Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 11:51

332 Μοίρα: Στη πρώτη γραμμή της αναχαίτισης και της ναυτικής κρούσης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η Μοίρα ετοιμάζεται να γιορτάσει αύριο τα 25 της χρόνια συνεχής παρουσίας, προσφοράς και θυσίας. Ένας σχηματισμός που από την πρώτη ημέρα της σύστασής του σηκώνει ένα μεγάλο βάρος της δύναμης αποτροπής της ΠΑ και έχει συμβάλει τα μέγιστα, στην επίτευξη αεροπορικής κυριαρχίας πάνω από το Αιγαίο. Η Μοίρα ετοιμάζεται να γιορτάσει αύριο τα 25 της χρόνια συνεχής παρουσίας, προσφοράς και θυσίας. Ένας σχηματισμός που από την πρώτη ημέρα της σύστασής του σηκώνει ένα μεγάλο βάρος της δύναμης αποτροπής της ΠΑ και έχει συμβάλει τα μέγιστα, στην επίτευξη αεροπορικής κυριαρχίας πάνω από το Αιγαίο.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, για 25 ολόκληρα χρόνια! Χιλιάδες ώρες πτήσεων, αναχαιτίσεις πάνω από το Αιγαίο και η μοναδική δυνατότητα να αξιοποιεί επιχειρησιακά το βλήμα αέρος - επιφανείας ΑΜ-39 Exocet εναντίον πλοίων. Ο λόγος για την 332 Μοίρα, τους ξεχωριστούς ανθρώπους της και τα αεροσκάφη Mirage 2000 EGM/BGM, που βάζουν τους δικούς τους όρους πάνω από το Αρχιπέλαγος...

Ο επετειακός διάκοσμος με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων λειτουργίας της 332 Μοίρας!

Ο επετειακός διάκοσμος με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων λειτουργίας της 332 Μοίρας!

Η Μοίρα ετοιμάζεται να γιορτάσει αύριο τα 25 της χρόνια συνεχής παρουσίας, προσφοράς και θυσίας. Ένας σχηματισμός που από την πρώτη ημέρα της σύστασής του σηκώνει ένα μεγάλο βάρος της δύναμης αποτροπής της ΠΑ και έχει συμβάλει τα μέγιστα, στην επίτευξη αεροπορικής κυριαρχίας πάνω από το Αιγαίο.

Το τιτάνιο έργο των ανθρώπων της 332 Μοίρα αποτελεί την καλύτερη εγγύηση πως τα Mirage 2000 EGM/BGM θα κυριαρχούν στο Αιγαίο για αρκετά χρόνια ακόμη!

Πριν από λίγες ημέρες βρεθήκαμε στους φιλόξενους χώρους της 114 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, στο πλαίσιο της πτήσης μας με το Mirage 2000-5 BGM της 331 Μοίρας (Δείτε ΕΔΩ). Δεν χάσαμε φυσικά την ευκαιρία να βρεθούμε στους χώρους της 332 Μοίρας, η οποία είχε αναλάβει και την φιλοξενία των αεροσκαφών που συμμετείχαν στις ειδικές πτήσεις της ΠΑ, με απόστρατους και δημοσιογράφους στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη του Όπλου, Αρχαγγέλου Μιχαήλ... Εκεί συναντήσαμε τους ανθρώπους της, τους Ιπτάμενους και τους Τεχνικούς που συγκροτούν τη 332 Μοίρα.

Ο Διοικητής της 332 Μοίρας Αντισμήναρχος (Ι) Κων/νοςΧριστοφιλόπουλος.

Ο Αξιωματικός Επιχειρήσεων της 332 Μοίρας Επισμηναγός (Ι) Κων/νος Χαλάτσης.

Η 332 Μοίρα επιχειρεί με τα ''παλιότερα'' Mirage 2000 EGM/BGM, έχοντας διπλό ρόλο. Για πολλά χρόνια τα Mirage 2000 καταφέρνουν να βρίσκονται στις επάλξεις του Αιγαίου άμεσα και με ασφάλεια, φέρνοντας εις πέρας εκατοντάδες αποστολές αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών.

Τα Μ2000 επιχειρούν - πλέον - με τέσσερα βλήματα IR μικρής εμβέλειας Magic-II...

Τα Μ2000 επιχειρούν - πλέον - με τέσσερα βλήματα IR μικρής εμβέλειας Magic-II συνεχίζοντας το έργο που ξεκίνησε πριν από 2,5 δεκαετίες, να φυλάττουν με επιτυχία Θερμοπύλες προσφέροντας αγόγγυστα στην αεράμυνα της χώρας.

Τα Mirage 2000 EGM φέρουν λογισμικό το οποίο τους επιτρέπει την μεταφορά και εξαπόλυση του βλήματος anti-ship ΑΜ-39 Exocet Block 2.

Χιλιάδες ώρες πτήσεων, αναχαιτίσεις πάνω από το Αιγαίο και η μοναδική δυνατότητα να αξιοποιεί επιχειρησιακά το βλήμα αέρος - επιφανείας ΑΜ-39 Exocet εναντίον πλοίων.

Ο δεύτερος ρόλος της Μοίρας είναι Τακτική Αεροπορική Υποστήριξη Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΤΑΥΝΕ). Τα Mirage 2000 EGM φέρουν λογισμικό το οποίο τους επιτρέπει την μεταφορά και εξαπόλυση του βλήματος anti-ship ΑΜ-39 Exocet Block 2. Πρόκειται για το πιο επιτυχημένο εμπορικά και τακτικά βλήμα για βολές α/φων εναντίων σκαφών επιφανείας, με την 332 Μοίρα να είναι και η μοναδική πολεμική Μοίρα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίο και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που είναι επιφορτισμένη με αυτόν τον ειδικό ρόλο, για πάνω από 15 χρόνια!

9 332 25

Τεχνική Υποστήριξη

Ιδιάιτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στο τεχνικό προσωπικό της Μοίρας που ζει και επιχειρεί δίχως ωράρια, δίχως αργίες, με αρκετά μειωμένες οικονομικές αποδοχές. Τεχνικοί πολλών ειδικοτήτων, εργάζονται πυρετωδώς καθημερινά, για να μπορούν να κρατούν αξιόμαχα τα α/φη. Δίχως αυτούς, το κομμάτι που λέγεται ''πτήση'', δεν θα λάμβανε χώρα ποτέ... Είναι εκείνοι που από τα χαράματα θα τρέξουν στην πίστα να ετοιμάσουν πάση θυσία τα α/φη για να τα δώσουν στην Γραμμή λίγο αργότερα...

Είναι εκείνοι που θα πρέπει να μείνουν επιπλέον ώρες μετά την λήξη της βάρδιας, για να φτιάξουν μια τυχαία βλάβη σε κάποιο Μ2000 που μόλις επέστρεψε από νυχτερινές... Είναι με λίγα λόγια οι ''αφανείς ήρωες'', προσωνύμιο που τους έχει αποδοθεί όχι τυχαία. Είναι οι άνθρωποι που στηρίζεται ολόκληρο το ''οικοδόμημα'' της Π.Α. Δεν τυγχάνουν πολλές φορές της απαραίτητης προσοχής του κόσμου και των ΜΜΕ.

18texn

Παρά τις δυσκολίες που αντικειμενικά υπάρχουν, το τιτάνιο έργο των ανθρώπων της 332 Μοίρα αποτελεί την καλύτερη εγγύηση πως τα Mirage 2000 EGM/BGM θα κυριαρχούν στο Αιγαίο για αρκετά χρόνια ακόμη και θα αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο των "απέναντι", τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα!

Η στήλη με τους Μοιράρχους της 332 Μοίρας από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Αυγούστου 2015 12:37