Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018
Write on Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα κατά των κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού.

Τα πλήγματα αυτά έγιναν την ώρα που η επιχείρηση που πραγματοποιεί η Τουρκία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία εισέρχεται σήμερα στην τέταρτη ημέρα της. Τα πλήγματα στο Ιράκ είχαν στόχο μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), τα οποία φέρεται ότι προετοίμαζαν μια επίθεση κατά των βάσεων των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στην ιρακινοτουρκική μεθόριο, αναφέρει ο τουρκικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Από τα πλήγματα αυτά στην περιοχή Ζαμπ, στο βόρειο Ιράκ, καταστράφηκαν καταφύγια και αποθήκες όπλων του PKK, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού. Η Άγκυρα εξαπέλυσε επιχείρηση το Σάββατο στη βόρεια Συρία για να εκδιώξει από εκεί την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία ενώ η Άγκυρα θεωρεί "τρομοκρατική" οργάνωση, οι ΗΠΑ την υποστηρίζουν στο πλαίσιο του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία κατηγορεί την πολιτοφυλακή των YPG ότι είναι η πτέρυγα στη Συρία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν το οποίο η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Το PKK διαθέτει βάσεις ανεφοδιασμού στις ορεινές ζώνες του βορείου Ιράκ, τις οποίες βομβαρδίζει συχνά η τουρκική πολεμική αεροπορία και στις οποίες πραγματοποιούν τακτικά επιδρομές οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 Κατηγορία ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Η ελληνική βιβλιογραφία, οι πρωτότυπες μελέτες και οι αποκαλύψεις για την στρατιωτική προετοιμασία της Ελλάδας την περίοδο που ακολούθησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική Καταστροφή, γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνθιση.

Μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία, τον κόπο και το μεράκι ερευνητών και μελετητών, η βιβλιογραφία έχει εμπλουτιστεί με μοναδικές εκδόσεις που βοηθούν τους Έλληνες να καταλάβουν καλύτερα το μέγεθος των γεγονότων, να αντιληφθούν πως πέρα από την ψυχή, το σθένος και την μαχητικότητα των Ελλήνων, υπήρξε μια προετοιμασία που - με βάση τις συνθήκες και τα δεδομένα της εποχής – θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κολοσσιαία.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και το βιβλίο του Κωνσταντίνου Δ. Βλάσση «Τα Τεθωρακισμένα του Ελληνικού Στρατού 1920 - 1940» από τις Εκδόσεις Δούρειος Ίππος, το οποίο παρουσιάζει για πρώτη φορά την προσπάθεια αξιολόγησης, απόκτησης και επιχειρησιακής αξιοποίησης των νέων αυτών πολεμικών μηχανών που από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο άλλαξαν το δόγμα των επιχειρήσεων και των πολεμικών συγκρούσεων. Παράλληλα, μέσα από την κούρσα των εξοπλισμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στα γερμανικά σχέδια και τα σύννεφα ενός νέου μεγάλου πολέμου, η έρευνα αποκαλύπτει την ελληνική συμμετοχή και προετοιμασία στα χρόνια πριν από την μεγάλη θύελλα..

Έχοντας ήδη παρουσιάσει στο κοινό το εξαιρετικό του έργο «Οι Εξοπλισμοί της Ελλάδος 1936 – 1940», ο Κωνσταντίνος Δ. Βλάσσης έρχεται να προσφέρει έναν πολύτιμο θησαυρό στο αναγνωστικό κοινό που ενδιαφέρεται για την πολυτάραχη στρατιωτική ιστορία του τόπου του.

Ο συγγραφέας, ξεχωρίζει το διάστημα που πραγματεύεται σε δύο περιόδους. Η Α΄ περίοδος ξεκινά τον Μάιο του 1919 και φτάνει μέχρι τον Οκτώβριο του 1933. Μέσα από την ενδελεχή έρευνα, τις εξαντλητικές λεπτομέρειες και τα επίσημα έγγραφα, παρουσιάζεται με σαφήνεια στο αναγνώστη ολόκληρη η πολιτική και οικονομική διάσταση των εξοπλισμών.

Η Β΄ περίοδος του έργου, ξεκινά από το Νοέμβριο του 1919 και φτάνει στον Οκτώβριο του 1940, οπότε και η Ελλάδα μπαίνει στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την ιταλική εισβολή. Εκεί δηλαδή όπου «μετρήθηκε» η πολεμική προπαρασκευή και φάνηκαν τα απτά αποτελέσματα μιας τιτάνιας προσπάθειας για την ανασυγκρότηση, τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση αλλά και την πολεμική ετοιμότητα των Ελλήνων.

Τα πολλά παραρτήματα, οι αναλυτικοί πίνακες και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό πλαισιώνουν άριστα την έρευνα του συγγραφέα, δίνοντας στο κοινό ένα έργο που σίγουρα έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία και που θα αποτελέσει πολύτιμο οδηγό για τους ιστορικούς ερευνητές αλλά και τους λάτρεις της στρατιωτικής ιστορίας της Πατρίδας μας.

THORAKISMENA STON ELL STRATO COVER

Τα Τεθωρακισμένα του Ελληνικού Στρατού 1920 - 1940
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Βλάσσης
Έκδοση: Δούρειος Ίππος (2017)
ISBN: 978-618-80031-4-9
Περιγραφή: Σελ. 628, μαλακό εξώφυλλο, 24 Χ 17 εκ., 72 α/μ φωτό εποχής, 17 πίνακες δεδομένων.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή εξέλιξη επί του θέματος των Συντάξεων Χηρείας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει νέα Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας την 1η Φεβρουαρίου 2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00.

Στη συγκέντρωση καλούνται να συμμετάσχουν οι φορείς Εργαζομένων και Συνταξιούχων που συμπαρίστανται, στηρίζουν και υποστηρίζουν όλο αυτό το διάστημα τα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδήλωση για τα 75 χρόνια της ίδρυσης του Ιερού Λόχου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

Ο Ιερός Λόχος συγκροτήθηκε κατά τον Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μέση Ανατολή, και αποτελούνταν από Έλληνες αξιωματικούς, υπό τις εντολές του συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε. Η μονάδα πολέμησε στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων, Γάλλων, Νεοζηλανδών και της επίλεκτης Βρετανικής Ειδικής Υπηρεσίας Αεροπορίας (SAS), στη Λιβύη και το Αιγαίο, ενώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση των Δωδεκανήσων.

1 43

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει η προβολη΄του ντοκιμαντέρ «Ιερός Λόχος: Ιστορία ενός Θρύλου» για την ιστορία της επίλεκτης ομάδας Ελλήνων στρατιωτών που πολέμησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε παραγωγή White Fox και συμπαραγωγή COSMOTE TV. Με γυρίσματα στην Αίγυπτο, τη Μ. Βρετανία και τα ελληνικά νησιά, το ντοκιμαντέρ βασίζεται στις μαρτυρίες των εν ζωή Ιερολοχιτών, μελών της Βρετανικής SAS και του σημερινού Ιερού Λόχου, καθώς επίσης έγκριτων ιστορικών και στρατιωτικών. Επίσης, για πρώτη φορά παρουσιάζονται πλάνα από την εκπαίδευση του Ιερού Λόχου στην Αίγυπτο το 1942 και την προετοιμασία καταδρομικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η INTRACOM Defense Electronics (IDE), η ALTUS,  η BARRACUDA και το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχουν στο πρόγραμμα OCEAN2020, το πιο σημαντικό πρόγραμμα που σχετίζεται με την πρώτη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για την ενίσχυση των Ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων. Το πρόγραμμα είναι πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της “Προπαρασκευαστικής Δράσης για την Αμυντική Έρευνα” και επιλέχθηκε για χρηματοδότηση ύστερα από διαγωνιστική  διαδικασία που διεξήγαγε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ).
 
Η ομάδα του προγράμματος OCEAN2020, της οποίας συντονιστής είναι η Ιταλική εταιρία Leonardo, αποτελείται από 42 εταίρους 15 Ευρωπαϊκών χωρών συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Άμυνας της Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Λιθουανίας και με την υποστήριξη των Υπουργείων Άμυνας της Σουηδίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασίλειου, Εσθονίας και Ολλανδίας.
 
To πρόγραμμα OCEAN2020 είναι το πρώτο παράδειγμα ενός Πανευρωπαϊκού αμυντικού ερευνητικού προγράμματος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Προπαρασκευαστικής Δράσης. Στο πρόγραμμα θα συνεργαστούν διαφορετικού τύπου μη επανδρωμένες πλατφόρμες (αέρος, επιφανείας και υποβρύχιες) με κέντρα διοίκησης και ελέγχου διαφόρων ναυτικών μονάδων με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω δορυφόρων με κέντρα διοίκησης και ελέγχου που βρίσκονται στην ξηρά. Θα πραγματοποιηθούν δύο ασκήσεις επίδειξης στη Μεσόγειο και στη Βαλτική θάλασσα με αντικείμενο την θαλάσσια επιτήρηση και τις λειτουργίες νηοψίας. Οι ασκήσεις αυτές θα διεξαχθούν από Ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σκαφών επιφανείας και υποβρύχιων σκαφών.
 
Οι Έλληνες εταίροι αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στην επιτυχία του προγράμματος OCEAN2020. Πιο συγκεκριμένα, η IDE σε συνεργασία με την BARRACUDA, ένα ελληνικό ναυπηγείο που ειδικεύεται στην κατασκευή φουσκωτών σκαφών, θα διαθέσει στο πρόγραμμα ένα μη Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείας (USV) που θα χρησιμοποιηθεί για λειτουργίες θαλάσσιας επιτήρησης και νηοψίες στην Μεσόγειο Θάλασσα. Η IDE είναι ακόμη υπεύθυνη για διάφορες εργασίες που σχετίζονται με την ανάλυση των προδιαγραφών των μη Επανδρωμένων Σκαφών Επιφανείας, με τις τεχνολογίες και την αρχιτεκτονική των επικοινωνιών που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα καθώς επίσης και με την ασφάλεια των επικοινωνιών (COMSEC) και των πληροφοριών (INFOSEC). Επιπλέον η ΙDE θα είναι το σημείο επαφής και ο συντονιστής του προγράμματος με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η ALTUS συμμετέχει στο πρόγραμμα με εργασίες που σχετίζονται με την μοντελοποίηση και την προσομοίωση επιχειρησιακών σεναρίων καθώς και την ανάλυση και σχεδίαση εκπαιδευτικών μέσων, ενώ το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών συμμετέχει σε εργασίες που σχετίζονται με την μοντελοποίηση της ανάπτυξης στο πεδίο των μη επανδρωμένων πλατφορμών.
 
Σχετικά με τους Συμμετέχοντες
Η INTRACOM Defense Electronics (IDE), εταιρία-ηγέτης στην Ελλάδα στην ανάπτυξη και παραγωγή ηλεκτρονικών και συστημάτων επικοινωνιών στο χώρο της άμυνας και ασφάλειας, είναι θυγατρική της Intracom Holdings, ενός από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους τεχνολογίας στη Ν.Α. Ευρώπη. Η IDE έχει αποκτήσει μοναδική τεχνογνωσία στη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής σε τακτικές επικοινωνίες αμυντικών συστημάτων, ασφάλεια πληροφοριών, συστήματα διοίκησης ελέγχου και επικοινωνιών (C3I), στην επιτήρηση, αναγνώριση και ασφάλεια, σε υβριδικά συστήματα ηλεκτρικής ισχύος και συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πυραυλικές ζεύξεις μεταφοράς δεδομένων (data links), ηλεκτρονικά πυραυλικών συστημάτων, λογισμικό αμυντικών εφαρμογών και συστήματα ελέγχου και δοκιμών. 
Η εταιρία συμμετέχει επίσης σε διεθνή προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής όπως και σε διεθνείς συνεργασίες για την παραγωγή και εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού και περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα προμηθευτών του ΝΑΤΟ. Η IDE εξάγει προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες στην Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ινδονησία, Κύπρο, Λιθουανία, Λουξεμβούργο (NATO/NSPA), Σουηδία και Φινλανδία.
 
Η ALTUS LSA (www.altus-lsa.com)  έχει αντικείμενο την ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων λύσεων με Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στον τομέα Άμυνας, Ασφάλειας και καινοτόμων τεχνολογικών προγραμμάτων Η εμπειρία της εταιρίας επεκτείνεται σε τομείς όπως η επιτήρηση θαλασσίων και χερσαίων συνόρων, η συλλογή πληροφοριών από αέρα, το ISR (Intelligence Surveillance and Reconnaissance), οι περιβαλλοντικές εφαρμογές, η διαχείριση φυσικών καταστροφών, οι εφαρμογές GIS, η επιτήρηση κρίσιμων υποδομών, οι αποστολές Έρευνας και Διάσωσης και πολλές άλλες. 
Επιπλέον, από το 2017 η ALTUS LSA έχει πιστοποιηθεί ως Κέντρο Εκπαίδευσης Χειριστών Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) από την Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με αριθμό εγγραφής EL-UAS-TC-3 (www.dronepilot.gr).
Η ALTUS LSA κατέχει ένα σημαντικό πελατολόγιο σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή και λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα διασφάλισης ποιότητας ISO 9001:2008, 14001:2004, 27001:2013, 15288:2015 και TRACE. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας βρίσκονται στα Χανιά της Κρήτης, ενώ στην Αθήνα διατηρεί εμπορικό γραφείο και τις εγκαταστάσεις της σχολής ΣμηΕΑ .
 
Η BARRACUDA είναι εταιρία κατασκευής φουσκωτών σκαφών που ιδρύθηκε στην Γαλλία το 1985 και μεταφέρθηκε στην Αθήνα το 1992 σε δικές της εγκαταστάσεις.
Στην διάρκεια των χρόνων, η BARRACUDA δημιούργησε νέα πρότυπα στην κατασκευή των φουσκωτών σκαφών και διαφόρων άλλων φουσκωτών και πολυεστερικών προϊόντων, με συνεχή προσπάθεια για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και με σεβασμό στις ανάγκες του πελάτη. 
Η BARRACUDA καθιερώθηκε μεταξύ των πιο αξιόπιστων εταιριών στον τομέα κατασκευής φουσκωτών σκαφών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τα ασύγκριτα σκάφη της λόγω του εξαιρετικού σχεδιασμού και της ενισχυμένης κατασκευής τους, τα  οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για σκοπούς άμυνας και ασφάλειας.
 
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει στο έργο με το Εργαστήριο Δικτυακών Τεχνολογιών, Υπηρεσιών και Εφαρμογών (ΔΙΚΤΥΕ) του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Μέλη του Εργαστηρίου είναι καταξιωμένοι ερευνητές και μηχανικοί που ειδικεύονται στα πεδία των Τηλεπικοινωνιών, των Δικτύων Δεδομένων καθώς και των Διάχυτων και Πολυμεσικών Συστημάτων. Επιπλέον, το Εργαστήριο έχει συμμετάσχει/συμμετέχει σε ένα σύνολο Διεθνών Ερευνητικών Έργων που χρηματοδοτούνται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως επίσης και σε Εθνικά έργα που χρηματοδοτούνται από Υπουργεία και άλλους οργανισμούς.