Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015
Write on Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, παρέστη στην τελετή ενεργοποίησης λειτουργίας της Διακλαδικής Διοίκησης Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού "Δεινοκράτης" (πρώην ΜΟΜΑ), με επιχειρησιακό τίτλο ΔΙΔΕΡΓΩΝ, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Μηχανικού στο Λουτράκι.

Η Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού, με διακριτικό τίτλο «ΔΙΔΕΡΓΩΝ» και ιστορικό τίτλο «ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗΣ» φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Σχολή του Μηχανικού, στο Λουτράκι, όπου είχε ξεκινήσει η εκπαίδευση των πρώτων χειριστών μηχανημάτων οδοποιίας που συγκρότησαν τις ΜΟΜΑ (Μεικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης) και τη ΣΥΚΕΑ (Στρατιωτική Υπηρεσία Κατασκευής Έργων Ανασυγκρότησης).

1 didergon

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, "η νέα αυτή υπηρεσία δεν αποτελεί μια απλή αναβίωση των αντιστοίχων υπηρεσιών του παρελθόντος, άλλωστε άλλοι καιροί και άλλα δεδομένα, αλλά μια σύγχρονη υπηρεσία προσαρμοσμένη στις νέες απαιτήσεις και ένα ακόμη βήμα προς τη διακλαδική συνεργασία και τη συνέργεια των κλάδων και των μέσων, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Όπως αντιλαμβάνεστε το έργο αυτό είναι σύνθετο. Υπάρχουν θέματα νομικά, θέματα προσωπικού και εξοπλισμού, εκπαίδευσης, διαδικασίες και προϋποθέσεις ανάληψης Έργου, τα οποία τα αντιμετωπίζουμε με σχέδιο νόμου, που έχει ετοιμαστεί, και προβαίνουμε στις δέουσες ενέργειες. Εντός των επομένων ημερών το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων και ζητώ, από εδώ, τη στήριξη όλων των κομμάτων για αυτό το μεγάλο εθνικό έργο".
Όπως τόνισε μάλιστα ο υπουργός, μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, το όλο εγχείρημα θα ξεκινήσει από μία μεταβατική φάση, που είναι άμεση, αποτελεσματική και λειτουργική. Συγκεκριμένα, ένας Λόχος του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού και Κλιμάκιο της 206 Πτέρυγας Αεροπορικής Υποστήριξης δύνανται να αναλαμβάνουν αποστολές, ανάλογα βέβαια με τις δυνατότητές τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκρότηση των δύο Μονάδων, που θα αποτελέσουν την οργανική της δύναμη, και θα έχουν την έδρα τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
"Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν δημιουργούμε κάτι που θα ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε, όμως, εδώ, για να συμπληρώσουμε τον ιδιωτικό τομέα, να καλύψουμε κενά της ακριτικής Ελλάδας, την οποία πολλές φορές έχει εγκαταλείψει ο ιδιωτικός τομέας. Να συνεισφέρουμε σε έργα οδοποιίας, εγγειοβελτιωτικά και αποκατάστασης ζημιών", ανέφερε ο Π. Καμμένος.

6 didergon

Τιμή στους ακρίτες
Σε ένδειξη τιμής των κατοίκων των ακριτικών περιοχών, επιλέχθηκε να δοθεί στην 1η Μονάδα η ιστορική ονομασία «Η Κυρά της Ρω» και στη 2η Μονάδα «Η Κυρά των Μαρασίων». Δύο Ελληνίδες οι οποίες σήκωναν ψηλά τη σημαία στα νησιά υπερασπίζοντας την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, έστω και άοπλες, με μεγάλο όμως όπλο την ελληνική ψυχή.
"Οι ονομασίες, όπως αντιλαμβάνεστε, επελέγησαν προκειμένου να τιμηθούν οι δύο εμβληματικές γυναικείες προσωπικότητες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, οι οποίες έταξαν τη ζωή τους στην υπηρεσία του Έθνους. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το νησί τη Ρω που σήμερα διαφυλάττουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για να δει ότι κάθε μέρα στον τάφο της Κυράς της Ρω ένας στρατιώτης αφήνει πάντα ένα λουλούδι", υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

3 didergon

Το σχέδιο "Ξενοκράτης"
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει κάτι στο θέμα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων περιπτώσεων εκτάκτων αναγκών. Αυτή θα υλοποιείται στο πλαίσιο του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και θα στηρίζεται στις υφιστάμενες δομές, των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως έγινε με το σεισμό στην Κεφαλονιά και με τις πλημμύρες στον Έβρο, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν ότι μπορούν να βρίσκονται δίπλα στους πολίτες και να προσφέρουν ένα πολύτιμο έργο. Βεβαίως, ο νέος Φορέας, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών θα ενεργεί επικουρικά, εφόσον απαιτηθεί. Έτσι αυξάνονται οι εθνικές δυνατότητες και μειώνονται οι χρόνοι αντίδρασης.

4 didergon

Ο εξοπλισμός
Ο σχεδιασμός προβλέπει η «ΔΙΔΕΡΓΩΝ» να ενισχυθεί άμεσα σε προσωπικό και μέσα, πέρα και από αυτά που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ο εξοπλισμός θα προέρχεται από ανακατανομή πλεονάζοντος υλικού από φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, προμήθεια από τον ΟΔΔΥ ή μέσω διακρατικών συμφωνιών. Ήδη φίλιες και σύμμαχες χώρες εξετάζουν τη δυνατότητα χορήγησης σύγχρονων μηχανημάτων για την ενίσχυση της Διακλαδικής Διοίκησης.
Σύντομα μάλιστα αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός συστημάτων και μέσων από τη Ρωσία, που θα εξοπλίσουν την 1η Μονάδα, όπως επίσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου έχει ήδη υποβληθεί το αίτημα για βοήθεια σε αντίστοιχα μέσα και μηχανήματα.

2 didergon

Το προσωπικό
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει να δώσει σε στρατεύσιμους εξειδικευμένους στα έργα, είτε χειριστές μηχανημάτων είτε επιστήμονες μηχανικούς και αρχιτέκτονες, τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη θητεία τους για δύο ή τρία χρόνια, προκειμένου να υπηρετήσουν ειδικά σε αυτή τη Μονάδα, αλλά και σε άλλες Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ανάθεση έργου στις δύο Μονάδες, πραγματοποιείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης, στον προϋπολογισμό της «ΔΙΔΕΡΓΩΝ», της πίστωσης που διατέθηκε. Επίσης, εάν και εφόσον με το πέρας του έργου διαπιστωθεί ύπαρξη υπολοίπου, στην πίστωση που διατέθηκε, τμήμα του δύναται να μεταφέρεται στα Μετοχικά Ταμεία, σύμφωνα με ποσοστό που θα καθορισθεί.
Από τις επόμενες Σειρές Κατάταξης εξειδικευμένοι στον τομέα των έργων στρατεύσιμοι από όλα τα Όπλα, θα αποσπώνται κατευθείαν στις Μονάδες της «ΔΙΔΕΡΓΩΝ», προκειμένου να στελεχωθούν άμεσα και να ξεκινήσουν τα έργα, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος, το πρώτο έργο, το οποίο έχει επιλεγεί, να παραδοθεί μέσα στον Ιούλιο!
"Γνωρίζουμε πολύ καλά, την αποστολή μας που είναι η διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής ανεξαρτησίας, των συμφερόντων άμυνας και ασφάλειας της χώρας. Αλλά δεν λησμονούμε, ότι η υψηλού επιπέδου κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων ενισχύει τους δεσμούς με την κοινωνία, αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας και σφυρηλατεί την κοινωνική συνοχή.
Δεν επιβιώνουν Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς τους ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία. Την κοινωνία, τον Ελληνικό λαό, τους ακρίτες μας, την πολιτεία και το Έθνος μας υπερασπιζόμαστε και υποστηρίζουμε, και γι αυτά αγωνιζόμαστε. Και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα, στη δημοσιονομική αυτή καμπή, θεωρούμε επιβεβλημένο να συσπειρωθούμε, Ένοπλες Δυνάμεις, κρατικές δομές, τοπική αυτοδιοίκηση, και όλοι οι φορείς της πατρίδας μας.
Ο ελληνικός λαός θέλει αποτελέσματα, θέλει να ξεπερνούμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια, να αλλάζουμε χρόνους αντίδρασης, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, να προβλέπουμε και να προετοιμαζόμαστε. Αυτή είναι η δουλειά ενός σύγχρονου κράτους και είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσής του", τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Πάνος Καμμένος.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας Ρωσίας, Κώστα Ήσυχο, πως θέτει στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης το μέρος αυτό των ρωσικών κρατικών αρχείων, που αφορά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως ο ΑΝΥΕΘΑ είχε υποβάλει σχετικό αίτημα, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα το διάστημα 17-20 Μαρτίου 2015, στον Ρώσο συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας Ρωσίας, Μ. Σοκόλωφ.

Σημειώνεται πως ήδη η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ), έχει αποκτήσει, μέσω των Κρατικών Αρχείων των ΗΠΑ, τα αρχεία της Βέρμαχτ (400 χιλιάδες σελίδες) που αφορούν την Ελλάδα, τα οποία είχαν κατάσχει τα αμερικανικά στρατεύματα όταν μπήκαν στο Βερολίνο το 1945.

Η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα, έστειλε εκτενή κατάλογο με τους τίτλος των αρχείων, έγγραφα, φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα και την αντίσταση του ελληνικού λαού. Το περιεχόμενο του καταλόγου θα μεταφραστεί και ακολούθως θα μελετηθεί και θα αξιολογηθεί από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, ώστε να επιλεγούν τα συγκεκριμένα αρχεία που θα ζητηθούν από τις ρωσικές αρχές.

Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς θα δοθεί και στην Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, πρόεδρος της οποίας είναι η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ώστε να αξιοποιηθεί για τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος προς τις γερμανικές αρχές.

Ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος, μετά την παραλαβή του καταλόγου των αρχείων και της σχετικής συνοδευτικής επιστολής, ευχαριστεί την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την άμεση ανταπόκρισή της στο ελληνικό αίτημα, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα δείγμα των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Το διήμερο 5 και 6 Μαΐου 2015, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Πυροβολικού, το 3ο Διεθνές Συνέδριο στις Τεχνολογικές Τάσεις και Εφαρμογές στο Πυροβολικό και τη Στρατιωτική Επιστήμη.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η εξέταση των δυνατοτήτων ενσωμάτωσης των ευρημάτων της μοντέρνας επιστημονικής έρευνας στα διάφορα πεδία των στρατιωτικών τεχνολογικών και επιχειρησιακών εφαρμογών στις ανάγκες του όπλου του Πυροβολικού αλλά και όλων των Όπλων- Σωμάτων του Στρατού Ξηράς γενικότερα.

Οι θεματικές ενότητες που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο αφορούσαν αντικείμενα των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, της Ρομποτικής, της Γεωπληροφορικής και της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με έμφαση στην εφαρμογή των επιστημών αυτών, στη στρατιωτική τέχνη.

1 py sy

Στο Συνέδριο αναπτύχθηκαν 70 θέματα σε 16 ενότητες με τη συμμετοχή 250 συνέδρων από 7 χώρες. Μεταξύ των συνέδρων ήταν και αντιπροσωπεία Αξιωματικών από τη Ρωσία και οι Ακόλουθοι Άμυνας των ΗΠΑ, Αλβανία, Ηνωμένου Βασίλειου, Ιράν και Τουρκίας.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

 Τις πρωινές ώρες της 7ης Μαΐου 2015, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και στο πλαίσιο άσκησης «Πυρπολητής 2/15» ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης («Δ») με σκοπό την διεξαγωγή επιχειρήσεων:
-Αποτροπής
-Εξασφάλισης ζωτικών περιοχών (α/δ νήσων Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου)
-Εξασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις θα διεξαχθούν μέσω:
-Αεροκίνητων και Αεροαποβατικών ενεργειών
-Ανάπτυξης τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων των Κλάδων των ΕΔ
-Συνέργεια με τοπικές δυνάμεις αμέσου επεμβάσεως
-Ενεργοποίηση αεροπορικών δυνάμεων

Στην άσκηση μετέχουν μεταφορικά Ε/Π του ΣΞ, μεταφορικά α/φ της ΠΑ και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων των Κλάδων των ΕΔ. Η άσκηση λαμβάνει χώρα σε περιοχές (νήσους) του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου.
Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε το Σύστημα Αεράμυνας της χώρας με συμμετοχή του συνόλου των σταθμών ελέγχου (ΣΑΕ), κέντρων επιχειρήσεων, Α/Α συστημάτων και όπλων των 3 κλάδων των ΕΔ της χώρας.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια "EXPOSEC-DEFENSEWORLD Conference – National Defense & Security Strategy in Today's Challenging World", το οποίο διοργάνωσαν η Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε. και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για 3η συνεχή χρονιά. Το συνέδριο το οποίο φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Αthens Ledra, ασχολήθηκε με τον κλάδο της Άμυνας, της Ασφάλειας και της επιχειρηματικής κοινότητας, ενώ οι διακεκριμένοι του ομιλητές παρουσίασαν όλα τα δεδομένα και τις εξελίξεις που διαμορφώνονται τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, μίλησε στο defenceline.gr για το συνέδριο και την χρονική συγκυρία μέσα στην οποία πραγματοποιήθηκε. Ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις και το πως αυτές επηρρεάζουν τη χώρα μας, αλλά και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Η συνέντευξη του Πρόεδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο DL έχει ως εξής:

Defenceline: Κύριε Αναστασόπουλε, ποιοι ήταν οι σκοποί του συνεδρίου;

Σίμος Αναστασόπουλος: "Το Συνέδριο Exposec-Defenseworld αποτελεί σημείο αναφοράς για θέματα άμυνας, εσωτερικής ασφάλειας και το μεταναστευτικό. Το φετινό Συνέδριο εστίασε σε όλα τα κρίσιμα και επίκαιρα θέματα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές της ανασυγκρότησης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας όπως και την διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς στις διαδικασίες προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού. Ακόμη συζητήθηκαν θέματα γύρω από τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην περιοχή και τους κινδύνους περιφερειακής αστάθειας και αναζητήθηκαν λύσεις για το μεταναστευτικό και την εσωτερική ασφάλεια".

DL: Πόσο επίκαιρο ήταν το αντικείμενο του συνεδρίου, με φόντο τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και εύφλεκτες ζώνες; Πόσο επηρεάζεται η χώρα μας;

Σ.Α.: "Οι αλλαγές στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς καθιστούν τη θεματολογία του Συνεδρίου εξαιρετικά επίκαιρη καθόσον η Μεσόγειος εξελίσσεται σε επίκεντρο διεθνών εξελίξεων εξαιτίας της ανακάλυψης ενεργειακών κοιτασμάτων αλλά και λόγω της απειλής επέκτασης του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία.
Με τις κατάλληλες προϋποθέσεις μια ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ μπορεί να παρέχει μια εναλλακτική πηγή εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο, δεδομένου ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν τη δυνατότητα να προστατέψουν και τις ενεργειακές υποδομές της ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος παρέχει στην Ελλάδα μια επιπλέον ευκαιρία να αναβαθμίσει τη θέση της σαν παράγοντα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή".

DL: Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που "καίει" τη χώρα μας. Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο εισροής ακραίων εξτρεμιστικών στοιχείων στην Ελλάδα;

Σ.Α.: "Η ανησυχία για το ενδεχόμενο εισροής ακραίων εξτρεμιστικών στοιχείων στην Ελλάδα έχει εκφραστεί με κάθε τρόπο και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το θέμα είναι σημαντικό και αφορά όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα, λόγω της θέσης της, είναι πύλη εισόδου προσφύγων αλλά και παράτυπων μεταναστών και παρά τις καλές προθέσεις η οικονομικής κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς την ικανότητα της χώρας να καλύψει με επάρκεια τα σύνορα της και να ελέγξει αποτελεσματικά τη μεταναστευτική ροή".

DL: Έχει η χώρα μας τους κατάλληλους μηχανισμούς για να αποτρέψει πιθανές συνέπειες από την ανεξέλεγκτη εισροή επικίνδυνων στοιχείων στο εσωτερικό της; Είμαστε θωρακισμένοι στο επίπεδο της εσωτερικής ασφάλειας;

Σ.Α.: "Η χώρα διαθέτει τους μηχανισμούς για τον έλεγχο των συνόρων και ικανό λιμενικό σώμα σε ετοιμότητα μετά από ένα εκτενές εξοπλιστικό πρόγραμμα που περιλάμβανε και ευρωπαϊκούς πόρους που ανταποκρίνονταν με επάρκεια στις απαιτήσεις, ακόμη και αυξημένες, που επικρατούσαν ως πρόσφατα. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις όμως έχουν αυξήσει την μεταναστευτική ροή σε δυσθεώρητα επίπεδα που απαιτούν αυξημένα κονδύλια ενώ η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να απαντά στο ζήτημα της αλληλεγγύης απέναντι στους συνανθρώπους που αναζητούν προστασία και καλύτερη ζωή αλλά μειώνει σημαντικά την δυνατότητα ουσιωδών ελέγχων για όσους περνούν τα σύνορα.
Η παρούσα συγκυρία θα αφήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη ακάλυπτη στα ακραία εξτρεμιστικά στοιχεία αν οι εταίροι δεν αντιληφθούν ότι το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και δεν μπορούν να το επωμιστούν μόνες τους οι χώρες του Νότου".

DL: Πως μπορεί η Ελλάδα να ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία, να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία, μέσα στη δίνη της παρατεταμένης κρίσης;

Σ.Α.: "Σήμερα, 3 μήνες μετά τις εκλογές και μετά από διαπραγματεύσεις που δεν τελεσφόρησαν βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα με τη διαπίστωση, πιστεύω από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, ότι εναλλακτικές επιλογές για την πορεία της χώρας που να έχουν ρεαλιστικές προοπτικές δεν υφίστανται. Η μοναδική επιλογή που διαθέτει τα εχέγγυα να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, να ανατρέψει το σκηνικό αδιεξόδου και αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα και να δώσει προοπτική βιώσιμη ανάπτυξης σε βάθος χρόνου, είναι η άμεση συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και το ξεκάθαρο μήνυμα της επιλογής και της αποφασιστικότητας της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Αυτό είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη ενώ άμεσα και παράλληλα με τους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης πρέπει να επεξεργασθούμε και το Νέο Αναπτυξιακό Σχέδιο της χώρας εστιάζοντας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων οφείλουμε να εντάξουμε και την αναδιάρθρωση της αμυντικής μας Βιομηχανίας προκειμένου να εξασφαλίσει την ανάπτυξη της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό".

DL: Είναι μια ευκαιρία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία να αξιοποιήσει τις όποιες ευκαιρίες υπάρχουν για ανάπτυξη και εξωστρέφεια;

Σ.Α.: "Η τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία παρέχει στην Ελλάδα μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί στρατηγικά και να συμβάλει στη διαμόρφωση κλίματος σταθερότητας, εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην περιοχή, ενισχύοντας παράλληλα και την διαπραγματευτική της θέση.
Τις σημαντικές αυτές δυνατότητες της Ελλάδας οφείλουμε να αναδείξουμε. Σήμερα μπορούμε να σχεδιάσουμε και να βάλλουμε τις βάσεις για μια αμυντική βιομηχανία που θα στηρίζει τις ΕΔ, θα στηρίζεται από αυτές, και που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την χώρα. Έτσι θα διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα ενός σημαντικού και ευαίσθητου τμήματος της εθνικής οικονομίας που αποτελεί παράλληλα αναπόσπαστο τμήμα της Εθνικής Άμυνας και κρίσιμο παράγοντα για την διατήρηση της ανεξαρτησίας της χώρας μας".

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter