Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020
Write on Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020 Κατηγορία ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

Την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν προσωρινά και μερικώς, το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ITAR), ανακοίνωσε σήμερα προσωπικά προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Αυτό ανακοίνωσαν στη διάρκεια διάσκεψης τύπου, που παραχώρησαν τηλεφωνικώς στους Ελληνες ανταποκριτές οι βοηθοί Υφυπουργοί Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ για ευρωασιατικές υποθέσεις και Μάικ Μίλερ για στρατιωτικές.

Η μερική άρση θα ισχύει για ένα χρόνο – με δυνατότητα ανανέωσης – και θα αφορά «μη φονικά» (non lethal) συστήματα. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ θα είναι βήμα – βήμα, δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε σηματοδοτεί αλλαγή στην πάγια αμερικανική θέση στο Κυπριακό.

Write on Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Έλεγχος για κορωνοϊό σε όλους τους υπόχρεους σε στράτευση, που παρουσιάζονται τον Σεπτέμβριο, θα πραγματοποιείται με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο των μέτρων για την ασφάλεια του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Τα τεστ θα πραγματοποιούνται από κλιμάκια των ΕΔ και του ΕΟΔΥ, ενώ παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε στενή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, αποστέλλει με προσωπικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και με SMS, προς όλους τους νέους στρατεύσιμους και στα τρία σώματα των ΕΔ, χρήσιμες οδηγίες προστασίας ενόψει της κατάταξής τους, καθώς και που να απευθυνθούν και τι να κάνουν σε περίπτωση που παρουσιάζουν συμπτώματα τα οποία παραπέμπουν στη νόσο.

Το μήνυμα προς τους νέους στρατεύσιμους αναλυτικά αναφέρει: «Στο πλαίσιο πρόληψης για την αποφυγή διάδοσης της νόσου Covid-19, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θέλει πριν την κατάταξή σου να σου επιστήσει την προσοχή για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας, την αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες αλλά κυρίως την αποφυγή συμμετοχής σε εκδηλώσεις συνωστισμού και συγχρωτισμού τις τελευταίες ημέρες πριν την κατάταξη. Αν πριν την ημερομηνία κατάταξής σου παρουσιάσεις συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, επικοινώνησε αμέσως με τον γιατρό σου ή τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 2105212054. Στην περίπτωση που νοσεί άτομο του στενού οικογενειακού σου κύκλου, ενημέρωσε εγκαίρως την υγειονομική υπηρεσία της μονάδας κατάταξής σου. Ενημερώσου για τις οδηγίες προστασίας στο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».