Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 19:09

Τίμησαν τους πεσόντες αεροπόρους - Δείτε το σημείο της συντριβής των F-84F

Η Πολεμική Αεροπορία, οι Ενώσεις Αποστράτων, η αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι στο χωριό Καμινάκι του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου τίμησαν τη μνήμη των δύο αεροπόρων που βρήκαν το θάνατο στις 30 Ιανουαρίου 1969... Η Πολεμική Αεροπορία, οι Ενώσεις Αποστράτων, η αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι στο χωριό Καμινάκι του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου τίμησαν τη μνήμη των δύο αεροπόρων που βρήκαν το θάνατο στις 30 Ιανουαρίου 1969...
Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης
Φωτογραφίες: Γ.Λ

Μέσα σε μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, η Πολεμική Αεροπορία, οι Ενώσεις Αποστράτων, η αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι στο χωριό Καμινάκι του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου τίμησαν τη μνήμη των δύο αεροπόρων που βρήκαν το θάνατο στις 30 Ιανουαρίου 1969, όταν τα δύο αεροσκάφη F-84F με τα οποία πετούσαν, συνετρίβησαν στην κορυφή του όρους Δίκτη.
Μια επιτύμβια πλάκα, με τα ονόματα των δύο πιλότων θα θυμίζει για πάντα τη θυσία τους...

kaminaki2

Ο υποσμηναγός Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος με καταγωγή από την Πάτρα και ο ανθυποσμηναγός Αντώνιος Πιπεράκης με καταγωγή τα Ακούμια Ρεθύμνου, πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας, πριν από 44 ολόκληρα χρόνια, όμως το τραγικό αυτό γεγονός επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο, όταν ένας κάτοικος της περιοχής βρήκε τυχαία μέσα σε ένα θάμνο την κάσκα ενός εκ των χειριστών!
Ένα ανεκτίμητο πραγματικά κειμήλιο!

kaminaki3

Αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την απόδοση της οφειλόμενης τιμής στους δύο αεροπόρους, με τη συνεργασία της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Ηρακλείου, του ΓΕΑ, του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε στο πιο κοντινό χωριό, από το σημείο της συντριβής.

kaminaki4

kaminaki6

kaminaki5

Οι πληροφορίες αλλά και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα από την κατάληξη που είχαν τα συντρίμμια των δύο αεροσκαφών επανέφεραν το θέμα στην επικαιρότητα, καθώς διαπιστώθηκε πως τα τμήματα της ατράκτου, οι πτέρυγες και τα τμήματα από της δύο ουρές των F-84F είχαν γίνει στέγες σε στάνες και μέρος της περίφραξης για τα πρόβατα! Παράλληλα, αμέτρητα τμήματα των αεροσκαφών βρίσκονται διασκορπισμένα σε μια μεγάλη ακτίνα από το σημείο της πρόσκρουσης, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας...

kaminaki8

Με τη βοήθεια του αντισμηνάρχου ε.α. Μανόλη Ανδρουλάκη - ο οποίος κατάγεται από την περιοχή - βρεθήκαμε στον τόπο της τραγωδίας. Το θέαμα είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Όπου και αν κοιτάξαμε, είδαμε κομμάτια από τα δύο F-84F, τμήματα από την καλύπτρα, την άτρακτο, τους κινητήρες και τα υδραυλικά συστήματα των αεροσκαφών. Μάλιστα τα συντρίμμια βρίσκονται σε μια απόκρημνη χαράδρα όπου η δυσκολία της πρόσβασης αλλά και το γεγονός πως βρίσκονται σε μια περιοχή όπου ουσιαστικά ελέγχεται από τους βοσκούς, έχει διατηρήσει τα περισσότερα από αυτά στα σημεία που εκτινάχθηκαν μετά την φοβερή έκρηξη που ακολούθησε -σύμφωνα με μαρτυρίες- την πρόσκρουση των αεροσκαφών στην κορυφή του βουνού.

kaminaki7

kaminaki9

Θα επισημάνουμε για μια ακόμα φορά την θέση που είχαμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό: Η Πολεμική Αεροπορία, μέσω του Μουσείου ή της 115 Πτέρυγας Μάχης της Σούδας από την οποία είχαν απογειωθεί τα δύο F-84F για τη μοιραία εκείνη πτήση, θα πρέπει άμεσα να μεριμνήσει ώστε να ανασυρθούν τα συντρίμμια και ειδικότερα όσα τμήματα των αεροσκαφών έχουν χρησιμοποιηθεί σε στάνες και περιφράξεις.
Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν εκεί τα τμήματα από τις ουρές και τις πτέρυγες των δύο αεροσκαφών (με τα ελληνικά εθνόσημα να είναι ακόμα και σήμερα ευδιάκριτα) και να χρησιμοποιούνται για την ... φύλαξη των προβάτων.

kaminaki10

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας, καθώς για πρώτη φορά καταγράφονται με κάμερα. Επίσης, την συγκλονιστική αφήγηση του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργου Μηλιαρά ο οποίος έζησε από κοντά την τραγωδία όταν ήταν 15 ετών, τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας κ. Γιώργου Ιατρίδη, του προέδρου της ΕΑΑΑ Ηρακλείου κ. Μανόλη Φρουδάκη και των συγγενών των δύο αεροπόρων που βρέθηκαν στο Καμινάκι και τίμησαν τη μνήμη των δύο ηρώων.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 20:08