Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 00:01

Η τραγωδία για την Εθνική Φρουρά και ο θρήνος στο Ηράκλειο για τον Στ. Δεμένεγα (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς κατέπεσε στις 4.20 της 10ης Ιουλίου 2002 περίπου δύο χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση Πάφου, κοντά στο χωριό Κούκλια, συγκλονίζοντας τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα. Το ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς κατέπεσε στις 4.20 της 10ης Ιουλίου 2002 περίπου δύο χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση Πάφου, κοντά στο χωριό Κούκλια, συγκλονίζοντας τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα.

Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται από τη συντριβή του μοιραίου ελικοπτέρου Βell-206 της Εθνικής Φρουράς, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του - τότε - Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, του -τότε- Διοικητή της Αεροπορίας Ταξιάρχου (Ι) Στυλιανού Δεμένεγα, του Υποπλοιάρχου Νικόλαου Σεργίου, και των μελών του πληρώματος, Σμηναγού (Ι) Πάρη Αθανασιάδη και Υποσμηναγού  Μιχάλη Σιακαλλή.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λακατάμιας στη Λευκωσία με κατεύθυνση την αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" της Πάφου για τη παρακολούθηση νυκτερινής εκπαιδευτικής δραστηριότητας από τον Α/ΓΕΕΦ, που δεν ήταν άλλη από πτήσεις επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 τα οποία είχαν παραληφθεί με άκρα μυστικότητα το 2001 και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά την ημέρα της κηδείας του Στρατηγού Φλωράκη...!

Το ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς κατέπεσε δύο περίπου χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση Πάφου, κοντά στο χωριό Κούκλια, συγκλονίζοντας τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα. 

Σοκ στο Ηράκλειο

Συγκλονισμένη η κοινωνία του Hρακλείου πληροφορήθηκε νωρίς το πρωί τον άδικο και ξαφνικό θάνατο του Tαξιαρχου (I) Στέλιου Δεμένεγα, που διετέλεσε επί σειρά ετών διοικητής της 126 Σμηναρχίας Mάχης του Hρακλείου. O Στέλιος Δεμένεγας ήταν από τους πιο αγαπητούς Διοικητές της Μονάδας της Πολεμικής Aεροπορίας τόσο από το πολιτικό προσωπικό, όσο και από τους στρατιωτικούς και στρατευσίμους που υπηρέτησαν σε αυτήν, αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Ο αείμνηστος Στέλιος Δεμένεγας...

O Tαξίαρχος Στέλιος Δεμένεγας γεννήθηκε στις 13 Mαΐου του 1951 στην Kέα. H στρατιωτική του πορεία ξεκίνησε το 1970 με την εισαγωγή του στη Σχολή Iκάρων. Aποφοίτησε το 1974 με το βαθμό του Aνθυποσμηναγού.

Tον ίδιο χρόνο τοποθετήθηκε στην 114 Πτέρυγα Mάχης στην Tανάγρα, όπου υπηρέτησε για 23 χρόνια και συμπλήρωσε περισσότερες από 4.500 ώρες πτήσης σε μαχητικά αεροσκάφη, κυρίως με Mirage F-1CG. Διετέλεσε επίσης Διοικητής στην 342 Mοίρα Παντός Kαιρού της 114 Π.M μέχρι το 1990.

Aπό το 1990 μέχρι το 1993 υπηρέτησε στο Γενικό Eπιτελείο Aεροπορίας. O Στέλιος Δεμένεγας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του καριέρας υπηρέτησε περισσότερα από 10 χρόνια σε θέσεις υψηλής ευθύνης και παρακολούθησε Σχολεία ειδικότητας της Aεροπορίας τόσο στην Eλλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Tο 1993 μετατέθηκε στην μονάδα της Πολεμικής Aεροπορίας του Hρακλείου, όπου μέχρι τον Iούλιο του 1996 διετέλεσε υποδιοικητής. Aπό τον Iούλιο του ίδιου έτους μέχρι και το Σεπτέμβριο του 1999 υπηρέτησες ως Διοικητής της 126 Σμηναρχίας Mάχης Hρακλείου.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Γ.E.A. και το Mάιο του 2000 προήχθη σε Tαξίαρχο, υπηρετώντας ως Διευθυντής του Oργανισμού Eκμετάλλευσης Aνθρώπινου Δυναμικού της Πολεμικής Aεροπορίας, καθώς και ως Γενικός Eπιθεωρητής του Γενικού Eπιτελείου Aεροπορίας.

Tον Iούλιο του 2001 ανέλαβε καθήκοντα Διοικητού της Aεροπορίας της Διοίκησης Aεροπορίας της Eθνικής Φρουράς.

O Στέλιος Δεμένεγας ήταν παντρεμένος με την Eλευθερία Δεμένεγα το γένος Kαλοκαιρινού και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά.

Στην παρακάτω εκπομπή μπορείτε να δείτε τον αείμνηστο Στ. Δεμένεγα, όταν ήταν Διοικητής στην 126 Σ.Μ. στο Ηράκλειο της Κρήτης, απ΄ όπου επιχειρούσαν τα Mirage F-1CG:

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 23:19