.

Α. Βικέτος, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λευκωσία, Κύπρος

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 Κατηγορία ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

Πραγματοποιήθηκε την 05 Νοεμβρίου 2015 η κοινή στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ – 2/2015». Η άσκηση διεξήχθη εντός του F.I.R Λευκωσίας και σε αυτήν συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, επιθετικά ελικόπτερα των Πολεμικών Αεροποριών Κύπρου - Ισραήλ, επίγειες δυνάμεις και δυνάμεις αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς.

1 onisilos gedeon 2015

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης παρακολούθησε την άσκηση από τη θέση χειριστού ελικοπτέρου τύπου ΜΙ-35, το οποίο επιχειρούσε στη περιοχή. Η άσκηση ήταν πολύ απαιτητική με αμφίδρομη εκπαίδευση τόσο για τις εναέριες, όσο και τις επίγειες δυνάμεις.

3 onisilos gedeon 2015

4 onisilos gedeon 2015

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά από τις επιτυχείς συνεργασίες Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων που επιχειρούσαν για εξουδετέρωση μονάδων Αεράμυνας και Αρμάτων, όσο και για τις μονάδες Αεράμυνας με την αποκάλυψη, εγκλωβισμό και εξουδετέρωση των εναερίων μέσων. Τα διδάγματα που συνεχίζουν να εξάγονται, θα μελετηθούν ξεχωριστά, κατ' αρχήν στο επίπεδο του ΓΕΕΦ και κατόπιν σε συνεργασία με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 Συνέντευξη στον Γιώργο Λαμπράκη

Για το παρόν αλλά και για το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, μίλησε στο defenceline.gr o κ. Γεώργιος Τρουλλινός Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής & Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) και Διευθύνων Σύμβουλος της IDE (INTRACOM Defense Electronics).
Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση AUSA 2015 και την ελληνική συμμετοχή στην Ουάσιγκτον που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Τρουλλινός αναφέρθηκε στις προοπτικές Ανασυγκρότησης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν παρά τη παρατεταμένη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

Η συνέντευξη του κ. Τρουλλινού στο defenceline.gr έχει ως εξής:

 Defenceline: κ. Τρουλλινέ, η χώρα μας και η ελληνική αμυντική βιομηχανία συμμετείχαν στην Διεθνή Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων AUSA 2015, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ποιοι ήταν οι στόχοι αυτής της συμμετοχής;

Γ. Τρουλλινός: "Η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις αμυντικών συστημάτων, ειδικά όταν γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Η ουσιαστική αρωγή του ΥΠΕΘΑ/ ΓΔΑΕΕ, με την παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών συνέβαλε στην ενίσχυση του κύρους και της βαρύτητας της ελληνικής παρουσίας, τόνισε την υποστήριξη στην εξωστρεφή προσπάθεια που καταβάλλεται και είχε σαν αποτέλεσμα τη δυναμική παρουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην AUSA 2015. Παράλληλα και πάντα με τη συνεργασία της ΓΔΑΕΕ, εξασφαλίζονται στο εθνικό περίπτερο όσο το δυνατόν περισσότερες ξένες στρατιωτικές αποστολές και αντιπροσωπείες από χώρες που παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τις συμμετέχουσες ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Δεν πρέπει όμως να παραβλέψουμε τη σημαντική συνεισφορά του Ελληνο Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ελληνικό περίπτερο και τις διάφορες δράσεις καθώς και την υποστήριξη του Οργανισμού Enterprise Greece. Η συμμετοχή στην AUSA αποτέλεσε μια δυναμική και επιτυχημένη προσπάθεια συστράτευσης φορέων και επιχειρήσεων στην κατεύθυνση της ανάδειξης των δυνατοτήτων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας".

Defenceline: Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η εγχώρια αμυντική βιομηχανία;

Γ. Τρουλλινός"Η διεθνής αρνητική οικονομική συγκυρία και η ακόμη πιο επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση στη χώρα μας έχουν εκμηδενίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα τελευταία χρόνια, και πλέον έχει γίνει στροφή στην υποστήριξη και συντήρηση των υφισταμένων συστημάτων. Είναι φυσικό επόμενο λοιπόν να έχουν επηρεασθεί και οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Το μέγεθος που έχει επηρεασθεί κάθε βιομηχανία εξαρτάται, σε μεγάλο ποσοστό, από τον βαθμό εξάρτησης της από τις προμήθειες του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας".

Defenceline: Πως μπορεί μια ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της Άμυνας, να επιβιώσει σε αυτό το δύσκολο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας;

Γ. Τρουλλινός "Με την απουσία των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι ελληνικές εταιρίες πρέπει να στρέψουν τις προσπάθειες τους προς την :
1. Εξωστρέφεια για την αύξηση των εξαγωγών και γενικότερα της δραστηριότητας τους εκτός Ελλάδος και
2. Συμμετοχή σε πολυεθνικά προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής καθώς επίσης και σε κοινοτικά προγράμματα που αφορούν στην ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων/ υλικών διττής τεχνολογίας (ΕΣΠΑ, HORIZON 2020).
Για παράδειγμα η IDE (INTRACOM Defense Electronics) παρά τη δυσχερή οικονομική κατάσταση και την ανυπαρξία εξοπλιστικών προγραμμάτων του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα τελευταία χρόνια, επικέντρωσε τις προσπάθειες της στην εξωστρέφεια, με αποτέλεσμα την υπογραφή αρκετών και σημαντικών από στρατηγικής πλευράς συμβάσεων που αφορούν αγορές του εξωτερικού. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η IDE κατά τα έτη 2006-2014 υπέγραψε εξαγωγικές συμβάσεις συνολικού ύψους περισσότερο από € 400 εκ., ενώ το αντίστοιχο ποσό των συμβάσεων με το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν μόλις € 8 εκ. Σημαντικό έργο της τάξεως του 40% του κύκλου εργασιών της IDE ανατίθεται σε Έλληνες υποκατασκευαστές και προμηθευτές, όπως χαρακτηριστικό είναι και το ποσοστό των εξαγωγών το οποίο την τελευταία πενταετία ξεπερνά το 98% των ετήσιων κύκλων εργασιών.
Αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας, των δυνατοτήτων, της διασφάλισης ποιότητας καθώς και της υψηλής τεχνογνωσίας που διαθέτει η εταιρία, είναι η σύναψη συμβάσεων αφενός μεν με υπουργεία Άμυνας διαφόρων χωρών (ΗΠΑ, Γερμανία, Φινλανδία κ.α.) αλλά και με διακεκριμένες εταιρίες στον χώρο της άμυνας όπως Raytheon, Northrop Grumman, Boeing, Diehl BGT Defence, General Dynamics (UK), Saab AB κ.α".

Defenceline: Με ποιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αναδειχθούν οι δυνατότητες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο μίας δυναμικής πολιτικής εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων τους στις ξένες αγορές;

Γ. Τρουλλινός: "Οι πρωτοβουλίες πρέπει να προέλθουν από δυο κατευθύνσεις:
-Πρώτον από το κράτος, μέσω της συμμετοχής σε πολυεθνικά προγράμματα, στα οποία θα δοθεί η δυνατότητα στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες να συμμετάσχουν και να κατασκευάσουν υποσυστήματα για το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς και
-Δεύτερον, από πρωτοβουλίες τις οποίες θα εκδηλώσουν οι ίδιες οι αμυντικές βιομηχανίες με την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων.
Στην τελευταία κατεύθυνση ανήκουν οι πρωτοβουλίες της IDE, η οποία βάζοντας νέους στόχους για διείσδυση σε νέους τομείς, όπως για παράδειγμα τα ενεργειακά συστήματα για αμυντικές εφαρμογές, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια τη σειρά Υβριδικών Συστημάτων HEPS (Hybrid Electrical Power Systems). Τα συστήματα αυτά είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας αυτοχρηματοδοτούμενης ερευνητικής και αναπτυξιακής προσπάθειας σε νέες τεχνολογίες παροχής ενέργειας. Η σειρά των συστημάτων HEPS της IDΕ περιλαμβάνει εξελιγμένα Συστήματα Ενέργειας για εφαρμογές στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μεταφερόμενων μονάδων και συστήματα ενσωματωμένα σε ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα στρατιωτικά οχήματα, προσφέροντας μειωμένη κατανάλωση καυσίμων, υψηλή αυτονομία και σημαντική μείωση κόστους του κύκλου ζωής".

Defenceline: Η οικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια, έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι πελάτες του εξωτερικού;

Γ. Τρουλλινός: "Είναι γεγονός ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας είναι περιοριστικό και αναποτελεσματικό και αποθαρρύνει τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας είναι χαμηλή και μειώνεται συνεχώς. Στο πλαίσιο αυτό οι νεοεμφανιζόμενοι πιθανοί πελάτες, μας αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και προβληματισμό και χρειάζεται συνεχής και μεγάλη προσπάθεια για να πειστούν για το αντίθετο. Αυτό συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό με τους παλιούς πελάτες, με τους οποίους η μακροχρόνια και γερή βάση συνεργασίας έχει δημιουργήσει σταθερές και υγιείς εταιρικές σχέσεις και προοπτικές συνέχισης των επιχειρηματικών συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει".

Defenceline: Λένε πως η κρίση γεννά ευκαιρίες. Έχει επαληθευτεί αυτό στον τομέα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας;

Γ. Τρουλλινός: "Δεν υπάρχει καμια αμφιβολία ότι η κρίση, οπουδήποτε και οποτεδήποτε παρουσιάστηκε, γέννησε ευκαιρίες, ανέδειξε τους καλούς και ένωσε τους πάντες μπροστά στις δυσκολίες. Η κρίση γεννά ευκαιρίες όχι μόνο για επιτυχημένες επιχειρήσεις και ανθρώπους αλλά και για νέες επιχειρήσεις και δραστηριότητες. Στην προκειμένη περίπτωση της χώρας μας, η κρίση έχει βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη της εξωστρέφειας, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας να είναι περισσότερο εξωστρεφείς απ' ότι στο παρελθόν".

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες Βαγγέλης Αντωνάκης

Δεν θα κάνουμε χρήση των κλίσε εκφράσεων που συνοδεύουν τα τελευταία χρόνια μια τέτοια εμφάνιση. Δεν έχουμε πλέον να αναφέρουμε και πολλά για αυτούς. Εξάλλου τους έχουμε δει και απολαύσει αρκετές φορές. Έχουμε μόνο να πούμε πως πλέον έχουν καθιερωθεί, έχουν αποκτήσει την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου και καλά θα κάνουν οι κατά καιρούς ιθύνοντες να συνεχίσουν να τους προσφέρουν την ηθική και υλική υποστήριξη που τους αξίζει. Γιατί πραγματικά η Hellenic Airforce F-16 Demo Team ... αξίζει...

1 demo xania 2015

2 demo xania 2015

3 demo xania 2015

5 demo xania 2015

Μια εμφάνιση αντάξια της φήμης που συνοδεύει την ομάδα «Ζευς» λίγο διαφορετική από τις προηγούμενες. Θέλετε λίγο το νέο εντυπωσιακό βάψιμο του αεροσκάφους, θέλετε λίγο η προσθήκη (επιτέλους!!) των smokewinders, των καπνογόνων στα ακροπτερυγια, που πλέον βοηθούν τους θεατές να εντοπίζουν εύκολα την θέση του αεροπλάνου αλλά και να κατανοήσουν τους ελιγμούς του, θέλετε λίγο ο κάλος καιρός και η καλή διάθεση αλλά πάνω από όλα ο εξαιρετικός χειρισμός του αεροσκάφους από τον Demo Pilot Στράλη Σωτήριο ο οποίος έχω την αίσθηση πως πραγματοποίησε ίσως την καλύτερη, από αυτές που έχουμε παρακολουθήσει, επίδειξη του, πετώντας χαμηλότερα και πλησιέστερα μας όσο ποτέ πριν στο παρελθόν δίνοντας μας την ευκαιρία για μερικές εξαιρετικές φωτογραφίες.

6 demo xania 2015

8 demo xania 2015

9 demo xania 2015

10 demo xania 2015

11 demo xania 2015

12 demo xania 2015

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter