Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 11:56

30 Ιανουαρίου 1969: Η τραγική απώλεια δύο πιλότων και το συγκλονιστικό εύρημα 44 χρόνια μετά... (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 30 Ιανουαρίου 1969 η Πολεμική Αεροπορία θρήνησε την απώλεια δύο αξιωματικών της. 44 χρόνια μετά, βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας η κάσκα του ενός πιλότου! Στις 30 Ιανουαρίου 1969 η Πολεμική Αεροπορία θρήνησε την απώλεια δύο αξιωματικών της. 44 χρόνια μετά, βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας η κάσκα του ενός πιλότου!
Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης

30 Ιανουαρίου 1969. Δυο Βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-84F Thundestreak της 340 Μοίρας Διώξεως / Βομβαρδισμού απογειώνονται από την 115 Πτέρυγα Μάχης των Χανίων, για την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής.
Πετούν πάνω από το οροπέδιο Λασιθίου, μέσα σε έντονες καιρικές συνθήκες και ομίχλη... Η ρεαλιστική εκπαίδευση των Ελλήνων ιπταμένων και η άσκηση προσβολής στόχων εδάφους καταλήγει σε τραγωδία καθώς τα δύο αεροπλάνα συντρίβονται στο όρος Δίκτη, μέσα σε μια απόκρημνη χαράδρα.
Οι δύο χειριστές, ο υποσμηναγός Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και ο ανθυποσμηναγός Αντώνιος Πιπεράκης βρίσκουν ακαριαίο θάνατο...
Τα αεροσκάφη διαλύονται, ενώ κλιμάκιο της αεροπορίας που έφτασε στο σημείο αργότερα, περισυλλέγει τους σωρούς των δύο ιπταμένων. Ο Νικολακόπουλος, με καταγωγή από την Πάτρα, και ο Πιπεράκης, με καταγωγή τα Ακούμια Ρεθύμνου, πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος...

Τα βιογραφικά

Ο Κων/νος Νικολακόπουλος.

Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος
Γεννήθηκε το 1940 και μεγάλωσε στο Καθολικό Αιγιαλείας Αχαΐας.
Γιός Ιερέα, τρίτο παιδί πολύτεκνης αγροτικής οικογένειας. Ο μεγαλύτερος αδερφός του Σπήλιος, υπήρξε επίσης αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.Εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας το Σεπτέμβριο του 1960 και αποφοίτησε το Σεπτέμβριο του 1963 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.
Σκοτώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1969, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, λόγω προσκρούσεως του αεροσκάφους του F-84F στην κορυφή του όρους Δίκτη του νομού Λασιθίου Κρήτης.
Υπηρετούσε στην 115 Πτέρυγα Μάχης (Σούδα).

Ο Αντώνιος Πιπεράκης.

Αντώνιος Πιπεράκης
Γεννήθηκε το 1945 στα Ακούμια Ρεθύμνης.
Εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας το Σεπτέμβριο του 1964 και αποφοίτησε το Σεπτέμβριο του 1967 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.
Σκοτώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1969, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, λόγω προσκρούσεως του αεροσκάφους του F-84F στην κορυφή του όρους Δίκτη του νομού Λασιθίου Κρήτης.
Υπηρετούσε στην 115 Πτέρυγα Μάχης (Σούδα).

Η συγκλονιστική ανακάλυψη

Χρειάστηκε να περάσουν 44 χρόνια, για να έρθει ξανά στο φως αυτή η υπόθεση, τυχαία, χάρη σε έναν κάτοικο της περιοχής και του παραρτήματος Ηρακλείου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, που ευαισθητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή.
Το Νοέμβριο του 2012, στα γραφεία της Ένωσης στο Ηράκλειο ένας κάτοικος του Οροπεδίου πέρασε το κατώφλι έχοντας μαζί του ένα μοναδικό όσο και ανεκτίμητο κειμήλιο. Την κάσκα ενός εκ των δύο χειριστών, την οποία βρήκε τυχαία στη χαράδρα. 44 χρόνια μετά το δυστύχημα, το εύρημα αυτό στάθηκε ικανό να κινητοποιήσει τους απόστρατους αλλά και την δημοτική αρχή της περιοχής.

Η κάσκα ενός εκ των δύο χειριστών και συγκεκριμένα του Κων/νου Νικολακόπουλου, η οποία βρήκε τυχαία στην χαράδρα.

Η κάσκα ενός εκ των δύο χειριστών και συγκεκριμένα του Κων/νου Νικολακόπουλου, η οποία βρήκε στην χαράδρα.

Με απόφασή του, το ΔΣ της ΕΑΑΑ Ηρακλείου, αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη των δύο αεροπόρων, ενώ σε συνεργασία με τον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργο Μηλιαρά, αποφασίστηκε η τοποθέτηση επιτύμβιας πλάκας στο Ηρώο του χωριού Καμινάκι, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο πτώσης των αεροσκαφών.
Στις 26 Ιουλίου 2013, μέσα σε μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, η Πολεμική Αεροπορία, οι Ενώσεις Αποστράτων, η αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι στο χωριό Καμινάκι του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου τίμησαν τη μνήμη των δύο αεροπόρων που βρήκαν το θάνατο στις 30 Ιανουαρίου 1969, όταν τα δύο αεροσκάφη F-84F με τα οποία πετούσαν, συνετρίβησαν στην κορυφή του όρους Δίκτη.

Στις 26 Ιουλίου 2013, μέσα σε μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, η Πολεμική Αεροπορία, οι Ενώσεις Αποστράτων, η αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι στο χωριό Καμινάκι του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου τίμησαν τη μνήμη των δύο αεροπόρων.

Οι συγγενείς των δύο πιλότων...

Στο τόπο της τραγωδίας

Οι πληροφορίες αλλά και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα από την κατάληξη που είχαν τα συντρίμμια των δύο αεροσκαφών επανέφεραν το θέμα στην επικαιρότητα, καθώς διαπιστώθηκε πως τα τμήματα της ατράκτου, οι πτέρυγες και τα τμήματα από της δύο ουρές των F-84F είχαν γίνει στέγες σε στάνες και μέρος της περίφραξης για τα πρόβατα! Παράλληλα, αμέτρητα τμήματα των αεροσκαφών βρίσκονται διασκορπισμένα σε μια μεγάλη ακτίνα από το σημείο της πρόσκρουσης, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας...

Με τη βοήθεια του αντισμηνάρχου ε.α. Μανόλη Ανδρουλάκη -ο οποίος κατάγεται από την περιοχή- βρεθήκαμε στον τόπο της τραγωδίας. Το θέαμα είναι πραγματικά συγκλονιστικό.

Με τη βοήθεια του αντισμηνάρχου ε.α. Μανόλη Ανδρουλάκη -ο οποίος κατάγεται από την περιοχή- βρεθήκαμε στον τόπο της τραγωδίας. Το θέαμα είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Όπου και αν κοιτάξαμε, είδαμε κομμάτια από τα δύο F-84F, τμήματα από την καλύπτρα, την άτρακτο, τους κινητήρες και τα υδραυλικά συστήματα των αεροσκαφών. Μάλιστα τα συντρίμμια βρίσκονται σε μια απόκρημνη χαράδρα όπου η δυσκολία της πρόσβασης αλλά και το γεγονός πως βρίσκονται σε μια περιοχή όπου ουσιαστικά ελέγχεται από τους βοσκούς, έχει διατηρήσει τα περισσότερα από αυτά στα σημεία που εκτινάχθηκαν μετά την φοβερή έκρηξη που ακολούθησε -σύμφωνα με μαρτυρίες- την πρόσκρουση των αεροσκαφών στην κορυφή του βουνού.

Τμήμα της καλύπτρας του ενός F-84F...

Τμήμα του κινητήρα του ενός αεροσκάφους.

Θα επισημάνουμε για μια ακόμα φορά την θέση που είχαμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό: Η Πολεμική Αεροπορία, μέσω του Μουσείου ή της 115 Πτέρυγας Μάχης της Σούδας από την οποία είχαν απογειωθεί τα δύο F-84F για τη μοιραία εκείνη πτήση, θα πρέπει άμεσα να μεριμνήσει ώστε να ανασυρθούν τα συντρίμμια και ειδικότερα όσα τμήματα των αεροσκαφών έχουν χρησιμοποιηθεί σε στάνες και περιφράξεις.
Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν εκεί τα τμήματα από τις ουρές και τις πτέρυγες των δύο αεροσκαφών (με τα ελληνικά εθνόσημα να είναι ακόμα και σήμερα ευδιάκριτα) και να χρησιμοποιούνται για την ... φύλαξη των προβάτων. Όσο παραμένουν στο σημείο (το δύσβατο της περιοχής δε νομίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει σοβαρή δικαιολογία) η μνήμη των δύο παλικαριών θα εξακολουθήσει να προσβάλλεται...

Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν εκεί τα τμήματα από τις ουρές και τις πτέρυγες των δύο αεροσκαφών (με τα ελληνικά εθνόσημα να είναι ακόμα και σήμερα ευδιάκριτα) και να χρησιμοποιούνται για την ... φύλαξη των προβάτων.

Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν εκεί τα τμήματα από τις ουρές και τις πτέρυγες των δύο αεροσκαφών και να χρησιμοποιούνται για την ... φύλαξη των προβάτων.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας, καθώς για πρώτη φορά καταγράφονται με κάμερα. Επίσης, την συγκλονιστική αφήγηση του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργου Μηλιαρά ο οποίος έζησε από κοντά την τραγωδία όταν ήταν 15 ετών, τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας κ. Γιώργου Ιατρίδη, του προέδρου της ΕΑΑΑ Ηρακλείου κ. Μανόλη Φρουδάκη και των συγγενών των δύο αεροπόρων που βρέθηκαν στο Καμινάκι και τίμησαν τη μνήμη των δύο ηρώων.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter