Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 11:22

336 Μοίρα Βομβαρδισμού - Οι Τελευταίοι Κουρσάροι της ΠΑ! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Μια "εξαίρεση" στην συνεχή εξέλιξη των αεροπορικών οπλικών συστημάτων παγκοσμίως, αποτελεί μια Πολεμική Μοίρα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, η 336 Μοίρα Βομβαρδισμού που επιχειρεί με τα τελευταία  - παγκοσμίως - T/A-7E/C Corsair! Μια "εξαίρεση" στην συνεχή εξέλιξη των αεροπορικών οπλικών συστημάτων παγκοσμίως, αποτελεί μια Πολεμική Μοίρα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, η 336 Μοίρα Βομβαρδισμού που επιχειρεί με τα τελευταία - παγκοσμίως - T/A-7E/C Corsair!
Γράφει ο Βασίλης Παρασκευόπουλος

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στην εποχή μας είναι ραγδαία. Από αυτήν δεν θα μπορούσε φυσικά να αποτελέσει εξαίρεση ο χώρος της Άμυνας μιας χώρας. Νέα οπλικά συστήματα, "έξυπνα" όπλα και πρωτοποριακές ιδέες στο πώς να επιτευχθεί μια σωστή αμυντική γραμμή σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Ένας τομέας που βρίθει από νέες τεχνολογίες είναι και αυτός της Πολεμικής Αεροπορίας μιας χώρας. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις... Μια "εξαίρεση" στην συνεχή εξέλιξη των αεροπορικών οπλικών συστημάτων παγκοσμίως, αποτελεί μια Πολεμική Μοίρα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, η 336 Μοίρα Βομβαρδισμού "Όλυμπος" που επιχειρεί με τα τελευταία  - παγκοσμίως - T/A-7E/C Corsair!

"Fly low, hit hard", που σημαίνει "Πετάμε χαμηλά και χτυπάμε σκληρά" είναι οι λέξεις που εκφράζουν στο 100% την 336 Μοίρα Βομβαρδισμού και το Προσωπικό της.

"Fly low, hit hard", που σημαίνει "Πετάμε χαμηλά και χτυπάμε σκληρά" είναι οι λέξεις που εκφράζουν στο 100% την 336 Μοίρα Βομβαρδισμού και το Προσωπικό της.

"Fly low, hit hard", που σημαίνει "Πετάμε χαμηλά και χτυπάμε σκληρά" είναι οι λέξεις που εκφράζουν στο 100% την 336 Μοίρα Βομβαρδισμού και το Προσωπικό της. Αποτελεί την μια εκ των δυο εναπομεινάντων Πολεμικών Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας (η άλλη είναι η 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνώρισης) που δεν είναι διπλού ρόλου και επιφορτίζεται με έναν και μοναδικό ρόλο: αυτόν του βομβαρδισμού. Οι Ιπτάμενοι της 336 Μοίρας εκπαιδεύονται αποκλειστικά και μόνο στο να επιτυγχάνουν καίριες βολές σε ποικίλους στόχους εδάφους, κάθε ώρα και με κάθε καιρό! 'Ένα σημείο που είναι άξιο αναφοράς είναι η υψηλή διαθεσιμότητα –στο μέτρο του δυνατού πάντα, δεδομένων και των οικονομικών δυσχερειών που περνά η χώρα μας- των A-7E/TA-7C! Και αυτό αποτελεί επίτευγμα του Τεχνικού Προσωπικού της Μοίρας. Με τις άοκνες προσπάθειες των τελευταίων και με πολλά προβλήματα στο καθημερινό έργο τους (χαμηλή διαθεσιμότητα ανταλλακτικών, παλαιότητα υλικού κλπ.), καταφέρνει η 336 Μοίρα Βομβαρδισμού να βγάζει στον αέρα επαρκή αριθμό αεροσκαφών. Δεν είναι λίγο αν σκεφθεί κανείς πως μιλάμε για ένα πολεμικό αεροσκάφος ... 40 ετών που έχει επιχειρήσει ακόμη και με τρία διαφορετικά εθνόσημα: αμερικανικά, πορτογαλικά και τέλος με ελληνικά!

'Ένα σημείο που είναι άξιο αναφοράς είναι η υψηλή διαθεσιμότητα –στο μέτρο του δυνατού πάντα, δεδομένων και των οικονομικών δυσχερειών που περνά η χώρα μας- των A-7E/TA-7C! Και αυτό αποτελεί επίτευγμα του Τεχνικού Προσωπικού της Μοίρας.

"Fly low, hit hard", που σημαίνει "Πετάμε χαμηλά και χτυπάμε σκληρά" είναι οι λέξεις που εκφράζουν στο 100% την 336 Μοίρα Βομβαρδισμού και το Προσωπικό της.

Οι "Κουρσάροι" της 336 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή της πλειοψηφίας των εχθρικών στόχων σε μια υποτιθέμενη πολεμική επιχείρηση. Έχοντας μια τεράστια γκάμα όπλων, όπως βόμβες γενικής χρήσης (Μk-82, Mk- 83 και Μk-84), Napalm, Mk-20 Rockeye, CBU-58 και τα σύγχρονα AFDS (Autonomous Flight Dispensing System – Αυτόνομα Ανεμοπορούντα Συστήματα Διασποράς Υποπυρομαχικών) σε συνεργασία με βόμβες laser τύπου GBU-10/12, το Α-7Ε αποτελεί έναν υπολογίσιμο αντίπαλο! Κατά κύριο λόγο, σε μια πολεμική επιχείρηση τα Α-7Ε θα προσβάλλουν στρατηγικής σημασίας στόχους με AFDS και βόμβες laser, των οποίων η κατάδειξη θα γίνεται από έτερο αεροσκάφος (μιας και το Α-7 δεν φέρει κάποιο καταδείκτη) ή σε συνεργασία με Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά κύριο λόγο, σε μια πολεμική επιχείρηση τα Α-7Ε θα προσβάλλουν στρατηγικής σημασίας στόχους με AFDS και βόμβες laser, των οποίων η κατάδειξη θα γίνεται από έτερο αεροσκάφος (μιας και το Α-7 δεν φέρει κάποιο καταδείκτη) ή σε συνεργασία με Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.

"Fly low, hit hard", που σημαίνει "Πετάμε χαμηλά και χτυπάμε σκληρά" είναι οι λέξεις που εκφράζουν στο 100% την 336 Μοίρα Βομβαρδισμού και το Προσωπικό της.

Φυσικά, η Μοίρα διατηρεί μόνιμα στην μητρική της βάση, το αεροδρόμιο του Αράξου, αριθμό οπλισμένων Corsair σε κατάσταση QRA (Quick Reaction Alert) ή ελληνιστί "αυξημένης ετοιμότητας", έτοιμα να αναλάβουν οποτεδήποτε απαιτηθεί πολεμική δράση εναντίον στόχων εδάφους και επιφανείας. Η εμπλοκή της 336 Μοίρας σε επιχειρήσεις ΤΑΥΝΕ (Τακτική Αεροπορική Υποστήριξη Ναυτικών Επιχειρήσεων) είναι συχνή και γίνεται κατά κύριο λόγο σε συνεργασία με την 332 Μοίρα, η οποία ειδικεύεται, σε δεύτερη φάση, σε ρόλο ναυτικής κρούσης χρησιμοποιώντας βλήματα ΑΜ-39 Exocet. Επίσης, τα Corsair αποτέλεσαν τα πρώτα αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας που ήταν εφοδιασμένα με πλήρως λειτουργικό HUD (Head Up Display), καθώς επίσης μπορούσαν να επιχειρούν ναυτιλία και κρούση σε πολύ μικρό ύψος με συνθήκες πλήρους σκότους, με την χρήση ατρακτιδίων FLIR! Επιπλέον, ήταν και τα πρώτα αεροσκάφη της Π.Α. που είχαν την δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού.

Τα Corsair αποτέλεσαν τα πρώτα αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας που ήταν εφοδιασμένα με πλήρως λειτουργικό HUD (Head Up Display), καθώς επίσης μπορούσαν να επιχειρούν ναυτιλία και κρούση σε πολύ μικρό ύψος με συνθήκες πλήρους σκότους, με την χρήση ατρακτιδίων FLIR!

Η Πολεμική Αεροπορία τα αξιοποίησε κυρίως ως πλατφόρμες ανεφοδιασμού σε α/φη Mirage 2000/-5. Τα τελευταία έτη, τα Corsair έχουν αναλάβει άτυπα και με επιτυχία έναν ακόμη ρόλο, αυτόν του LIFT (Lead-In Fighter Training), εκπαιδεύοντας έναν μεγάλο όγκο νέων Ιπταμένων, προερχομένων από την Καλαμάτα, οι οποίοι μετά διοχετεύονταν κυρίως σε Μοίρες F-16 ανά την επικράτεια. Βασικός λόγος ήταν και ο μεγάλος αριθμός διθέσιων TA-7C που είχε η Μοίρα.

Η Πολεμική Αεροπορία τα αξιοποίησε κυρίως ως πλατφόρμες ανεφοδιασμού σε α/φη Mirage 2000/-5. Τα τελευταία έτη, τα Corsair έχουν αναλάβει άτυπα και με επιτυχία έναν ακόμη ρόλο, αυτόν του LIFT (Lead-In Fighter Training), εκπαιδεύοντας έναν μεγάλο όγκο νέων Ιπταμένων, προερχομένων από την Καλαμάτα.

Οι Κουρσάροι του 21ου Αιώνα φτάνουν αισίως στην δύση της πολύχρονης δράσης τους. Η πάγια πλέον απόφαση της Ηγεσίας της Π.Α. να αποσύρει τον ερχόμενο Οκτώβριο την δύναμη των A-7E/TA-7C από τις τάξεις της είναι γεγονός, όπως είχε αποκαλύψει το defenceline.gr (Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ). Η είδηση αυτή προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα σε όλους. Σε εκείνους που το πετούν, που το συντηρούν, ακόμη και σε ανθρώπους που απλά το σέβονται σαν αεροπορική και πολεμική μηχανή...

Η Μοίρα διατηρεί μόνιμα στην μητρική της βάση, το αεροδρόμιο του Αράξου, αριθμό οπλισμένων Corsair σε κατάσταση QRA (Quick Reaction Alert) ή ελληνιστί "αυξημένης ετοιμότητας", έτοιμα να αναλάβουν οποτεδήποτε απαιτηθεί πολεμική δράση εναντίον στόχων εδάφους και επιφανείας.

"Fly low, hit hard", που σημαίνει "Πετάμε χαμηλά και χτυπάμε σκληρά" είναι οι λέξεις που εκφράζουν στο 100% την 336 Μοίρα Βομβαρδισμού και το Προσωπικό της.

Η 336 Μοίρα είναι πια η μοναδική ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ που χρησιμοποιεί τον τύπο και αυτό από μόνο του αυτό υποδεικνύει πολλά. Τον επαγγελματισμό και την κατάρτιση του Προσωπικού της, Ιπτάμενου και Τεχνικού, που αγόγγυστα καταφέρνει να συντηρεί και να πετά, μετά από τόσα έτη, η πολεμική μηχανή που ακούει στο όνομα A-7E Corsair! Το αεροσκάφος αυτό αγαπήθηκε από τον κόσμο που το πέταξε και συντήρησε σε μεγάλο βαθμό. Η Αμερικανική Αεροπορία του είχε δώσει χιουμοριστικά το προσωνύμιο SLUFF (Short, Little, Ugly, Fat Fellow) που σημαίνει "κοντός, μικρός άσχημος χοντρός φίλος"! Αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα λίγα αεροσκάφη με έναν και μοναδικό ρόλο, μιας και πλέον τα σύγχρονα μαχητικά μπορούν να φέρουν γκάμα όπλων, καλύπτοντας ευρύ φάσμα επιχειρήσεων.

Στην ελληνική πραγματικότητα, το Corsair συμμετείχε στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2014, ενώ υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να κλείσει τον κύκλο των ασκήσεών του, στην άσκηση ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014, τον ερχόμενο Ιούλιο.

Στην ελληνική πραγματικότητα, το Corsair συμμετείχε στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2014, ενώ υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να κλείσει τον κύκλο των ασκήσεών του, στην άσκηση ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014, τον ερχόμενο Ιούλιο. Επίσης, πέταξε για τελευταία φορά σε σχηματισμό σε παρέλαση Εθνικής Επετείου και καλείται να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του σηκώνοντας τα γερασμένα του πια φτερά στον ελληνικό ουρανό, για να "συρθεί" λίγο αργότερα σε χαράδρες της ενδοχώρας και στην επιφάνεια της θάλασσας, σε ύψος που τρομάζει κανείς να συνειδητοποιήσει...
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε το "Fly low, Hit hard", το οποίο αν συνδυαστεί με το ρητό "Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις" μας δίνει έναν αριθμό σύγχρονων Πολεμιστών, απόγονων του Λεωνίδα, έτοιμων ανά πάσα στιγμή και καιρό να απογειωθούν με μεγάλη ισχύ πυρός, για να πλήξουν επιτυχώς τον στόχο που τους έχει ανατεθεί! Αξίζει λοιπόν μια άξια τελετή απόσυρσης σε αυτόν τον τύπο αεροσκάφους που έχει κερδίσει επάξια μια θέση στην καρδιά μας.

"Fly low, hit hard", που σημαίνει "Πετάμε χαμηλά και χτυπάμε σκληρά" είναι οι λέξεις που εκφράζουν στο 100% την 336 Μοίρα Βομβαρδισμού και το Προσωπικό της.

Οι Κουρσάροι του 21ου Αιώνα φτάνουν αισίως στην δύση της πολύχρονης δράσης τους. Η πάγια πλέον απόφαση της Ηγεσίας της Π.Α. να αποσύρει τον ερχόμενο Οκτώβριο την δύναμη των A-7E/TA-7C από τις τάξεις της είναι γεγονός.

Ως τότε, στον λίγο καιρό που απομένει, κάπου στην νοτιοδυτική Ελλάδα, στις άκρες του Ιονίου Πελάγους, οι τελευταίοι Κουρσάροι του Πλανήτη θα συνεχίσουν να απογειώνονται με τον χαρακτηριστικό ήχο του TF41, για να χαθούν λίγο αργότερα χαμηλά, εκεί που φτιάχτηκαν για είναι, λίγα μόνο μέτρα πάνω από το έδαφος!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 12:04