Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017
Write on Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 14 και 15 Ιανουαρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, ο Στρατός Ξηράς διέθεσε ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού για την αεροδιακομιδές, ως ακολούθως:

- Ελικόπτερο NH-90 για την αεροδιακομιδή δύο ασθενών από τη Νάξο στη Σύρο.
- Ελικόπτερο ΝΗ-90 για την αεροδιακομιδή ασθενούς από το Κουφονήσι στη Σύρο.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λίγα 24ωρα μετά τη λήξη του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για το Κυπριακό, οι Τούρκοι επανέρχονται στις προκλητικές ενέργειες, πραγματοποιώντας υπερπτήσεις πάνω από τρια ελληνικά νησιά στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα:

•Σχηματισμός 4 τουρκικών αεροσκαφών ,2 F-16 και 2 F-4 εισήλθαν στις 13.50 στο FIR Αθηνών νότια της Λέσβου.

•Τα F-16 έκαναν υπέρπτηση πάνω από το Μακρονήσι στις 14.14,από τους Ανθρωποφάγους στις 14.15 και από το Αγαθονήσι στις 14.17.

Οι υπερπτήσεις έγιναν σε ύψος 19.000 ποδών.

Ο τουρκικός σχηματισμός εγκατέλειψε τον εθνικό εναέριο χώρο στις 14.18 νοτιοανατολικά της Σάμου.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Παρά τη συμβολή στον αποχιονισμό, το προσωπικό των Σχηματισμών και Μονάδων Μάχης, Υποστήριξης Μάχης και Διοικητικής Μέριμνας της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, στο πλαίσιο της επιχειρησιακή εκπαίδευσης, εκμεταλλευόμενο τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν την περασμένη εβδομάδα, εφάρμοσε ιδιαίτερο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως, στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού, στον Βόρειο Έβρο.

Δείτε το βίντεο του ΓΕΣ:

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Την αλλαγή των επικεφαλής και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντίθετα, στη θέση του διατηρήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Νέος αρχηγός ΓΕΣ ο αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής (μέχρι τώρα ήταν διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού), νέος αρχηγός ΓΕΝ ο Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης (ως σήμερα διοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας) και νέος αρχηγός ΓΕΑ ο αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου (ως σήμερα διοικητής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας).

Οι τρεις αρχηγοί αντικαθιστούν:

Τον μέχρι πρότινος αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Βασίλη Τελίδη, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή στις 25 Φεβρουαρίου 2016.
Τον μέχρι σήμερα αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Γιώργο Γιακουμάκη, ο οποίος έγινε αρχηγός στις 15 Σεπτεμβρίου 2015.
Τον μέχρι σήμερα αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση, ο οποίος είχε αναλάβει τη θέση του αυτή στις 27 Φεβρουαρίου 2015.

1 stefanis

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής ήταν ο νεότερος στην επετηρίδα των αντιστρατήγων μελών του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) και με την προαγωγή του αποστρατεύονται οι προηγούμενοι δέκα στην ιεραρχία αντιστράτηγοι συμπεριλαμβανομένου και του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Βασίλειου Τελλίδη.

Ο Αντιστράτηγος Στεφανής γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1959 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1982 ως Ανθυπίλαρχος του Όπλου Ιππικού – Τεθωρακισμένων. Έχει παρακολουθήσει όλα τα προβλεπόμενα σχολεία εκπαιδεύσεως αξιωματικών τεθωρακισμένων, το Προκεχωρημένο Σχολείο Αξιωματικών Τεθωρακισμένων στις ΗΠΑ (Army Armor School, Fort Knox, Kentucky), ενώ έχει αποφοιτήσει από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, τη Σχολή Εθνικής Αμύνης και το Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμύνης (National Defense University-NDU) στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ όπου απέκτησε MBA σε «Στρατηγικές Ασφαλείας».
Διετέλεσε διοικητής στις 98 Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων, επιτελάρχης στην XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία «ΔΟΡΥΛΑΙΟ», υποδιοικητής της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού «ΑΨΟΣ», διοικητής της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «ΔΟΡΥΛΑΙΟ», διοικητής της 95ης Μεραρχίας «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ», διοικητής Γ'ΣΣ/NRDC-GR.
Επίσης διετέλεσε Υπασπιστής Στρατού Ξηράς του αείμνηστου προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου (2000-2002) και μάλιστα κατά την πρόσφατη εξώδειο ακολουθία του ήταν ο στρατηγός που κρατούσε τα παράσημα του τεθνεώτος, ενώ υπηρέτησε ως στέλεχος και διευθυντής σε σημαντικής διευθύνσεις του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ.

1 tsounis

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ήταν ο μέχρι τώρα διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης και Νο.3 στην Ιεραρχία του ΠΝ. Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά και εισήχθη στην Σχολή Ναυτικών Δοκιμών τον Σεπτέμβριο του 1979 και απεφοίτησε τον Ιούνιο του 1983 ως Μάχιμος Σημαιοφόρος.
Υπηρέτησε στο αντιτορπιλικό «ΚΑΝΑΡΗΣ» (1983-1984) ως Αξιωματικός Γραφείου Κυβερνήτου, ως βοηθός Αξιωματικού ΝΚ-ΣΝ , στην πυραυλάκατο ΤΠΚ «ΞΕΝΟΣ» (1984-1985) ως Διευθυντής Διεύθυνσης ΝΚ-ΣΝ και Αξιωματικός Γραφείου Κυβερνήτου, στην πυραυλάκατο ΤΠΚ «ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ» (1988-1991) ως Διευθυντής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Διεύθυνσης Οπλισμού.
Ο ίδιος διετέλεσε κυβερνήτης στα: Περιπολικά ΠΠ «ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι» (1985-1986) και ΠΠ «ΑΝΤΩΝΙΟΥ» (1991-1992), στις τορπιλλακάτους ΤΑ «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» (1992-1993) και ΤΑ «ΕΣΠΕΡΟΣ» (1993-1995), στην πυραυλάκατο
ΤΠΚ «ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ» (1995-1998) και στη φρεγάτα ΦΓ «ΑΔΡΙΑΣ» (2004-2005).
Έχει επίσης υπηρετήσει σε σημαντικές επιτελικές και διοικητικές θέσεις, όπως στο Επιτελείο ΓΕΕΘΑ (2008-2009) ως συντονιστής μόνιμου επιτελείου ΕΘΚΕΠΙΧ, στο Επιτελείο του Αρχηγείου Στόλου (2009-2010) ως Διευθυντής Α' Κλάδου, ως Διοικητής της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών (2010-2011), στο Επιτελείο του Αρχηγείου Στόλου (2011-2012) ως Διευθυντής Διευθύνσεως Επιχειρησιακής Αξιολογήσεως, ως Αρχιεπιστολεύς στο Αρχηγείο Στόλου (2012-2013), ως Διοικητής Φρεγατών (2013-2014), ως Υπαρχηγός Στόλου (2014-2015) και ως Διοικητής ΣΕΘΑ από 20 Οκτωβρίου 2015.
Είναι απόφοιτος του σχολείου Γενικής Επιμόρφωσης, με εξειδίκευση Αξιωματικού Οπλισμού ΤΠΚ, Σχολής Επιτελών Αξιωματικών Ναυτικού, καθώς και της Ναυτικής Σχολής Πολέμου. Ομιλεί την αγγλική γλώσσα. Είναι παντρεμένος με την Δέσποινα Μπαξεβάνη και έχει δύο παιδιά.

06b3a15c-f6a7-4a98-b650-35d16ea7ea34

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου είναι ο μέχρι Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και ο Νο.2 στην ιεραρχία της ΠΑ. Γεννήθηκε στη Δράμα και εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1977 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1981. Είναι απόφοιτος του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΚΕΑΤ/ΣΟΤ), του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΚΕΑΤ/ΣΗΠ), του Σχολείου Επιχειρήσεων Αέρος – Εδάφους (ΚΕΑΤ/ΣΕΑ/Ε), του Σχολείου Ασφάλειας Πτήσεων – Εδάφους, της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων (ΣΠΑ/Κ), της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/ Ανωτέρων (ΣΠΑ/Α), του Σχολείου Instruction System Development (ISD), του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (Electronic Warfare School) στο Σακραμέντο των ΗΠΑ. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών από το Πανεπιστήμιο του Essex του Ηνωμένου Βασιλείου (Diploma in Computing και Master in Computer Science).
Έχει συμπληρώσει περισσότερες από 3.900 ώρες πτήσεως, με αεροσκάφη: T-41D, T-37B/C, T-2E, T-33A/B, F-5Α/Β, F-16C/D, ενώ είναι ακόμα διαθέσιμος σε σύγχρονα F-16C, και είναι ένας από τους ελάχιστους αξιωματικούς της ΠΑ ο οποίος προτού αναλάβει Αρχηγός ΓΕΑ έχει διατελέσει διοικητής και των τριών Διοικήσεων της ΠΑ ήτοι των Διοικήσεων Αεροπορικής Υποστηρίξεως (ΔΑΥ), Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως (ΔΑΕ) και Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ). Στο παρελθόν διετέλεσε επίσης Επιτελάρχης ΑΤΑ, διοικητής του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), Διοικητής της 330 Μοίρας με μαχητικά F-16C/D Block.30.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ
Του Δρ. Άριστου Αριστοτέλους - Πρώην Βουλευτής, Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Στρατηγικής

Με εκτεταμένη μελέτη μας, 6 Σεπτεμβρίου 2016, που μοιράσαμε ευρέως στην πολιτική ηγεσία,καθώς και με αρθρογραφία μας, είχαμε υπογραμμίσει ότι: Με τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις και τις «κόκκινες γραμμές» των αντιπάλων πλευρών στο θέμα της ασφάλειαςκαι των εγγυήσεων, η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα αυτό θα έμοιαζε με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύηστις 12 Ιανουαρίου, δεν μπόρεσε όντως αυτό να επιτευχθεί και τα εμπλεκόμενα μέρη αφήνουν τώρα την προώθηση του στα χέρια τεχνοκρατών. Όπως όμως θα αναπτυχθεί πιο κάτω, χωρίς πολιτικές συγκλήσεις αυτό θα αποδειχθεί ακατόρθωτο γεγονός.

Καταρχήν όσον αφορά την πολιτική συζήτηση του θέματος, στη μελέτη υποδεικνύονται τα εξής: Για να μπορέσει να είναι πιο παραγωγική η τυχόν διαπραγμάτευση επί του προκείμενου, θα πρέπει νασυμφωνηθεί προηγουμένως το περίγραμμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί. Να διασαφηνιστούν οι έννοιες της ασφάλειας, της απειλής και τι σημαίνουν για την κάθε πλευρά ώστε να αντιλαμβάνεται καλύτερα η μια την άλλη. Δυστυχώς όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη του Νορβηγού Ειδικού Αντιπρόσωπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά το πέρας της Διάσκεψης, έπρεπε να βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόβλημα αυτό στη Γενεύη για να γίνει κατανοητό.

Διερωτάται όμως κανείς, όλοι οι αξιότιμοι διαπραγματευτές και οι σεβαστοί τεχνοκράτες –σύμβουλοι, που πλαισιώνουν τις εκάστοτε αντιπροσωπείες και ιδίως ο κ. Έιντε, που στη συνέντευξη του επανέλαβε ότι έχει εμπειρίες στη διευθέτηση συγκρούσεων, δεν γνωρίζουν ότι: Σε οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης κρίσης ή σύγκρουσης, η διασαφήνιση όρων, εννοιών και το πώς εκλαμβάνει η κάθε πλευρά το πρόβλημα και τις θέσεις της άλλης, αποτελεί βασική προϋπόθεση; Το γεγονός ότι τώρα, μετά από τόσα χρόνια, αναγνωρίζεται αυτό στο Κυπριακό, κάθε άλλο παρά αποτελεί ένδειξη επάρκειας και αποτελεσματικών χειρισμών.

Βέβαια στη Διάσκεψη μπορεί για πρώτη φορά να τέθηκε θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων προς συζήτηση με παρούσα την Τουρκία, αλλά τα πράγματα επί του εδάφους είναι πιο δύσκολα από ότι φαίνονται. Καταρχήν, ηαποτυχία εξεύρεσης κοινού εδάφους επίλυσης του καυτού προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων πριν φτάσουμε στη Διάσκεψη, όπως διαπιστώθηκε στη συνεδρία των πέντε (συν η Ε.Ε.), παρά τις διαβουλεύσεις Έιντε και άλλων ενδιαφερομένων, είναι βασικός λόγος γιατί δεν κατέστη καν δυνατή η διαπραγμάτευση του θέματος. Ο Νορβηγός διπλωμάτης πρέπει βέβαια να γνώριζε ότι πήγαιναν στη Διάσκεψη χωρίς να υπάρχει κοινό έδαφος, αλλά ίσως να προσδοκούσε ότι κάποια κοινή βάση θα μπορούσε να βρεθεί εκεί. Ωστόσο,τα μέρη στη Διάσκεψη περιορίστηκαν απλώς σε διατύπωση των γνωστών τους θέσεων. Ο δε Τούρκος ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου - προφανώς προσχεδιασμένα - δεν άφησε καθόλου χρονικά περιθώρια για περαιτέρω συζήτηση ή για κάποιες συγκλήσεις, γιατί βιαζόταν έλεγε να επιστρέψει στην Τουρκία, ενώ με νέες απαιτήσεις του καθιστούσε το όλο ζήτημα ακόμη πιο δύσκολο.

Με την αποτυχία της Διάσκεψης της Γενεύης να δώσει λύση στο πρόβλημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, οι πολιτικές αντιπροσωπείες ανάθεσαν το ρόλοτου τετραγωνισμού του κύκλου σε ομάδα τεχνοκρατών, που όπως είπε ο κ. Έιντεν «θα εργαστούν επί συγκεκριμένων ιδεών, πιθανών επιλογών και προτάσεων» τις οποίες θα υποβάλουν «για μια δομημένη τελική συζήτηση μεταξύ των αρχών, που θα λάβει χώρα αργότερα». Όμως το πρόβλημα της ασφάλειας όσον αφορά τη στρατιωτική του διάσταση, την παρουσίατων κατοχικών δυνάμεων στο νησί, όπως και των εγγυήσεων είναι πρωτίστως πολιτικό και στρατηγικόκαι μετά τεχνικό. Έχει να κάνει μεεθνικούς στόχουςκαι με στρατηγικούς προσανατολισμούς όπως αυτοί καθορίζονται από τις εκλεγμένες ηγεσίες των πρωταγωνιστών. Γι αυτό αν δεν υπάρξουν μεταβολές ή κοινά αποδεκτές υποχωρήσεις και συγκλήσεις από τις πολιτικές ηγεσίες των εμπλεκομένων μερών, για να δοθούν και οι ανάλογες κατευθύνσεις στην ομάδα των τεχνοκρατών, δεν μπορεί να προκύψουν σοβαρές προτάσεις ή λύσεις - τεχνικές ή μη - στο επίπεδο αυτό. Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε λοιπόν θα πρέπεινα συγκεντρώσει τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματοςστο πολιτικό και όχι τόσο στο τεχνοκρατικό πεδίο, ειδάλλως η αποτυχία και εδώ είναι προδιαγραμμένη.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter