Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 18:12

Αποστολή στην καρδιά της Ελληνικής Αναχαίτισης - Το defenceline.gr στην 135 ΣΜ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Το defenceline.gr επισκέφθηκε την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο, ένα νησί που έχει συνδέσει το όνομά του με την αποτρεπτική ικανότητα της ΠΑ, φιλοξενώντας εδώ και δεκαετίες πάνοπλα μαχητικά αεροσκάφη. Το defenceline.gr επισκέφθηκε την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο, ένα νησί που έχει συνδέσει το όνομά του με την αποτρεπτική ικανότητα της ΠΑ, φιλοξενώντας εδώ και δεκαετίες πάνοπλα μαχητικά αεροσκάφη.
Αποστολή – Φωτογραφίες: Νίκος Τριανταφυλλίδης Κείμενο: Γιώργος Λαμπράκης

Στο άκουσμα της λέξης scramble ιπτάμενοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας δίνουν μια σκληρή «μάχη» με το χρόνο. Μία «μάχη» που θα τους δώσει τη δυνατότητα να βρεθούν σε λίγα λεπτά στον ουρανό του Αιγαίου για να προστατέψουν την πατρίδα μας.

24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, για τρεις και πλέον δεκαετίες τώρα, η Πολεμική Αεροπορία αποτελεί το μέσο αποτροπής της χώρας μας απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και τις διεκδικήσεις της Άγκυρας. Διεκδικήσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν επανέλθει στο προσκήνιο και μάλιστα έχον την μορφή ανοικτής αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, όπως αυτά έχουν κατοχυρωθεί με διεθνής Συνθήκες.

Άνθρωποι και μηχανές δοκιμάζονται κάτω από άκρως ρεαλιστικές συνθήκες. Αίμα, ιδρώτας και κηροζίνη τα συστατικά του ακήρυκτου αεροπορικού πολέμου στο Αιγαίο. Ενός πραγματικού πολέμου, σε καιρό ειρήνης...

8 7

Το defenceline.gr, με αφορμή την εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε την χαρά και την τιμή να επισκεφθεί την 135 Σμηναρχία Μάχης, στο αεροδρόμιο της Σκύρου, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της Ελληνικής Αναχαίτισης, σε ένα νησί που έχει συνδέσει το όνομά του με την αποτρεπτική ικανότητα της ΠΑ, φιλοξενώντας εδώ και δεκαετίες πάνοπλα μαχητικά αεροσκάφη. Είναι το διαχρονικό ορμητήριο των Ελλήνων αναχαιτιστών, της ελίτ της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι μαζί με τους τεχνικούς που συντηρούν και έχουν ανά πάσα στιγμή έτοιμα τα αεροπλάνα, υψώνουν μια αδιαπέραστη ασπίδα πάνω από το Αρχιπέλαγος.

DSC 0124

Μάλιστα, η επίσκεψη μας αυτή συνδυάστηκε και με μια αποκλειστικότητα, καθώς για πρώτη φορά δημοσιογραφική αποστολή κατέγραψε Readiness της 336 Μοίρας από την 135 Σμηναρχία Μάχης, όπου τα υπερσύγχρονα F-16 Block 52+ Advance (μετά την αντικατάσταση του θρυλικού βομβαρδιστικού Α-7Ε Corsair) δίνουν την ευκαιρία στο προσωπικό της να βγαίνει και για ... κυνήγι στο Αιγαίο!

DSC 0044

Στην πρώτη γραμμή
Ο Υποδιοικητής της 135 Σμηναρχία Μάχης, Σμήναρχος (Ι) Ιωάννης Σακαράκας, μίλησε στο defenceline.gr για τον ρόλο και την κρίσιμη αποστολή της Μονάδας:
«Έχουμε ταχθεί να φυλάμε την Πατρίδα μας, είναι σκοπός ζωής για όλους μας. Οι Έλληνες θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι. Η Πολεμική Αεροπορία είναι στις επάλξεις και κάνει αυτό που πρέπει. Διαφυλάττουμε τον Εθνικό Εναέριο Χώρο απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται έστω και ένα λιθαράκι από την Πατρίδα μας.
Η 135 ΣΜ είναι μια προωθημένη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, σε ένα ιδιαίτερο στρατηγικό σημείο καθώς βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου. Είναι ένα νησί που φιλοξενεί πολλές Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, πέρα από την Πολεμική Αεροπορία, τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και ο Στρατός Ξηράς έχουν ισχυρή παρουσία στη Σκύρο. Το αεροδρόμιο είναι πολύ καλά εξοπλισμένο, καθώς μπορεί να εξυπηρετεί όχι μόνο τα αεροσκάφη επιφυλακής αλλά και περισσότερα αεροπλάνα και άλλες Μονάδες. Αυτό επιτυγχάνεται με την σωστή λειτουργία της 135 ΣΜ, την άρτια κατάσταση των εγκαταστάσεων και την άοκνη προσπάθεια ολόκληρου του προσωπικού».

DSC 0180

Τα «Γεράκια» της 336 Μοίρας που μετασταθμεύουν στην Σκύρο από την 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου, εκτελούν τα καθήκοντα επιφυλακής εναλλάξ με τα Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας τα οποία μετασταθμεύουν από την «μητρική» τους Βάση, την 114 Πτέρυγας Μάχης της Τανάγρας, δίνοντας στην 135 Σμηναρχία Μάχης το μοναδικό προνόμιο να εξυπηρετεί τα πλέον σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που επιχειρούν στο ελληνικό οπλοστάσιο. Το αεροδρόμιο, ανάλογα με τα υφιστάμενα σχέδια του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, εξυπηρετεί και τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της 110 Πτέρυγας Μάχης της Λάρισας και τα F-4E Phantom AUP της 117 Πτέρυγας Μάχης της Ανδραβίδας.

«Η φυσική θέση του νησιού μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε επιχειρήσεις που εκτελούνται τόσο βορειότερα, όσο και νοτιότερα από εμάς, ενώ το αεροδρόμιο υποστηρίζει αεροσκάφη αναχαίτισης, τα οποία μετασταθμεύουν από τις μητρικές τους βάσεις και συγκεκριμένα τα F-16, τα Mirage 2000-5 και τα F-4E Phantom AUP.
Εκπαιδευόμαστε μια ζωή γι αυτό... Ξέροντας ότι η Μονάδα είναι στην πρώτη γραμμή, δημιουργείται σε όλα τα στελέχη που υπηρετούν στην 135 Σμηναρχία Μάχης ένα υψηλότερο αίσθημα ευθύνης, ώστε να καταφέρουμε να είμαστε πλήρως επιχειρησιακοί και να εξυπηρετούμε όπως πρέπει τα αεροσκάφη επιφυλακής και τα πληρώματα, ιπτάμενους και τεχνικούς που έρχονται στη Μονάδα για να εκτελέσουν την αποστολή τους.
Η αγάπη του κόσμου είναι πολύ μεγάλη, το εισπράττουμε καθημερινά και μας δίνουν δύναμη. Η Πολεμική Αεροπορία στέλνει συνεχώς ένα μήνυμα ισχύος, παρέχουμε ασφάλεια και σταθερότητα και αυτό περνάει μέσα στον κόσμο, ο οποίος μας δείχνει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του. Εμείς του στέλνουμε το μήνυμα ότι θα είμαστε πάντα εδώ, έτοιμοι, ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση και να εκτελέσουμε οποιαδήποτε αποστολή μας αναθέσει το Αρχηγείο μας», υπογραμμίζει ο Υποδιοικητής της 135 ΣΜ.

DSC 0159

«Πάντα προσγειωνόμαστε τελευταίοι...»
Ο Αντισμήναρχος (Ι) Αργύριος Κωστούρος, Διευθυντής Επιχειρήσεων 135 Σμηναρχίας Μάχης, μας εξήγησε τα καθήκοντα των αεροσκαφών αναχαίτισης, αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθούνται από τα πληρώματα, τους ιπτάμενους και τους τεχνικούς, όταν κληθούν να απογειωθούν άμεσα, για να αναχαιτίσουν τα «άγνωστα» ίχνη που παραβιάζουν το FIR Αθηνών:

«Κάθε ιπτάμενος που μπαίνει στην Αεροπορία σκέφτεται πότε θα τελειώσει την εκπαίδευσή του ώστε να υπηρετήσει στα μαχητικά αεροσκάφη, να βρεθεί σε ένα προωθημένο αεροδρόμιο ώστε να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας. Όταν μπαίνει ο ιπτάμενος στο οίκημα (σ.σ. το κτίριο των readiness) αφήνει όλα του τα προβλήματα έξω από αυτό. Όλοι, ιπτάμενοι, φορώντας τις anti-G και οι τεχνικοί δένονται σε μια ομάδα και περιμένουν να χτυπήσει το τηλέφωνο... Όταν δοθεί η εντολή, όλοι ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδικασία, οι ιπτάμενοι και οι τεχνικοί τρέχουν στα αεροσκάφη, για να εκκινήσουν γρήγορα και να απογειωθούν... Η αποστολή ξεκινάει ουσιαστικά όταν απογειωθείς και δεις τον δεύτερο πιλότο πλάι σου, ότι όλα πήγαν καλά στην απογείωση και το ζευγάρι των αεροσκαφών είναι έτοιμο να ακολουθήσει τις εντολές των ελεγκτών αεράμυνας.

Πηγαίνοντας στην περιοχή ενδιαφέροντος ακολουθείς μια συγκεκριμένη διαδικασία, μια συγκεκριμένη τακτική έχοντας ταυτόχρονα στο μυαλό σου πάρα πολλά πράγματα. Τις οδηγίες που λαμβάνεις, τις θέσεις των αεροσκαφών, βλέπεις τις ενδείξεις των οργάνων και του καυσίμου στο πιλοτήριό σου, τα πολιτικά αεροπλάνα που πετούν στην περιοχή και πολλά άλλα. Φτάνοντας κοντά στο ίχνος που πρέπει να αναχαιτίσεις, ακολουθούμε τις εντολές του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και αποφασίζουμε για την τακτική που θα ακολουθήσουμε. Θα τον αναγνωρίσουμε; Θα τον αναχαιτίσουμε; Θα εμπλακούμε, ανάλογα με τις αντιδράσεις και τις ενέργειες που θα κάνουν οι αντίπαλοι; Σας διαβεβαιώνω πως πάντα φεύγουν και πάντα εμείς προσγειωνόμαστε τελευταίοι, έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή μας, με αποφασιστικότητα και με ασφάλεια.

Μετά την προσγείωση, οι τεχνικοί εξυπηρετούν τα αεροπλάνα, τα προετοιμάζουν για την επόμενη αποστολή. Εμείς επιστρέφουμε στο κτίριο επιφυλακής, κάνουμε την απενημέρωση για την αποστολή που προηγήθηκε και μόλις οι τεχνικοί μας ειδοποιήσουν πως τα αεροσκάφη είναι έτοιμα, αναφέρουμε πως είμαστε ξανά έτοιμοι να αναλάβουμε καθήκοντα ετοιμότητας...
Μια αποστολή πάνω από το Αιγαίο μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως και τρεις ώρες. Όταν επιστρέφουμε, νομίζουμε πως πετούσαμε μια ολόκληρη μέρα. Ζούμε ξεχωριστά συναισθήματα, μοναδικά θα έλεγα, τα αναζητούμε αυτά τα συναισθήματα και είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο που επιτελούμε...».

DSC 0990

Τα δωμάτια της αναμονής...
Βρεθήκαμε στα οικήματα των readiness, εκεί όπου οι ιπτάμενοι και οι τεχνικοί της 336 Μοίρας περιμένουν έτοιμοι την εντολή απογείωσης. Φαινομενικά ήρεμοι και χαλαροί, αλλά με την ικανότητα το επόμενο δευτερόλεπτο οι παλμοί τους να «χτυπήσουν» κόκκινο ώστε να τρέξουν στα αεροπλάνα και να απογειωθούν με κατεύθυνση ανατολική...
«Η ψυχολογία των πληρωμάτων που έρχονται στην 135 Σμηναρχία Μάχης για να αναλάβουν καθήκοντα επιφυλακής είναι το ωραιότερο συναίσθημα που μπορεί να νοιώσει κάποιος μέσα στην Πολεμική Αεροπορία. Αυτή είναι η αποστολή μας, να προστατεύουμε τον εθνικό εναέριο χώρο. Εμείς περιμένουμε εδώ, να χτυπήσει το τηλέφωνο και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Αρχηγείου, για να αναχαιτίσουμε οποιοδήποτε άγνωστο ίχνος εμφανιστεί στα ραντάρ της ΠΑ», μας είπε ο Σμηναγός (Ι) Γιώργος Χατζόπουλος. «Η αδρεναλίνη, όταν χτυπήσει το τηλέφωνο είναι στα ύψη. Περιμένουμε πανέτοιμοι, ιπτάμενοι και τεχνικοί δίπλα από τα αεροσκάφη μας, για να εκτελέσουμε την αποστολή μας», συμπληρώνει ο Σμηναγός (Ι) Ρόιδος Αλέξης.

DSC 0059

Μπορεί οι διαδικασίες που ακολουθούντα να είναι τυποποιημένες για το προσωπικό, το οποίο εκπαιδεύεται συνεχώς γι αυτό, ωστόσο όπως μας διαβεβαίωσαν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, κάθε στιγμή είναι ξεχωριστή.
«Από το πρωί που αναλαμβάνουμε υπηρεσία, η μόνη μας σκέψη είναι το πως θα υπερασπιστούμε την Πατρίδα μας. Από τη στιγμή που θα χτυπήσει το τηλέφωνο, στόχος μας είναι να εκτελέσουμε την αποστολή μας και να κάνουμε όλα όσα έχουμε εκπαιδευτεί. Ότι προβλήματα κι αν έχουμε, ότι μας απασχολεί μένει έξω από το αεροπλάνο. Από την στιγμή που θα κλείσει η καλύπτρα, υπάρχει μόνο η αποστολή, η αντιμετώπιση των εισβολέων»,. τονίζει ο Σμηναγός (Ι) Πλάτωνας Φράγκος.

Ο Υποσμηναγός (Ι) Μιχαήλ Μπάτσιος, κατά την διάρκεια της παρουσίας του για πρώτη φορά στα readiness της 135 Σμηναρχίας Μάχης, είχε την μοναδική εμπειρία να εκτελέσει την πρώτη αποστολή αναχαίτισης της καριέρας του: «Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθούμε στις πεντάλεπτες ετοιμότητες. Από την κατάσταση ηρεμίας που βρισκόμαστε τώρα, την επόμενη στιγμή μπορεί να απαιτηθεί να τρέξεις στο αεροπλάνο, να απογειωθείς και να εκτελέσεις την αποστολή σου. Για μένα, ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή, πολλά τα συναισθήματα, γι αυτό είμαστε στην Πολεμική Αεροπορία, να προστατεύουμε την Πατρίδα μας», μας είπε χαρακτηριστικά.

DSC 0104

Οι τεχνικοί της 336 Μοίρας
Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και στο οίκημα όπου περιμένουν οι τεχνικοί της 336 Μοίρας, εξυπηρετώντας τα αεροσκάφη πριν και μετά τις πτήσεις. Οι στιγμές είναι ιδιαίτερες, για όλα τα νεαρά παιδιά που καλούνται να έχουν έτοιμα και πάνοπλα τα μαχητικά αεροσκάφη που καθημερινά υψώνουν μια αδιαπέραστη ασπίδα πάνω από Αιγαίο.
Η Επισμηνίας Τεχνικός Μηχανικός Αεροσκαφών Σταυρούλα Γιαννούκου, μας αναφέρει: «Για τους περισσότερους από εμάς η δουλειά μας είναι και ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, ίσως γιατί από νεαρή ηλικία έχουμε μεγάλες ευθύνες, πρώρα και κύρια μιας ζωής, αυτής του πιλότου που θα πετάξει το αεροπλάνο που εμείς πρέπει να ετοιμάσουμε και από την άλλη να συντηρούμε σωστά τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να εκπληρώσουμε την αποστολή μας. Ειδικά στα αεροδρόμια επιφυλακής οι στιγμές είναι ιδιαίτερες... Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το πρώτο του scramble, την αδρεναλίνη να βρίσκεται στα ύψη, τις στιγμές έντασης μέχρι να απογειωθεί το αεροπλάνο, να κάνεις σωστά τις διαδικασιές, αλλά και την αγωνία να επιστρέψει για προσγείωση ο ιπτάμενος...».

DSC 0054

Η συνάδελφος της, η Αρχισμηνίας Οπλουργός Κλειώ Σκούντα συμπληρώνει: «Αναλαμβάνουμε καθήκοντα με το πρώτο φως της ημέρας και περιμένουμε την εντολή... Από τη στιγμή που θα χτυπήσει το τηλέφωνο, μέσα σε ελάχιστο χρόνο τα αεροσκάφη θα πρέπει να εκκινήσουν, να οπλιστούν και βρεθούν στο αέρα. Έχουμε υψηλό το αίσθημα της ευθύνης, αγαπάμε αυτό που κάνουμε διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να το υποστηρίξουμε. Και στο τέλος μένει η ικανοποίηση ότι εκπληρώσαμε την αποστολή».

Το διάστημα της επίσκεψής μας στην 135 Σμηναρχία Μάχης, ο εορτασμός του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, έδωσε την δυνατότητα στους πολίτες του νησιού να βρεθούν κοντά στα πληρώματα επιφυλακής. Η αγάπη του κόσμου για την ΠΑ, εκφράζεται με κάθε ευκαιρία και αυτό ικανοποιεί τα στελέχη, καθώς όπως αναφέρουν, αντλούν δύναμη: «Αυτές τις μέρες, το έργο της Πολεμικής Αεροπορίας προβάλλεται στον κόσμο, είναι ιδιαίτερες στιγμές για τα πληρώματα που βρισκόμαστε στην Σκύρο να υποδεχόμαστε τους πολίτες και να τους ενημερώνουμε για την αποστολή μας. Τα συναισθήματα είναι όμορφα όταν ο κόσμος μας δείχνει την αγάπη του, ειδικά τα μικρά παιδιά που ενδεχομένως πολλά από αυτά να είναι οι μελλοντικοί τεχνικοί της ΠΑ, οι μελλοντικοί μας συνάδελφοι...», μας είπε χαρακτηριστικά ο Ανθυποσμηναγός Μηχανικός ηλεκτρονικών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

DSC 0195

Ευχαριστίες
Ευχαριστούμε θερμά το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του ΓΕΑ και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας για την χορήγηση της σχετικής άδειας, ώστε να επισκεφθούμε την 135 ΣΜ και να πραγματοποιήσουμε το ρεπορτάζ. Επίσης, ευχαριστούμε την Διοίκηση, το Προσωπικό της 135 Σμηναρχίας Μάχης και τα πληρώματα επιφυλακής της 336 Μοίρας για την φιλοξενία και την πολύτιμη βοήθεια. Τους ευχόμαστε χρόνια πολλά και καλές προσγειώσεις!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 19:40